karcia.akuku 22.03.07, 23:41 Zakochałam się ...w Turku. Uczę się tureckiego... i co dalej Istambuł czy okropna mieścina w Polsce bez miłości i czułości. A może miłość dojrzałych odmieńców, bo przecież muzulmanin i katoliczka to niezły mix Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiarusik Re: kocham Turka 22.03.07, 23:51 Bo muzułmanie to w większości szowiniści;) Najpierw obiecują figi i daktyle,a później trzeba palić w piecu wielbłądzim łajnem;) To taka metafora;) Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: kocham Turka 22.03.07, 23:55 Polacy ti też w większości szowiniści.:D Odpowiedz Link Zgłoś
karcia.akuku Re: kocham Turka 22.03.07, 23:56 no właśnie masz rację, byłam mężatką coś wiem na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: kocham Turka 23.03.07, 13:04 wiarusiku, ciekawi mnie, ilu znasz Turków. i ilu znasz Turków zonatych z Europejkami-niemuzułmankami. Odpowiedz Link Zgłoś
karcia.akuku Re: kocham Turka 22.03.07, 23:51 może w końcu się dowiem dlaczego tyle głosów generalnie jest na nie. Nie jestem nastolatką... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
agg.agnieszka Re: kocham Turka 22.03.07, 23:51 pojedziesz do Turcji i bedziesz traktowana przez tamtejsza spolecznosc jak dziwka.poki co jest wszystko cacy cacy a potem zobaczysz jak w swoim otoczeniu ten twoj lowelas sie zmieni. baby z jego rodziny zaciagna cie do garow,bedziesz jesc kuskus i dzwigac co roku ciezarny brzuch. zastanow sie mocno (wejdz na forum ,,z dala od Polski'' -tam dziewczyny opisuja swoje zwiazki z muzulmaninami- brrrr). Odpowiedz Link Zgłoś
karcia.akuku Re: kocham Turka 22.03.07, 23:53 jakie masz doświadczenie w tym temacie? znam jego rodzinę. Normalni ludzie kobiety pracują bynajmniej nie mają zamknietych głów. wszyscy wykształcerni, ja zresztą też i nie zamieram zmieniać religii..... co jest nie tak z tą społecznością?? Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: kocham Turka 22.03.07, 23:55 Daj sobie spokój;) Nie ma jakichś innych nacji? Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: kocham Turka 22.03.07, 23:57 Turcja nie jest takim stereotypowym krajem muzułamńskim. Moim zdaniem liczy się tylko miłość. Sama byłam kiedyś zakochana w Izraelczyku, więc Cię rozumiem. Nie będzie łatwo, ale życzę powodzenia. Przystojni też są;) Nie ma co.:) Odpowiedz Link Zgłoś
karcia.akuku Re: kocham Turka 22.03.07, 23:59 znamy sie nie od dziś, rozumiemy się jak stare konie, tylko jedno mnie interesuje..czy jestem w stanie znależć pracę w Stambule :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: kocham Turka 23.03.07, 00:00 Na straganie będziesz sprzedawać dywany;)) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: kocham Turka 23.03.07, 00:01 A najprawdopodobniej siedzieć w kuchni i piec kebab;) Odpowiedz Link Zgłoś
karcia.akuku Re: kocham Turka 23.03.07, 00:03 specjalizuję się w pzreniu cherbaty i kawy.... on urzędnik Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: kocham Turka 23.03.07, 00:09 Wiarusik jesteś zwyczajnie chamski. Czemu mnie to nie dziwi? Powinnaś nawiązać kontakt z jakimiś Polkami,ktore mieszkają w Stambule. Może właśnie jakieś fora tematyczne. Z nim też warto na ten temat porozmawiać skoro się tak dobrze znacie. Jeśli znasz dobrze angielski i jesteś w stanie nauczyć się tureckiego to nie powinno być problemu. Tak myślę. Zależy też jaki masz zawód. Jeśli jesteś specjalistą w jakiejś dziedzinie to myślę, że bez obaw. Turcja chyba nie ma takich ograniczeń prawncyh dla cudzoziemców jak Izrael. Poszperaj w prawodastwie i...w necie. Zanim wyjedizesz warto jest się dowiedzieć "wszystkiego". Odpowiedz Link Zgłoś
karcia.akuku Re: kocham Turka 23.03.07, 00:19 chociaż jedna mądra osoba.Jestem prawnikiem z wykształcenia, znam biegle angielski z tureckim .....oswojam się. W końcu ktoś mądrzemi napisał Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: kocham Turka 23.03.07, 00:11 Urzędnik? Tragedia. Znając tureckie warunki to pewnie skorumpowany. Odpowiedz Link Zgłoś
ex.pertka Re: kocham Turka 23.03.07, 00:05 Ale wiekszosc ludzi jest ograniczona! Brak niewiedzy na ten temat i tylko to co sie uszlyszy w tv,bravo! Taka niewiedza powoduje pozniej myslenie stereotypami.Gratuluje. I tak mamy tak powielane stereotypy,szkoda gadac. To jest temat rzeka .Polecam forum: www.arabia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
karcia.akuku Re: kocham Turka 23.03.07, 00:10 Tak sie sklada że o Turcji wiem na prawdę dużo, ale Turjca to bynajmniej nie Arabia. Dośc zróżnicowany kraj, fakt Casanowych tak w pip.... ale nie wszyscy są tacy źli.. ja znam kilka par mieszanych, super ludzie, ich życie pelne jest kompromisów i różnic kulturowych. Jedzenie codziennie sera też może się znudzić Odpowiedz Link Zgłoś
agg.agnieszka Re: kocham Turka 23.03.07, 00:04 widze, ze spodziewalas sie innej reakcji od forumowiczek. mialysmy ci pogratulowac czy co...? ze to taka egzotyka... jak zostaniesz z nim w ,,tej okropnej miescinie'' to moze bedzie sie jakos zachowywal, ale jak cie wywiezie do siebie to zobaczysz jak sie chlopak rozkreci! Odpowiedz Link Zgłoś
karcia.akuku Re: kocham Turka 23.03.07, 00:05 przeżyłaś coś czy tylko naczytałaś się arabskich opowieści nieszczęśliwych blondynek??? Odpowiedz Link Zgłoś
agg.agnieszka Re: kocham Turka 23.03.07, 00:12 nie przezylam i nie zamierzam. moj chlop mi wystarczy! nie krytykuje cie, rob co chcesz kobieto ale nie oczekuj od wszystkich aplauzu. jak ci to pasuje to na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
karcia.akuku Re: kocham Turka 23.03.07, 00:16 ani razu nie powiedziałam że oczekuję aplauzu.... Odpowiedz Link Zgłoś
agg.agnieszka Re: kocham Turka 23.03.07, 00:20 no ok. ja mysle ze prawdziwy problem moze powstac jak urodzisz dziecko . bedzie na 100 proc. chcial z niego zrobic muzulmanina. no ale juz nie gdybam. ide spac Odpowiedz Link Zgłoś
karcia.akuku Re: kocham Turka 23.03.07, 00:22 I tu masz rację....... będzie chciał. Ale to jest jedna z największych religii świata. Wiecie jak bardzo Kościól jest zakłamany... islam to nie religia terrorystów .... Ja w sumie tez idę spać... Kolorowych snów ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: kocham Turka 23.03.07, 00:26 Taa jasne;) Ucinają łby za Chrystusa;) Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: kocham Turka 23.03.07, 00:30 Ja tu się zgodzę. Akurat w średniowieczu ucinano łby rozwiniętej wtedy bardziej i będącej na wyższym poziomie cywilizacji islamskiej w imię Chrystusa. Jeśli nie znasz historii i antropologii Europy to nie ironizuj. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: kocham Turka 23.03.07, 00:32 To było dawno temu;) Jakbyś nie zauważyła teraz można jeść nawet mięso na Wigilię;) Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: kocham Turka 23.03.07, 00:36 O sprawach Kościoła wolę nie dyskutować.:) Jestem wierząca, ale wierzę w Słowa Chrystusa, niekoniecznie Kościoła. ale to jest poza tematem tu poruszonym nie lubię bezsensownych stereotypów, głupich fobii i uprzedzeń...tyle na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: kocham Turka 23.03.07, 00:44 forum.kusadasi.biz/pictures/azra_akin_2.jpg a za nią? Miss World Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: kocham Turka 23.03.07, 00:48 Musiałbym zmienić wiarę,a niestety mam Allaha w głębokim poważaniu;) Dobranoc;) Odpowiedz Link Zgłoś
crunch4 Re: kocham Turka 23.03.07, 07:47 glupie uprzedzenia? biorac pod uwage wojne w iraku, ciagle taki terrorystow , podkładane bomby itp. chyba nikt normalny nie pała optymizmem do muzułmanow Odpowiedz Link Zgłoś
karcia.akuku Re: kocham Turka 25.03.07, 16:11 Co do wojny w Iraku....Akurat Turcja nie bierze w niej udziału a największe manifestacje przeciwko tej chorej wojnie to były w Turcji i w Hiszpani, a naj większymi terrorystami to są Amerykanie. Włażą w buciorach do cudzego kraju, żeby sie nachapać... Odpowiedz Link Zgłoś
znowuwzyciuminiewyszlo Re: kocham Turka 23.03.07, 00:37 rzeczywiście to właśnie dzięki cywilizacji islamskiej przetrwało wiele ważnych tekstów, między innymi greckich matematyków, nie zmienia to jednak faktu, że i oni robili sobie niezłe objazdy po Europie. Trochę drażni mnie takie gadanie, że my łobuzy robiliśmy im krucjaty a oni bidulki tylko nadstawiali łebki. Tyle o historii, na której specjalnie się nie znam :-) Co do wątku głównego: taki związek to chyba wymaga podwójnej dawki miłości, bo tarcia kulturowe są nieuniknione. A bardzo religijny ten Turek-wybranek? Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: kocham Turka 23.03.07, 00:43 no wlasnie pytanie jak bardzo jest religijny? Turcja niby aspiruje do UE a poza granicami wiekszych metropolii to wciaz bardzo zacofany kraj,czyz nie ścigali własnego noblisty? Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynaartura Re: kocham Turka 23.03.07, 01:07 ja mam doswiadczenia w temacie bardzo duze bo z bliskiej rodziny-kuzynka wyszla za turka,urodzony w jakiejs wiosce pod granica z Syria.miala 24 lata,on 33. poznali sie w niemczech ,ona tam doktorat robila,natomiast on studiowal w stanach ,byl maklerem nawet na wall street,zdolny chlop. mieszkaja w tych niemczech,maja 3 synow[ona ma obecnie 36 lat a on 45,synowie 11 9 i 2].slub mieli koscielny jakos tam do niego dostosowali,nie pamietam jak na swieta do polski on przyjezdza na boze narodzenie czasem wielkanoc.w turcji byli wiele razy,maja tam dom[antalya czy jakos] on jest tradycyjny w tym sensie ze dzieci chodza do kosciola ale i do meczetu ,mowia po niemiecku i turecku,najmniej po polsku:/ ona gotuje wylacznie,szykuje mu kapiel obcina paznokcie ect. Odpowiedz Link Zgłoś
agg.agnieszka Re: kocham Turka 23.03.07, 12:01 to po to robila ten doktorat zeby mu teraz ,,obcinac paznokcie''! Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynaartura Re: kocham Turka 23.03.07, 12:42 nie ,ona robila doktorat bo jest bardzo zdolna dziewczyna:) a to z tymi paznokciami to byl przyklad na mentalnosc Turkow-ze facet wyksztalcony w stanach,niby taki postepowy a pewne nawyki ma zakorzenione-baba ma go obskakiwac i juz.ona mu rowniez szykuje kapile co wieczor ect. i to jest na zasadzie jej obowiazku Odpowiedz Link Zgłoś
nutopia Re: kocham Turka 23.03.07, 12:30 dziewczynaartura napisała: > > ona gotuje wylacznie,szykuje mu kapiel obcina paznokcie ect. spokojnie... tu też wiele kobiet gotuje, jest nawet o tym wątek do autrki wątku: przestań się zastanawiać czy wyjdzie ci z Turkiem a zacznij myślec czy wyjdzie mi z tym człowiekiem wszystko stanie się prostsze Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynaartura Re: kocham Turka 23.03.07, 12:43 tak ale one chca pichcic dla "misiaczkow" hehe ,a ona musi.bo tak jest wychowany pan maz Odpowiedz Link Zgłoś
agg.agnieszka Re: kocham Turka 23.03.07, 12:50 uogolniajac tak to zwykle wyglada. Turcy bywaja bardzo przystojni i wiele dziewczyn nabiera sie na te ,,oczy''. potem zaczyna sie koszmar, no chyba ze laska byla ulegla juz wczesniej i jej to nie przeszkadza, ale kariery zawodowej to raczej w Turcji nie zrobi. zaden z muzulmanow powaznie nie bedzie traktowac kobiety- businesswoman.zdazaja sie pewnie wyjatki wiec moze nie nalezy jej straszyc... Odpowiedz Link Zgłoś
nutopia Re: kocham Turka 23.03.07, 12:58 o czym ty mówisz? ty byłaś w turcji? wiesz ile tam jest kobiet robiących karierę? że już nie wspomnę o tej pilotce która wylądowała w polsce na lotnisku wojskowym:) Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: kocham Turka 23.03.07, 13:22 karcia.akuku napisała: > Zakochałam się ...w Turku. Uczę się tureckiego... i co dalej Istambuł czy okrop > na mieścina w Polsce bez miłości i czułości. A może miłość dojrzałych odmieńców > , bo przecież muzulmanin i katoliczka to niezły mix Nie wiem czy juz podjelas decyzje, czy nadal sie zastanawiasz. I czy w ogole wypowiedzi obcych ludzi z anonimowego forum rzeczywiscie zamierzasz wziac pod uwage... Ale jezeli zadalas pytanie to powiem co ja na ten temat sadze. Od razu zaznacze, ze znam kilku muzulmanow/muzulmanek. Nie bede wartosciowac ktory krag kulturowy jest "lepszy" bo to nie ma sensu. Uwazam jednak ze pewne sprawy sa nie do pogaodzenia, jak np. pozycja kobiety w rodzinie w naszym i ich rozumieniu. Milosc miloscia, ale ja uwazam ze do spraw sercowych powinno sie tez uzywac rozumu. Bo poczatkowo wszystko jest pieknie, ale nie czarujmy sie, zeby para byla szczesliwa przez wiele lat potrzeba zrozumienia, wspolnych zainteresowan, a nie tylko milosci. Nie twierdze ze od razu bedziesz piekla kebaby na straganie i rodzila co rok dzieci (bo kto cie do tego zmusi), ale zawsze moga wystapic jakies powazne zgrZyty, tym bardziej ze islamski krag kulturowy angazuje w klopoty cala rodzine, a nie tylko malzenstwo. Przemysl to dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
karcia.akuku Re: kocham Turka 25.03.07, 16:05 drinkit napisal chba najbardziej dojrzale...starcia kulturowe są nieuniknione. Ja chodzę do Kościoła on czasami ze mną też, ja czasami z nim do Meczetu. Dużo zrozumiena i wspólne zainteresowania to chyba kwintensencja sałej tej przekomarzanki. Na dodatek historia pokazuje, że europejczycy byli bardziej okrótni, tudzież. krucjata 5 dzieci, schizma wschodnia etc. Ja w Turcji znma spaniałe kobiety pracujące, robiące karierę i wspaniale matki zarówno. Czy przypadkiem ludzie nie myla Turcji z Arabią??? To nie jest typowo islamski kraji.....ale to wiedzą Ci którzy byli i znają tradycję, kulturę i historię. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: kocham Turka 25.03.07, 16:29 tak sobie poczytałam wątek, wszystkie dotychczasowe wypowiedzi i nasuwają mi się dwa wnioski: popełniasz koszmarne błędy (okrótni!!!)i podjęłaś już decyzję. Rób jak uważasz, tym bardziej, że coś wspomniałaś o nieudanym małżeństwie, o ile dobrze zrozumiałam. Chyba nie znajdziesz na tym forum wielu zwolenników tureckich chłopaków. Ja się naoglądałam obrazków z Niemiec i nie darzę Turków sympatią, ale w końcu ty znasz jednego konkretnego człowieka, może więc twoja decyzja jest słuszna? Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: kocham Turka 25.03.07, 16:55 alpepe napisała: > Ja się > naoglądałam obrazków z Niemiec i nie darzę Turków sympatią Oj ja tez. Autorce watku wspolczuje, bo predzej czy pozniej wyjdzie szydlo z wora. Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg 68% kobiet w Turcji zaznalo przemocy od meza 25.03.07, 20:16 albo partnera.To tak na droge. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: kocham Turka 25.03.07, 16:38 czego oczekujesz od nas ? Skoro i tak wiesz lepiej,i nie wierzysz jak to napisalas w bajki blondynek o tragicznych przezyciach. Chcesz to jedz tam, tam zyj-nie Ty pierwsza nie ostatnia,tylko obys za jakis czas nie pisala na forum, ze krzywda Ci sie dzieje. Zycze Ci szczescia. Odpowiedz Link Zgłoś
stella.polaris25 Re: Lepszy Turek niz... 25.03.07, 18:14 Eeeee,czemu tak wszyscy psy na nim wieszaja:))?? Odpowiedz Link Zgłoś
jula9 Re: Lepszy Turek niz... 25.03.07, 18:41 stella.polaris25 napisała: "...wszyscy psy na nim wieszaja:))??" Chcialam zobaczyc czy ciagle siedzi przy kompie :). Moja rada dla niego - "Get the fuckin` life". Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: Lepszy Turek niz... 25.03.07, 18:42 Jula, bo Ty to mało czasy spędzasz przy kompie.:D Odpowiedz Link Zgłoś
stella.polaris25 Re: Lepszy Turek niz... 25.03.07, 21:13 Switana rada:P A swoja droga widze,ze moje spedzanie na forum nie idzie na marne:)) Takie rady dostawac,....Edykacaja na miare XI w:P Odpowiedz Link Zgłoś
jula9 Re: Lepszy Turek niz... 25.03.07, 21:59 stella.polaris25 napisała: "Switana rada...Edykacaja...". Moze okulary juz potrzebujesz :). Chce abyscie zaczely go bronic. Dowartosciuje sie biedaczek :). Odpowiedz Link Zgłoś
stella.polaris25 Re: Lepszy Turek niz... 25.03.07, 22:01 Toz jam ze slaskaaa:P nie poznojesz swojego:P Odpowiedz Link Zgłoś
stella.polaris25 Re: Lepszy Turek niz... 25.03.07, 22:05 Podejrzana posatc z ciebie:) Albo sie podszywasz pod kogos?? Jak to jest z toba?:P Odpowiedz Link Zgłoś
jula9 Lepszy Slazak niz Turek. 25.03.07, 22:40 Tero poznaje. Miola chlopaka z Katowic. Robil na przodku :). Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Lepszy Turek niz... 25.03.07, 21:24 jula9 napisał: > ... Konrado80 :). ??? a co Ty masz do Konrada?? Odpowiedz Link Zgłoś
ten.typ.tak.ma Re: kocham Turka 25.03.07, 22:04 a kuku na muniu:) Muzułmanie traktują kobiety bardzo dobrze. Miłość, małżeństwo, szczęście razem do wybuchu bomby którą wsadzi ci do walizki jak będziesz jechała do rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Kurcze, a nie było jakiegoś Polaka? 26.03.07, 10:02 Nie, zebym miała coś do Turków poza tym, zę są beznadziejni (wszyscy jakich spotkałam, ale co fakt to fakt, byli to w 100% tureccy imigranci do sasiedniego kraju za chlebem, przypuszczam, ze w sporej cześci w ogóle analfabeci, wiec prawdopodobnie niereprezentatywna próbka), ale jest tyle innych narodów na swiecie, dlaczego włąśnie w Turku sie zakochałaś? Współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
karcia.akuku Re: Kurcze, a nie było jakiegoś Polaka? 26.03.07, 22:42 powim tak..Polaka męża już miałam znaliśmy się jak łyse konie. w końcu mnie skrzywdził tak jak tylko najokrutniej mógł.... Al nie to jest gł wątkiem. Irytujące jest to, że wypowiadją się tylko ludzie, którzy nie obcują na codzień z Turkami. Liczyłam na jakąś Polkę mieszkającą w Turcji, która powie jak jest na prawdę... Odpowiedz Link Zgłoś
guarana83 Re: kocham Turka 26.03.07, 13:09 poznałam wielu turków w swoim życiu i tych złych (turcja wschodnia, ankara,izmir) i tych lepszych (istanbul) mój najlepszy przyjaciel,moja bratnia dusza jest turkiem moja najlepsza przyjaciółka to turczynka kocham ich całą sobą ale nigdy, a to przenigdy nie wyszłabym za turka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: kocham Turka 26.03.07, 14:03 Cóż czytając posty większości "znawców" wypowiadających się o strasznych Turkach nie mogę znaleźć ani jednej osoby, która opowiada z własnego doświadczenia nie powtarzając jakichś wyświechtanych frazesów. Wtedy przynajmniej byłabym w stanie zrozumieć tę nienawiść i pogardę płynącą z każdego niemal postu. Każdy Turek to szowinista, terrorysta i prostak. Dobre. Idąc tym tropem mogę z czystym sumieniem napisać, że każdy Polak to klon Mariana Piłki a na dodatek alkoholik i damski bokser. Jeżeli autorka postu dobrze poznała swojego chłopaka i jego rodzinę, to jest w stanie stwierdzić , czy jej związek z nim ma sens czy nie. Decydując się na małżeństwo - niezależnie od tego czy facet jest z tego samego kręgu kulturowego, religijnego czy warstwy społecznej - nie ma się gwarancji, że nie skończy się rozwodem. W przeciwnym razie nie mielibyśmy tak wysokiego współczynnika rozpadających się "czysto polskich" małżeństw. A ja sama mam męża z tureckim paszportem, któremu znani mi faceci nie dorastają do pięt. Nigdy nie zakładałam sobie, że mój mąż bedzie taki czy siaki, żółty, zielony czy czerwony. Jest po prostu najfajniejszym, niejciekawszym i najlepszym człowiekiem jakiego poznałam. Niczego mi nie narzuca, zachęca mnie do rozwoju i cieszy się z moich sukcesów zawodowych. NIe jestem co roku w ciąży, a jak już zdecydujemy się na dziecko to bez problemu będę mogła je ochrzcić. Mieszkamy w Polsce - decyzja została podjęta po wielu długich dyskusjach i ponad dwuletnim wspólnym życiu w Turcji, gdzie miałam pracę i było mi dobrze. W Polsce złożono mi bardzo interesującą propozycję zawodową i postanowilismy, że z niej skorzystamy. W międzyczasie mój mąż dostał pracę w świetnej firmie, zarabia kilkakrotność średniej krajowej i 99% tutejszych facetów mogłoby mu buty czyścić.Jak zawsze zdumiewa mnie kategoryczność poglądów osób o ograniczonych horyzontach, które nie mają osobistych doświadczeń i prawdopodobnie ani razu w życiu nie spotkały żadnego Turka. A ty dziewczyno rób co uważasz za słuszne - w końcu to ty będziesz musiała żyć ze swoim wyborem, a nie tutejsza zgraja ksenofobów. Odpowiedz Link Zgłoś
yvonne75 Re: kocham Turka 26.03.07, 14:56 wiec hermenegildo...wygralas los na loterii,jesli jest oczywiscie tak jak piszesz.nie ulega watpliwosci ze ludzie sa rozni obojetnie z jakiego kraju,nie uogolniajmy wiec!wsrod polakow tez zdarzaja sie "czarne owce". ze "zgraja ksenofobow"tez chyba nieco przesadzilas,poskrom jezyk i pomysl ze kazdy ma prawo do wypowiedzenia swojego zdania,wiec chyba nie bardzo potrafisz sie pogodzic ,ze zdecydowana wiekszosc mysli inaczej niz ty!niezaleznie od tego czy twoj maz to ideal czy nie ...nie zaprzeczysz chyba ze wiekszosc turkow/kurdow ma raczej bardzo swoiste podejscie do kobiety i instytucji malzenstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
guarana83 Re: kocham Turka 26.03.07, 22:36 za to ty czytasz posty ze zrozumieniem yvonne,bo niektórzy nawet ich nie czytają Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: kocham Turka 27.03.07, 11:02 Ależ moja droga - nigdzie nie napisałam, że mój mąż jest ideałem. Jak wiadomo takowych nie ma - jest człowiekiem ze swoimi wadami i zaletami, tylko że żadna z jego wad nijak ma się do przedstawionej tu litanii klisz i stereotypów. Przyznam, że za każdym razem gdy zabieram głos w takiej dyskusji mam wrażenie walki z wiatrakami, bo w życiu tak jak i na forum większość opinii na temat Turków pełna jest uprzedzeń i jadu. Pewnie gdyby nie byłoby to takie krzywdzące dla normalnych ludzi jakimi są przedstawiciele tej nacji pewnie machnęłabym ręką, ale ciągłe udowadnianie, że nie jest się wielbłądem tylko normalnym człowiekiem, że Turek to nie potwór co zjada chrześcijan na śniadanie, a różnice zdań, bo i takie muszą pojawić się w związku rozwiązuje nie lewym sierpowym tylko rozmową może się po jakimś czasie znudzić. Nikogo nie zmuszam ani nie odwodzę od małżeństwa z Turkiem, Polakiem czy Eskimosem, bo każdy z nich jest przede wszystkim człowiekiem a dopiero potem reprezentantem takiej, a nie innej narodowości czy kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
guarana83 Re: kocham Turka 26.03.07, 22:35 widocznie czytasz posty bez zrozumienia,albo wogóle ich nie czytasz... Odpowiedz Link Zgłoś
karcia.akuku Re: kocham Turka 26.03.07, 22:52 w końcu ktoś mądry i przynajmnie wie, co mówi. Mj Turk jest naprawd najfajniejsyzm facetem jakiego znam. Pelen serca, zrozumienia i tolerancji. To niezwykły czlowiem i te własnie cechy sprawiły, że serce mocniej zabilo. Polacy niestety nie są ani tolerancyjnii, ani tak naprawdę gościni. wszystkich mierzą jedną miarą i nic poza własnym nosem nie widzą... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: kocham Turka 26.03.07, 23:22 karciu dostalas ode mnie priva. I ew. odpowiedz tez mi privem wyslij. A ze swojej strony powiem - nie wierz gebie, poloz na zebie. Mozesz trafic na Polaka alkoholika, ktorego cala rodzina bedzie twierdzic, ze to Ty go spijasz i sama sie katujesz. Mozesz trafic na tureckiego ksiecia z bajki. Stereotypy sa... no wlasnie stereotypami. Odpowiedz Link Zgłoś
agg.agnieszka Re: kocham Turka 27.03.07, 11:56 po przeczytaniu postu Hermenegildy zmienilam zdanie (a latwo go nie zmieniam!).napisalam pare kasliwych uwag do Autorki- niepotrzebnie! Akuku zycze ci powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś