Dodaj do ulubionych

Trainspotting

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 18:43
Jakie są Wasze wrażenia po obejrzeniu Trainspotting? jak odebraliście ten film?
wg mnie może wyglądać, że gloryfikuje narkomanię, biorąc pod uwagę wypowiedzi
bohaterów, twierdzących, że branie narkotyków jest lepsze od seksu. Z drugiej
jednak strony w Trainspotting nie brakuje scen , które pokazują, że heroina
niszczy osobowość, nie pozwala na normalne życie, a uwolnienie się od niej
graniczy z cudem.
ja po obejrzeniu tego filmu wiem jedno: nigdy nie spróbuję narkotyków.
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: Trainspotting IP: *.toya.net.pl 04.07.02, 18:45
      O "Trainspotting" mozna powiedziec wiele ale na pewno nie to ,ze gloryfikuje
      narkomanie.
    • Gość: murzynka Re: Trainspotting IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 04.07.02, 20:30
      z tą gloryfikacją to lekka przesada; oglądałam ten film lata temu z kinie i za
      pierwszym razem wydawał mi sie odlotowy; teraz oglądając go po raz drugi mam
      odrobinę inne odczucia, bardziej negatywne; ale to wszystko nie ważne, bo mój
      ulubiony główny Ewan McGregor wygląda obecnie w "ataku klonów" jak swój własny
      dziadek;(( no i muzyka była super;)))
      • Gość: aga Re: Trainspotting IP: *.toya.net.pl 05.07.02, 09:18
        Gość portalu: murzynka napisał(a):

to wszystko nie ważne, bo mój
        > ulubiony główny Ewan McGregor wygląda obecnie w "ataku klonów" jak swój własny
        > dziadek

Super sexowny dziadek :)
    • Gość: mixt Re: Trainspotting IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 04.07.02, 21:04
      Grzeczna dziewczynka.
      • Gość: kati Re: Trainspotting IP: 2.4.STABLE* 05.07.02, 17:57
        Gość portalu: mixt napisał(a):

> Grzeczna dziewczynka.

ma 14 lat: czego bys sie spodziewal/a? :-))
    • Gość: grogreg Re: Trainspotting IP: 212.160.165.* 05.07.02, 08:24
      Ogladalem ten film kilka lat temu w kinie.
      Na moj stosunek do narkotykow wplywu nie mial.
      Potraktowalem go raczej jak czarna komedie, niz moralizator. No i podklad
      muzyczny - miodzio.
      • agick Re: Trainspotting 05.07.02, 09:07
        dla mnie to film o beznadzieji - o tym, jak się ludzie zapętlają i jak to
        działą... jak działa świadomość bycia gorszym - że NIC się nie próbuje zrobić..
        przyjmuje się to, co jest z dobrodziejstwem inwentarza bo tak widać musi być..

ten film jest po prostu smutnym obrazem.
        • Gość: hirurg75 Re: Trainspotting IP: *.sprintnet.pl / 213.25.77.* 05.07.02, 09:46
          najlepsza scena: heroinowy odjazd głównego bohatera, który zapada się w dywan
          a w tle Lou Reed 'Perfect day'.
          • Gość: frisky2 Re: Trainspotting IP: 62.233.139.* 05.07.02, 09:50
            Gość portalu: hirurg75 napisał(a):

> najlepsza scena: heroinowy odjazd głównego bohatera, który zapada się w dywan
            > a w tle Lou Reed 'Perfect day'.

Mocnych scen jest tam kilka. Dla mnie najwieksza przenosnia sily nalogu byla ta,
            jak facet zabija sobie deskami drzwi, zeby nie wyjsc po narkotyki, a za chwile
            widac te drzwi rozwalone w drzazgi.
            A w ogole to lepszy film od "Requiem dla snu".
            • Gość: Kati Re: Trainspotting IP: 2.4.STABLE* 05.07.02, 17:46
              Gość portalu: frisky2 napisał(a):

> Gość portalu: hirurg75 napisał(a):
              >
              > > najlepsza scena: heroinowy odjazd głównego bohatera, który zapada się w dy
              > wan
              > > a w tle Lou Reed 'Perfect day'.

To chyba nie byl odjazd tylko zapaść :-)) A metafora była idealna :)

> Mocnych scen jest tam kilka. Dla mnie najwieksza przenosnia sily nalogu byla ta
              > ,
              > jak facet zabija sobie deskami drzwi, zeby nie wyjsc po narkotyki, a za chwile
              > widac te drzwi rozwalone w drzazgi.
              > A w ogole to lepszy film od "Requiem dla snu".

O nie! Nie jest lepszy! Jest inny. I mówi o czym innym i w inny sposób
              (zupełnie!). Posługuje się zupełnie innymi środkami wyrazu. Nie mozna porównywać
              tych filmów... (imo). A Aronofsky jest geniuszem i tak.
              pzdr:)
    • Gość: Jarek Re: Trainspotting IP: *.ce-market.com 05.07.02, 09:50
      mnie film się bardzo podobał, przgapiłem go jak był kinie więc ucieszyłem się
      że jest w tv.
      czy uważacie że bohater zrobił dobrze zgarniając kasę i zostawiając "kolegów"?
      • bukowski27 a "plytki grob" widzielista? 05.07.02, 09:59
        albo: "czlowiek pogryzl psa"... polecam...
        • muszek0 tego pierwszego nie. 05.07.02, 12:17
          ale drugi to coś jakby pierwowzór 'urodzonych morderców'. sie mi podobał.
          a co tam u ciebie bukowski, 'ćmę barową' to chyba musiałeś widzieć. :)))
          nazwisko zobowiązuje.
          • bukowski27 no widzisz... 05.07.02, 12:37
            nie widzialem... watku autobiogracznego bukowskiego to ja mam wystarzcajaco w
            jego ksiazkach... pewnie kiedys zobacze... nawet jakos kilka miesiecy temu
            lecialo w tvp... swiadomi enie zobaczylem... duzo rzeczy robi eswiadomie..
            lubie miec swiadomosc swiadomosci robienia swiadomych rzeczy...
        • Gość: KAti Re: a IP: 2.4.STABLE* 05.07.02, 17:22
          bukowski27 napisał(a):

> albo: "czlowiek pogryzl psa"... polecam...

'plytki grób' uwielbiam! A "czlowiek" tez Boyle'a?

• thesims Re: Trainspotting 05.07.02, 13:22
        Gość portalu: Jarek napisał(a):

> mnie film się bardzo podobał, przgapiłem go jak był kinie więc ucieszyłem się
        > że jest w tv.
        > czy uważacie że bohater zrobił dobrze zgarniając kasę i zostawiając "kolegów"?

Moim zdaniem dobrze zrobil. Najbardziej dramatytczna byla postac tego Spouta
        ktory mogl uciec z nim z zostal.

• Gość: Angelos Re: Trainspotting IP: 157.25.121.* 05.07.02, 12:26
      Najbardziej rozśmieszył mnie krytyk, który wypowiadał się przed filmem. Mówił,
      że ostatnia scena jest krytyką zwykłego, beznadziejnego życia. Jak Renton w
      ostatniej scenie mówi "Będę jak wy. Będę miał dom, rodzinę, książeczkę czekową,
      kredyty, psa, dzieci itd". Tylko on nie wypowiada tego jako zarzut, ale jako
      coś do czego chce dążyć. Coś co nie jest takie złe, że zwykłe życie nie jest
      takie złe.
      • bukowski27 angelos, no nie wiem nie wiem... 05.07.02, 12:41
        mozna odczytac slowa rentona jako jego (mimo wszytsko)przyznanie sie do
        porazki zyciowej... okazalo sie ze zycie ktore negowal jest jedynym mozliwym...
        okazalo sie ze jednak najlepiej bedzie mu zyc w sposob przez niego
        znienawidzony... to ze kupi sobie lodowke i tv, to o wielel lepiej niz gdyby
        mial sie szprycowac i zejsc za kilka lat... pytanie tylko: czy wystarczajaco
        lepiej?
        • Gość: Angelos Re: angelos, no nie wiem nie wiem... IP: 157.25.121.* 05.07.02, 13:02
          bukowski27 napisał(a):

> mozna odczytac slowa rentona jako jego (mimo wszytsko)przyznanie sie do
          > porazki zyciowej... okazalo sie ze zycie ktore negowal jest jedynym mozliwym...
          >
          > okazalo sie ze jednak najlepiej bedzie mu zyc w sposob przez niego
          > znienawidzony... to ze kupi sobie lodowke i tv, to o wielel lepiej niz gdyby
          > mial sie szprycowac i zejsc za kilka lat... pytanie tylko: czy wystarczajaco
          > lepiej?

Może i tak.

• Gość: Marcin Re: angelos, no nie wiem nie wiem... IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 05.07.02, 14:43
            To jest prawdziwe kino, a nie jakas Pamela Anderson i Chuck Noris ...
            • Gość: aga Re: angelos, no nie wiem nie wiem... IP: *.toya.net.pl 05.07.02, 15:36
              Serio ?!
    • sloggi Re: Trainspotting & Human Traffic 05.07.02, 17:03
      To dwa filmy kultowe, które w założeniu są niejako "reportażami" z dnia
      codziennego trudnej, brytyjskiej młodzieży.

Komentarz jest pozostawiany widzowi do samodzielnej oceny.

Polecam ścieżki dźwiękowe z obu filmów.
      • Gość: frisky2 Re: Trainspotting & Human Traffic IP: 62.233.139.* 05.07.02, 17:06
        sloggi napisał(a):

> To dwa filmy kultowe, które w założeniu są niejako "reportażami" z dnia
        > codziennego trudnej, brytyjskiej młodzieży.
        >
        > Komentarz jest pozostawiany widzowi do samodzielnej oceny.
        >
        > Polecam ścieżki dźwiękowe z obu filmów.

Jak slysze zwrot, ze cos tam jest kultowe, np. film, to dla mnie jest okreslenie
        negatywne, deprecjonujace wartosc tego czegos. Wiec jesli slysze, ze
        Trainspotting jest filmem kultowym, to zaluje ze go ogladalem. Pozostaje mi
        jedynie satysfakcja, ze ogladalem go w momencie wchodzenia na ekrany w UK, kiedy
        jeszcze nie byl filmem kultowym
        • Gość: Kati Re: Trainspotting & Human Traffic IP: 2.4.STABLE* 05.07.02, 17:37
          Gość portalu: frisky2 napisał(a):

> Jak slysze zwrot, ze cos tam jest kultowe, np. film, to dla mnie jest okresleni
          > e
          > negatywne, deprecjonujace wartosc tego czegos. Wiec jesli slysze, ze
          > Trainspotting jest filmem kultowym, to zaluje ze go ogladalem. Pozostaje mi
          > jedynie satysfakcja, ze ogladalem go w momencie wchodzenia na ekrany w UK, kied
          > y
          > jeszcze nie byl filmem kultowym

No widzisz, a ja enpe lubie sobie czasem obejrzec kultowego "easy ridera", czy
          kultowego "wodzireja", etc. i wcale nie przeszkadza mi epitet na "k", natomiast
          zdecydowanie nie powinno sie go naduzywać. A nazwanie filmu Human Traffic filmem
          kultowym jest kiepskim żartem chyba. Dla mnie to była kicha. A 'Trainspotting'
          i 'Płytki grób' na pewno są fimami przelamującymi niejedna konwencje (w wartswie
          treściowej- estetycznie są wtórne), filmami-manifestami współczesnego nihilizmu.
          I na pewno waznymi. I dla pewnych kręgów "kultowymi".
          Ale oczywiście zawsze lepiej jest oglądać filmy zanim staną się "kultowe", zanim
          dostaną oscara (bo zniechęca :-), etc..
          Pozdrawiam forum dyskutantów filmowych :-))
          • Gość: aga Re: Trainspotting & Human Traffic IP: *.toya.net.pl 05.07.02, 17:39
            Gość portalu: Kati napisał(a):

>
            >
            >
            A nazwanie filmu Human Traffic filme
            > m
            > kultowym jest kiepskim żartem chyba. Dla mnie to była kicha.

Dla mnie tez.
    • Gość: fionka Re: Trainspotting IP: *.polsl.gliwice.pl / *.padernet.silesianet.pl 07.07.02, 18:32
      o tak oba warto obejrzec zarowna "Trainspotting" jak i "reqiem dla snu",jeden w
      konwencji czarnej komedii (szczegolnie watek z tommym,kotem i toksoplazmoza:) i
      ten wspanialy szkocki akcent mmm nie wspominajac o muzyce dalej sie zasluchuje;
      drugi raczej z gatunku dramat psychologiczn -przerazajace nawarstwienie motywow-
      na placz mnie bralo,ciezko wytrzymac do finalu,scizka rowniez cudowna do teraz
      kiedy slucham przechodza mnie ciarki...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka