05.02.07, 21:01
Nidługo mam zostać matką chrzestną. Ale kompletnie nie wiem co kupić mojej
przyszłej chrześnicy z tej okazji. Nie wiem czy może jakiś malutki złoty
łańcuszek, czy może coś praktycznego-chodzik, krzesełko do karmienia. Mam
zamiar przeznaczyć 300-400 zł. Może macie jakieś ciekawe pomysły na prezent
'chrzcinowy'?
Obserwuj wątek
    • nerri Re: Chrzciny 05.02.07, 21:13
      Chodzik odradzam:)A tak wogóle to w kwocie 300-400 zmieścisz się gdy kupisz
      jakiś praktyczny prezent i jakiś drobiazg w stylu łańcuszek(bo praktyczny
      prezent "na teraz" nie będzie pamiątką) :) Najlepiej zapytaj rodziców czy
      przyda im się jakiś praktyczny prezent dla dziecka.
    • cleare Re: Chrzciny 05.02.07, 23:34
      tez niedawno (jakies 3 lata temu :D ) mialam zaszczyt byc matka chrzestna i
      mialam podobny problem. popytalam i jak sie okazalo podobno jest zwyczaj, na
      szczescie dla maluszka, kupowanie srebrnej łyzeczki albo srebrnego bucika. w
      sklepach z bizuteria juz sa takie cudenka gotowe. kosztuja kolo 200 zł (+/-
      kilka lat temu).
    • azha Re: Chrzciny 05.02.07, 23:41
      mam podobny problem, tylko rodzice dziecka powiedzieli, ze 'mam sie z drogimi
      prezentami nie wygłupiac'
      mam pomysł na coś srebrnego z wygrawerowanym cytatem, ale to 'coś' jest jeszcze
      blizej nie sprecyzowane, moze dziewczynce byłoby mi łatwiej, a to dla chłopczyka
      ma być
      • amdziata Re: Chrzciny 06.02.07, 07:32
        No właśnie ja mam dziewczynkę i też mam z tym problem. Też pomyślałam, że
        taki 'praktyczny' prezent nie będzie żadną pamiątką, ani chodzik, ani huśtawka
        na stojaku, ani krzesełko do karmienia, bo z tego poprostu wyrośnie i się odda
        albo wyrzuci. O łyżeczce i buciku srebrnym nie słyszałam, ale dzięki za pomysł!
        Dowiem się czegoś więcej na ten temat ;)
        • esmeralda_pl Re: Chrzciny 06.02.07, 08:37
          niedawno koleżanka kupiła... sztabkę złota - są w różnej cenie od 300 do 700 zł
        • 81mermaid Re: Chrzciny 06.02.07, 09:23
          amdziata jezeli jestes z poznania to nawet wiem gdzie taka lyzzeczke srebrna
          mozna kupic,jakbys byla w poznaniu przejazdem to mozna wskoczyc ;) na Ignacego
          Paderewskiego blizej starego rynku poprawej stronie(jest to ulica ciagnaca sie
          od starego rynku do placu wolnosci) wiec nie bedzie to trudne by znalesc ten
          sklep,z tego co pamietam to na lyzeczce byl czas urodzenia dziecka,waga i tp.
    • kfffiatek Re: Chrzciny 06.02.07, 11:28
      ja też niedawno zostałam mamą chrzestną. W prezencie dałam prezent praktyczny-
      elektroniczną nianię i prezent pasujący do okazji- bo w końcu to święto ścśle
      związane z wiarą- czyli pismo swięte w eleganckiej skórzanej oprawie z dedykacją
      od mamy chrzestnej, czyli ode mnie:)
      • eldamar Re: Chrzciny 06.02.07, 12:49
        dobry pomysl to pieniazek jakis, dukat stary albo inny podobny. ceny oczywiscie
        sa rozne ale 300- 400 to az nadmiar a pamiatka fajna i dla chlopca tez sie
        nadaje :) no i nie traci na wartosci - przeciwnie:)
        • esmeralda_pl Re: Chrzciny 06.02.07, 13:17
          ale dlaczego akurat dukat... NBP ma piękną numizmatykę... ja jako gość na
          chrzcinach kupiłam w zeszłym roku monetę z Ojcem Świętym
          • amdziata Re: Chrzciny 06.02.07, 16:07
            No,no,jak nie miałam pomysłów, tak teraz nie wiem co wybrać ;) Dzięki wielkie!
            Naprawdę mi pomogliście, super pomysły. Jakby ktoś jeszcze na coś wpadł, to
            wrzucać do worka! A tymczasem chyba będę musiała przelecieć się po sklepach i
            rozejrzeć.
            Dzięki za adres w Poznaniu! Ale tam niestety chyba się nie wybiorę w
            najbliższym czasie, bo jestem spod Wrocławia a to kawałek drogi ;)
            Buziolki!
    • maretina Re: Chrzciny 06.02.07, 21:03
      1) lancuszki to mega obciach. w zyciu bym nie zalozyla:/
      2) chodziki sa do dupy, psuja stawy biodrowe dziecka
      3)mozesz kupic pismo swiete dla dzieci, jakas fajna ekskluzywna ksiazke
      4) zafundowac fajna sesje zdjeciowa ( tylko na to wiecej kasy trzeba), ale nie
      taka w wiejskim zakladzie fotograficznym, gdzie zenek z wasami uklada dziecko
      na sianku a paniom kaze pokazywac podwiazki;-)
      • maretina Re: Chrzciny 06.02.07, 21:05
        a co z ta lyzeczka? co dziecko am z nia robic? ludzie luba wydawac pieniadze na
        bezsensowne rzeczy....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka