Dodaj do ulubionych

Chce rzucic kawe

10.12.11, 13:38
Jak to zrobic?
Mam bardzo niskie cisnienie. Rano po wstaniu pije jedna kawe. Przed wyjsciem druga, w pracy trzecia. Potem jedna po poludniu i jedna na wieczor. Bez nich boli mnie glowa.
Kupilam stos herbatek i butle wody mineralnej a i tak dzien zaczynam od kawy bo po prostu nie pamietam, ze mam ja rzucac.
Moze sa jakies srodki pomagajace w leczeniu nalogu? Powaznie.
Obserwuj wątek
    • ucho.od.kubka Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 13:46
      kontroluj cisnienie

pij yerba mate albo biala herbate- obie o podobnym do kawy stezeniu kofeiny
      • jan_hus_na_stosie Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:02
        yerba mate jest niedobra
        • ucho.od.kubka Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:06
          mozna sie przyzwyczaic

tak jak do nieslodzenia kawy czy herbaty albo do picia ziol
          • koham.mihnika.copyright co za roznica kawa czy herbata? 13.12.11, 14:22
            kofeina ta sama, w dodatku herbaty zielone i pofermentowane maja wiecej kofeiny niz czarne herbaty, i wiecej niz kawa arabica. Jesli masz stalowy zoladek to pij robuste, ma wiecej kofeiny.
            jedyny problem z kofeina to odwadnianie organizmu, zatem trzeba uzupelniac krystaliczna z butelki.
            • kochanic.a.francuza Re: co za roznica kawa czy herbata? 13.12.11, 14:43
              Wlasnie o to idzie, ze nie lubie pic, nie pamietam, ze trzeba i sie odwadniam. Wasnie bol glowy to tez oznaka, ze brakuje wody. I juz nie wiem czy boli od braku kawy czy od nadmiaru.
    • cuttle_fish Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 13:49
      Kawa nie szkodzi. Po co ją chcesz rzucać?

Ostatnie 3 dni spędziłam w chorobie przykuta do łóżka. Dziś mi lepiej i wypiłam już dwie filiżanki kawy. Rozkosz!
      • kochanic.a.francuza Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:26
        Bo mi sie wydaje, ze im wiecej pije tym bardziej robie sie ospala. Rano nie potrafie sie dobudzic.
        • mumia_ramzesa Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:39
          Bierz rano chlodny prysznic.
          • kochanic.a.francuza Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:42
            Boze jak ja tam mam wejsc, w ubraniach? Bo zanim nadaje sie do przebrania mija z godzina.
            Ale dzieki, pomysle.
            • mumia_ramzesa Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:48
              To zaczac od umycia twarzy w zimnej wodzie. A potem pod prysznic o temp. pokojowej (ale bez glowy).
              • kochanic.a.francuza Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:57
                Woda rozmazywac po twarzy ten tluszcz, ktory zebral sie w nocy? Ostatnio tak robie bo dowiedzialam sie, ze tak lepiej utrzymac nawilzenie skory, ale powiem szczerze, ze czuje jakbym tluszcz wycierala w recznik. Fakt, ze skora nie jest tak wysuszona jak po porcji pienek zelow i innych codow do mycia twarzy.
                Jutro przysiegam wziasc prysznic z rana.
          • szanim Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:58
            bzdura- mwłasnie goracy aby pobudzic krazenie
        • rasputeen Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 15:47
          Ospałość to jeden z objawów znacznego niedoboru magnezu, który to kawa wypłukuje.
      • szanim Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:29
        oczywiscie ze kawa szkodzi szczegolnie jak sie pije wiecej niz 2 filizanki
        • cuttle_fish Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:32
          > oczywiscie ze kawa szkodzi szczegolnie jak sie pije wiecej niz 2 filizanki

Poproszę dane naukowe.
          Bo z tego co mi wiadomo, badano to tysiące razy i nigdy szkodliwości nie stwierdzono:)
          • khadroma Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:36
            Proponuje nie rzucac całkiem tylko troche ograniczyc.
            Najpierw do trzech filizanek, a po jakims czasie do dwóch i przy tym pozostać.
            Taka ilosc na pewno nie przyniesie szkody, a pomoze przy niskim cisnieniu.
            • szanim Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:42
              to czy kawa pomaga przy cisnieniu to do konca nie wiesz
              przewaznie tak jest jak zaczynasz pic kawe jezeli pijesz przez dłuzszy czas to raczej ci juz nie rosnie- mozesz za to miec szybsze tetno
          • szanim Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:39
            bardzo prosze :
            po piciu kawy około 2 filizanek dziennie przez okres 2 tygodni dostaje skurczy łydek w nocy
            skurcze takie ustepuja kiedy przestaje pic kawe
            wniosek kawa wupłukuje potas
            • cuttle_fish Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:42
              > wniosek kawa wupłukuje potas

Haha, a ja miałam takie skurcze jako dziecko, zanim poznałam smak kawy. I jaki masz z tego wniosek?

> po piciu kawy około 2 filizanek dziennie przez okres 2 tygodni dostaje skurczy
              > łydek w nocy
              > skurcze takie ustepuja kiedy przestaje pic kawe

Czy to są badania naukowe???
              Dietę zmień, a nie kawę obwiniaj.
              • szanim Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:48
                a co to niby jest?
                normalne badania naukowe przeprowadzone na zywym organizmie

po co mi zmieniac diete jak prace mojego organizmu zaburza kawa?
                to chyba rozsadne zeby ja odstawic tym bardziej ze dla zoładka tez nie jest najlepsza
              • szanim Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:51
                Haha, a ja miałam takie skurcze jako dziecko, zanim poznałam smak kawy. I jaki
                > masz z tego wniosek?

wniosek jest prosty jak drut
                miałas prawdopodobnie za mało potasu
                • miau_weglowy Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 15:44
                  ja tam nie mialam problemow ze skurczami i nie mam
                  kawy w porywach 2-5, tzn kiedys piec, ale z rozsadku staralam sie zjechac ponizej, wiec teraz max 3, jak musze dluzej siedziec (wiem, ze po tej trzeciej wieczorem, to juz spac dlugo nie bede ;))
            • roza06 Re: Chce rzucic kawe 13.12.11, 15:35
              A ja wypijam 3-4 kawy dzienni i nie mam skurczy i co ty na to?
    • muszczek77 Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 13:49
      Może duże ilości zielonej herbaty i yerba mate? No i chyba nie odstawisz od razu wszystkich 5 porcji, jak nie pamiętasz rano, to najpierw przestań pić te popołudniowe, jak już zmniejszysz ilość to może ta ranna nie będzie tragedią albo będziesz pamiętać i będzie łatwiej zrezygnować. Ja sobie przesuwałam godziny, kiedyś piłam dwie (ale w wielgachnych kubkach), w ciąży wolałam tyle nie pić, więc zamiast o 11 i o 18 piłam jedną o 15.
    • zielona.zgaga Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:03
      Jestes uzalezniona od kawy. Glowa cie boli bo organizm domaga sie dawki kofeiny, ktora dostaje regularnie.
      • cuttle_fish Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:09
        > Jestes uzalezniona od kawy. Glowa cie boli bo organizm domaga sie dawki kofeiny
        > , ktora dostaje regularnie.

Ojacię.
        A ja jestem uzależniona od jedzenia i jak nie zjem obiadu, to ssie mnie w żołądku:)
        • zielona.zgaga Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 21:13
          To idz na odwyk :)
    • mumia_ramzesa Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:07
      A dlaczego chcesz rzucic?
      Zamiast kawy - herbata. Zawiera teine, ktora dziala podobnie jak kofeina.
      • kochanic.a.francuza Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:25
        Kawa odwadnia organizm. Odwodnienie tez powoduje bole glowy i krag sie zamyka. No i ogolnie nieciekawe uczucie nie moc czegos rzucic.
        • cuttle_fish Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:28
          > Kawa odwadnia organizm. Odwodnienie tez powoduje bole glowy i krag sie zamyka.
          > No i ogolnie nieciekawe uczucie nie moc czegos rzucic.

Kawy nie powinnaś wliczać do ilości płynów, jakie pijasz dziennie. Wystarczy, że do picia kawy dorzucisz herbatę + wodę i będzie ok.

Ja piję ciągle ziołowe i owocowe herbatki na zmianę z kawą, a od czasu do czasu uzupełniam wodą. I nic mi się nie dzieje:)
          • kochanic.a.francuza Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:43
            Ide parzyc zielona z malinami. Dzisuaj wypilam tylko dwie, ale to dlatego, ze nie pracuje. Moze praca za nudna?
            • miau_weglowy Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 15:47
              rozne sa zdania na temat wody w kawie :)
              herbata: ja np herbaty tradycyjnej nie lubie, wiec tylko zielone by w gre wchodzily albo owocowe, ale generalnie pijam wode raczej tylko, oprocz kawy
              poza tym kawa rano mnie rozgrzewa, wiec chocby jedna, to mus
    • szanim Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:32
      ćwicz rano boks:)
      • kochanic.a.francuza Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:41
        ta, boks. Powieki nie moge podniesc a co dopiero boks.
        • szanim Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:43
          to napij sie mocnej goracawej herbaty oczywiscie bez cytryny i cukru
          i nie bzykaj sie :) facetom po tym chce sie spac
          • kochanic.a.francuza Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:53
            chce im sie spac po herbacie ktora wypilam?
            • szanim Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:56
              a mierzysz cisnienie?
              sennosc moze byc wynikiem zarówno duzego jak i małego cisnienia
              zobacz tez co ci kawa podnosi czy cisnienie czy tetno
              • kochanic.a.francuza Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:59
                mierze, 90 na 60, jesli dobrze pamietam. pielegniarka sie przejela, ze pewnie ciezko mi rano wstac, co sie zgadza

ale nie badam jakie jest po kawie
          • mumia_ramzesa Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:55
            Kochanica nie jest facetem (chyba ;-) ).
            • szanim Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 14:57
              pewnie nie jest ale nie wiem jak to na was działa
              po orgazmie powinno byc podobnie- ale jak go nie bedzie to napiecie sie powinno utrzymac
    • 83kimi Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 16:12
      Też mam niskie ciśnienie i nie piję kawy. Ale piję dużo czarnej herbaty i też ostatnio staram się ograniczać, zamiast tego piję więcej herbaty owocowej, a rano wyciskam sobie sok z pomarańczy.
    • jazza-nova Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 17:36
      Redukuj stopniowo filizanki kawy, zastepujac normalna kawe - bezkofeinowa. Bez zadnych drastycznosci, czyli najpierw zastap jedna filizanke, np. te ostatnia, po tygodniu dwe etc. az dojdziesz tylko do jednej-dwoch filizanek prawdziwej (tj. z kofeina) kawy dziennie. Jezeli musisz pic kawe - zostawilabym tylko te pierwsza, poranna. Tuz po obudzeniu wypij spora szklanke letniej wody z cytryna, oczyscisz organizm z toksyn po nocy i wypelniajac zoladek - oszukasz organizm.
      Mnie sie tak udalo zrezygnowac z kawy zupelnie, chociaz bylam bardzo mocno uzalezniona. Zrobilam to, poniewaz moja kosmetyczka zasugerowala odstawienie kawy aby poprawic nawilzenie skory. Tez jestem niskocisnieniowcem ale mnie bardzo pomaga sport. Obecnie czuje sie swietnie, zdecydowanie lepiej spie, nie jestem senna w ciagu dnia, zniknely cienie pod oczami.
      Przygotuj sie na bunt organizmu (jak przy kazdym uzaleznieniu) mozesz miec np. silne bole glowy, kiepskie samopoczucie, odczuwac nerwowosc etc. Ale jak jestes zdesperowana, wytrzymasz.
      Powodzenia.
    • funny_game Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 17:45
      Nigdy nie byłam uzależniona od kawy. Piłam albo nie piłam, wsio rawno, jak miałam okazję wypić pyszną, to dopiero wtedy czułam, że muszę.
      Ale wiem, że jak nie miałam dostępu do pysznej, np. w pracy, to doskonale "oszukiwałam" się Anatolem. Jeśli lubisz zbożówkę, to może się w taki sposób uda?
      • siostra.bronte Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 17:57
        Nie potrafię zrozumieć fenomenu kawy. Wydaje mi się, że przypisuje się jej zbyt wiele zalet, stawianie na nogi itd. A jej picie to raczej pewien rytuał. Kawa nigdy mi smakowała. A jak zdarzało mi się wypić 2-3 kawy w ciągu dnia, to czułam się rozdrażniona, miałam bóle serca. Wolę dobrą herbatę :)
        • funny_game Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 18:00
          Dobra kawa nie jest zła, ale kawowych słodyczy nigdy nie zrozumiem. Nawet tyrajmisiu wolę w wersji "dla dzieci".
        • wersja_robocza Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 18:01
          Mnie się zdarzały dni, kiedy po kawie miałam takie piczykato serca, że mogłam ducha wyzionąć, a nadal nie miałam testamentu, więc wiadomo o co cho. Nie wiem dlaczego tak reagowałam na kawę.
          Lubię kawę, ale w niczym mi ona nie pomaga. Tak samo funkcjonuję bez niej. Piję bo lubię, bo się pzrzyzwyczaiłam. Generalnie jednak jestem jak koń: woda i woda.
          • funny_game Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 18:05
            Hm. Jakieś szatany pijecie :)
            Po mocnej kawie, w knajpie, bo sama sobie robię słabszą, mam chwilę spoconego nosa i tyle.
            Za to po mocniejszej czarnej herbacie, łoooo, palpitacje i trzęsiawka oraz żołądek z żelaznych łusek.
            • wersja_robocza Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 18:20
              Matko, aż mi Cię szkoda.
              Ja zwykle jakieś kawowe pomyje, słabe, siki weroniki i w ogóle (takie coś). Ale kilka razy mi się zdarzyło takie coś, ze noga na tamtym świecie. I nie wydaje mi się, ze jakieś szatany to były. Chociaż...kto wie. Ja juz wtedy nie wiedziałam co jestem, gdzie jestem i jak przejść na druga stronę.
      • wersja_robocza Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 17:59
        Anatol jest fajny. ;)
        • funny_game Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 18:00
          Z molokiem :)
          • wersja_robocza Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 18:02
            A co to molok? Uświadom starszawą kobietę, drogie dziecko:>
            • funny_game Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 18:06
              Moloko.
              Mleko.
              Mechaniczną pomarańczę czytała, a? :)
              • wersja_robocza Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 18:17
                Cos o 3 pomarańczach czytałam. Ale mechanicznej to nie. Widziałam coś o mechanicznej pile. I o pile. Ale to było okropne i nigdy więcej.:}|
    • niezmiennick Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 18:07
      A co na to wszystko jakiś fachowiec? Lekarz się nazywa :)
      • koham.mihnika.copyright do poczytania przy filizance kawy/herbaty 13.12.11, 14:37
        Coffee, tea, chocolate, and the brain / edited by Astrid Nehlig.
        p. ; cm. — (Nutrition, brain, and behavior ; v. 2)
        Includes bibliographical references and index.
        ISBN 0-415-30691-4 (hardback : alk. paper)
        1. Caffeine—Physiological effect. 2. Coffee—Physiological effect. 3. Tea—Physiological effect.
        4. Chocolate—Physiological effect. 5. Neurochemistry. 6. Brain—Effect of drugs on.
        [DNLM: 1. Brain—drug effects. 2. Coffee—Physiology. 3. Cacao—physiology.
        4. Caffeine—pharmacology. 5. Cognition—drug effects. 6. Tea—physiology. WB 438 C674 2004]
        I. Nehlig, Astrid. II. Series.
        QP801.C24 C64 2004
        612.8’2—dc21
    • disa Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 18:12
      ja nie dość, że mam niskie ciśnienie to jeszcze ledwo wyczuwalne tętno ;]
      Jesli masz do tego zimne dłonie i stopy idź do lekarza

Ja teraz dostałam leki (chora jestem) to mi po nich gorąco. Lekarz powiedział, że poprawią mi krążenie, ale jak normalnie mam stopy lodowate tak teraz drażni mnie bo aż "parzą".

kawa jest zdrowa, ale podobno mozna zamienic ją na yerba matę
      Pij lepszą kawę - w zależności od odmiany ziarna kawy różnią się stężeniem kofeiny -ja z tych co by żyli kawę :)

więcej ruchu, mniej cukru i węglowodanów no i lekarz
      • bella_roza disa 13.12.11, 14:50
        co to za leki? marzę o takich, w kółko mi zimno. ja bez kawy nie żyję, ciśnienie 90/60 mam PO kawie. nie myślę nawet o odzwyczajeniu. ale piję tylko jedną, max 2 dziennie.
    • lonely.stoner Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 18:37
      zrob sobie tydzien detoksu od kofeiny (najlpiej jesli w tym czasie nie bedziesz musiala nic waznego zalatwiac hehe), i zacznij sie ruszac, bieganie, albo dlugie spacery po gorach, tak zeby ci serce zaczelo mocniej bic.
      Ale jesli masz problem i reagujesz na pogode to lepiej wypij sobie jedna slaba kawe rano zamiast sie meczyc caly dzien. 3 kawy dziennie to juz nie zdrowo.
    • zetka50 Re: Chce rzucic kawe 10.12.11, 22:39
      może nie rzucić a ograniczyć.
      Sama piję kawę 3 razy na dzień, bo lubię, bo mi smakuje.
      No ale żebym miała wcale nie pić, oj nie dla mnie, ja muszę szczególnie ranem :)
    • kochanic.a.francuza Re: Chce rzucic kawe 13.12.11, 14:48
      Dziekuje wszystkim za rady i relacjonuje postepy. Otoz 12-ego nie wypilam ani kropli kawy. Za to owocowych i ziolowych herbat chyba z litralbo dwa. Bardzo zle sie czulam, ale to chyba przeziebienie bylo. 13-ego czyi dzisiaj wypilam tylko 2 filizanki-przed wyjsciem do pracy i w pracy.
      Czuje sie swietnie. Jaks taka.... rozluzniona? Jutro znowu sprobuje bez kawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka