izabellaz1 29.01.08, 22:12 Bo chciałam sobie skompletować cykl FUNDACJA ale tego jest sporo tomów i żaden (poza "Druga Fundacja") nie jest jakoś oznaczony liczebnikiem a podobno chronologia ma tutaj nie wiele wspólnego z kolejnością:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i.nes Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 29.01.08, 23:31 1951 Fundacja (Foundation) 1952 Fundacja i Imperium (Foundation and Empire) 1953 Druga Fundacja (Second Foundation) 1982 Agent Fundacji (Foundation's Edge) 1986 Fundacja i Ziemia (Foundation and Earth) 1988 Preludium Fundacji (Prelude to Foundation) 1993 Narodziny Fundacji (Forward the Foundation) - inny polski tytuł Korzenie Fundacji Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 30.01.08, 08:30 i.nes napisała: > 1951 Fundacja (Foundation) > 1952 Fundacja i Imperium (Foundation and Empire) > 1953 Druga Fundacja (Second Foundation) > 1982 Agent Fundacji (Foundation's Edge) > 1986 Fundacja i Ziemia (Foundation and Earth) > 1988 Preludium Fundacji (Prelude to Foundation) > 1993 Narodziny Fundacji (Forward the Foundation) - inny polski tytuł Korzenie > Fundacji BOSKA JESTEŚ!!! Dzięki Ci dobra kobieto:))) Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 30.01.08, 10:37 ależ proszę :) tylko wiesz, Fundację się czyta tak, jak ogląda Gwiezdne Wojny ;) Np. Preludium Fundacji z 88 roku odnosi się jak sama nazwa wskazuje do czasów SPRZED Fundacji z 51 roku :D Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 30.01.08, 10:40 i.nes napisała: > ależ proszę :) > tylko wiesz, Fundację się czyta tak, jak ogląda Gwiezdne Wojny ;) > > Np. Preludium Fundacji z 88 roku odnosi się jak sama nazwa wskazuje do czasów > SPRZED Fundacji z 51 roku :D No właśnie wiem o tych mykach autora;) Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 30.01.08, 10:41 izabellaz1 napisała: > i.nes napisała: > > > ależ proszę :) > > tylko wiesz, Fundację się czyta tak, jak ogląda Gwiezdne Wojny ;) > > > > Np. Preludium Fundacji z 88 roku odnosi się jak sama nazwa wskazuje do cz > asów > > SPRZED Fundacji z 51 roku :D > > No właśnie wiem o tych mykach autora;) Dlatego z Fundacjami taka zagubiona się czułam. Ale Ty - mię - niczym dziecko z mgły wyprowadzasz! ;P Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 30.01.08, 11:07 w końcu niosę ten kaganiec oświaty :D Odpowiedz Link Zgłoś
kedrok1 Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 30.01.08, 13:44 hmmm, i.nes cudna?? przepraszam, że ja nie w temacie ale jest taka znana w Polsce ines, czy to ty? ;):):) Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 05.02.08, 07:31 kedrok1 napisał: > hmmm, i.nes cudna?? przepraszam, że ja nie w temacie ale jest taka > znana w Polsce ines, czy to ty? ;):):) nie wiem, o jakiej piszesz ;) jednak nie sądzę, żeby to było o mnie :D Odpowiedz Link Zgłoś
kedrok1 Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 05.02.08, 09:16 no to dobrze, juz ise bałem, że tamta ines asimova czytuje, a o to jej nie posądzam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 30.01.08, 07:42 asimov przetrminowal sie.data przydatnosci do spozycia minela chyba 30 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
kedrok1 Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 30.01.08, 13:46 nie prawda absolutnie. Problemy o których pisze dopiero nadejdą via jak najbardziej aktualna ekranizacja I, Robot. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 05.02.08, 08:12 To, że akcja dzieje się w przyszłości nie znaczy, że książka jest aktualna. Odpowiedz Link Zgłoś
kedrok1 Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 05.02.08, 09:15 a jednak jest aktualna, a za 20 lat może być super aktualna. Tu nie chodzi o technikę, terminologie itp. Tu chodzi o problem sztucznej inteligencji, komputeryzacji i robotyzacji świata. Odpowiedz Link Zgłoś
zwroclawianka Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 30.01.08, 09:41 część mam w ebookach, mogę Ci przesłać Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 30.01.08, 10:42 zwroclawianka napisała: > część mam w ebookach, mogę Ci przesłać Chętnie spróbuję zmierzyć się z ebookiem bo jednak nie ma to jak podusia, wygodne siedzenie, lampka, koc, gorąca herbata i kartki, które dotykasz palcami:))) Jakoś tak bardziej czuję, że czytam:D Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 30.01.08, 11:06 ja też wolę macać choć przyznam się, że pewną wampirzą trylogię przeczytałam na kompie, bo wersja oryginalna była lepsza niż polskie tłumaczenie. Zdobyłam więc ebooka, zakopałam się pod kołdrą i w łóżeczku, na laptopie w weekend pochłonęłam całość ;P Odpowiedz Link Zgłoś
zwroclawianka Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 30.01.08, 13:40 izabellaz1 napisała: > zwroclawianka napisała: > > > część mam w ebookach, mogę Ci przesłać > > Chętnie spróbuję zmierzyć się z ebookiem bo jednak nie ma to jak podusia, > wygodne siedzenie, lampka, koc, gorąca herbata i kartki, które dotykasz > palcami:))) Jakoś tak bardziej czuję, że czytam:D i w tle mruczy radio ram :) Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 30.01.08, 13:42 Eeee no zawsze można sobie druknąć. ;-) Chociaż to nie to samo, ale jednak ja nie znoszę czytać książek, ustaw itp na kompie. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 NIe wierze!! 05.02.08, 09:56 Kobiety czytujace SF i do tego z taaakim zapalem? Przeciez zawsze sie slyszy, ze SF to domena facetow i jest dowodem tego, ze zawsze pozostaja dziecmi :) Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: NIe wierze!! 05.02.08, 09:59 kontik_71 napisał: > Kobiety czytujace SF i do tego z taaakim zapalem? Przeciez zawsze > sie slyszy, ze SF to domena facetow i jest dowodem tego, ze zawsze > pozostaja dziecmi :) kontik, litości! ;P ja się wychowałam na Fantastyce (mam pierwszy numer!) i NF ;D Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:05 A ja na przekór Tacie, maniakowi SF, długo fantastyce mówiłam NIE. Zmieniło się to na tyle, że dwa lata temu oddał mi całą swoją Diunę. Aż pokraśniałam ze szczęścia :))) Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:13 The spice must flow :D boszsz, pamiętam jak kiedyś chłopaki na ekonomii napisali zarąbiste zadanie dotyczące monopolu, duopolu i kartelu właśnie w scenerii Diuny :) Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:15 Łoqrde... A Ty byłaś ich natchnieniem, Wiedźmo? ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:16 funny_game napisała: > Łoqrde... > A Ty byłaś ich natchnieniem, Wiedźmo? ;))) no ba! żebyś Ty wiedziała, jakie oni zadania mi pisali - do dziś gdzieś tam przechowuje po segregatorach Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:18 Hm, ale tak "na sucho", czy też mieli jakąś przyprawę? :D Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:15 Tez tak macie, ze po przeczytaniu Diuny oszczedzacie wode? Za kazdym razem gdy ja czytalem to bezwolnie zmniejszalem zuzycie :) ( nie znaczy, ze przestawalem sie myc :P ) Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:17 kontik_71 napisał: > Tez tak macie, ze po przeczytaniu Diuny oszczedzacie wode? Za > kazdym razem gdy ja czytalem to bezwolnie zmniejszalem zuzycie :) ( > nie znaczy, ze przestawalem sie myc :P ) ja miałam lekką awersję do plaż i wydm ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:19 A mi się chciało cynamonu zawsze po Diunie :D Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:21 A czytaliście to tłumaczenie, w którym Fremeni to Wolnoludzie, a czerwie to piaskale? :/// Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:24 Lomatko.. nieee... kto wpadl na takie dziwaczne nazwy? Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:26 Muszę poszukać, nie pamiętam nazwiska tłumacza. Pewnie jakieś wydawnictwo chciało przyoszczędzić i zamiast zapłacić za prawa autorskie do dobrego tłumaczenia, wrzuciło Diunę do translatora :D Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:28 O, takie cóś znalazłam: www.mini.net.pl/~trinity/forum//showthread.php?s=744b2568a9deb45108af8acc75dc3ae4&postid=123 Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:28 Niestety sa tez zywi tlumacze, ktorzy uwazaja, ze w swiecie przyszloci nalezy uzywac dziwacznych nazw.. i zamiast pisac samolot, pisza np latacz...fuj Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:34 Latacz to bym bardziej na pilota powiedziała. A jeszcze bardziej na latającego laczka. Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:05 I.nes droga.... ja mowie tylko to co sam wiecznie slysze.. co jakas znajoma niewiasta do domu zawita i moje ksiazki zobaczy to wypuszcza zawsze podobny komentarz... i ciekawe jest to, ze zupelnie pomijaja fakt, ze SF zajmuje tylko 50% regalow... :( Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:11 kontik_71 napisał: > I.nes droga.... kontik_71.... kiedy Ty się nauczysz, że ta kropka jest dla zmyłki? ;) a co do kobiet i półek - widocznie zapraszasz nie te, co trzeba ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:14 Ja doskonalem wiem, ze kropka jest tylko zaslona dymna.. ale czuje jakis taki sentyment do niej :) Nie mam wplywu na wybor niewiast odwiedzajacym... to sa znajome niewiasty malzonki... :( Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:16 kontik_71 napisał: > Ja doskonalem wiem, ze kropka jest tylko zaslona dymna.. ale czuje > jakis taki sentyment do niej :) no topsze :) niech Ci będzie :) ładnie wybrnąłeś, więc doceniam! > Nie mam wplywu na wybor niewiast odwiedzajacym... to sa znajome > niewiasty malzonki... :( eee, czyli i tak poza kręgiem zainteresowań ;D Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:18 > no topsze :) niech Ci będzie :) ładnie wybrnąłeś, więc doceniam! Jestes wyjatkowo wyrozumiala :) > eee, czyli i tak poza kręgiem zainteresowań ;D Pomijajac wszystko inne, to nie nalza do specjalnie urodziwych (no poza jedna byla pracownica LOT'u.. ale ona ma dwojke dzieci i meza : ( ) Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo.grzeczna.dziewczynka Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:11 Generalnie się z Tobą zgodzę, ale znam też kobiety, które znają się na fantastyce jak mało kto. Myślę, że lepszym przykładem byłyby książki batalistyczne - to jest faktycznie nie do zdzierżenia dla większości znanych mi kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:13 Tyle, ze ksiazki wojenne (w szerokim tego slowa znaczeniu) nie moga byc uzyte jako dowod na nasza dziecinnosc.. dzieci nie czytuja np wspomniej marszalka polnego Guderiana :) O budowie pancernika Yamato juz nie wspomne :P Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo.grzeczna.dziewczynka Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:17 Hmmm...Dzieci w wersji męskiej salą się z zapałem samolotami i czołgami pokrzykując ta-ta-tam!!!! ;) Guderian akurat jest do przebrnięcia i dla kobiety (strategia :) Budowa pancernika NIE NIE NIE SF jako dowód na dziecinność? Ja wiem? A romanse to o takiej dojrzałości niby świadczą? Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:20 Romanse pomagaja kobiecie w zyciu.. pozwalaja na lecznicze upuszczenie lez :) Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo.grzeczna.dziewczynka Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:22 Czy sugerujesz, że książka o budowie pancernika to męski odpowiednik romansu jeśli chodzi o funkcję terapeutyczną? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: NIe wierze!! 05.02.08, 10:24 Nie smialbym wyciagac tak daleko idacych wnioskow :) Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 05.02.08, 10:36 Muuuhahahaha :D Sama nie wiem, dlaczego mnie ta odpowiedź jakoś tak rozbawiła :D Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 05.02.08, 10:38 Bo byla to odpowiedz 100% kobiety.. :P Takie nie czytuja SF Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 05.02.08, 10:39 Wiedziałam, że coś ze mną nie tak. Ale podejrzenia kierowałam raczej w stronę piwka i piłki nożnej :D Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 05.02.08, 10:40 Piwko zniose, ale pilka???? fuuuuja.. czyzbym nie byl 100% facetem : (???? Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 05.02.08, 10:41 To może chociaż siatkówka? ;) Tęczówka? Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 05.02.08, 10:44 W siatkowke sam przez lata gralem... ale na dzien dzisiejszy mam milsze zajacia niz sporty... Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Czy ktoś tutaj czytuje Asimova? 05.02.08, 10:46 I tak nie powinnam wypytywać, bo nie jestem 100% :D Odpowiedz Link Zgłoś