green-chmurka 30.10.09, 15:02 Jutro mamy halloween, macie jakies plany, przebrac sie i troche poszalec? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanilinowa Re: Halloween!!! 30.10.09, 15:05 wanilinowa napisała: > ja nie mam > nie mam halloween a nie planów :D Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: Halloween!!! 30.10.09, 15:04 ja będę przebrana za kurę domową :/ czeka mnie robienie sushi na 20 osób ;] rano zakupy i wioooo robotać dla Przyjaciół ;] a później będę przebrana za pijaną mnie :D bo planuje w nadmiernej ilości skonsumować japońskie wino śliwkowe ;] Odpowiedz Link Zgłoś
ultraviolet6 Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:40 Chętnie bym się wprosiła do Ciebie na te pyszności :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_pink Re: Halloween!!! 30.10.09, 15:16 Jutro to ja będę u "teściów", w dzień na groby, a wieczór w ich towarzystwie i pewnie jakiś wujków i sportem w tv :/ A w niedzielę na chwilę do moich rodziców. Czyli zero odpoczynki i pracowity weekend :/ Ogólnie nie halloweenuję, bo mi ten obyczaj nie leży. Za to dziś się umówiłam z kumplami na sesję rpgową i siedzę w pracy i dumam w jakie by tu atrakcje dla nich wymyślić :D Odpowiedz Link Zgłoś
lewania Halloween Party!!! 30.10.09, 15:43 Razem z mezem wybieramy sie do mojej siotry na domowe przebierane Halloween Party! dzisiaj zostaly mi jeszcze do zrobienia Oczy i zyly w krwawej galarecie (lychee z puszki w galaretce truskawkowej z gumiakami- nitkami). Jak bede miala czas moze zrobie duszki bezowe. Zawsze jakas odmiana! a czemu tylko dzieci maja sie bawic? :) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Halloween!!! 30.10.09, 15:47 Dynię zrobię dziś, bo fajnei będzie wyglądać w ogródku. Poza tym idę na przebierane party.. ale przyznam średnio mi to pasuje. Nie moja kultura, nie mój gust, niezbyt to czuję. W ramach wygłupu - mogę.. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_i_wladca_mx Re: Halloween!!! 30.10.09, 15:59 no wlasnie, jak sie upic to sie upic, ale zeby w przebraniach? :) Odpowiedz Link Zgłoś
green-chmurka Re: Halloween!!! 30.10.09, 16:00 Ja kupilam sobie kostium diabla, chociaz i tak jestem jak diabel to nie musialabym wydawac pieniedzy na ten kostium, no ale juz mam. Ja juz do pracy jade przebrana i po pracy cala paczka idziemy porozrabiac. Odpowiedz Link Zgłoś
laracroft82 Re: Halloween!!! 30.10.09, 16:00 green-chmurka napisała: > Jutro mamy halloween, macie jakies plany, przebrac sie i troche poszalec? nie, kolejna komercha typu walentynki... Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Halloween!!! 30.10.09, 17:14 nie no sorry, to nie sa zadne koemrcyjne walentynki, tylko stare poganskie swieto, ktore na przelomie pazdziernika/listopada bylo od wiekow swietowane wsrod bardzo wielu kultur na ziemi! nie tylko europejskiej, czy anglosaskiej, ale w roznych formach – u Indian poludniowoamerykanskich, w Chinach, Japonii. pod roznymi nazwami oczywiscie, ale tresc pozostaje ta sama – przygotowanie do zimy i oswajanie/kontaktowanie sie ze swiatem umarlych. i nie jest to zadne obce nam kulturowo swieto – wiekszosc swiat chrzescijanskich przejela daty swiat poganskich i do tej pory je wszyscy nieswiadomie swietujecie. 1 listopada jest odpowiednikiem Hallowe’en. tylko u nas, w tym naszym smutnum polskim paradygmacie, swietuje sie to swieto na maxa smutno Odpowiedz Link Zgłoś
laracroft82 Re: Halloween!!! 30.10.09, 17:41 claudel6 napisała: > nie no sorry, to nie sa zadne koemrcyjne walentynki, tylko stare poganskie > swieto, ktore na przelomie pazdziernika/listopada bylo od wiekow swietowane > wsrod bardzo wielu kultur na ziemi! nie tylko europejskiej, czy anglosaskiej, > ale w roznych formach – u Indian poludniowoamerykanskich, w Chinach, Japo > nii. > pod roznymi nazwami oczywiscie, ale tresc pozostaje ta sama – przygotowan > ie do > zimy i oswajanie/kontaktowanie sie ze swiatem umarlych. > i nie jest to zadne obce nam kulturowo swieto – wiekszosc swiat chrzescij > anskich > przejela daty swiat poganskich i do tej pory je wszyscy nieswiadomie > swietujecie. 1 listopada jest odpowiednikiem Hallowe’en. tylko u nas, w t > ym > naszym smutnum polskim paradygmacie, swietuje sie to swieto na maxa smutno nie no sorry madralo ale watek jest o typowym halloween, nie widze tutaj innej nazwy, to moze naucz sie czytac ze zrozumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:01 widze, ze miedzy nami jest nie tylko roznica wieku, ale rowniez kultury rozmowy. ale co to znaczy typowe hallowe’en? nie ma czegos takiego. jakie sobie zrobisz, takie bedzie. tak samo Boze Narodzenie mozna ometkowac, ze to totalna komercha, i Wielkanoc, i w ogole wszystkie wieksze swieta, bo w supermarketach mozna oszalec od tego calego jarmarku, ktory sie wtedy wyprawia. ale Boze Narodzenie moze byc swietem bardzo duchowym, jesli je tak swietujesz. moze byc tam cos wiecej niz tylo jingle bells i coca-cola z Mikolajem. jesli ma dla Ciebie glebsze znaczenie. to, ze dla Ciebie Halowe’en nie ma glebi, to ok, ale sa tacy dla ktorych ma. ale nie jest to swieto komercyjne w takim sensie, ze nie zostalo stworzone, po to, by sprzedac gadzety – to swieto bylo jeszcze znaim komukowliek sie snlo o tv i supermarketach. Odpowiedz Link Zgłoś
laracroft82 Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:10 claudel6 napisała: > widze, ze miedzy nami jest nie tylko roznica wieku, ale rowniez kultury rozmowy > . odpowiadam takim tonem jakim ty zaczełas pisac w pierwszym poscie..i sie tak nie "produkuj" proponuje nervosol na skołatane nerwy, bo widze ze az kipisz...a wiesz co to znaczy miec swoje zdanie??? akurat mnie nie przekonujesz swoimi tłumaczeniami, tak wiec wyluzuj...bez odbioru.. Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:54 co ty farmazony pieprz... i ciemnote produkujesz? halowen to typowy wytwor komercyjny kapitalizmu a ty o duchowych przezyciach nawijasz. Odpowiedz Link Zgłoś
wanilinowa Re: Halloween!!! 30.10.09, 17:46 claudel6 napisała: > nie no sorry, to nie sa zadne koemrcyjne walentynki, tylko stare poganskie > swieto, ktore na przelomie pazdziernika/listopada bylo od wiekow swietowane > wsrod bardzo wielu kultur na ziemi! nie tylko europejskiej, czy anglosaskiej, > ale w roznych formach – u Indian poludniowoamerykanskich, w Chinach, Japo > nii. > pod roznymi nazwami oczywiscie, ale tresc pozostaje ta sama – przygotowan > ie do > zimy i oswajanie/kontaktowanie sie ze swiatem umarlych. > i nie jest to zadne obce nam kulturowo swieto – wiekszosc swiat chrzescij > anskich > przejela daty swiat poganskich i do tej pory je wszyscy nieswiadomie > swietujecie. 1 listopada jest odpowiednikiem Hallowe’en. tylko u nas, w t > ym > naszym smutnum polskim paradygmacie, swietuje sie to swieto na maxa smutno a ci co teraz kroją dynię myślą właśnie o staropogańskich zwyczajach i całym ich sensie, a nie o tym, że w telewizorze tak robią, prawda? :) Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:06 wanilinowa: odpowiedzialam posrednio larzecroft - Ci, co lepia pierogi na Boze Narodzenie tez w 90 nie mysla o tym, ze 2 tys lat temu narodzil im sie Mesjasz. i pozniej jak usiada do stolu i znowu sie pokloca na temat polityki czy czegokowliek – tez nie. ale jest 1% ktory o tym mysli. ja swietuje Haloween duchowo. nei przeszkadza mi, ze inni nie. zreszta – wiesz, wielcy badacze kultur uwazali, ze odprawiajac pewne rytualy, nawet mechanicznie, nieswiadomie uczestniczy sie w pewnym wspolnym przezyciu duchowym. i to wystarczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
wanilinowa Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:11 claudel6 napisała: > wanilinowa: odpowiedzialam posrednio larzecroft - Ci, co lepia pierogi na Boze > Narodzenie tez w 90 nie mysla o tym, ze 2 tys lat temu narodzil im sie Mesjasz. skąd wiesz? przy Bożym Narodzeniu świadomość jest o wiele większa niż w przypadku Halloween. świadomość halloween ogranicza się do dyni i hamerykańskich filmów. nadawanie mu teraz na siłę głębszego znaczenia to tylko usprawiedliwienie przyjmowania obcych tradycji przez osmozę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:20 wiem, bo urodzilam sie i 30 kilka lat zylam w tym kraju :) nie jest to nadawanie znaczenia na sile - napisalam, ze u nas odpowiednikiem Haloween jest Swieto Zmarlych. wiec to swieto ma znaczenie. Halloween jest jego wesolym drugim obliczem. Odpowiedz Link Zgłoś
wanilinowa Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:26 claudel6 napisała: > wiem, bo urodzilam sie i 30 kilka lat zylam w tym kraju :) chodziło mi o zdanie "90% nie myśli o narodzeniu Mesjasza" > nie jest to nadawanie znaczenia na sile - napisalam, ze u nas odpowiednikiem > Haloween jest Swieto Zmarlych. wiec to swieto ma znaczenie. Halloween jest jego > wesolym drugim obliczem. > a to drugie oblicze jest w 100% zaczerpnięte z innej kultury Odpowiedz Link Zgłoś
laracroft82 Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:23 wanilinowa napisała: > claudel6 napisała: > > > wanilinowa: odpowiedzialam posrednio larzecroft - Ci, co lepia pierogi n > a Boze > > Narodzenie tez w 90 nie mysla o tym, ze 2 tys lat temu narodzil im sie Me > sjasz. > > skąd wiesz? przy Bożym Narodzeniu świadomość jest o wiele większa niż w > przypadku Halloween. świadomość halloween ogranicza się do dyni i hamerykańskic > h > filmów. nadawanie mu teraz na siłę głębszego znaczenia to tylko > usprawiedliwienie przyjmowania obcych tradycji przez osmozę ;) > dokładnie, jakos starsze pokolenia nie pamietaja czegos takiego jak przebieranie sie za wiedzmy czy wycinanie dyni, bo po prostu czegos takiego u nas nie bylo, tak samo jak hamerykanskie walentynki..ja nikogo nie potepiam jezeli ktos chce sie bawic w ten sposb, niech to robi jak najbardziej, ja jednak hamerykanskich zwyczajów nie kupuje...co nie znaczy ze chodze smutna i smetna 1 listopada i zalewam sie łzami, mozna inaczej rozpamietywac zmarłych, niekoniecznie tak jak to robia amerykańce ;] Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: Halloween!!! 30.10.09, 16:09 Ofkors:) Wielka impreza przebierancow, na co najmniej 200 osob:) Nie moge sie doczekac, bede taka straszna wiedzma, ze ho ho! I kapelusz wiedzmowy mam! Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: Halloween!!! 30.10.09, 17:39 nie, za nic sie nie przebieram bo to nie moja bajka przebrac sie moge na bal przebierancow a nie na jakies wciskane na sile halloween Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: Halloween!!! 30.10.09, 17:42 wg mnie holloween to niezła beka i żenada :/ Odpowiedz Link Zgłoś
zeberdee24 Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:24 Halloween to nie jest polski zwyczaj a ja nie zamierzam dołączać się do małpowania Amerykanów. Odpowiedz Link Zgłoś
green-chmurka Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:37 swieta bozego narodzenia to jest dopiero cyrk na kolkach, to bieganie po sklepach, kupowanie prezentow, dekoracji, choinki, wigilia. wolalabym raz w miesiacu na helloween isc. Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:40 co ma piernik do wiatraka? zarowno jedno swieto jak i drugie mozna przyzyc w otoczce kiczu, pytanie czy ma to sens Odpowiedz Link Zgłoś
zeberdee24 Re: Halloween!!! 30.10.09, 18:51 Święta Bożego Narodzenia to element naszej kultury, to że ludzie różnych narodów czy wyznań mają odmienną kulturę powoduje że świat jest różnorodny i piękny, należy pielęgnować swoje tradycje. Nie wiem jak Tobie, ale Mnie średnio podobałby się świat w którym wszyscy ludzie 31 listopada wystawiają tak samo pocięte dynie przed podobne do siebie domy, zamiast jeść swoje tradycyjne potrawy jak jeden mąż udawaliby się na posiłek do identycznie wyglądających McDonaldów serwujących standaryzowaną bułkę z kotletem, w weekend zamiast pić swoje tradycyjnie trunki sączyliby z zielonych butelek tego samego Heinekena robionego ze standardowego zestawu składników. Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Halloween!!! 30.10.09, 19:22 Głos rozsądku, całe szczęście. Walentynki jakoś przełknąłem, ale tego małpiarstwa chyba nigdy nie przełknę :) Odpowiedz Link Zgłoś
delayla si 30.10.09, 20:26 znajomy robi party jak zwykle. Rok temu byłam pielęgniarką. Ale w tym roku nie mam humory na przebieranki i będzie czarno-czerwona lejdi w masce Odpowiedz Link Zgłoś