Dodaj do ulubionych

instynkt macierzński

29.09.10, 13:24
Witam. Zwracam się do mam obecnych na forum. Chciałabym zapytać o porade, a raczej jak to było u Was z instynktem macierzyńskim? Kiedy się pojawił?
Mam 23 lata. Jestem męzatką od poand roku, jesteśmy razem od trzech lat. Mąż pracuje, ja tez, mamy dosyć ustabilizowaną sytuację finansową. Tylko, że wogóle, ale to wogóle nie czuje potrzeby zostania mamą. Nie mam nic przeciwko dzieciom(jestem nauczycielem) ale poprostu nie widzę u siebie zadnych oznak. Nie oglądam się za dziećmi na ulicy, nie wyobrażam sobie męza w roli ojca, nie myślę o tym jak nasze dziecko będzie wyglądało. Panicznie przeraza mnie poród.
Terz nie ma problemu, ale co jesli za kilka lat sie nie pojawi? Może powinny być już jakiś symptomy? Autentycznie się boję.
Jak sie to u Was objawiało?
Pozdrawiam
Niedoszła przyszła mama
Obserwuj wątek
    • jan_hus_na_stosie Re: instynkt macierzński 29.09.10, 13:27
      shewerewolf napisała:

> Mam 23 lata.

> jestem nauczycielem

to są szkoły w Polsce gdzie nie trzeba posiadać tytułu magistra aby zostać nauczycielem?
      • ladyhermiona Re: instynkt macierzński 29.09.10, 13:41
        Zdaje się, że można w trakcie studiów odbywać praktyki.
        • jan_hus_na_stosie Re: instynkt macierzński 29.09.10, 13:45
          owszem, ale za takie praktyki nie dostaje się pieniędzy, ewentualnie jakieś grosze, wiem bo sam miałem praktyki jako nauczyciel w liceum i gimnazjum :>
          • rosa_de_vratislavia Re: instynkt macierzński 29.09.10, 17:32
            jan_hus_na_stosie napisał:

> owszem, ale za takie praktyki nie dostaje się pieniędzy, ewentualnie jakieś gro
            > sze, wiem bo sam miałem praktyki jako nauczyciel w liceum i gimnazjum :>

Moja koleżanka zaczęła pracę w liceum jeszcze jako studentka (magisterium zrobiła rok później). W gimnazjum/podstawówce można chyba pracować po licencjacie...
            >
            >
      • ma_dre Re: instynkt macierzński 29.09.10, 17:37
        nascie lat temu pracowalam jako nauczyciel francuskiego na pol etatu za pieniazki oczywiscie na pierwszym i drugim roku studiow w kolegium j. francuskiego
    • obloczki.dwa Re: instynkt macierzński 29.09.10, 13:30
      jak to sie stało, ze masz 23 lata i jestes nauczycielka? to juz nie trzeba miec mgr zeby byc nauczycielem?

Jestem o rok starsza, ślub w przyszłym roku:). Narzeczony ponad 3 lata starszy- on pracuje jest po studiach, ja ostani rok koncze i zabieramy sie za bobasa:) ale my bardzo chcemy ale i tak uwazam, ze bardzo młodzi jestesmy i rozumiem, ze nie kazdy w tym wieku ma jakies instykty macierzynskie! wszystko z Toba w porzadku;), za jakies 5 lat byc moze zechcesz dziecko ale nic na siłe, młodziutkie z Was małzenstwo i macie duzo czasu przed sobą:)
      • krolowa_karo Re: instynkt macierzński 29.09.10, 13:39
        wystarczy mieć licencjat żeby uczyć.

ja uważam, że po ślubie powinno się ze sobą pobyć, dotrzeć itd przynajmniej ze 2 lata zanim pojawi się dziecko.
        Niezależnie od tego ile czasu było się ze sobą wcześniej, jak jest wspaniale itd to ten czas jest bardzo potrzebny.
        Mówię oczywiście o młodych małżeństwach, które mogą sobie pozwolić na odwlekanie tej decyzji tyle czasu.

Więc zamiast się stresować brakiem instynktu proponuję zacząć cieszyć się byciem razem, we dwoje.
        • jan_hus_na_stosie Re: instynkt macierzński 29.09.10, 13:43
          krolowa_karo napisała:

> wystarczy mieć licencjat żeby uczyć.

dobrze wiesz, że na jedno miejsce pracy nauczyciela jest mnóstwo chętnych ludzi z dyplomem magistra, po co zatrudniać kogoś z licencjatem skoro nie brakuje osób, które mają wyższe kwalifikacje? (to pytanie retoryczne)
          • ma_dre Re: instynkt macierzński 29.09.10, 17:52
            a bo czasem studia licencjackie sa o wiele wyzszej jakosci niz magisterskie? Tak wiec osoba z licencjatem moze byc wyzszej jakosci nauczycielem niz magister. Nie tylko dyplom sie liczy, ale tez, a przede wszystkim to, co dana osoba soba reprezentuje.
          • miau_weglowy mimo wszystko odpowiem na pytanie retoryczne ;) 29.09.10, 18:02
            bo mu sie mniej placi
    • ladyhermiona Re: instynkt macierzński 29.09.10, 13:37
      Mam prawie 30 lat, instynktu macierzyńskiego brak. Chęci stabilnego związku też brak. Ty masz 23 lata, jesteś jeszcze młodą dziewczyną, masz jeszcze mnóstwo czasu. Podobno na dziecko powinno się decydować przed trzydziestką, masz więc jeszcze kilka lat.
    • berta-live Re: instynkt macierzński 29.09.10, 13:39
      Instynkt macierzyński to jest to, że jak się już ma bobasa, to odczuwa się potrzebę, żeby się nim opiekować, nie krzywdzić, chronić przed złem tego świata, nie rozstawać z nim ani na minutę i zachwycać nim nawet jak się zesra i zrzyga. Nie ma nic wspólnego z chciejstwem bycia matką. O to, żeby pojawił się na świecie, matka natura zadbała dając ludziom popęd seksualny i instynkt nakazujący zaspokajanie go.

Naprawdę jesteś nauczycielką? Masz 23 lata i nie wiesz tak podstawowych rzeczy? A co by było jakby uczniowie wciągnęli cię w pogawędkę na temat instynktów?
      • shewerewolf Re: instynkt macierzński 29.09.10, 15:43
        Nie uczę polskiego.
        No dobrze, mam 24 (ale wciąż czuje się na te 23).
        Mam dyplom magistra. Juz za czasów licencjata uczyłam, i nie byłąm wyjątkiem w moim mieście.
        No tak instynkty... ale słyszałam kiedyś o czymś co sie nazywa antykoncepcja.
        Miałam oczywiście na myśli sytuacje, kiedy dziecko planujemy a nie ,,pojawia się".
        Gdyby uczniowie wciągnęli mnie w pogawędkę na temat instynktu macierzyńskiego, faktycznie nie wiedziałabym co powiedzieć.
        • rosa_de_vratislavia Re: instynkt macierzński 29.09.10, 17:37
          shewerewolf napisała:
          > No tak instynkty... ale słyszałam kiedyś o czymś co sie nazywa antykoncep
          > cja.

Ale kolezanka ma rację - instynkt macierzyński pojawia się po porodzie i służy opiece nad potomstwem.

> Miałam oczywiście na myśli sytuacje, kiedy dziecko planujemy a nie ,,pojawia się".

Jak planujesz dziecko, to wystaczy,że po prostu chcesz dziecko. Nie trzeba czekać na objawy typu "łzy wzruszenia na widok maleńkich bucików", bo możesz się nie doczekać. To mit z tym instynktem macierzynskim bez macierzyństwa.
          • ma_dre Re: instynkt macierzński 29.09.10, 17:50
            "instynkt macierzyński pojawia się po porodzie i służy opiece nad potomstwem" bzdura, u mnie pojawil sie jak tylko uswiadomilam sobie ze jestem w ciazy, czyli po rzucie okiem na tescik sikany. Uczucie bylo na tyle nagle i silne, ze nie moglam go sobie ani wymyslic, ani wmowic.

"To mit z tym instynktem macierzynskim bez macierzyństwa." kolejna bzdura. Silna chec posiadania dzieci odczuwalam jako 19-22latka, nie bedac w zwiazku. Potem mi przeszlo i juz nie wrocilo. Dzeci pojawily sie po trzydziestce w wyniku "jazdy bez trzymanki" w celach prokreacyjnych.

Rosa, moze przestan wypowiadac sie w sposb autorytarny w imieniu ludzkosci ;-) wiele spraw jest kwestia indywidualna
            • berta-live Re: instynkt macierzński 29.09.10, 18:28
              Pomyśl logicznie. Do czego taki instynkt mógłby się przydać ciężarnej albo kobiecie, która dzieci nie ma. Instynkt macierzyński służy wyłącznie temu, żeby samica dowolnego gatunku nie walnęła młodymi w krzaki, tylko zapewniła im wikt i schronienie. I dotyczy on tylko zwierząt, które rodzą bądź wykluwają się bezbronne i niesamodzielne. I zanika w momencie, gdy młode się usamodzielniają. Co takiemu embrionowi da to, że matka pała do niego jakimś uczuciem, skoro ani nie jest mu w stanie w niczym pomóc ani zaszkodzić. Najczęściej nawet nie ma pojęcia, że jest w ciąży ani nie wie skąd się dzieci biorą. To, że jakiejś garstce ludzi zdarzyło się mieć bardziej rozwinięty mózg i odkryli o co chodzi z tym rozrodem i jeszcze zechcieli się podzielić z resztą ludzkości jest zwykłym przypadkiem.
            • rosa_de_vratislavia Re: instynkt macierzński 29.09.10, 21:46
              ma_dre napisała:

> "instynkt macierzyński pojawia się po porodzie i służy opiece nad potomstwem" b
              > zdura, u mnie pojawil sie jak tylko uswiadomilam sobie ze jestem w ciazy,

Ja też miałam silne parcie na dziecko, przeżywałam ciążę etc. ale to NIE JEST instynkt macierzyński.
              Ten naprawde pojawia się po porodzie.
      • shewerewolf Berta-live masz dzieci?? n/t 29.09.10, 15:58
    • bijatyka Re: instynkt macierzński 29.09.10, 13:42
      Około siódmego miesiąca ciąży zachciało mi się mojego brzdąca.
      • bijatyka Re: instynkt macierzński 29.09.10, 17:18
        A rodziłam, jak miałam 33.
    • dzioucha_z_lasu Re: instynkt macierzński 29.09.10, 13:49
      shewerewolf napisała:
      ,
      > ale to wogóle nie czuje potrzeby zostania mamą. Nie mam nic przeciwko dzieciom(
      > jestem nauczycielem)

... kim jesteś??? Nauczycielem?? Mam nadzieję, że nie polskiego.
      • 83kimi Re: instynkt macierzński 29.09.10, 17:13
        Ja mam 27 lat i też jeszcze nie chcę mieć dziecka. W Twoim wieku tymbardziej nie myślałam o takich sprawach! Jesteś jeszcze bardzo młoda, na dziecko przyjdzie czas. Wiele dziewczyn w Twoim wieku jeszcze nigdy nie było w poważniejszym związku, a co tu mówić o chęci zostania matką. Na razie skup się na partnerze, a za kilka lat pomyślicie, co dalej.
    • rosa_de_vratislavia instynkt macierzński to nie"ciumkanie" nad wózkami 29.09.10, 17:30
      shewerewolf napisała:

>nie widzę u siebie zadnych oznak. Nie oglądam
      > się za dziećmi na ulicy, nie wyobrażam sobie męza w roli ojca, nie myślę o tym
      > jak nasze dziecko będzie wyglądało. Panicznie przeraza mnie poród.
      > Terz nie ma problemu, ale co jesli za kilka lat sie nie pojawi? Może powinny by
      > ć już jakiś symptomy? Autentycznie się boję.

U mnie nie pojawiły sie nigdy symptomy typu :ogladanie ubranek, rozczulenie na widok niemowląt, fantazje na temat pokoiku dziecka, fantazje na temat wygladu dziecka.
      Po prostu wiedziałam gdzieś w głębi duszy,ze chcę mieć dziecko.
      Zdecydowałam,że chcę mieć dziecko, gdy byłam2 lata po slubie - w wieku 26. lat.
      O dziwo, po urodzeniu pierwszego szybko pojawiła się potrzeba posiadanie drugiego (ale też bez rozczulania się nad wózkami).
      Tak więc mam dwoje i dałabym się za nie pokroić, co nie oznacza,że przepadam za dziećmi ;-)
      Z wiekiem dzieci (małe, cudze, wrzeszczące) coraz mniej mnie jednak irytują i jak tak dalej pójdzie - chyba polubię dzieci :)

> Jak sie to u Was objawiało?

Nie objawiało się :)
      • shewerewolf . 29.09.10, 17:45
        Porównuje się do koleżanek (co prawda troche starszych, ale jedna jest w moim wieku). Które bardzo często wspominały o tym, że bardzo pragną dziecka. Nie mogłam sobie wyobrazić siebie, mówiącej z taką pasją o byciu mama.

Do tego dochodzi presja części społeczeństwa :/ Ale to już inna bajka...

Pozdrawiam:)
        • triss_merigold6 Re: . 29.09.10, 18:08
          Spoko. W planowaną ciążę zaszłam mając 30 lat, cienia instynktu w tym nie było tylko zupełnie inne powody (niematerialne i nie mające związku z facetem). Po porodzie instynkt pojawiał się stopniowo. Od jakichś 2 lat mam silne ciśnienie na więcej dzieci i TO jest autentyczny zew macicy. Biologia mi każe. D
        • raohszana Re: . 29.09.10, 18:11
          Ta, koleżanki to wyrocznia... Po kiego się porównujesz, zrób dzieciorom klasówkę, będziesz miała co sprawdzać i się przestaniesz głupotami przejmować :P
          Tak, presja otoczenia to też głupoty.
    • raohszana Re: instynkt macierzński 29.09.10, 18:07
      Ale jaki problem ma się pojawić? Co to, trzeba dzieci mieć?
      Ja jestem starsza niż Ty, instynktu nie mam i nie miałam i nie wydaje mi się, żeby się miał pojawić. Zresztą, cały ten "instynkt macierzyński" to zupełnie co innego niż wściek macicy, a powszechnie się je myli.
    • sid.leniwiec Re: instynkt macierzński 29.09.10, 18:17
      Nie masz instynktu macierzyńskiego? W wieku 23 lat? Szok!!!
      Chociaż jak się wychodzi za mąż w wieku 22 lat...;)
      • raohszana Re: instynkt macierzński 29.09.10, 18:21
        A Ty co, masz męża?! Bo jak nie, to cicho siedzieć i się o takowego modlić :P
        • sid.leniwiec Re: instynkt macierzński 29.09.10, 18:40
          Dla mnie nie ma już nadziei.:)
          • raohszana Re: instynkt macierzński 29.09.10, 18:45
            Aj nie martw się, jak dobrze się rozejrzysz to na pewno jakiś "misio" Cię zechce - może pijanica albo przemocowiec, ale BĘDZIE! ;)
            • sid.leniwiec Re: instynkt macierzński 29.09.10, 18:52
              Co Ty, ja już stara panna jestem, a przecież jeśli do 25-go roku życia nie złapie się męża, to później nie ma szans.:(
              • raohszana Re: instynkt macierzński 29.09.10, 18:59
                Nie gadaj! Naprawdę?! Sid, to ja już Tobą, taka sama stara panna w beznadziejnej sytuacji! Jak tu żyć dalej bez chłopa?! Bez "misia"?! :(
                • sid.leniwiec Re: instynkt macierzński 29.09.10, 19:00
                  Nie wiem. No normalnie nie wiem. Statystycznie jeszcze 50 lat życia przed nami, ale co to za życie...:(
                  • raohszana Re: instynkt macierzński 29.09.10, 19:07
                    Nic, tylko sobie w łeb palnąć! Ahh, jakże żyć, kiedy żyć się nie da! Ale może na forumie nam coś doradzą, co takie stare panny mają robić! :(
                    • sid.leniwiec Re: instynkt macierzński 29.09.10, 19:15
                      Na pewno przywdziać wory pokutne i przechadzać się po mieście z wzrokiem wbitym w ziemię.
                      • raohszana Re: instynkt macierzński 29.09.10, 19:23
                        A nie wiesz czy trzeba zgolić włosy na łyso i rozdać majątek biednym, dzieciatym, co to nie mogą kupić bluzeczki, bo muszą buty dzieciom?
                        • sid.leniwiec Re: instynkt macierzński 29.09.10, 19:26
                          Z tymi włosami to nie wiem, ale rozdanie majątku obowiązkowo!
                          • raohszana Re: instynkt macierzński 29.09.10, 19:34
                            I moje bluzeczki też?!
                            • sid.leniwiec Re: instynkt macierzński 29.09.10, 19:58
                              Wszystko!
                              • raohszana Re: instynkt macierzński 29.09.10, 19:59
                                Ale... ale... ja kocham swoje bluzeczki, gry i całą tą niedojrzałość, a buuu! A czy jak szybko znajdę męża to będę mogła to zatrzymać? Poszukajmy jakiegoś, może nam dwóch w pakiecie dadzą taniej!
                                • sid.leniwiec Re: instynkt macierzński 29.09.10, 20:07
                                  W przypadku zamążpójścia sprawa wygląda inaczej, ale pamiętaj ile mamy lat! To jasne, że poniżej 50-tki nie mamy co szukać kandydata.
                                  • raohszana Re: instynkt macierzński 29.09.10, 20:18
                                    Ja wiem, ale... słuchaj, bo ja jeszcze studiuję, myślisz, że może jaki młody i naiwny da się złapać?!
                                    • sid.leniwiec Re: instynkt macierzński 29.09.10, 21:16
                                      No to nie wszystko stracone: młody, naiwny, ślepy, głuchy, bezrobotny, z nałogami - jakieś szanse są. Ale tylko szanse, więc nie wpadaj od razu w entuzjazm...
                                      • raohszana Re: instynkt macierzński 29.09.10, 21:33
                                        A może ja zwyczajnie jakiego głupiego poszukam, nie? Głupi to mnie zechce, taką starą i w ogóle, może nie od razu skapnie, że mnie do tej pory żaden na żonę nie chciał!
                                        • sid.leniwiec Re: instynkt macierzński 29.09.10, 21:40
                                          No dobra, ale musi być bardzo głupi. Żeby nie kumał, że już tak bardzo stara jesteś.
                                          • raohszana Re: instynkt macierzński 29.09.10, 21:47
                                            Oj tam, ja - jak wszystkie panie na forumie - wyglądam naście lat młodziej, wiadomo. To mu wmówię, żem młoda, a potem to już będzie po ptokach. A nawet, jak się rozwiedzie, to lepsza rozwódka niż stara panna.
    • annataylor Re: instynkt macierzński 29.09.10, 19:55
      ja ma 26 lat i nie mam instynktu (jeszcze)
      wynika to z tego, że nie jestem gotowa zmienić swoich upodobań i stylu życia
    • a_nonima Re: instynkt macierzński 29.09.10, 20:11
      Instynkt u mnie pojawił się w dniu kiedy zobaczyłam swoją córkę pierwszy raz. Miała 4,5 miesiąca, zadarty nosek i była najcudowniejsza pod słońcem. Wcześniej nie czułam nic, lubiłam dzieci, ale bez ochów i achów. Przy drugim dziecku instynkt pojawił się kilka dni po porodzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka