Dodaj do ulubionych

UWAGA Kolejne życzenie kulinarne mojego chłopa :(

07.02.05, 14:14
...no i znowu mam problem natury kuchennej. Mój chłop chce zjeść szarlotkę i
się nia podzielić z pewną Ważną Osobistością. Pal diabli Osobistość, ale
szarlotka powinna przypominać z grubsza szarlotkę jego śp. Mamy. Na spód ma
iść kruche ciasto, w skład którego ma wejść śmietana.

Czy ktoś zna przepis na kruche ciasto?!?!?!?! Z góry dzięki za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • listek_a Re: UWAGA Kolejne życzenie kulinarne mojego chłop 07.02.05, 14:16
      Wymagający gad z niego!Niestety ja Ci nie pomoge:(
      • Gość: Kasica Re: UWAGA Kolejne życzenie kulinarne mojego chłop IP: *.ecofis.de 07.02.05, 14:18
        ja tez nie pomoge, ale mnie rozbraja twoje spontaniczne podejscie.
        • rachela180 Re: UWAGA Kolejne życzenie kulinarne mojego chłop 07.02.05, 14:19
          cicho. Bronkowi wczoraj smakowały moje faworki wg. przepisu Obierzyny :)
    • blanchet Re: UWAGA Kolejne życzenie kulinarne mojego chłop 07.02.05, 14:19
      kruchość ciasta zależy od odpowiedniego potraktowania masła (margaryny), tzn.
      składniki ciasta należy siekać (tłuszcz musi byc zimny) aż się razem polączą i
      wrzucic do lodówki aby całkowicie zastygło tak, że będziesz je mogła potem
      zetrzeć tarką prosto na blachę.
      • niedzwiedzica_sousie łe jery 07.02.05, 14:25
        ja widzę blanchet, że twoje postępy kulinarne są po prostu galopojąco-
        zawstydzające (mnie)
        walnij no jakiś przepis na potrawę, która nie może nie wyjść, nie jest
        skomplikowana a efektowna! :)
        • blanchet a taki placek jadłaś: 07.02.05, 14:39
          www.gotowanie.wkl.pl/przepis1935.html
          • niedzwiedzica_sousie Re: a taki placek jadłaś: 07.02.05, 14:53
            tam trzeba gotować mleko przez 3 godziny!!!!!!!!!!!!!! :((((((((
            • blanchet Re: a taki placek jadłaś: 07.02.05, 15:03
              wiem ale jeśli gotujesz w ciagu dnia coś (ja dałam matce) to możesz taką puszke
              sukcesywnie dogotowywać np. gotując ją w zupie
              • istna Re: a taki placek jadłaś: 07.02.05, 15:05
                Boskie!!! Ja jestem kompletnym lajkonikiem kulinarnym, ale to brzmi jak masaż
                stóp w pralce (ponoC możliwy w pralce frania)
                :))))
              • lena_zet Re: no co ty, blanchet!!!! 07.02.05, 15:07
                a co to mama za zupę gotowała?metalową czy cuś?

-----------------------------
                • Gość: Kasica Re: no co ty, blanchet!!!! IP: *.ecofis.de 07.02.05, 15:10
                  Kobieta-terminator
                • blanchet Re: no co ty, blanchet!!!! 07.02.05, 15:11
                  o to mnie juz głowa nie bolała ;))) dałam puszki z mlekiem a dostałam zwrot w
                  formie karmelu. Z resztą jestem z poznania a tutaj do cholery się niczego nie
                  marnuje no nieee :))))
                • niedzwiedzica_sousie Re: no co ty, blanchet!!!! 07.02.05, 15:15
                  Była zupa z gwoździa, to może być i z puszki :)))
                  • Gość: Kasica Re: no co ty, blanchet!!!! IP: *.ecofis.de 07.02.05, 15:17
                    zab, zupa zebowa, dab...
                    • blanchet a to znacie? 07.02.05, 15:20
                      przychodzi chłop z roboty i mówi do baby że jest głodny
                      baba na to:
                      - otworzę Ci puszkę
                      -cipuszka później teraz bym coś zjadł-odpowiada chłop ;)
                      • rachela180 Re: a to znacie? 07.02.05, 15:22
                        Mój ma odwrotnie :)
                        • lena_zet Re: a to znacie? 07.02.05, 15:27
                          rachela180 napisała:

> Mój ma odwrotnie :)

fuuuuuuj.mój to najpierw umyć się idzie....
                          • Gość: Kasica Re: a to znacie? IP: *.ecofis.de 07.02.05, 15:29
                            moj, jak zdazy...
                          • niedzwiedzica_sousie Re: a to znacie? 07.02.05, 15:30
                            znaczy się co? przychodzi z roboty i leci myć ptaka?? :)))))))))
                            • lena_zet Re: a to znacie? 07.02.05, 15:33
                              niedzwiedzica_sousie napisała:

> znaczy się co? przychodzi z roboty i leci myć ptaka?? :)))))))))

hehe, nie no, żartowałam oczywiście :) to była odpowiedź na to, że racheli
                              wraca i od progu woła o cipuszkę :)
                              • Gość: Kasica Re: a to znacie? IP: *.ecofis.de 07.02.05, 15:34
                                hehehehehehehe
                          • blanchet Re: a to znacie? 07.02.05, 15:31
                            mój ma taki nawyk ze jak przyjdzie do domu to pierwsze co robi to otwiera
                            lodówke albo sprawdza co stoi na kuchence i dopiero po tym ściaga płaszcz itd.
                            • niedzwiedzica_sousie Re: a to znacie? 07.02.05, 15:52
                              piękne!! zobaczyłam takiego inspektora gadżeta w płaszczu do ziemi i kapeluszu
                              wsadzającego nos pod pokrywkę :)))
                              a buty ściąga?
                              • Gość: Kasica Re: a to znacie? IP: *.ecofis.de 07.02.05, 15:54
                                masz na mysli, do jedzenia czy do bzykania?
                                • niedzwiedzica_sousie Re: a to znacie? 07.02.05, 15:57
                                  do przebycia trasy pomiędzy zabłoconym zewnętrzem a wylizaną podłogą kuchni :)
                              • blanchet Re: a to znacie? 07.02.05, 15:57
                                ależ skąd -dopiero po kontrolnym obwąchaniu :)
                                • Gość: Kasica Re: a to znacie? IP: *.ecofis.de 07.02.05, 15:58
                                  czyli pierwotny instynkt zwycieza
    • dede1 Re: UWAGA Kolejne życzenie kulinarne mojego chłop 07.02.05, 14:29
      Margaryna, 3 szklanki maki, plaska lyzeczka proszku do pieczenia, 4 zoltka
      ubite z 3 lyzkami cukru i cukrem waniliowym, ok 3 lyzek smietany. Margaryne
      siekamy nozem z maka i proszkiem do pieczenia. Dodajemy ubite zoltka i
      smietane. Ciasto zagniatamy w miare szybko. Jesli sie "maze" dodac make.
      Dzielimy ciasto na 3 czesci i wkladamy do zamrazalnika na co najmniej 2 godz.
      Najlepiej przygotowac ciasto dzien wczesniej i rano przelozyc jedna czesc do
      lodowki aby sie rozmrozila ale pozostala schlodzona. Smazymy 5 kwasnych jablek
      z 3 lyzkami cukru. Bialka, ktore zostaly (i byly przechowywane w lodowce o czym
      zapomnialam wspomniec) ubijamy na sztywna piane. Mozna dodac szczypte soli lub
      pare kropel cytryny aby lepiej sie ubijaly. Gdy otrzymamy piane ubijamy nadal
      dodajac kolejno 8-10 lyzek cukru. Ubijamy piane az cukier sie rozpusci.
      Bierzemy duza tortownice. Rozwalkowywujemy na dno schlodzona czesc ciasta. Na
      to wykladamy zesmazone i ostudzone jablka. Ucieramy na tarce z duzymi otworami
      jedna z dwoch pozostalych w mrozniku czesci ciasta. Na to wykladamy cala piane
      z bialek. Na piane ucieramy ostatnia czesc ciasta. Ciasto pieczemy w uprzednio
      nagrzanym do 180° piekarniku. Lepiej na nieco nizszym poziomie aby dol dobrze
      sie upiekl. Po ok 45 min do godziny ciasto powinno byc gotowe. Gdy zauwazysz ze
      gora jest juz brazowa a minelo dobiero np. 30 minut nastaw piekarnik tylko na
      dolna grzalke i dopiecz spod. Z tym spodem to trzeba uwazac bo jesli
      pozostawisz ciasto za krotko w piekarniku to moze sie okazac ze gora jest
      upieczona a pod jablkami masz surowe ciasto. Mozna ewentualnie zapiec 15 minut
      dol ciasta a potem dopiero wylozycj jablka, piane z bialek itd i piec wtedy juz
      do mementu az gora jest ladnie upieczona na zloty kolor. To przepis na
      kruszonke z jablkami. Polecam. Jablka podobnie jak ciasto mozna przygotowac
      dzien wczesniej.
      • rachela180 Re: UWAGA Kolejne życzenie kulinarne mojego chłop 07.02.05, 14:31
        Oooo... przepis dla blondynki... mhm... o to chodziło, dzięki :))))
        • jadwiga_r Re: UWAGA Kolejne życzenie kulinarne mojego chłop 07.02.05, 15:28
          Tylko pamietaj,że mąka ma się nazywać KRUPCZATKA.
    • niedzwiedzica_sousie Re: UWAGA Kolejne życzenie kulinarne mojego chłop 07.02.05, 15:30
      a czym on ma również i innej natury równie ekstremalne wymagania? :)))))
      • rachela180 Re: UWAGA Kolejne życzenie kulinarne mojego chłop 07.02.05, 15:37
        Ekstremalne to nie, ale duże owszem :) (ja sie specjalizuję w ekstremalnych)
    • Gość: zenon gajowniczek Re: UWAGA Kolejne życzenie kulinarne mojego chłop IP: 80.53.160.* 07.02.05, 15:38
      Do "rachela 180"
      Wydziwiasz i to az glowa boli? Przeciez nie ma nic prostrzego tylko wystarczą
      chęci i juz sie kreci Ja uważa że są to proste rzeczy nie ma prościejszych
      Życze powodzenia i do pieczenia
      • rachela180 Re: UWAGA Kolejne życzenie kulinarne mojego chłop 07.02.05, 15:54
        Oj Zenek, ja przecież NIE UMIEM GOTOWAĆ. Nie śmiej się tylko doradż :P
    • Gość: anka Re: UWAGA Kolejne życzenie kulinarne mojego chłop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 15:56
      Hej, jeśli nie umiesz tego upiec to kup w cukierni, mniejsze ryzyko, że coś nie
      wyjdzie. Albo najlepiej niech Twój facet zrobi, skoro taki mądry :).
      Pozdrawiam.
      • rachela180 Re: UWAGA Kolejne życzenie kulinarne mojego chłop 07.02.05, 15:59
        Mowy nie ma o kupowaniu :((((

A jeśli o chłopa chodzi - dziś w robocie siedzi do 22 :((((((((((((((( zresztą
        sam też nie umie :(((( poza tym chcę mu zrobić przyjemność i UDOWODNIĆ ŻE
        NADAJĘ SIĘ NA ŻONĘ :)))))))))
        • Gość: Kasica Re: UWAGA Kolejne życzenie kulinarne mojego chłop IP: *.ecofis.de 07.02.05, 16:01
          Nadajesz sie Rachela, jak nic!!! Dobra zona z ciebie
          • rachela180 Re: UWAGA Kolejne życzenie kulinarne mojego chłop 07.02.05, 16:04
            Jak się kocha to się piecze :))))) żartuję. On mi czasem robi spaghetti z sosem
            a la On i zajadamy przy świecach i dobrym winie :)))))))) eeeeeeech...
        • Gość: anka Re: UWAGA Kolejne życzenie kulinarne mojego chłop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 16:02
          poza tym chcę mu zrobić przyjemność i UDOWODNIĆ ŻE
          > NADAJĘ SIĘ NA ŻONĘ :)))))))))

Bez obrazy, ale chyba na kucharkę :).
          • Gość: Kasica Re: UWAGA Kolejne życzenie kulinarne mojego chłop IP: *.ecofis.de 07.02.05, 16:03
            na kucharke sie nie nadaje - bo nie umie gotowac. Ale dla meza nawet akcje
            szarlotkowe urzadza!
            • rachela180 Re: UWAGA Kolejne życzenie kulinarne mojego chłop 07.02.05, 16:05
              Nie mam męża!
              • Gość: Kasica Re: UWAGA Kolejne życzenie kulinarne mojego chłop IP: *.ecofis.de 07.02.05, 16:07
                to ja przepraszam
              • lena_zet Re: UWAGA Kolejne życzenie kulinarne mojego chłop 07.02.05, 16:11
                rachela180 napisała:

> Nie mam męża!

ale bedziesz mieć i tyle.Już żeś go usidliła tym gotowaniem :)
                • rachela180 Re: UWAGA Kolejne życzenie kulinarne mojego chłop 07.02.05, 16:14
                  On też tak mówi i jest zachwycony :))))))))) ja zresztą też ;)
                  • lena_zet Re: UWAGA Kolejne życzenie kulinarne mojego chłop 07.02.05, 16:15
                    no i się nie dziwę.Ja swojego chłopa pasłam pomidorówką, przez pierwsze dwa
                    lata naszego [ożycia :// do dziś się zastanawiam na co on na mnie leciał :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka