aguik 22.09.07, 13:01 Jak wygląda egzamin na aplikację radcowską, jest pisemny test i jeszcze egzamin ustny czy już bez ustnego, wystarczy tylko zdać test i jest się aplikantem ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ojejkuniu Re: egzamin na aplikacje 22.09.07, 13:23 a możeby tak poszukać stosownego aktu prawnego? umiejętność czytania jest bardzo przydatna szczególnie dla kandydata na radcę prawnego:) Odpowiedz Link Zgłoś
aguik Re: egzamin na aplikacje 22.09.07, 19:26 Odpowiedzi na wszystkie problemy które są tu omawiane można znaleźć w stosownych aktach prawnych, po co więc to forum ? Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: egzamin na aplikacje 22.09.07, 22:28 Wszystko pięknie, tylko twoje pytanie to niestety ewidentne, wręcz żenujące lenistwo. Ale skoro pytasz - egzamin składa się z trzech części, pisemnej, ustnej i sprawnościowej. Najpierw piszemy test z ogólnej znajomości pięćdziesięciu ustaw - jest to tzw. uzupełnianka, pytania to fragmenty z ustaw i brakuje niektórych wyrazów, które trzeba uzupełniać z pamięci - to mogą być również spójniki, zaimki i znaki przestankowe. Część ustna polega na tym, że egzaminator podaje nazwę ustawy i jednostkę redakcyjną, a kandydat cytuje przepis. Część sprawnościowa odbywa się najczęściej w siedzibie sądu, polega na udźwignięciu jak największej ilości akt i przeniesienie ich w jak najkrótszym czasie przez określony dystans. Odpowiedz Link Zgłoś
aguik Re: egzamin na aplikacje 23.09.07, 12:04 Może ja nie jestem prawniczką ale chciałabym być i nie posiadam umiejętności wyszukiwania a tym bardziej stosowania aktów prawnych, dlatego właśnie zwróciłam się z takim pytaniem do Was z nadzieją że uzyskam jakąś pomoc ale widocznie się pomyliłam, przepraszam najwidoczniej nie tutaj powinnam zadawać takie pytania Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: egzamin na aplikacje 23.09.07, 16:25 Hej, wobec tego może posiadasz umiejętność korzystania z googli (bo pewnie wyszukiwarkę postów na forum uważasz za dostępną jedynie dla magistrów). Po wpisaniu: zasady+egzaminu+na+aplikację+radcowską ukazało się ok. 40 000 wyników. Już w pierwszym i drugim linku znajdziesz odpowiedzi. Powodzenia. Prawo to nie czarna magia. Jeśli chcesz sprawdzić czy Cię zainteresuje, poczytaj Konstytucję RP (google: Konstytucja+RP+1997) - zwłaszcza Rozdział III Źródła prawa. Potem możesz przejść do ustaw. Jeśli jakieś słowo nie ma swojej definicji w danym akcie prawnym (czyli np. ustawie) ani w tzw. akcie prawnym porządkującym gałąź prawa jak np. kodeks cywilny dla prawa cywilnego (tutaj jest np. definicja słowa przedsiębiorstwo, konsument) to ma znaczenie potoczne, wg słownika języka polskiego. W zasadzie wszystko da się zrozumieć. Może sobie troszkę najpierw poczytaj, żeby świadomie podjąć życiowe decyzje, bo bycie prawniczką w mikroskopijnej części składa się z biegania na pilates z przyjaciółkami, a w lwiej - z pracy z literą prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
ojejkuniu Re: egzamin na aplikacje 23.09.07, 19:11 zaczynam wierzyć, że nie jesteś prawnikiem. tylko nie-prawnik może stwierdzić, że odpowiedź na wszystkie omawiane tu problemy można znaleźć w stosownych aktach prawnych. mam nadzieję, że naprawdę nie jesteś prawnikiem, ani nawet na studiach prawniczych. bo zaczęłabym wierzyć, w to co mówiono o powodach obniżenia progu punktów potrzebych do dostania się na aplikacje korporacyjne... Odpowiedz Link Zgłoś