13.05.04, 10:47
Kaczmarskiego skremowano, Milewicza takoz (dopiero skremuja), czy to taka
moda i teraz kremacja bedzie wypierac karmienie robakow, czy tez moze
manifest zamoznosci, przynaleznosci do elit?
Obserwuj wątek
    • Gość: fantastka a po co ten wątek? n/txt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.04, 10:53
      • reniatoja a co z toba? plyta ci sie zaciela? nt 13.05.04, 10:55

• annb Re: Kremacja 13.05.04, 10:54
      nie widze nic złego w kremacji
      a jaka oszczędnośc miejsca na cmentarzu :)
      • reniatoja Re: Kremacja 13.05.04, 10:56
        annb napisała:

> nie widze nic złego w kremacji

JA tez nic nie widze zlego, niemniej do niedawna nie byla jakos specjalnie
        popularna, totez zastanawia mnie skad nagle wsyzstkich kremuja. Sama zreszta
        tez wolalabym zostac skremowana, jesli juz mialabym wybierac.

> a jaka oszczędnośc miejsca na cmentarzu :)

A jakie robaki niezadowolone. :)
        • annb Re: Kremacja 13.05.04, 11:01
          :-)
          a czemu w ostatnim czasie?nie wiem, ale lepiej nei paść łupem hien
          cmentarnych :)
    • undyna Re: Kremacja 13.05.04, 11:01
      No nie wiem czy to moda czy wygoda, ale jak umrę i kremacja będzie się cenowo
      niewiele różniła od tradycyjnego pochówku, to jestem za, nie chciałabym jednak
      żeby moja rodzina narażała się na dodatkowe koszty z powodu moich pośmiertnych
      fanaberii;)
      • reniatoja Re: Kremacja 13.05.04, 11:03
        undyna napisała:

> na dodatkowe koszty z powodu moich pośmiertnych
        > fanaberii;)

:)) A tos mnie rozbawila na koniec tymi fanaberiami :))
        • blanchet a jest to zgodne z doktrynami kościoł. katol. /nt. 13.05.04, 11:04
          • reniatoja Tak, chociaz preferowany jest przez Kk tradycyjny 13.05.04, 11:06
            pochowek. Kosciol dba o dozywianie robakow, wzorem sw. Franciszka chyba, ktory
            ptaszeta i inne za wlasnych braci mial i dozywial.
            • liloom z prochu powstales... 13.05.04, 11:27
              undyna ma racje
              toz to wszystko umowne jest. a ile kasy kosztuje!
              moze niektorzy to lubia tak jak napisiki na bluzeczkach (zeby bylo WIDAC!)?
              • blanchet a podczas kremacji wydziela się dym? nt. 13.05.04, 11:31
            • lahliq Re: Tak, chociaz preferowany jest przez Kk tradyc 13.05.04, 12:08
              Nie słyszałam by jakiś ksiądz próbował kogoś przekonac do tradycyjnego
              pochówku. W mojej rodzinie kremacja jest praktykowana od jakichś 15 lat.
              • reniatoja Re: Tak, chociaz preferowany jest przez Kk tradyc 13.05.04, 12:17
                lahliq napisała:

> Nie słyszałam by jakiś ksiądz próbował kogoś przekonac do tradycyjnego
                > pochówku. W mojej rodzinie kremacja jest praktykowana od jakichś 15 lat.

Nie wiem, czy ksieza przekonuja, ale na pewno Kosciol zaleca tradycyjny
                pochowek, nie sprzeciwiajac sie jednakze kremacji. PRzytacza tu ktos zreszta
                odpowiedni zapis.
          • annb Re: a jest to zgodne z doktrynami kościoł. katol. 13.05.04, 11:50
            tak, jest to dozwolone :)

§ 3. Kościół usilnie zaleca zachowanie pobożnego zwyczaju grzebania ciał
            zmarłych. Nie zabrania jednak kremacji, jeśli nie została wybrana z pobudek
            przeciwnych nauce chrześcijańskiej.

• Gość: melmire Re: a jest to zgodne z doktrynami kościoł. katol. IP: *.w82-125.abo.wanadoo.fr 13.05.04, 12:17
              no i zabilas mi cwieka - szukam pobudek do kremacji przeciwnych nauce
              chrzescijanskiej! Moze ktos mi podpowie?
              • reniatoja Re: a jest to zgodne z doktrynami kościoł. katol. 13.05.04, 12:19
                w hinduizmie i buddyzmie chyba sa jakies konkretne religijne przeslanki do
                kremacji i chyba o to chodzi. Moze chodzi o wiare w reainkarnacje, ktora
                napewno jest przeciwna chrzescijanstwu.
              • annb proste 13.05.04, 12:28
                wystarczy ze zadekklarujesz ze chcesz się poddać kremacji bo w ten sposób
                chcesz zabić swoja niesmiertelną duszę :)
                • Gość: melmire Re: proste IP: *.w82-125.abo.wanadoo.fr 13.05.04, 12:42
                  To akurat jest bardziej niezgodne ze zdrowym rozsadkiem niz z nauka :) Moze
                  chodzi o deklaracje ze chce sie skremowac panu bogu na zlosc? :)
                  • reniatoja Re: proste 13.05.04, 12:45
                    raczej chodzi o wiare, ze dopoki nie zniweczysz ciala, to dusza nie moze sie z
                    nego uwolnic i przejsc do nastepnego wcielenia. Chyba dlatego hindusi kremuja
                    zmarlych, zeby nie blokowac im dochodzenia do nirwany.
    • lahliq Re: Kremacja 13.05.04, 12:06
      reniatoja napisała:

> Kaczmarskiego skremowano, Milewicza takoz (dopiero skremuja), czy to taka
      > moda i teraz kremacja bedzie wypierac karmienie robakow, czy tez moze
      > manifest zamoznosci, przynaleznosci do elit?

Zamożności??? Kremacja kosztuje tyle samo co zwykły pogrzeb. Jest bardziej
      ekologiczna a poza tym taki grób zajmuje znacznie mniej miejsca, jest
      ładniejszy i łatwiejszy w utrzymaniu.
      Mój tata został skremowany kilka lat temu, dla mojej rodziny to było oczywiste.
      Choć jedna z ciotek nie przyszła na pogrzeb, oburzona jak mogliśmy coś takiego
      zrobić.
      • reniatoja Re: Kremacja 13.05.04, 12:15
        lahliq napisała:

> Zamożności??? Kremacja kosztuje tyle samo co zwykły pogrzeb.

A to nie wiedzialam, myslalam (zreszta nawet w tym watku jakby pada taka teza),
        ze to kosztowna sprawa.

Jest bardziej
        > ekologiczna

Czy rozklad tkanek w ziemi jest nieekologiczny? Przeciez kremacja to rowniez
        czarny dym, kotry idzie w atmosfere, nie sądzę, zeby byl on bardziej
        ekologiczny od zachodzacego w naturze procesu gnicia.

> a poza tym taki grób zajmuje znacznie mniej miejsca, jest
        > ładniejszy i łatwiejszy w utrzymaniu.

Ze mniejszy to fakt, (chyba, ze urne pochowa sie w zwyklym grobie), ale czemu
        ladniejszy i latwiejszy w utrzymaniu? Moja Mama ma grob w postaci plyty z
        zielonego marmuru z napisem z mosiężnych liter, piekny, prosty, w czym,
        sądzisz, że grob Twojego Taty moze być ladniejszy czy łatwiejszy w utrzymaniu?

>
        >
        • lahliq Re: Kremacja 13.05.04, 12:28
          reniatoja napisała:

> lahliq napisała:
          >
          > > Zamożności??? Kremacja kosztuje tyle samo co zwykły pogrzeb.
          >
          > A to nie wiedzialam, myslalam (zreszta nawet w tym watku jakby pada taka
          teza),ze to kosztowna sprawa.

Gdy ktoś jest ubezpieczony to dostaje zwrot kosztów za pogrzeb. Do pewnej
          ustalonej kwoty. W tej kwocie mieściła się kremacja. Jeśli były róznice to
          groszowe.

>
          > Jest bardziej
          > > ekologiczna
          >
          > Czy rozklad tkanek w ziemi jest nieekologiczny? Przeciez kremacja to rowniez
          > czarny dym, kotry idzie w atmosfere, nie sądzę, zeby byl on bardziej
          > ekologiczny od zachodzacego w naturze procesu gnicia.

Nie wiem jak krematoria radzą sobie z dymem (ale to przeciez nie tak jak w
          Oświęcimiu???). Proces gnicia jest procesem naturalnym, ale zanieczyszcza teren
          dookoła. Im mniejszy cmentarz (urny mogą być chowane w ścianach) tym mniej
          skażonego terenu.
          Nie wiem czy pamiętasz okres powodzi w Polsce? Podmyte cmentarze, pływające
          trumny...
          >
          >
          > > a poza tym taki grób zajmuje znacznie mniej miejsca, jest
          > > ładniejszy i łatwiejszy w utrzymaniu.
          >
          > Ze mniejszy to fakt, (chyba, ze urne pochowa sie w zwyklym grobie), ale czemu
          > ladniejszy i latwiejszy w utrzymaniu? Moja Mama ma grob w postaci plyty z
          > zielonego marmuru z napisem z mosiężnych liter, piekny, prosty, w czym,
          > sądzisz, że grob Twojego Taty moze być ladniejszy czy łatwiejszy w
          utrzymaniu?
          >
          Jest to wyłacznie moje subiektywne odczucie. Po prostu bardziej podobają mi się
          pola z małymi kwadratowymi nagrobkami. A łatwiejszy w utrzymaniu jest przez to,
          że jest mniejszy. Szybciej można go oczyścić i jest potrzebne
          mniej 'ozdobników'. Oczywiście to nie ma większego znaczenia, tylko kwestia
          materialna.
          Chciałabym być skremowana i mogę spokojnie być pochowana w ścianie.
          • annb właśnie 13.05.04, 12:30
            pozwolisz lahliq że się podpiszę pod :
            > Nie wiem czy pamiętasz okres powodzi w Polsce? Podmyte cmentarze, pływające
            > trumny...

to przemawia do wyobraźni...
            • reniatoja Re: właśnie 13.05.04, 12:42
              > > Nie wiem czy pamiętasz okres powodzi w Polsce? Podmyte cmentarze, pływając
              > e
              > > trumny...
              >
              > to przemawia do wyobraźni...

Fakt, to przemawia...

Generalnie chyba jednak kremacja jest drozsza dla panstwa, skoro w takim kraju
              jak Grecja nie dokonuje sie kremacji, tylko chowa ludzi na trzy lata, a po
              trzech latach dokonuje ekshumacji i szczatki sklada w malych kryptach wlasnie,
              zeby zwolnic teren pod nastepne trumny. Nie rozumiem dlaczeog nie kremuje sie
              tutaj ludzi, skoro jest taki problem z terenem, ze wykupienie grobu na 25 lat
              (czyli tez nie na jakas wiecznosc przeciez) jest wydatkiem rzedu
              klikudziesieciu tysiecy euro i praktycznie tylko bogacze sobie pozwalaja na
              taki luksus. Przecietny czlowiek ma zagwarantowane trzy lata bezplatnego
              spoczywania w trumnie, a potem puszka w scianie wlasnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka