Dodaj do ulubionych

Płatności ZUS.

09.12.06, 13:04
Która z kobiet będących na forum płaci składki ZUS z powodu podjęcia
zatrudnienia? Często bywam na forum żeby obeznać się z tym co mają do
pwiedzenia kobiety sukcesu niewątpliwie przebywające z tego pwoodu na forum.
Ale o skałdakch dotyczących ZUS jeszcze nie było .
--
w poniedziałek kupić zmywacz do paznokci.
Obserwuj wątek
    • kai_30 Re: Płatności ZUS. 09.12.06, 15:22
      "kobiety sukcesu niewątpliwie przebywające z tego pwoodu na forum" - ??? Czyli
      jak się jest kobietą sukcesu, to trzeba z tego powodu przebywać na forum? A jak
      się ma płacenie składek na ZUS do owego sukcesu, bo tego też nie pojmuję?

I jeszcze jedno - jeśli się "podejmuje zatrudnienie", to składki na ZUS
      odprowadza pracodawca. Samodzielnie odprowadza się składki w przypadku
      prowadzenia działalności gospodarczej (która wcale wyznacznikiem sukcesu nie
      jest). I co tu można mieć do powiedzenia? Obowiązek jest obowiązkiem, można co
      najwyżej ponarzekać na horrendalną wysokość składek.

O co Ci tak w ogóle chodzi?
      • hieroglif1 Re: Płatności ZUS. 09.12.06, 17:12
        nie nie trzeba, na forum przyychodzi się po to, żeby się o tym pochwalić.kai_30
        o ile mnie pamiec nie myli jesteś jedną z nich?;)
        Składki ZUS płącone są osobno, jeśli o to chodzi osobie, która wypowaida się na
        ten temat pokrętnie, czyli nie ja.
        • kai_30 Re: Płatności ZUS. 09.12.06, 17:38
          hieroglif1 napisała:

> nie nie trzeba, na forum przyychodzi się po to, żeby się o tym pochwalić.kai_30
          >
          > o ile mnie pamiec nie myli jesteś jedną z nich?;)

Chyba jednak z Twoją pamięcią nie najlepiej.

> Składki ZUS płącone są osobno

Tylko w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej, jak pisałam wyżej. Nie
          w przypadku podjęcia zatrudnienia.

A jeśli już chodzi o sukces, to "ludzie sukcesu" zazwyczaj nie zajmują się
          takimi drobiazgami, lecz zlecają je księgowej.

Ogólnie ROTFL :-))))))
          • hieroglif1 Re: Płatności ZUS. 10.12.06, 15:58
            W przypadku kiedy skałdki dotyczące ZUS są nieodporowadzane przez pracodawcę.
            O jakich ludziach sukcesu napomykasz. Bo ja mówiłam o kobietach.
    • ekobietka :))))))))))) 09.12.06, 17:31
      Czy na forum mezczyzna, gdzie sa mezczyzni sukcesu, ktorys mowi o skladkach na
      ZUS?:))))))))))

Powines wiedziec mezczyzno sukcesu, ze jesli ktos podejmuje zatrudnienie to
      pracodawca martwi sie, aby placic skladki z tego tytulu.
      Nie wyszukuj problemow tam gdzie ich nie ma. A, zarzuca sie to kobietom:)))))))
      • ekobietka i boisz przyznac sie,ze jestes mezczyzna na kobiec 09.12.06, 17:34
        ym forum:))))))))
        Nie stanal ci dzisiaj? Bo to sa najpowazniejsze problemy mezczyzn. Stanie, czy
        nie stanie.
        • hieroglif1 Re: i boisz przyznac sie,ze jestes mezczyzna na k 10.12.06, 16:02
          wybacz no, ale jestem trochę skongundowana przypadkowościa mojej ponizeszej, a
          pierwszej w kolejności odpowiedzi, być moze dlatego, że miałam do czynienia z
          chamami. I trudnoscią w nauce.
      • hieroglif1 Re: :))))))))))) 10.12.06, 16:00
        W takim razie open your eyes, samouku i zajrzyj gdzie trzeba. Najlepiej na
        polski. Czyli nie tam gdzie zajrzałam ja. Bo Twoja odpowiedź jak mniemam jest
        odpiowiedzią kobiety, która nie ma pojęcia o płatnosciach ZUS, moje pytanie zaś
        jest próbą dowiedzenia się o jakie płatności chodzi.
    • kadfael Re: Płatności ZUS. 10.12.06, 16:14
      hieroglif1 napisała:

> Która z kobiet będących na forum płaci składki ZUS z powodu podjęcia
      > zatrudnienia? Często bywam na forum żeby obeznać się z tym co mają do
      > pwiedzenia kobiety sukcesu niewątpliwie przebywające z tego pwoodu na forum.
      > Ale o skałdakch dotyczących ZUS jeszcze nie było .
      > --

Nie bardzo rozumiem, co my mamy pisać o tych składkach w ZUS-ie? Że są? Bo ja
      mimo "podjęcia zatrudnienia" ze składkami nie mam do czynienia (poza tym, ze mi
      je odciagaja od pensji) jak zapewne wiekszość ludzi zatrudnionych na etatach.
      • hieroglif1 Re: Płatności ZUS. 10.12.06, 16:30
        Ja po prostu byłam ciekawa, czy mobiety przebywajace na forum wiedzą, że cos
        takiego istnieje, bo wraz z podjęciem zatrudnienia czasem są jeszcze inne
        płatności poza płatnościami typu czynsz, prąd, gaz, elektryczność itp. zupełnie
        nie związanych z miejscem pracy. Mimo wszystko, mimo że nie rozumiesz, dziękuję
        ci za wpisywanie się do wątku. Jeszcze tylko musze się dowiedziec, co to jest
        ten cały ZUS.
        • kadfael Re: Płatności ZUS. 10.12.06, 16:35
          hieroglif1 napisała:

> Ja po prostu byłam ciekawa, czy mobiety przebywajace na forum wiedzą, że cos
          > takiego istnieje, bo wraz z podjęciem zatrudnienia czasem są jeszcze inne
          > płatności poza płatnościami typu czynsz, prąd, gaz, elektryczność itp.
          zupełnie
          >
          > nie związanych z miejscem pracy.

Ależ tak. Mobiety wiedzą, że jest coś takiego jak składki na ZUS. Natomiast
          opłaty typu prąd i czynsz to raczej nie mają nic wspólnego ani z zatrudnieniem
          (chyba, że chodzi Ci o prąd i czynsz za pomieszczenia firmy), ani tym bardziej
          z ZUS-em

Mimo wszystko, mimo że nie rozumiesz, dziękuję
          >
          > ci za wpisywanie się do wątku. Jeszcze tylko musze się dowiedziec, co to jest
          > ten cały ZUS.

Nie postawiłaś żadnego pytania, więc jak mam zrozumieć po co załozyłaś watek? A
          z tego co napisałas teraz domyślam sie, że pytanie brzmi czym jest składka na
          ZUS? Nie mozna było tak od razu zapytać?
          • zdzichu-nr1 Re: Płatności ZUS. 10.12.06, 17:06
            Na forum przybyła postać z epoki kamienia łupanego podpisująca się hieroglifem.

Są fora w dziale gospodarka, gdzie możesz stawiać podobnie elementarne pytania.

Ps. Ty też masz 12 lat?
            • kamyk-zielony Re: Płatności ZUS. 10.12.06, 17:11
              > Ps. Ty też masz 12 lat?

Następny niepoprawny optymista;))))))
            • hieroglif1 Re: Płatności ZUS. 10.12.06, 17:44
              Pytanie dotyczy w całosci płatności dotyczących kobiet które płacą składki ZUS
              ponieważ pracują w miejscu w którym podjęły pracę. Ale czasem są tak
              euforycznie nastawione do swojego miejsca pracy, ze nie pamietają o tym, że
              moga narazić się na pewne zaległości, nie tylko w pracy. Wątek więc jest
              założony przeze mnie z myślą o kobietach, które podjęły pracę i nie mają
              zaległości lub wiedzą, że o czymś zapomniały.
              • kamyk-zielony Re: Płatności ZUS. 10.12.06, 19:10
                > ponieważ pracują w miejscu w którym podjęły pracę.

Nie wiem co palisz, ale to mocny towar.
                Najprościej jak umiem: jeżeli pracujesz u kogoś to ZUS płaci ten, kto Cię
                zatrudnia i to się dzieje bez Twojej zgody, wiedzy, czy chęci, po prostu takie
                jest prawo. Znaczy to tyle :jesteś pracownikiem nie obchodzi Cię składka ZUS.
                Jeżeli jesteś pracodawcą, czyli to TY zatrudniasz ludzi, wówczas naliczasz
                pensję brutto, która zawiera ZUS, podatek, składkę zdrowotną, odprowadzasz to do
                właściwych urzędów (proponuję nająć księgową) a pracownikowi wypłacasz pensję
                netto. Prościej nie umiem.
                • hieroglif1 Re: Płatności ZUS. 10.12.06, 23:20
                  Nienie, pewnie chodzi o to "euforyczne " nastawienie do miejsca pracy?
                  Zielony_kamyk napisała-
                  Ponieważ w założonym wątku przeze mnie usiłuję udowodnić swoją niewinność-
                  czasem jak w dominie, jedna cegiełka porusza nastepną, po czym ta poruszona
                  osuwa się na natępną - podobne rzeczy dzieją na forum, co jest na pewno
                  zjawiskiem normalnym-pewne forumowiczki chwaliły się, że szefowie są z nich
                  zadowoleni, lecz żadna z nich nie założyła na ten temat wątku, nie podzieliła z
                  tego powodu swoją radością, bezwolność zaś cegiełek polega na tym, że ruch
                  zawsze odbywa się w jednym kierunku, nigdy wstecz.
                  Dziękuję za namącenie, wątek uznany został za zamknięty.
                  • kai_30 Re: Płatności ZUS. 10.12.06, 23:23
                    hieroglif1 napisała:

> Dziękuję za namącenie, wątek uznany został za zamknięty.

Nie rób nam tego, nie zamykaj wątku, pisz jeszcze! W imieniu
                    dominowato-cegiełkowatego forum błagam o dalsze posty!
          • hieroglif1 Re: Płatności ZUS. 10.12.06, 17:38
            Przepraszam za literówkę, nie można od razu napisać, tylko w taki obcesowy
            sposób dać do zrozumienia? Chodziło o uregulowania, oraz informację, dla mnie,
            zupełnie prywatną. Nie zadawałam żadnych pytań, ponieważ jedno zostało zadane-
            zapytałam, która kobieta przebywajaca na forum płaci składki ZUS z powodu
            podjęcia zatrudnienia? Dalej, podałam powód dla którego załozyłam wątek, -
            ponieważ jakoś tak mi się spodobało.
            >więc jak mam zrozumieć po co załozyłaś watek?
            Nie rozumiem teraz z kolei ja.
            Ja teraz nie napisałam niczego.
            >z tego co napisałas teraz domyślam sie,
            Więc o co chodzi?
          • hieroglif1 Re: Płatności ZUS. 10.12.06, 17:53
            kadfael, teraz już rozumiem. Że nie rozumiem niczego. A w przypadkach w których
            nie rozumie się niczego nalezy chcieć przestać uważać, bo jak wiadomo wytężona
            uwaga nie sprzyja porozumiewaniu.
            Niech Cię wezmę pod lupę. Nic mi po Tobie.
    • hieroglif1 Bojkotuje własny wątek, bo... 10.12.06, 17:49
      Bojkotuje własny wątek.
      Nie chodziło o płatnosci ZUS.
      Chodziło o płatności PZU dotyczących ubezpieczenia. I nie chodziło o fundusze
      emerytalne.
      Ale przy okazji dowiedziałam się czegoś:).
      • kai_30 Re: Bojkotuje własny wątek, bo... 10.12.06, 19:22
        hieroglif1 napisała:

> Bojkotuje własny wątek.
        > Nie chodziło o płatnosci ZUS.
        > Chodziło o płatności PZU dotyczących ubezpieczenia.

rotfl po raz kolejny :-)

Przepraszam, że spytam - jaka jest Twoja narodowość?

A co do tematu - ubezpieczenie w PZU (jak rozumiem, chodzi Ci o ubezpieczenie na
        życie?) nie jest obowiązkowe. Można się "dołączyć" do grupowego ubezpieczenia w
        zakładzie pracy, ale nie trzeba.

A może zadaj jakieś konkretne pytanie, w miarę niebełkotliwe?
        • azbestowestringi Re: Bojkotuje własny wątek, bo... 10.12.06, 22:17
          padlam :DDDDDD

:DDDDDDDDDDDDDDDDDD
          • zawszelogin Re: Bojkotuje własny wątek, bo... 10.12.06, 22:42
            Ekstra wątek i wpisy!!!
            Proponuję przyznać autorce pierwsze miejsce za Megaabsurdalne Wypowiedzi.
            No i ja chcę więcej!!!...
        • hieroglif1 Re: Bojkotuje własny wątek, bo... 10.12.06, 23:08
          Polska, psze pani. Nie znam się na języku. Nie znam żadnych kodów. Jetsem
          kompletnym laikiem. I tak_tak, można mnie dalej prześladować.
          Co do zbojkotowanego przeze mnie teramtu, co dałam do zroumienia pisząc to
          słownie- zdam pytanie- jaka jest Twoja narodowaść? Nie będę dosłowna w sprawie
          czytania :).
          • kai_30 Re: Bojkotuje własny wątek, bo... 10.12.06, 23:14
            hieroglif1 napisała:

> Polska, psze pani. Nie znam się na języku. Nie znam żadnych kodów. Jetsem
            > kompletnym laikiem. I tak_tak, można mnie dalej prześladować.
            > Co do zbojkotowanego przeze mnie teramtu, co dałam do zroumienia pisząc to
            > słownie- zdam pytanie- jaka jest Twoja narodowaść? Nie będę dosłowna w sprawie
            > czytania :).

Moja waść jest polska narodowa. Zdałam odpowiedź w teramcie, czy mam to raczej
            dać do zrozumienia pisząc to słownie? :D:D:D

A wracając do właściwego tematu (tzn drugiego, który okazał się właściwy, a nie
            pierwszego, który okazał się zbojkotowany) - o co Ci konkretnie chodzi z tymi
            płatnościami PZU?
            • azbestowestringi kai, poklony, ni ejestem godna 11.12.06, 11:13
              cie znac bo ty znasz takie pisanie o ktorym slowa pisanego nie umialabym
              wyrazic ani slownie ani pisemnie.
              • kai_30 Re: kai, poklony, ni ejestem godna 11.12.06, 18:18
                Ależ służę uprzejmie :D:D:D
    • zawszelogin Re: Płatności ZUS. 11.12.06, 10:34
      hieroglif1, ja Cię nie bojkotuję!!! ja Cię popieram! Cokolwiek to znaczy ;)
      Powiem tak - jeśli się wygłupiasz, gratuluję poczucia humoru i swoistej
      inteligencji ;)
      Jeśli naprawdę dociekasz problemu...gratuluję odwagi i samozaparcia ;)
      Myślę, że nie jeden kabaret nie napisałby lepszego surrealistycznego tekstu ;)
      • silic Re: Płatności ZUS. 11.12.06, 14:33
        Popieram w całości. Od początku tego wątku próbuję zrozumieć o co tu chodzi, ale
        niestety, każdy post hieroglif1 pogłębia moje zdumienie i zamęt.Pochłaniam
        grubymi nićmi szytą intrygę i niepowtarzalną ciągłość wypowiedzi zmierzająca ku
        jakiemuś końcowi ale niestety - nie rozumiem niczego. Głupi jestem chyba.
        Badacze pisma egipskiego przynajmniej wiedzieli , że ono ma sens. My biedaki nie
        wiemy nawet, z której strony ugryźć ten hieroglif.
    • zwroclawianka Re: Płatności ZUS. 11.12.06, 15:44
      Moja droga. Najtęższe mózgi (a także kobiety sukcesu) nie są w stanie pojąć o
      co chodzi ze skladkami zus/ich wysokością i jakim cudem kasa wpłacana
      dematerializuje się. Prawa rządzące innymi składkami wcale nie są prostsze, w
      każdym razie- bez wódki nie razbieriosz.

Ale uprzejmie proszę o kolejne, fascynujące wątki.
      • zawszelogin Re: Płatności ZUS. 11.12.06, 18:25
        Ja myślę, że ten wątek to przedsmak kampanii reklamowej do jakiej przygotowuje
        się ZUS...;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka