Dodaj do ulubionych

konkubinat

IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 11.06.03, 15:03
Czy któraś z Was mogłaby mi napisać jak to w naszym kraju jest z
konkubinatem? Chciałabym taki związek zalegalizować, głównie z powodów
podatkowych (wspólne rozliczanie się), ale nie wiem czy można. Może coś
wiecie na ten temat???
Obserwuj wątek
    • izabelix Re: konkubinat 11.06.03, 15:05
      to sie nazywa slub... a zwiazek staje sie malzenstwem......
      • Gość: sara Re: konkubinat IP: *.gliwice.pl / 192.168.50.* 11.06.03, 15:12
        ja żyję w konkubinacie, ale czy to się da zalegalizować - wątpię, zresztą jak
        dla mnie to tak jest dobrze
        • mamosz Re: konkubinat 11.06.03, 15:30

W polsce nie ma niczego takiego jak "zalegalizowany" konkubinat prawnie
          jestescie parą obcychludzi czyli żadnego wspólnego rozliczania sie,żadnego
          dziedziczenia.Wszelkie uprawnienia przeprowadza sie jak w stosunku do obcej
          osoby.Dzieci ojciec musi "uznac" itd.Sredniowiecze. Tylko rozstanie jest
          łatwiejsze formalnie.Alimentytylko na ew.dzieci.
          • Gość: raszefka Re: konkubinat IP: OSET:* / 192.168.0.* 11.06.03, 20:03
            Jesteś pewna/-y?? Ciekawość, bo zdawało mi się, że coś się w tej materii
            zmieniło. A może miało się zmienić?
          • Gość: maly.k Dlaczego 'sredniowiecze'? (n/t) IP: 139.57.24.* 11.06.03, 20:14
    • Gość: moboj Re: konkubinat IP: 62.233.250.* 11.06.03, 20:09
      były projekty zmian, ale niestety w naszym ciemnogrodzkim kraju to chyba
      niemozliwe.
      a z drugiej strony dobrze mi jest jak jest (też zyję na kocią łapę od 6 lat), a
      jak będziemy mieli wspólny majatek to po prostu wszelkie formalności załatwimy
      u notariusza i po krzyku.
    • tumoi Re: konkubinat 12.06.03, 11:09
      Proponuję przeczytać artykuł w aktualnej "Polityce". Warto.
      • Gość: radek Re: konkubinat IP: *.rzeszow-pilsudskiego.sdi.tpnet.pl 12.06.03, 12:49
        Możesz podać najważniejsze wątki tego artykułu?
        • Gość: Lena Streszczenie artykułu IP: 80.48.96.* 14.06.03, 08:12
          Generalnie w POlsce podobnie jak na Zachodzie i w Ameryce jest coraz więcej
          związków nieformalnych. W Polsce, o dziwo żyje wiele osób po 50-tce w takich
          układach i - jesli na Zachodzie są to zwykle osoby samodzielne i niezależne- u
          nas to czesto margines społeczny.
          Połowa związków nieformalnych kończy się po roku, 40 procent- małżeństwem.
          Konkubinat to nie tylko przećwiczenie życia we dwoje ale i technik zrywania.
          Mężczyźni w takich związkach czują się mniej odpowiedzialni za portnerki /w
          porównaniu do małżonków/. Kobiety, które "przećwiczyły" związki kohabitacyjne w
          związku małżeńskim szybciej decydują się na rozwód jeśli coś się nie układa od
          tych, które nie kohabitowały. Związki nieformalne pociagają mężczyzn mniej
          wytrzymałych, mniej pracowitych i mniej skłonnych do kompromisu oraz kobiety
          bardziej pracowite, akceptujące siebie, ekstrawertyczne i mniej dominujące niż
          mężatki. Generalnie takie związki mają szansę przetrwać jesli do związku każdy
          wnosi w równym stopniu podobne sukcesy zawodowe, zarobki i obowiazki.
          Zwykle jesli ma się urodzić dziecko związek się formalizuje.
          Jesli chodzi o prawo polskie, to Sąd Najwyższy wprowadził pojęcie konkubinatu
          jako współżycia analogicznego do małżeństwa tyle, że pozbawionego legalnego
          węzła. Nic poza tym. Dalej są to obce osoby. Jeszcze tylko w prawie lokalowym
          powstała furtka, że osoba pozostająca w stałym związku ze zmarłym najemcą może
          ubiegać się o lokal o nim. W prawie karnym następna furka - nie musi się
          skłądać zeznań tak samo jak przeciw osobom krewnym.
          SLD złożyło propozcję ustawy o związkach nieformalnych i homoseksualnych i
          wywołało burzę, bo pojawiły się katastroficzne wizje moralnego upadku Polski.
          Chcemy wzorować się na Zachodzie ale .. tych wzorów nie ma. Francuski PACS
          musiał czekać na wykładnię Trybunału KOnstytucyjnego.
    • Gość: melila Re: konkubinat IP: *.chello.pl 12.06.03, 22:19
      zalegalizowanie konkubinatu to właśnie ślub ;-) nic innego nie ma i IMHO być
      nie powinno - jeśli ktoś chce żyć bez zobowiązań to po co mu je narzucać, a
      jeśli chce swoją miłość sformalizować - to droga jest jasna i przetarta.
      A rozstanie wcale nie musi byc takie ładne i łatwe - proces o rozliczenie
      nakładów potrafi być równie koszmarny jak podział majatku po rozwodzie
    • doroszka Re: konkubinat 13.06.03, 20:01
      W naszym pięknym kraju konkubinat prawnie w ogóle "nie jest". Albo ślub, albo
      obcy. Niestety - to chory kraj, choć piękne okoliczności przyrody.
      • x.e.n.a Re: konkubinat 13.06.03, 20:33
        Hmm.. nie bardzo rozumiem, na czym mialaby polegac legalizacja konkubinatu? A
        ścislej - czym zalegalizowany konkubinat rózniłby się od zwykłego małzeństwa?
        Zdaje się, że koronnym argumentem zwolenników konkubinatu jest właśnie BRAK
        formalnych zobowiązań między partnerami, czyz więc formalizacja takiego związku
        nie byłaby w jakis sposób sprzeczna z jego ideą? ja rozumiem - każdy chce
        płacic niższe podatki, w razie smierci partnera dziedziczyc jego majatek itepe -
        no i od tego jest ślub, który mozna potraktowac jak zwykłą handlową umową, i
        nie bawić się w wesela i fanfary. Po co niepotrzebnie mnozyc prawnicze byty?
        • Gość: melmire Re: konkubinat IP: *.w80-8.abo.wanadoo.fr 14.06.03, 17:15
          We Francji istnieje PACS , czyli Pakt cywilny solidarnosci. Zawierany jest
          przez dwie dorosle osoby odmiennej badz tej samej plci. Spisuje sie umowe, w
          dwoch egzamplarzach, ktora mowi min. o podziale srodkow finansowych, wzajemnej
          pomocy ect. ale w zasadzie mozna w tej umowie zawrzec co sie chce.
          Pozwala to korzystac z wielu ulatwien prawnych ludziom ktorzy nie chca, badz
          nie moga zawrzec malzenstwa.I z tego co wiem dziala calkiem niezle :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka