Dodaj do ulubionych

Gmail - zamorduję ;(

16.09.10, 19:37
Chciałam zapytać czy WTTM a jeśli tego (o czym napiszę poniżej) nie zauważyliście u siebie to chciałam ostrzec. ;)

Otóż Gmail wrzucał mi do spamu wiadomości od różnych firm i serwisów. Spam to bynajmniej nie jest. I robi to bardzo podstępnie: jedną wiadomość z danej firmy określi jako SPAM, inną nie.

Spamu na ogół nie przeglądam i dziwiło mnie, że niektóre "obiecane" maile do mnie nie docierają.

Oszczędzę wam opisu mojego ataku furii jak to odkryłam i wyliczania ważnych maili, które straciłam (spam jest automatycznie usuwany po jakimś czasie).

Gazetową pocztę też Gmail obsługuje.

Zastanawiam się, czy nie zainwestować w jakaś płatną skrzynkę. ;/

O!
Obserwuj wątek
    • bijatyka Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 19:39
      Ja mam na home. Dawniej zdarzało się to od czasu do czasu. Teraz już w ogóle.
      • rzeka.chaosu Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 19:44
        No właśnie: to teraz staję przed wyborem nowej skrzynki.
        B., jesteś z tego home'a zadowolona? :D
        • bijatyka Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 19:45
          Bardzo. Na prawdę. Mam ją chyba około 6 lat. Jak dobrze pamiętam.
          • alpepe Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 19:54
            no, ja tam mam z home i generalnie jestem zadowolona, ale również ginęły nam maile od klientów.Musieliśmy zmienić ustawienia antyspamowe.
            • bijatyka Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 19:57
              Nie wiem, czy nasz informatyk coś przy tym grzebał. Kontroluję czasem maile, które wpadają do spamu. Jest tego mało. Generalnie jestem zadowolona i polecam. Te "zaginięcia" miały miejsce dawno temu.
            • rzeka.chaosu Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 20:09
              Hmmm, sprawdzę czy na Gmailu można się tymi ustawieniami pobawić. ;)
              Może to coś da. ;)
              • n0control Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 20:14
                Co wyladuje w spamie a nie powinno byczaznaczaj i klikaj to nie spam. Powinno wystarczyć.
                Możesz raz na dwa tygodnie czy miesiac tam zagladać. Potem coraz mniej maili będzie ginąć.
                • rzeka.chaosu Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 20:18
                  Tak teraz robię, tylko boję się, a nawet sprawdzam codziennie spam, bo boję się, że jak dostanę maila od nowej firmy to za późno odpowiem. Niby żaden problem. Tylko gdyby wiedziała o tym zżeraniu wcześniej. ;)
      • jan_hus_na_stosie Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 20:44
        bijatyka napisała:

> Ja mam na home.

No to przepłacasz kilkakrotnie...
        • bijatyka Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 20:58
          Tak ? A co jest tak samo dobrego i taniej ?
          • jan_hus_na_stosie Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 21:12
            netmark.pl/
            www.ovh.pl/serwer_wirtualny/
    • calineczka2 Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 19:51
      Co wiecej - podejrzewam, ze Gmail wie, co googlujemy i kontroluje spamy jakie dostajemy. Na przyklad ostatnio szukalam w internecie silowni w okolicy i nastepnego dnia dostaje email z silowni z oferta specjalna (nic nie wypelnialam na zadnej stronce), i tym podobne.
      • alpepe Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 19:55
        dlatego jak korzystasz z googli, to zawsze najpierw się wyloguj :-)
        • soulshunter Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 20:44
          zaraz zaraz alpepowna, chcesz powiedziec ze jabym np ogladal jakies dupeczki na necie to google mi takie przysle pod dom nastepnego dnia? Hmmmmm, zaczyna mi sie podobac taki koncept.
      • sweet_pink Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 20:03
        Oczywiście, że tak jest! Googiel kupę kasy zarabia na tym, że wyświetla spersonalizowane reklamy i odpowiednie spamy. (Ja np mam teraz masę spamu w spamie o zegarkach, bo chłop sobie oglądał na nie wylogowanym googielu). Większość google addsów jakie widzę dotyczą mmorpg, a większość przeglądanej przez mnie zawartości netu to stronki własnie z takim grami związane. Przecież charytatywnie googiel skrzynek nie rozdaje ani nie udostępnia charytatywnie wyszukiwarki. Trzeba być frajerem, żeby sobie nie zdawać sprawy z poziomu inwigilacji googiela :)
        • agatazieba Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 21:32
          a ja dostaję spam o niezwykle taniej viagrze, tudzież vicodinie... tylko. ale ja się wylogowuję.
      • rzeka.chaosu Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 20:10
        Tak, mają też dostęp do treści twoich mail. ;/
    • maitresse.d.un.francais Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 19:52
      Nie, mnie tylko Gazeta molestuje.
    • sweet_pink Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 19:53
      Nie mam takich problemów.
      Mam kilka adresów z których korzystam w zależności od sytuacji. Jeden do kontaktów raczej biznesowych, nigdy go nie rozsiewam po sieci, więc gmail nie buduje mi na nim, żadnych reguł spamu, folder spam mam pusty...śladowe ilości spamu które trafią na ten adres usuwam ręcznie
      Drugi mam do kontaktów towarzyskich + rejestracja na ważnych forach i w sklepach gdzie bardzo często robię zakupy...od najczęstszych adresów maile zawsze dochodzą, spam (bo ten adres był podawany w sieci, wiec spamu troszku jest) grzecznie się odfiltrowuje. Nigdy nic nie zginęło.
      Trzeci to gazetowy który służy do podania we wszystkich bzdetach, sklepach, portalach itd...jest jednym wielkim śmietniskiem :)

Nie da się na jednym adresie funkcjonować niestety i niestety im adres starszy tym więcej spamu..ja mam adres na onecie który ma lat tak z 7, to już tam sobie żaden filtr z tym nie radzi :)
    • kombinerki.pinocheta Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 19:54
      zmien se na inna
      • rzeka.chaosu Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 20:12
        Se zmienię, Kombi, se zmienię.

Miło że na stałe (mam nadzieję) wróciłeś. ;)
        • kombinerki.pinocheta Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 20:17
          > Se zmienię, Kombi, se zmienię.

Trzymam kciuki za udane klikniecia Twojej myszki.

> Miło że na stałe (mam nadzieję) wróciłeś. ;)

Wrocilem, ale sporo czasu juz dzisiaj stracilem, a mialem z angola sie pouczyc. Do tego moj watek wylecial na osla, bo najezdzalem na TUska i PO.
          • 83kimi Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 20:20
            Bo gmail trzeba nauczyć, co jest spamem, co nie. Mnie też na początku maile nie będące spamem trafiały do spamu, ale zaznaczyłam, że nie jest to spam i teraz do spamu trafia mi tylko spam. Tak samo - jeśli coś jest spamem, a nie wskakuje do spamu, należy to zaznaczać i po jakimś czasie gmail nauczy się współpracy.
            Poza tym tak czy tak zawsze warto zaglądać do spamu, bo nigdy nie wiadomo, kiedy trafi tam ważna wiadomość.
          • rzeka.chaosu Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 20:20
            Trzymam kciuki za udane klikniecia Twojej myszki.
            :D Tak, od razu zagrzałeś mnie do poczty poszukiwania. :D:D:D:D Idę poklikać :D

Do tego moj watek wylecial na osla, bo najezdzalem na TUska i PO.

No widzisz, Gazeta jest bardzo przewidywalna. :D
            • kombinerki.pinocheta Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 20:32
              Jak ja bym sie jakas fajna myszka zajal.

Ostatnio troche o tym myslalem i doszedlem do wniosku, ze powodzenie u myszek ma swoje zrodlo jeszcze w dziecinstwie. Zawsze unikalem kolezanek i wolalem bawic sie z chlopakami, a teraz bez obycia napie... mnie samotnosc po plecach. Ale jeszcze nadejdzie moj czas. JEszcze nie wiem gdzie, jak i kiedy, ale bede wymiatal. Czy to w sanatorium czy w domu starcow, ale bede.
              • rzeka.chaosu Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 20:37
                Hheheeh tia szykuj miotełkę, bo ten czas może nadejść niedługo i będziesz wymiatał szybciej niż przypuszczasz, skoro już tak ci się chce. :D:D:D

Zawsze unikalem kolezanek i wolalem bawic sie z chlopakam

Ja koleżanek nie unikałam, ale też lubiłam bawić się z chłopakami. ;) Uff, pewnie gdybym unikałam kolegów dziś nikt by mnie nie chciał. :D:D:D
                • kombinerki.pinocheta Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 20:47
                  Pierwsza czesc Twojej wypowiedzi kloci sie z druga.

> ie gdybym unikałam kolegów dziś nikt by mnie nie chciał. :D:D:D

Ladnie mi dopie...las, w skali 1-10 stawiam na 8+. :)
    • lady.godiva Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 20:25
      System antyspamowy gmaila jest bardzo inteligenty i "uczy się". Naciskanie przycisku "to nie spam" powoduje, że zapamiętuje on nasze decyzje i tak sortuje pocztę.
      • rzeka.chaosu Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 20:28
        No tak, ale tu chodzi gł. o wiadomości, które dostaję "jednorazowo". :D
        • alpepe Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 20:37
          u mnie w home.pl to filtr wrzucał mi do spamów wiadomości z papeterią, jakimiś reklamami własnymmi typu: zobacz nas na targach itp.
          • rzeka.chaosu Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 20:38
            No, czyli typowy spam, bo one były niechciane tak? ;)
            • alpepe Re: Gmail - zamorduję ;( 17.09.10, 09:19
              Absolutnie nie. Maile firmowe od klientów, tylko oni mieli je ładne z własnymi reklamkami.
        • 83kimi Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 20:38
          Nie szkodzi, jak będziesz klikać "to nie spam", a to, co nim jest "to spam", to system się nauczy. Naprawdę. Sprawdzone.
          • rzeka.chaosu Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 20:40
            Oby, to będę pilnować tego Gmaila, jak się nie wytresuje to zmienię diada. ;)
            • 83kimi Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 21:06
              Mnie się udało wytresować, moim znajomym też, więc jest szansa. Powodzenia!
            • marguyu Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 21:10
              Nie ma polskojezycznego yahoo?
              Od lat mam darmowe konto na yahoo.fr i swiety spokoj, nieograniczona pojemnosc skrzynki i inne wygody.
              Spamy sprawdzam jak kazda poczte, bo tak jak na gmail dostaja sie do nich niektore porzadne.
              Wlasciwie to nie wiem czy uda sie tobie znalezc cos lepszego.
    • rzeka.chaosu Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 20:39
      Co cię hahasz? :P :)
    • zloty.strzal Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 22:28
      Ja przeglądam spam przed wyrzuceniem praktycznie codziennie. Możesz w ogóle zlikwidować wysyłanie do spamu, ale wtedy zasypie ci odbiorczą śmieciami.
    • larsleon Re: Gmail - zamorduję ;( 16.09.10, 22:45
      Jeśli używasz przez www to tak będzie.
      Wystarczy używać gmail by "siakiś" program pocztowy np ałtluk i będzie OK, bo dostaniesz info - masz nowy spam, a ściągnięty na dysk spam nie zniknie.
    • masher Re: Gmail - zamorduję ;( 17.09.10, 00:04
      widzisz, spamowy filt warto sobie czasem samemu ulepszyc. czyli zwyczajnie dodawac wazniejsze adresy do bialych list czy sprawdzajac czasem spam wlasciwe oznaczac jako nie spam. oczywiscie mozesz wykupic jakas platna z wlasna domena nawet :P ale po co sie tak meczyc skoro mozna nauczyc spam co jest do wywalenia a co do przeniesienia
    • iwona.ana1 Re: Gmail - zamorduję ;( 17.09.10, 08:30
      też tak mam i czasami spam przegladam
    • nikt_inny Re: Gmail - zamorduję ;( 17.09.10, 23:46
      kogo chcesz zamordować? - komputer?
      gmail posiada jedne z najbardziej zaawansowanych technologicznie narzędzi internetowych, łączących kalendarz, organizator, mail, zarządzanie dokumentami.. itp..
      home ani żaden polski operator nie ma szans na dorównanie tej technologii.
      ustawienia przeciwspamowe można konfigurować, wystarczy o tym poczytać.
      • rraaddeekk Re: Gmail - zamorduję ;( 18.09.10, 11:56
        Kalendarz gmail jest genialny, bo przypomina o ważnych terminach SMS'em i to bezpłatnie.
        Możesz poczuć się jak w seksmisji ("weź pigułkę").

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka