Dodaj do ulubionych

Zasada "10 km od teściowej" zaproponować?

14.08.13, 10:00
Istnieje prawdopodobieństwo, że zamieszkamy z teściami w jednym domu (osobne piętro,osobne wejście, ale wspólny przedpokój). Nie jest to konieczność, ale byłoby dużą oszczędnością. Moja znajoma poradziła mi, aby zanim się tam wprowadzę powinnam wprowadzić zasadę 10 km od teściowej. Polega ona na tym, że nieważne że zamieszkujemy jeden dom i wystarczy zawołać, aby się usłyszeć, ale wszelkie spotkania powinny być ustalane telefonicznie. Obie strony powinny wyobrazić sobie, że mieszkają od siebie przynajmniej 10 km i nie wpadają do siebie bez zapowiedzi. Przyznam, że taka opcja bardzo mi się podoba, tylko nie wiem czy to....wypada zaproponować teściom?
Obserwuj wątek
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Zasada "10 km od teściowej" zaproponować? 14.08.13, 10:06
      Co za bzdura.

Przykro mi - jak z kimś zyjesz na jednym domu to tworzycie jedną rodzinę.
      Nie da się inaczej.
    • kkk Re: Zasada "10 km od teściowej" zaproponować? 14.08.13, 10:10
      rozumiem, że dom jest ich i wy u nich zamieszkacie, w tym 'osobnym' piętrze? hehe, no to głupio troche tak zaproponowac z wejścia... wyszłoby od poczatku nizbyt mło, a moż akurat okaże się ze teściowie beda OK? że wcal enie beda wam pzreszkadzac, nawiedzac itd? teściowie też ludzie, starsi od was, moze potrzebuja spokoju, posiedzenia samemu... nie martw się na zapas
      A już na pewno nie rób od początku sztucznych barier z tą propozycją, wg mnei niezbyt dobrze to wypadnie, żebys nie żałowała.
      Swoja drogą... znam sytuację, gdzie teściowa jest jakieś 400 km 'od' i bywa zawsze raz w m-cu ;)
    • jeriomina Re: Zasada "10 km od teściowej" zaproponować? 14.08.13, 10:14
      Istnieje zasada pt. "Nie mieszka się z teściami". I tego się, kochani trzymajcie, buźka, wasze zdrowie.
    • horpyna4 Re: Zasada "10 km od teściowej" zaproponować? 14.08.13, 10:22
      Bzdura. Jak się mieszka u kogoś, to zasady ustala gospodarz, a nie lokator.

I dajcie sobie spokój z "oszczędnością". Małżeństwo powinno mieszkać samodzielnie, inaczej jest to tylko zabawa w małżeństwo.
      • mm969696 Re: Zasada "10 km od teściowej" zaproponować? 14.08.13, 12:27
        co za bzdury
    • aka667 Re: Zasada "10 km od teściowej" zaproponować? 14.08.13, 10:23
      jak trzeba będzie waszego dziecka popilnować to to 10 km może zacząć uwierać :)

moim zdaniem to sztuczna zasada. jeśli teściowie są z tych niewtrącających się to niewpadanie bez zapowiedzi będzie naturalne, jeśli natomiast lubią się mieszać w wasze życie to żadna zasada nie pomoże i wspólne mieszkanie w ogóle odpada
    • twojabogini Re: Zasada "10 km od teściowej" zaproponować? 14.08.13, 10:25
      Zasada brzmi: nie mieszkać z teściami.
      Druga zasada brzmi: jeśli zamierzasz mieszkać u kogoś w domu, to musisz być nastawiona na konieczność dopasowania się do jego zasad i reguł, a nie na reformowanie właścicieli domu/mieszkania i wprowadzanie własnych zasad.
      Trzecia zasada: starych drzew się nie przesadza, nie zmienisz teściów, więc albo będziesz musiała się do nich dostosować, albo będzie wieczna wojna, albo ty będziesz wiecznie nie zadowolona z kompromisów na jakie będziesz musiała stale się godzić.

Więc jeśli już z góry obawiasz się nadmiernej ingerencji teściów w twoje życie, darowałabym sobie wspólne mieszkanie niezależnie od tego jakie miałoby to przynieść oszczędności. Chyba, że oszczędzasz na coś konkretnego i realnie wspólne zamieszkanie pomoże ci wcześniej spłacić kredyt/wybudować dom itp. Wtedy niewygoda wspólnego zamieszkania i stałej obecności teściów w życiu będzie po prostu kosztem jaki trzeba ponieść - i będzie łatwiejsza do zniesienia.

• six_a Re: Zasada "10 km od teściowej" zaproponować? 14.08.13, 10:32
      jeśli będziesz się trzymała zasady informowania teściowej o wejściu do jej przedpokoju, to zaproponuj.
    • a_nonima Re: Zasada "10 km od teściowej" zaproponować? 14.08.13, 10:41
      Przeczytaj wątek truskawki Brak akceptacji.
      • mm969696 Re: Zasada "10 km od teściowej" zaproponować? 14.08.13, 12:39
        jezu, podajecie jakieś skrajne przypadki. Większość teściów jest normalna i raczej należy się spodziewać, ze nie będzie problemów, a nie z góry zakładać że jak teście, to na bank będą jak ci z dowcipów.
        • soulshuntr Re: Zasada "10 km od teściowej" zaproponować? 14.08.13, 15:26
          nie ma dowcipow o tesciach. To wszystko niestety szczera prawda.
    • loginoftheyear Re: Zasada "10 km od teściowej" zaproponować? 14.08.13, 10:54
      a to sie usmialam na rozpoczecie dnia :D
      (uwazaj, bo ci sie uda. jak juz chcesz zasady, to tak min 100 realnych kilometrow od. min)
    • juliett_p Re: Zasada "10 km od teściowej" zaproponować? 14.08.13, 10:57
      Osobne piętro i osobne wejście brzmi całkiem rozsądnie, więc na dobrą sprawę wcale nie będziecie się musieli tak często widywać. Wiele par w ogóle nie może sobie pozwolić na taki luksus. Proponowanie "zasady 10 km" nie wróży zbyt dobrze waszym wspólnym relacjom. Jeśli teściowa jest taktowna, na pewno sama da Wam jak najwięcej przestrzeni. Mam wrażenie, ze stwarza Pani problem jeszcze zanim on zaistniał, w końcu tylko "istnieje prawdopodobieństwo" że zamieszkacie z teściami. Proponuje trochę zmienić nastawienie i starać się budować pozytywne relacje, w szczególności z najbliższymi i nie martwić się na zapas. Powodzenia!
    • headvig Re: Zasada "10 km od teściowej" zaproponować? 14.08.13, 10:59
      od własnej matki i teściowej zachowaj nas Panie :) ale to mój przypadek.

a prawda jest taka, że jeśli masz spoko teściową, która się nie wtrąca i leje na wszystko i jeszcze pomoże ci zaopiekować się dziećmi w nagłych wypadkach - to rozwiązanie którego zazdroszczę moim koleżankom, wykorzystującym rodziców/teściów na maksa, a z drugiej strony zazdroszczącym mnie mojego "oddalenia". zawsze jest coś za coś, nie ma rozwiązania idealnego.
    • wez_sie fajnie 14.08.13, 11:42
      fajny pomysl
      w ogole zaproponuj zeby sie wyprowadzili najlepiej do sasiedniej wsi XD
      • soulshuntr Re: fajnie 14.08.13, 14:52
        wezsie i nie badz taki noooo. Niech tesciom chociaz namiot rozbije w ogrodku albo 25-letniego kampera z Niemiec postawi. Trzeba okazac troche ludzkich uczuc.
        • wez_sie Re: fajnie 15.08.13, 16:23
          taka propozycje to chyba tylko smsem mozna wyslac
          szkoda impulsow na gadanie
    • amcia333 Re: Zasada "10 km od teściowej" zaproponować? 14.08.13, 12:38
      Nie proponuj.
      Zamieszkajcie i zobacz jak się będzie mieszkało, może wcale nie będzie tak tragicznie. Pamiętaj,że dla teściowej też to jest nowa sytuacja, kto wie a może się miło rozczarujesz. Nie kieruj się stereotypami, że im dalej od teściowej tym lepiej.
    • tymon99 Re: Zasada "10 km od teściowej" zaproponować? 14.08.13, 15:04
      na coś się musisz zdecydować - albo mieszkasz w ich domu i przestrzegasz ich reguł, abo w swoim i wprowadzasz swoje.
    • sl13 Re: Zasada "10 km od teściowej" zaproponować? 14.08.13, 17:08
      Czy ja dobrze rozumiem - chcesz mieszkać u teściów z oszczędności i w cudzym domu "wprowadzić zasadę"? To żart? :D
    • mila2712 Re: Zasada "10 km od teściowej" zaproponować? 14.08.13, 18:27
      hahahahha
      proszę Cię powiedz, że żartujesz

pamiętaj ....jak najdalej od teściów
    • qw994 Re: Zasada "10 km od teściowej" zaproponować? 15.08.13, 07:10
      Żartujesz? W cudzym domu chcesz wprowadzić własny regulamin? Będziesz musiała się dostosować, przykre, ale prawda.
      • hsirk Re: Zasada "10 km od teściowej" zaproponować? 15.08.13, 22:08

otóż to.
    • triss_merigold6 Re: Zasada "10 km od teściowej" zaproponować? 15.08.13, 09:21
      Nie bądź bezczelna.
      • tamtakobieta Re: Zasada "10 km od teściowej" zaproponować? 15.08.13, 13:29