Dodaj do ulubionych

Czego się wstydziecie?

29.12.12, 18:36
Taki artykuł Wyborcza napisała: Czego wstydzi Polak?

Niektóre są śmieszne (33-latka wstydzi się przed Panem Bogiem cotygodniowej masturbacji), inne smutne (starszy pan nie utrzymał pewnego razu moczu w tramwaju), jeszcze inne stanowią, że tak powiem, kombinację liniową (30-latka wstydzi się rozmawiać o książkach i wystawach ze swoimi znajomymi o większych kompetencjach kulturowych).

Wielu wstydzi się biedy lub innych niepowodzeń – aż szanowni redaktorzy wstawili z tej okazji teledysk Ryszarda „Pei” Andrzejewskiego do piosenki pt. „Reprezentuję biedę”, i to w wersji nieocenzurowanej (!).

Co do mnie: byłem kiedyś bardzo biedny, a także rzuciłem studia pod koniec i zaprzepaściłem świadectwo maturalne, więc nie mam żadnego wykształcenia formalnego, ale się tego nie wstydzę. Ponadto zostałem kiedyś zdradzony i opuszczony, chociaż mi zależało – cóż, mówi się trudno, to żaden wstyd. Wstydzę się tylko trochę tego, że zagłosowałem parę lat temu na Jarosława Gowina, najchętniej bym się zapadł pod ziemię, kiedy widzę gdzieś tego ultrakatolickiego przyjemniaczka.

A Wy czego się wstydzicie albo nie, choć ludzie się tego na ogół wstydzą? :)
Obserwuj wątek
    • panna_wanna1 Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 18:44
      Tańczyć. Jestem w tym fatalna. Tak poza tym, to chyba niczego. Co nie oznacza, że niczego nie żałuję, ale żal i wstyd to nie to samo. Te twoje też wydają się, przynajmniej niektóre raczej żalem niż wstydem.
    • aroden Czego się wstydzicie? 29.12.12, 18:45
      Postepujacej lysiny - bo to obciach.

natomiast zupelnie sie nie wstydzimy tego, ze myslimy o islamie to samo,
      co ten facio z Twojego linku i dajemy temu w Necie publicznie wyraz.
      • krytyk-systemu-edukacji Re: Czego się wstydzicie? 29.12.12, 18:57
        > Postepujacej lysiny - bo to obciach.

U mnie na razie tego nie widać za bardzo, ale z roku na rok zakola się powiększają. Cóż, w razie czego przeszczepię sobie włosy – łysą pałą na pewno nie będę, jak nie przymierzając redaktor Orliński; jeszcze kto pomyśli, że i ja jestem fanboyem Apple'a. :)

> natomiast zupelnie sie nie wstydzimy tego, ze myslimy o islamie to samo,
        > co ten facio z Twojego linku i dajemy temu w Necie publicznie wyraz.

Większość ludzi (z wyjątkiem może feministek) sądzi o islamie to samo, co facio z mojego linku, natomiast wielu boi się o tym głośno mówić. W Polsce może nie, ale we Francji czy UK taka bojaźń przed politpoprawnością jest dość powszechna.
        • krakoma Re: Czego się wstydzicie? 29.12.12, 20:30
          czesto jest tak, ze najwiecej do powiedzenia maja ci, ktorzy sie najmniej znaja.
          widac np. na meczach pilki noznej, gdzie po komentarzach na trybunach sami trenerzy siedza:)
          • krytyk-systemu-edukacji Re: Czego się wstydzicie? 29.12.12, 21:08
            > czesto jest tak, ze najwiecej do powiedzenia maja ci, ktorzy sie najmniej znaja

Stara śpiewka: żeby móc się wypowiedzieć krytycznie o tej czy innej religii, trzeba najpierw przestudiować jej święte księgi. Islam jest niebezpieczny, a jego wyznawcy zaczynają sobie w Europie pozwalać na stanowczo zbyt wiele – i znajomość muzułmańskiej teologii bądź jej brak nie mają z tym nic wspólnego.

Zresztą prawo szariatu oraz jego opłakane skutki dla ludzkiej wolności i bezpieczeństwa są powszechnie znane, przynajmniej z grubsza, i myślę, że to naprawdę wystarczy, by wyrobić sobie zdanie o tej religii. Nie trzeba dodatkowo czytać bełkotu proroka Mahometa.

Poza tym to jest ta sama karta, którą grają katolicy: że niby trzeba przeczytać sześćdziesiąt rozpraw o Trójcy Świętej, jeśli chce się stwierdzić, że to bujda na resorach. Dowody jakieś są w tych rozprawach czy jak? O ile wiem, nie, chociaż nie czytałem.

> widac np. na meczach pilki noznej, gdzie po komentarzach na trybunach sami trenerzy
            > siedza:)

Ciągnąc Twoją analogię: otóż naprawdę nie trzeba znać szczegółowych przepisów gry i tabel ligowych, żeby stwierdzić, iż darcie japiszona na stadionie jest raczej głupawym zajęciem, a piłka kopana i kibole powodują koszty społeczne.
            • krakoma Re: Czego się wstydzicie? 29.12.12, 21:20
              spiewka stara i prawdziwa. no, zeby sie wypowiadac krytycznie, trzeba przestudiowac. twoja ocena wynika z twojego widzimisie + tych inf. kt dostarczaja ci czesto tendencyjne i rownie niewiedzace media.
              ale nie chce mi sie wiecej na ten temat rozmawiac.
              • krytyk-systemu-edukacji Re: Czego się wstydzicie? 29.12.12, 21:28
                > twoja ocena wynika z twojego widzimisie + tych inf. kt dostarczaja ci czesto
                > tendencyjne i rownie niewiedzace media.

A Twoje peany na cześć szariatu to, rozumiem, były tendencyjnie zmanipulowane przez moderację?
                • krakoma Re: Czego się wstydzicie? 29.12.12, 21:38
                  nie
        • josef_to_ja A ja się będę golił. 31.12.12, 00:32
          Z nieogolonymi resztkami włosów nie zamierzam latać. :P
      • josef_to_ja A to problem ogolić się na łyso? 31.12.12, 00:31
        Jak jak będę łysy to głowę będę golił na gładko codziennie, razem z twarzą.
    • jan_hus_na_stosie2 Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 18:50
      nie powiem, gdybym się nie wstydził to bym napisał :)
    • rb2012 Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 18:50
      spiewać - musiałabym dużo wypić żeby publicznie zaśpiewać - Bóg poskąpiła mi talentu
      • gocha033 Znaczy... 29.12.12, 18:59
        rb2012 napisał(a):

> spiewać - musiałabym dużo wypić żeby publicznie zaśpiewać - Bóg poskąpiła mi talentu

Znaczy - BOZIA poskompila Ci talentu ?
        Ale te baby to skompe som...
      • panna_wanna1 Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 19:02
        Załóżmy zespół pieśni i tańca. Ty - pieśń, ja - taniec. Zrobimy furorę.
        • aroden Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 19:07
          panna_wanna1 napisała:
          > Załóżmy zespół pieśni i tańca. Ty - pieśń, ja - taniec. Zrobimy furorę.

macie juz ostra konkurencje :)
          www.youtube.com/watch?v=YtDhMzDkois
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 19:04
        Ja beznadziejnie śpiewam, ale w ogóle się nie wstydzę;) Ważne, że jest frajda.
        • fuzja.jadrowa Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 23:32
          > Ja beznadziejnie śpiewam, ale w ogóle się nie wstydzę;)

A ja odwrotnie - umiem spiewac, ale sie wstydze.
    • pomorzanka34 Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 18:57
      sennych fantazji erotycznych z pewnym żonatym facetem :D
      no nie mam na nie wpływu ;)
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 19:02
        O, to ja się wstydzę, że się kiedyś takim jednym zauroczyłam. Pomimo pseudo-świadomości mechanizmów zauroczenia/zakochania, dawania dobrych rad przyjaciółkom i kumpelkom, a potem sama, plum, wpadłam w neurotyczną obsesję na jego punkcie. Bez totalnego rozgarnięcia, że on nie dla mnie. Na szczęście przeszło, ale czasem się wstydzę, szczególnie jak myślę, że miłość życia mogłam przez to zaprzepaścić.
      • aroden Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 19:03
        pomorzanka34 napisała:
        > sennych fantazji erotycznych z pewnym żonatym facetem :D
        > no nie mam na nie wpływu ;)

zakonotuj sobie, ze on jest mocno lysiejacy, to moze Ci przejdzie :)
        • pomorzanka34 Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 19:53
          aroden napisał:
          >
          > zakonotuj sobie, ze on jest mocno lysiejacy, to moze Ci przejdzie :)

już różne wersje sobie wyobrażałam ale za Chiny Ludowe nie chce przejsć tylko męczy mnie potwornie w tych snach ;) a to to moze bardziej jeszce by mnie nakręciło
      • gr.eenka Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 20:03
        kurcze, ja nawet sennych nie mam
    • grzeczna_dziewczynka15 Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 18:59
      Wstydzę się, że za mało w życiu przeczytałam. Staram się to nadrobić, ale chyba mi nigdy nie wyjdzie:(

I wstyd mi, że się na moją Mamusię czasem irytuję. Chciałabym być kochaną córką.
      • fuzja.jadrowa Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 23:36
        > Wstydzę się, że za mało w życiu przeczytałam. Staram się to nadrobić, ale chyba
        > mi nigdy nie wyjdzie:(

Ale kupujesz czy wypozyczasz? :)

• grzeczna_dziewczynka15 Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 23:46
          :) No ja kupuję kompulsywnie, tylko potem nie mam czasu czytać... Szczególnie jak jest przecena typu 5 zeta/książka, albo w dedalusie.

Jak pożyczam, to zawsze kara, bo przetrzymuję z kilku bibliotek. Eh, może pora na postanowienia noworoczne.
    • kochanic.a.francuza Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 19:05
      Ja to mam gorzej bo na odwrot: nie wstydze sie tego, czego wiekszosc ludzi sie wstydzi i ukrywa;)
      Jest jeszcze taka kategoria wstydow, ze mi nie wstyd ale wypada sie wstydzic no to cicho i wstydliwie sie zachowuje, ale Bog mi swiadkiem, jestem bezwstydna. To dobrze czy niedobrze?
      • krytyk-systemu-edukacji Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 19:21
        > To dobrze czy niedobrze?

Trudno powiedzieć, ale na pewno lepsze to niż proszenie w wieku 30 lat Boga, by nie karał za masturbację. :)
        • grzeczna_dziewczynka15 Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 19:26
          Ale Bóg karze za masturbację - ślepotą. Ja mam już ostrą wadę wzroku...
          • krytyk-systemu-edukacji Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 19:32
            > Ale Bóg karze za masturbację - ślepotą. Ja mam już ostrą wadę wzroku...

Ślepota to małe piwo. Polecam publikację nieocenionego dra Tissota: „Onanizm albo dysertacja medyczna o chorobach wywoływanych przez masturbację”. :)
            • gr.eenka Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 19:40
              jakiś czas temu wyborcza cytowała artykuł z katolickiego pisma o nawiedzeniu. Nim doczytałam,że to z tego katolickiego pisma to artykuł wywołał we mnie obrzydzenie. Jak można pisać coś tak obrzydliwego. Dopiero później zauważyła, że to napisał jakiś ksiądz do pisma katolickiego. Szok był większy będąc już świadoma kto to wymyślił.
              Chyba było mi wstyd za tego księdza. Może nie jestem zbyt wierząca , może bardziej tolerancyjna dla wiary. Ale to co przeczytałam było obrzydliwe.
              • krakoma Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 20:33
                a co napisal?
                • gr.eenka Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 20:45
                  krakoma napisała:

> a co napisal?
                  a proszę
                  wyborcza.pl/1,76842,12699340,Arcybiskup_blogoslawi__Egzorcyste___A_tam___demon.html
                  • krytyk-systemu-edukacji Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 21:14
                    > a proszę

Piękne. :D Coś czuję, że będę musiał zasilić kasę wydawcy miesięcznika „Egzorcysta”. ;)
            • grzeczna_dziewczynka15 Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 19:42
              No niedowidzę, przecież, by czytać opasłe tomiszcza o tych innych maladies produites par la masturbation;)
        • kochanic.a.francuza Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 20:06
          Jesli to prawdziwy wstyd ( a podejrzewam, ze ludzi z takim "wstydem" w Polsce bedzie wielu), to trzeba przyznac, ze nie ma lepszej machiny do prania ludziom mozgow od Kosciola Katolickiego. Wszyscy dyktatorzy moga czerpac garsciami -i czerpia.
          • krytyk-systemu-edukacji Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 20:14
            > trzeba przyznac, ze nie ma lepszej machiny do prania ludziom
            > mozgow od Kosciola Katolickiego

Pod względem zasięgu nie, w Polsce przynajmniej, ale „jakościowo” można by się spierać, według mnie istnieją organizacje, które robią ludziom większą siekę z głowy, na przykład sekty.
    • irmina_anastazja Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 19:15
      -blizny po oparzeniu na brzuchu
      -blizn po cięciu się na na rękach
      -czasami tego ile zjadłam i jak niezdrowe to było
      -napadów zakupoholizmu, po których muszę żyć przez tydzień przez dychę bo wstydzę sie przyznać ile wydałam
      -napadów agresji
    • skrytapiromanka Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 19:26
      nieznajomości języków obcych. liznęłam angielskiego, szwedzkiego i rosyjskiego - o drogę zapytam, o pogodzie pogadam, obiad zamówię, ale o literaturze czy filmie już nie porozmawiam. mam bardzo upośledzone zdolności językowe, z czasem doszło do tego lenistwo spowodowane brakiem postępów (tak, właśnie taka była kolejność), zniechęceniem z tego powodu do nauki. niczego innego się nie wstydzę, bo w jakiś sposób mnie ukształtowało:)
    • gr.eenka ktoś zdradził swój sekret? 29.12.12, 19:34
      wątpię
      • krytyk-systemu-edukacji Re: ktoś zdradził swój sekret? 29.12.12, 19:37
        > ktoś zdradził swój sekret?
        > wątpię

Podzielam Twoje wątpliwości. :)
        • good_morning Re: ktoś zdradził swój sekret? 29.12.12, 19:42
          no chyba sie nie ludziles, ze ktos ci prawde tu wyzna :D
          • pomorzanka34 Re: ktoś zdradził swój sekret? 29.12.12, 19:58
            ja wyznałam bezwstydnie ;D
            • good_morning Re: ktoś zdradził swój sekret? 29.12.12, 20:19
              sny?
              nie rozsmieszaj mnie ;)
              • pomorzanka34 Re: ktoś zdradził swój sekret? 29.12.12, 20:33
                good_morning napisała:

> sny?
                > nie rozsmieszaj mnie ;)

ale jakie :D
                • good_morning Re: ktoś zdradził swój sekret? 29.12.12, 22:47
                  zwyczajne ;P
                  • pomorzanka34 Re: ktoś zdradził swój sekret? 31.12.12, 09:19
                    good_morning napisała:

> zwyczajne ;P

moja droga :) gdyby to były zwyczajne sny to bym się tego nie wstydziała a tak nie potrafię normalnie z facetem rozmawiać bo od razu przypomaja się mi sceny ze snu :D
            • grzeczna_dziewczynka15 Re: ktoś zdradził swój sekret? 29.12.12, 22:57
              Ja też wyznałam:)
              • good_morning Re: ktoś zdradził swój sekret? 29.12.12, 23:01
                wez przestan, brak uzdolnien w jakiejs dziedzinie nie jest powodem do wstydu
                to moze ja jak nie maluje jak monet to mam sie wstydzic? ;)
                • grzeczna_dziewczynka15 Re: ktoś zdradził swój sekret? 29.12.12, 23:47
                  Ja mówiłam o tym jednym, którym się zauroczyłam neurotycznie! To jest powód do wstydu.
                  • good_morning Re: ktoś zdradził swój sekret? 30.12.12, 01:34
                    nadal to dla mnie nie powod, nie zakochujemy sie swiadoma decyzja :)
                    • grzeczna_dziewczynka15 Re: ktoś zdradził swój sekret? 30.12.12, 02:55
                      Czasem pchamy się w kłopoty na przekór rozsądkowi.
                      "zakochanie" można sobie wmówić.
                      • good_morning Re: ktoś zdradził swój sekret? 30.12.12, 06:00
                        serio wmowic sobie mozna?
                        to i odkochanie na wmowienie sobie pwoinno byc mozliwe. a nie jest ;P
    • jeriomina Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 20:12
      Tego, że mając 30 na karku postanowiłam znów zacząć grać w Tomb Raider 4 który uwielbiałam niegdyś w klasie maturalnej i dalej się przejmuję (serce mi wali, a to tylko gra!), jak pojawiają się jakieś atakujące mnie potwory :)
      • krytyk-systemu-edukacji Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 20:16
        > Tego, że mając 30 na karku postanowiłam znów zacząć grać w Tomb Raider 4

Naparzaj w Sylwestra w Tomb Raidera. :)

• jeriomina Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 20:25
          W Sylwestra idę na imprezę :)
    • gr.eenka Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 21:45
      czasami mam wrażenie,że pewne osoby wstydzą się mnie:)
    • wielkafuria Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 22:35
      ja się wstydziłam za Mandarynę jak wtedy śpiewała na żywo, oraz często się wstydzę za Kaczyńskiego.
    • anna_sla Re: Czego się wstydziecie? 29.12.12, 22:36
      tylko niektórych cech wyglądu, niektórych tak bardzo, że nawet anonimowo Wam tego tu nie powiem :)
    • soulshuntr Re: Czego się wstydziecie? 30.12.12, 00:21
      sie niczego nie wstydze. Ani za siebie, ani za innych.
    • martadyna Re: Czego się wstydziecie? 30.12.12, 01:15
      Tez czytalam ten artykul...
      W odniesieniu do niego napisze czego ja sie NIE wstydze: jestem ze wsi (nawet nie "malego miasteczka") i mowie o tym wprost jesli ktos pyta. I miny niektorych ludzi sa bezcenne gdy dowiaduja sie ze koncze szkole za granica, w obcym jezyku, a przeciez ze wsi jestem... Ja staram sie walczyc ze stereotympem wiesniaka- ze niby glupi, brudny, i jeszcze najlepiej gdyby czytac nie umial.
    • berta-death Re: Czego się wstydziecie? 30.12.12, 01:20
      Tego, że na forum pisuję.
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: Czego się wstydziecie? 30.12.12, 02:58
        Ja też! Swoją drogą, ciekawe, kto jeszcze ze znajomych na forach siedzi, choć niby się głośno dziwi, jak ja o tym mówię.
        • krakoma Re: Czego się wstydziecie? 30.12.12, 03:02
          to przedstaw sie imieniem i nazwiskiem, zobaczymy ;)
          • grzeczna_dziewczynka15 Re: Czego się wstydziecie? 30.12.12, 03:11
            Niezła podpucha;)
            I tak mam paranoję, że jak ktoś mnie zna, to mnie pozna, po tych durnych postach, które niestety są dość kompatybilne z moją osobą;>
    • krakoma Re: Czego się wstydziecie? 30.12.12, 02:46
      na forum - czasem mojego jezyka.
      zwlaszcza, ze to nie fb i nie mozna zmazac :(
    • sid_l Re: Czego się wstydziecie? 30.12.12, 10:29
      Najczęściej wstydzę się niewiedzy i nieasertywnych zachowań, jeśli mi się zdarzą. Czuję jakiś wewnętrzny przymus bycia zawsze asertywną, pewną siebie i stawiania na swoim. Wstydzę się nieznajomości języków - po angielsku gadam jako tako, ale inne języki zero, chociaż zawsze chciałam znać francuski i hiszpański. Czasami wstydzę się swojego lenistwa i słomianego zapału.
    • sundry Re: Czego się wstydziecie? 30.12.12, 14:50
      Tego, że właśnie straciłam pracę, nawet rodzicom jeszcze nie powiedziałam:/
      • ursyda Re: Czego się wstydziecie? 30.12.12, 20:24
        Znajdziesz nową, nie martw się.
      • xolaptop Re: Czego się wstydziecie? 30.12.12, 22:47
        To raczej powód do imprezy, a nie do wstydu. Wspaniałej zabawy.
      • josef_to_ja Re: Czego się wstydziecie? 31.12.12, 00:35
        Przykro mi. :( Powodzenia w szukaniu nowej.
      • rb2012 Re: Czego się wstydziecie? 31.12.12, 08:52
        to nie jest powód do wstydu no chyba że: byłaś w pracy pod wpływem alkoholu lub wyleciałaś dyscyplinarnie np za kradzież
        jeżeli z innej przyczyny ( np upadłość zakładu, redukcja etatu itp ) to współczuję i życzę abyś jak najszybciej znalazła nową :D
        • sundry Re: Czego się wstydziecie? 31.12.12, 09:18
          Dzięki Wam, nie wyleciałam dyscyplinarnie i mam nadzieję szybko znaleźć nową:)
          • rb2012 Re: Czego się wstydziecie? 31.12.12, 09:26
            Wiedziałam że z ciebie porządna babka
            powodzenia !
    • kora3 Qrde 30.12.12, 23:26
      właśnie mi uświadomiłeś, że nie wstydzę się niczego i to jest dopiero hehe wstyd.

a poważnie - serio nie uwazam, ze mam sie czego wstydzić. Nie znaczy to, ze nie mam za sobą niefajnych spraw życiowtcxhm czy tzw. :"wpadek", ale zeby sie zaraz wstydzić? Nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka