Gość: I. IP: 62.233.189.* 12.06.04, 14:23 Fascynująca kobieta, ta Sylvia Plath, ale jednocześnie tragiczna, jest właśnie kręcony o niej film, z Gwyneth Paltrow w roli głównej, chciałabym kupić jej dzienniki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aisha Re: Dzienniki Sylvii Plath IP: *.slp.vectranet.pl / *.slp.vectranet.pl 12.06.04, 21:42 Porażająca historii depresji,przypływów i odpływów uczucia, nierzeczywiście mi bliska. Jej Dzienniki zdają mi się o wiele lepsze od wierszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta uparta Re: Dzienniki Sylvii Plath IP: 217.153.168.* 12.06.04, 21:49 Przeczytaj konieczne "Szklany klosz" - to na wpół autobiograficzna powieść, równie przejmująca co jej poezje. Odpowiedz Link Zgłoś
baudelaire Re: Dzienniki Sylvii Plath 13.06.04, 15:01 Są jeszcze "listy do domu"... A tak poza tym to polecam "Sylvia Plath i Ted Hughes" E. Wagner... Ale tak wogóle to denerwuje mnie niedostępność poezji, niedostępność "szklanego klosza" chociażby. Mam na myśli niedostępność w sensie technicznym. A już pół królestwa oddałbym za cokolwiek Ginsberga, Roethkego, Eliota, O'Hary, Lowella... Pozostaje tylko nieprzełożona antologia poezji amerykańskiej w Merlinie za 107 zł... Czasem mam wrażenie że żyję w dżungli, a takie Dzienniki wydane były w Stanach już dawno temu, bodajże w 1991r... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sergiusz Re: Dzienniki Sylvii Plath IP: 207.109.138.* 16.06.04, 19:28 Przyjedz do Stanow, Baudelaire. Te rzeczy najlepiej czytac w oryginale. Probowalem czytac angielskie tlumaczenia twojego imiennika, czy Rimbaude'a ale zwatpilem. Czytalem za to oryginalne wydania Plath, Eliota, Frosta. Poruszajace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: Dzienniki Sylvii Plath IP: *.ipt.aol.com 14.06.04, 04:29 Chcialabym zauwazyc ze film o Sylwii wszedl na ekrany kilka miesiecy temu.Przynajmniej w Stanach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cailin Re: Dzienniki Sylvii Plath IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 14.06.04, 10:22 wlasnie. w stanach. lekarstwo na niedostepne ksaizki jest tylko jedno: wyjechac; nakupic, nakupic, nakupic; wrocic; czytac, czytac, czytac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neska Re: Dzienniki Sylvii Plath IP: *.pul.tke.pl 22.06.04, 23:06 Dzienniki Sylvii Plath wydał właśnie prószyński. Oczywiście po polsku. można kupić w ich ksiegarni wysyłkowej - www.kkkk.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurban Re: Dzienniki Sylvii Plath IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 10:33 Film wchodzi na polskie ekrany 18 czerwca, dzienniki zostały wydane w Stanach cztery lata temu, choc okrojone ukazały się tam na początku lat osiemdziesiątych. "Szklany klosz" jest dostępny np. w Merlinie (www.merlin.com.pl), a wiersze po polsku na wydziałach polonistyki i w większych bibliotekach (zwłaszcza uniwersyteckich). Wszystkie wiersze w oryginale są na internecie na angelfire.com/tn/plath Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyszka11 Re: Dzienniki Sylvii Plath IP: *.pwpw.pl / 217.17.44.* 14.06.04, 13:41 Opis pożycia z mężem interesujący, ale sam fakt, tj. piękny, inteligentny, zdradzający mąż wydał mi się banalny (niezależnie od tego, że poetka naprawdę to przeżyła !)Zderzenie jej idealizmu z realiami zycia, jakie to typowe dla kobitek ! Ciężko się pogodzić z męskimi poligamicznymi skłonnościami. Sylwia była bardzo oddalona od rzeczywistości, takiej jaka jest naprawdę, pragnęła od niej uciec (świadczy o tym również jej koszmarny lęk przed ciążą, która dla wielu innych osób jest wielką radością !). Ale tzw. real, prędzej czy później przypomni o sobie, im bardziej się od niego ucieka, tym bardziej boleśnie.Jak widać, Sylwia nigdy się nie pogodziła z pewnymi prawdami życiowymi, nie potrafiła (nie chciała ?) się jakoś przystosować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Dzienniki Sylvii Plath IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 08:40 chcę tę książkę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atena Ten film juz dawno zszedl z ekranow - IP: 207.109.138.* 16.06.04, 19:24 swoja droga nienajlepszy. Wiele elementow z jej zycia pominieto milczeniem, film nie daje odpowiedzi jakie byly przyczyny depresji i kolejnych prob samobojstwa. Wg filmu gl. przyczyna byla zazdrosc, co nie jest zgodne z prawda. Jedynie poezja sie broni. Najgorsze jest to, ze Ted Hughes dysponujac cala spuscizna literacka Plath, redagowal wydania wg swojego uznania, np. wyrzucil wiele wierszy z tomu Ariel. Odnosi sie to rowniez do dziennikow. NIe ma tam nic "nieprawomyslnego". Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
miss.murple Re: Ten film juz dawno zszedl z ekranow - 16.06.04, 19:28 "Dzienniki", nawet okrojone, robią wrażenie, zwłasza w zestawieniu z "Listami do domu", nie sądzisz? Lektura porównawcza prowadzi w tym przypadku do interesujących wniosków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurban Re: Ten film juz dawno zszedl z ekranow - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 10:32 Hughes nie wyrzucil nic z Ariela, kolejnosc wierszy w pierwszym wydaiu ustalil wydawca, wyszlo tez wydanie z kolejnoscia ustalona przed smiercia przez Plath. Plath szalala za Hughesem i sama unikala pisania o nim zle - nie mial co usuwac. Jakie byly przyczyny depresji i samobojstwa to i ona sama nie wiedziala. Zazdrosc miedzy innymi, ale bylaby to przyczyna ostatniej proby, a nie np pierwszej z 1953. Odpowiedz Link Zgłoś