Dodaj do ulubionych

Halloween!!!

30.10.09, 15:02
Jutro mamy halloween, macie jakies plany, przebrac sie i troche poszalec?
Obserwuj wątek
    • wanilinowa Re: Halloween!!! 30.10.09, 15:04
      ja nie mam
      • wanilinowa Re: Halloween!!! 30.10.09, 15:05
        wanilinowa napisała:

> ja nie mam
        >

nie mam halloween a nie planów :D
    • disa Re: Halloween!!! 30.10.09, 15:04
      ja będę przebrana za kurę domową :/
      czeka mnie robienie sushi na 20 osób ;]

rano zakupy i wioooo robotać dla Przyjaciół ;]

a później będę przebrana za pijaną mnie :D bo planuje w nadmiernej ilości
      skonsumować japońskie wino śliwkowe ;]
      • ultraviolet6 Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:40
        Chętnie bym się wprosiła do Ciebie na te pyszności :))))
    • sweet_pink Re: Halloween!!! 30.10.09, 15:16
      Jutro to ja będę u "teściów", w dzień na groby, a wieczór w ich towarzystwie i
      pewnie jakiś wujków i sportem w tv :/ A w niedzielę na chwilę do moich rodziców.
      Czyli zero odpoczynki i pracowity weekend :/
      Ogólnie nie halloweenuję, bo mi ten obyczaj nie leży.
      Za to dziś się umówiłam z kumplami na sesję rpgową i siedzę w pracy i dumam w
      jakie by tu atrakcje dla nich wymyślić :D
    • lewania Halloween Party!!! 30.10.09, 15:43
      Razem z mezem wybieramy sie do mojej siotry na domowe przebierane
      Halloween Party!

dzisiaj zostaly mi jeszcze do zrobienia Oczy i zyly w krwawej
      galarecie (lychee z puszki w galaretce truskawkowej z gumiakami-
      nitkami). Jak bede miala czas moze zrobie duszki bezowe.

Zawsze jakas odmiana! a czemu tylko dzieci maja sie bawic? :)
    • vandikia Re: Halloween!!! 30.10.09, 15:47
      Dynię zrobię dziś, bo fajnei będzie wyglądać w ogródku.
      Poza tym idę na przebierane party.. ale przyznam średnio mi to
      pasuje. Nie moja kultura, nie mój gust, niezbyt to czuję. W ramach
      wygłupu - mogę..
      • pan_i_wladca_mx Re: Halloween!!! 30.10.09, 15:59
        no wlasnie, jak sie upic to sie upic, ale zeby w przebraniach? :)
    • green-chmurka Re: Halloween!!! 30.10.09, 16:00
      Ja kupilam sobie kostium diabla, chociaz i tak jestem jak diabel to nie
      musialabym wydawac pieniedzy na ten kostium, no ale juz mam. Ja juz do pracy
      jade przebrana i po pracy cala paczka idziemy porozrabiac.
    • laracroft82 Re: Halloween!!! 30.10.09, 16:00
      green-chmurka napisała:

> Jutro mamy halloween, macie jakies plany, przebrac sie i troche poszalec?

nie, kolejna komercha typu walentynki...
      • claudel6 Re: Halloween!!! 30.10.09, 17:14
        nie no sorry, to nie sa zadne koemrcyjne walentynki, tylko stare poganskie
        swieto, ktore na przelomie pazdziernika/listopada bylo od wiekow swietowane
        wsrod bardzo wielu kultur na ziemi! nie tylko europejskiej, czy anglosaskiej,
        ale w roznych formach – u Indian poludniowoamerykanskich, w Chinach, Japonii.
        pod roznymi nazwami oczywiscie, ale tresc pozostaje ta sama – przygotowanie do
        zimy i oswajanie/kontaktowanie sie ze swiatem umarlych.
        i nie jest to zadne obce nam kulturowo swieto – wiekszosc swiat chrzescijanskich
        przejela daty swiat poganskich i do tej pory je wszyscy nieswiadomie
        swietujecie. 1 listopada jest odpowiednikiem Hallowe’en. tylko u nas, w tym
        naszym smutnum polskim paradygmacie, swietuje sie to swieto na maxa smutno
        • laracroft82 Re: Halloween!!! 30.10.09, 17:41
          claudel6 napisała:

> nie no sorry, to nie sa zadne koemrcyjne walentynki, tylko stare poganskie
          > swieto, ktore na przelomie pazdziernika/listopada bylo od wiekow swietowane
          > wsrod bardzo wielu kultur na ziemi! nie tylko europejskiej, czy anglosaskiej,
          > ale w roznych formach – u Indian poludniowoamerykanskich, w Chinach, Japo
          > nii.
          > pod roznymi nazwami oczywiscie, ale tresc pozostaje ta sama – przygotowan
          > ie do
          > zimy i oswajanie/kontaktowanie sie ze swiatem umarlych.
          > i nie jest to zadne obce nam kulturowo swieto – wiekszosc swiat chrzescij
          > anskich
          > przejela daty swiat poganskich i do tej pory je wszyscy nieswiadomie
          > swietujecie. 1 listopada jest odpowiednikiem Hallowe’en. tylko u nas, w t
          > ym
          > naszym smutnum polskim paradygmacie, swietuje sie to swieto na maxa smutno

nie no sorry madralo ale watek jest o typowym halloween, nie widze tutaj innej
          nazwy, to moze naucz sie czytac ze zrozumieniem
          • claudel6 Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:01
            widze, ze miedzy nami jest nie tylko roznica wieku, ale rowniez kultury rozmowy.
            ale co to znaczy typowe hallowe’en? nie ma czegos takiego. jakie sobie zrobisz,
            takie bedzie.
            tak samo Boze Narodzenie mozna ometkowac, ze to totalna komercha, i Wielkanoc, i
            w ogole wszystkie wieksze swieta, bo w supermarketach mozna oszalec od tego
            calego jarmarku, ktory sie wtedy wyprawia. ale Boze Narodzenie moze byc swietem
            bardzo duchowym, jesli je tak swietujesz. moze byc tam cos wiecej niz tylo
            jingle bells i coca-cola z Mikolajem. jesli ma dla Ciebie glebsze znaczenie.
            to, ze dla Ciebie Halowe’en nie ma glebi, to ok, ale sa tacy dla ktorych ma.
            ale nie jest to swieto komercyjne w takim sensie, ze nie zostalo stworzone, po
            to, by sprzedac gadzety – to swieto bylo jeszcze znaim komukowliek sie snlo o tv
            i supermarketach.
            • laracroft82 Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:10
              claudel6 napisała:

> widze, ze miedzy nami jest nie tylko roznica wieku, ale rowniez kultury rozmowy
              > .

odpowiadam takim tonem jakim ty zaczełas pisac w pierwszym poscie..i sie tak nie
              "produkuj" proponuje nervosol na skołatane nerwy, bo widze ze az kipisz...a
              wiesz co to znaczy miec swoje zdanie??? akurat mnie nie przekonujesz swoimi
              tłumaczeniami, tak wiec wyluzuj...bez odbioru..

• jack20 Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:54
              co ty farmazony pieprz... i ciemnote produkujesz?
              halowen to typowy wytwor komercyjny kapitalizmu a ty o duchowych
              przezyciach nawijasz.
        • wanilinowa Re: Halloween!!! 30.10.09, 17:46
          claudel6 napisała:

> nie no sorry, to nie sa zadne koemrcyjne walentynki, tylko stare poganskie
          > swieto, ktore na przelomie pazdziernika/listopada bylo od wiekow swietowane
          > wsrod bardzo wielu kultur na ziemi! nie tylko europejskiej, czy anglosaskiej,
          > ale w roznych formach – u Indian poludniowoamerykanskich, w Chinach, Japo
          > nii.
          > pod roznymi nazwami oczywiscie, ale tresc pozostaje ta sama – przygotowan
          > ie do
          > zimy i oswajanie/kontaktowanie sie ze swiatem umarlych.
          > i nie jest to zadne obce nam kulturowo swieto – wiekszosc swiat chrzescij
          > anskich
          > przejela daty swiat poganskich i do tej pory je wszyscy nieswiadomie
          > swietujecie. 1 listopada jest odpowiednikiem Hallowe’en. tylko u nas, w t
          > ym
          > naszym smutnum polskim paradygmacie, swietuje sie to swieto na maxa smutno

a ci co teraz kroją dynię myślą właśnie o staropogańskich zwyczajach i całym ich
          sensie, a nie o tym, że w telewizorze tak robią, prawda? :)
          • claudel6 Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:06
            wanilinowa: odpowiedzialam posrednio larzecroft - Ci, co lepia pierogi na Boze
            Narodzenie tez w 90 nie mysla o tym, ze 2 tys lat temu narodzil im sie Mesjasz.
            i pozniej jak usiada do stolu i znowu sie pokloca na temat polityki czy
            czegokowliek – tez nie. ale jest 1% ktory o tym mysli.
            ja swietuje Haloween duchowo. nei przeszkadza mi, ze inni nie. zreszta – wiesz,
            wielcy badacze kultur uwazali, ze odprawiajac pewne rytualy, nawet mechanicznie,
            nieswiadomie uczestniczy sie w pewnym wspolnym przezyciu duchowym. i to wystarczy :)
            • wanilinowa Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:11
              claudel6 napisała:

> wanilinowa: odpowiedzialam posrednio larzecroft - Ci, co lepia pierogi na Boze
              > Narodzenie tez w 90 nie mysla o tym, ze 2 tys lat temu narodzil im sie Mesjasz.

skąd wiesz? przy Bożym Narodzeniu świadomość jest o wiele większa niż w
              przypadku Halloween. świadomość halloween ogranicza się do dyni i hamerykańskich
              filmów. nadawanie mu teraz na siłę głębszego znaczenia to tylko
              usprawiedliwienie przyjmowania obcych tradycji przez osmozę ;)
              • claudel6 Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:20
                wiem, bo urodzilam sie i 30 kilka lat zylam w tym kraju :)
                nie jest to nadawanie znaczenia na sile - napisalam, ze u nas odpowiednikiem
                Haloween jest Swieto Zmarlych. wiec to swieto ma znaczenie. Halloween jest jego
                wesolym drugim obliczem.

• wanilinowa Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:26
                  claudel6 napisała:

> wiem, bo urodzilam sie i 30 kilka lat zylam w tym kraju :)

chodziło mi o zdanie "90% nie myśli o narodzeniu Mesjasza"

> nie jest to nadawanie znaczenia na sile - napisalam, ze u nas odpowiednikiem
                  > Haloween jest Swieto Zmarlych. wiec to swieto ma znaczenie. Halloween jest jego
                  > wesolym drugim obliczem.
                  >

a to drugie oblicze jest w 100% zaczerpnięte z innej kultury
              • laracroft82 Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:23
                wanilinowa napisała:

> claudel6 napisała:
                >
                > > wanilinowa: odpowiedzialam posrednio larzecroft - Ci, co lepia pierogi n
                > a Boze
                > > Narodzenie tez w 90 nie mysla o tym, ze 2 tys lat temu narodzil im sie Me
                > sjasz.
                >
                > skąd wiesz? przy Bożym Narodzeniu świadomość jest o wiele większa niż w
                > przypadku Halloween. świadomość halloween ogranicza się do dyni i hamerykańskic
                > h
                > filmów. nadawanie mu teraz na siłę głębszego znaczenia to tylko
                > usprawiedliwienie przyjmowania obcych tradycji przez osmozę ;)
                >

dokładnie, jakos starsze pokolenia nie pamietaja czegos takiego jak przebieranie
                sie za wiedzmy czy wycinanie dyni, bo po prostu czegos takiego u nas nie bylo,
                tak samo jak hamerykanskie walentynki..ja nikogo nie potepiam jezeli ktos chce
                sie bawic w ten sposb, niech to robi jak najbardziej, ja jednak hamerykanskich
                zwyczajów nie kupuje...co nie znaczy ze chodze smutna i smetna 1 listopada i
                zalewam sie łzami, mozna inaczej rozpamietywac zmarłych, niekoniecznie tak jak
                to robia amerykańce ;]
    • cafem Re: Halloween!!! 30.10.09, 16:09
      Ofkors:)

Wielka impreza przebierancow, na co najmniej 200 osob:)

Nie moge sie doczekac, bede taka straszna wiedzma, ze ho ho! I
      kapelusz wiedzmowy mam!
    • jane-bond007 Re: Halloween!!! 30.10.09, 17:39
      nie, za nic sie nie przebieram bo to nie moja bajka

przebrac sie moge na bal przebierancow a nie na jakies wciskane na
      sile halloween
    • varna771 Re: Halloween!!! 30.10.09, 17:42
      wg mnie holloween to niezła beka i żenada :/
    • zeberdee24 Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:24
      Halloween to nie jest polski zwyczaj a ja nie zamierzam dołączać się do
      małpowania Amerykanów.
    • green-chmurka Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:37
      swieta bozego narodzenia to jest dopiero cyrk na kolkach, to bieganie po
      sklepach, kupowanie prezentow, dekoracji, choinki, wigilia. wolalabym raz w
      miesiacu na helloween isc.
      • jane-bond007 Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:40
        co ma piernik do wiatraka? zarowno jedno swieto jak i drugie mozna
        przyzyc w otoczce kiczu, pytanie czy ma to sens
      • zeberdee24 Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:51
        Święta Bożego Narodzenia to element naszej kultury, to że ludzie różnych narodów
        czy wyznań mają odmienną kulturę powoduje że świat jest różnorodny i piękny,
        należy pielęgnować swoje tradycje. Nie wiem jak Tobie, ale Mnie średnio
        podobałby się świat w którym wszyscy ludzie 31 listopada wystawiają tak samo
        pocięte dynie przed podobne do siebie domy, zamiast jeść swoje tradycyjne
        potrawy jak jeden mąż udawaliby się na posiłek do identycznie wyglądających
        McDonaldów serwujących standaryzowaną bułkę z kotletem, w weekend zamiast pić
        swoje tradycyjnie trunki sączyliby z zielonych butelek tego samego Heinekena
        robionego ze standardowego zestawu składników.
        • zeberdee24 Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:52
          31 października miało być:)
          • jedzoslaw Re: Halloween!!! 30.10.09, 19:22
            Głos rozsądku, całe szczęście. Walentynki jakoś przełknąłem, ale tego
            małpiarstwa chyba nigdy nie przełknę :)
    • delayla si 30.10.09, 20:26
      znajomy robi party jak zwykle.
      Rok temu byłam pielęgniarką.
      Ale w tym roku nie mam humory na przebieranki i będzie czarno-czerwona lejdi w masce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka