Dodaj do ulubionych

Głodówka

22.09.11, 13:54
Pojawiają się tu od czasu do czasu tematy związane z dietą, więc pozwalam sobie i ja zalożyć wątek z tym związany. Tutaj jest przynajmniej jakiś ruch, nie to co forum 'zdrowa dieta'.
Czy ktoś z was ma doświadczenia w przeprowadzaniu głodówek?
Postanowilam nie jeść niczego, poza wodą, przez co najmniej kilka dni. W celach oczyszczenia organizmu ze starych śmieci, toksyn itp. Trochę dyktowaly mną też pobudki duchowe, od jakiegoś czasu interesuję się filozofiami wschodu, chcę przestać jeść mięso i w ogóle zmienić zwyczaje żywieniowe na jak najpoprawniejsze. Głodówka miała być taką trampoliną. Ponoć po nej łatwo zmienić zwyczaje żywieniowe, nie ma się ochoty na niezdrowe rzeczy.
Niestety poległam w walce. Ostatni posiłek jadłam we wtorek wieczorem. Nie jadlam więc dalej przez noc, cały dzień wczoraj (wzięłam tylko pigułkę anty), głodu nieczułam wcale, tylko pod wieczór zaczęła mnie boleć głowa. W nocy obudziłam się o 3 nad ranem, po około 30 godzinach bez jedzenia, i głowa mi strasznie już pękała, ból byl nie do zniesienia. Glodu nadal nie czułam, ale musiałam przerwać głodówkę. Teraz czuję się już lepiej, zjadłam do tej pory dwa jogurty, dwie duże brzoskwinie i wypiłam trochę soku. Wieczorem zjem lekką kolację. Od jutra już będę jeść normalnie, choć lekko i nadal jarsko.
Dla informacji- mam prawidlową wagę, ale nie zaszkodziłoby zrzucić z 2kg. Jednak zrzucenie wagi nie jest glównym powodem chęci głodowania.
Jakie są wasze doświadczenia w głodowaniu? Podzielcie się nimi. Ile udało się wam wytrzymać? Też macie te okropne bóle glowy? Czy jest na to jakiś sposób? Chciałabym zrobić jeszcze jedno podejście, co najmniej 3-5 dni na samej wodzie.
Tylko niech przeciwnicy głodówek nie piszą, że to niemądre, nebezpieczne, bo ludzie stosują głodowki na własną rękę od zarania dziejów.
Obserwuj wątek
    • swiete.jeze Re: Głodówka 22.09.11, 14:05
      Tutaj to tylko Ally.
    • ksiezycowa.dama Re: Głodówka 22.09.11, 14:06
      Głodowanie i pigułki anty?

Hahahahaha
    • six_a Re: Głodówka 22.09.11, 14:09
      może byś najpierw coś poczytała o głodówkach, bo taką jak sobie zafundowałaś to o kant potłuc.
    • blue-louisiana Re: Głodówka 22.09.11, 14:09
      Niestety, w początkowej fazie głowa boli zawsze.
      Nie skupiaj się tylko na wodzie, popijaj zieloną herbatę, ja pije również czarną kawę, daje energię. Oczywiście nie zapominaj o witaminach.
      • no1teresa Re: Głodówka 22.09.11, 22:12
        a co to wtedy ma wspólnego z głodówką?
    • lib Re: Głodówka 22.09.11, 14:28
      niejem napisała:
      > Tylko niech przeciwnicy głodówek nie piszą, że to niemądre, nebezpieczne, bo lu
      > dzie stosują głodowki na własną rękę od zarania dziejów.

Ludzie robią mnóstwo rzeczy od zarania dziejów. Czy to znaczy, że te rzeczy są mądre i bezpieczne?
      Ludzie stosują głodówki na rękę własną i niewłasną. Historia zna wszak przypadki zmuszania do niejedzenia. Niektórzy to przeżyli, ty też raczej przeżyjesz. Ale żeby ci to miało w czymć pomóc? Nie sądzę.
    • doral2 Re: Głodówka 22.09.11, 14:34
      niejem napisała:

"..W celach oczyszczenia organizmu ze starych śmieci, toksyn itp.."

nie jedz śmieci, toksyn itp, nie będziesz musiała się oczyszczać.
      zacznij jeść zdrowe jedzenie.
      2 kg można zrzucić bez głodówki, wystarczy wstać od kompa, przestać pisać bzdety, za to zacząć się więcej ruszać.
      • zemsta.blondynki Re: Głodówka 25.09.11, 15:50
        > 2 kg można zrzucić bez głodówki, wystarczy wstać od kompa, przestać pisać bzdet
        > y, za to zacząć się więcej ruszać.
        no nie wiem czy sam ruch bez zmiany żywienia coś da. ja przez długi okres się zasiedziałam, studia + praca = cały dzień na tyłku przed komputerem. od 2 miesięcy biegam co 3 dni, jeżdżę na rowerze w weekend, a w pozostałe dni ćwiczę w domu jakieś fitness-filmiki :P no i niestety nie zmieniając nawyków żywieniowych waga nie drgnęła :/
    • soulshunter Re: Głodówka 22.09.11, 15:14
      nikt ci nie powiedzial (oczywiscie nie doczytalas tez bo po co) ze przed rozpoczeciem glodowki nalezy wziac pare tabletek na przeczyszczenie zeby wyczyscic jelita? Inaczej doprowadza sie do zatrucia organizmu. I zamiast pozytku jest dokladnie odwrotnie.
    • funny_game Re: Głodówka 22.09.11, 15:17
      Daj spokój z głodówką. Wątpię, żeby Nergal przeszedł na dietę wege najpierw się głodząc :F
      • hotally Re: Głodówka 22.09.11, 18:38
        też przykładem pojechałaś...
    • hotally Re: Głodówka 22.09.11, 18:36
      poczytaj sobie książki Tombaka.
      • ursyda Re: Głodówka 22.09.11, 18:43
        podgryzając chipsy i popijając colą:)
        • hotally Re: Głodówka 22.09.11, 19:58
          haha :D
    • izabellaz1 Re: Głodówka 22.09.11, 18:46
      Dziewczyno NIE WOLNO nagle przestawać jeść i robić głodówkę. Najpierw robi się przez tydzień dietę 500 kcal (warzywa gotowane, trochę owoców, przeciery, gęste soki). Dopiero wtedy jak organizm nieco przywyknie do innego odżywiania można przystąpić do głodówki.
      Poza tym to nie taki pikuś, bo trzeba radzić sobie z wytwarzanym kwasem w żołądku (są różne sposoby), który potrafi doskonale podrażnić i "wyżerać" go od środka. Trzeba też KONIECZNIE w tym czasie robić lewatywy, bo nie ma stałego wydalania i resztki pokarmów tkwiące w jelicie grubym gniją i jeszcze bardziej zanieczyszczają organizm. Dużo by pisać.
      Skoro tak się interesujesz filozofią wschodu, to weźże do ręki porządną książkę, żeby sobie krzywdy nie zrobić, a dopiero potem rób głodówki.
    • lolcia-olcia Re: Głodówka 22.09.11, 19:25
      zajebiście schudniesz 2 przytyjesz 4
    • szymon_de_montfort Re: Głodówka 22.09.11, 19:30
      Mamy XXI wiek, a ludzie nadal wierzą w zabobony o oczyszczeniu organizmu i lewatywach. Co za brednie. Jak chcesz się tak oczyszczać, to wymień np. pięć toksyn, które miałyby wyjść z Ciebie dzięki głodowaniu.
    • qw994 Re: Głodówka 23.09.11, 20:59
      > Postanowilam nie jeść niczego, poza wodą, przez co najmniej kilka dni. W celach
      > oczyszczenia organizmu ze starych śmieci, toksyn itp.

A niby jakim cudem głodówka ma robić detoksykację organizmu? To mit, i to BARDZO szkodliwy. Rozstroisz sobie organizm.
    • hawa.etc Re: Głodówka 24.09.11, 21:23
      Skoro interesujesz się "filozofiami wschodu", to mogłabyś też zainteresować się procedurą robienia głodówki. Stosuje się dietę przygotowawczą, dietę "wychodzenia z niejedzenia", nie wystarczy zasznurować sobie ust i nagle przestać jeść. Abstrahując już od tego, że takie "zdrowotne" głodówki mijają się z celem, jeśli i tak ingerujesz w pracę swojego organizmu antykoncepcją doustną. Albo rybki, albo...

Ja sama robiłam głodówkę jak byłam młoda i durna - efektów pozytywnych brak, utrata kilogramów została odrobiona w niecały tydzień, na twarzy wyglądalam, jakbym właśnie przeszła chemioterapię. Bez sensu. Z niejedzeniem radziłam sobie dobrze, gorsze było to, że nie nadawałam się do żadnej pracy intelektualnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka