Dodaj do ulubionych

Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny

30.03.12, 08:50
Parafia św. Marii Magdaleny. Pierwotnie powstała na Annopolu, w baraku kuchni dla bezrobotnych, gdzie 26 II 1930 roku została odprawiona pierwsza Msza św. (uczynił to ks. Stanisław Mystkowski). Dwa lata później została przeniesiona do szopy stolarskiej a w 1934 roku architekt nazwiskiem Matuszewski przygotował plany drewnianego kościoła, którego budowę erygował 1 III 1939 roku Wikariusz Kapitulny Archidiecezji Warszawskiej abp Stanisław Gall. Wybuch II wojny światowej uniemożliwił realizację tych planów, dotychczasowe zabudowania zostały zniszczone i rozebrane przez stacjonujące tu wojska radzieckie, tak więc 4 IV 1945 roku działalność parafii została zawieszona (jej funkcję przejął kościół Matki Boskiej Różańcowej wówczas przy ul. Białołęckiej 38, dziś zaś ul. Piotra Wysockiego 8) z racji zbyt małej liczby mieszkańców i zniszczonej zabudowy, uniemożliwiającej tym samym szybki napływ nowych wiernych. Na terenie pokościelnym powstały więc Państwowe Zakłady Mięsne. W obecnym miejscu 15 XIII 1980 roku parafię reaktywował Kard. Stefan Wyszyński, po ponad siedmiu latach starań ks. Romualda Gawlika. Kamień węgielny 18 XI 1982 roku wmurował Kard. Józef Glemp i w przeciągu siedmiu lat powstała dwukondygnacyjna, murowana świątynia wg planów architektonicznych Ryszarda Trzaski oraz Janusza Olszewskiego. Świątynia została konsekrowana 9 V 1989 roku przez Kard. Józefa Glempa. Wewnątrz duży krzyż autorstwa Jerzego Machaja, malowany na drewnie pentaptyk Elwiry Burskiej-Szubargi oraz Marii Niewiadomskiej a także marmurowy ołtarz. Przy Parafii działa Katolickie Stowarzyszenie Niepełnosprawnych.
Obserwuj wątek
    • mk968 Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 30.03.12, 09:57
      tak wiem info ze str internetowej parafi
    • orygenes Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 30.03.12, 13:16
      Fajne, dzięki.
    • mmagi Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 30.03.12, 14:23
      nie wiem i niech tak zostanieuncertain
      • kilovolt Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 30.03.12, 14:51
        No ale już teraz wiesz.
    • szymciolo1 Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 01.04.12, 22:33
      A od września 2011 r. działa u nich dzwonnica, przez którą okoliczni mieszkańcy nie mogą w spokoju zjeść obiadu/kolacji po powrocie do domu.
      • tjbazuka Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 02.04.12, 05:02
        >ks. Romualda Gawlika
        a pamietam proboszcza. Kawal chlopa z niego byl.
        • mk968 Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 02.04.12, 07:24
          a nie Tomku ks infułata Stanisława Rawskiego ?
          • sibeliuss Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 02.04.12, 08:26
            mk968 napisał:

> a nie Tomku ks infułata Stanisława Rawskiego ?

Nie mam pojęcia kim jest infułat Rawski, ja pamiętam Gawlika (notabene chrzcił mnie).
            • telimena30 Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 02.04.12, 22:06
              hmmm pamiętasz to? pewnie by był zdziwiony Twoją obecną postawą...szkoda
      • mk968 Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 02.04.12, 07:23
        to kolację można spożyć do 17.30 a obiad po 13.00 - można zamknąć okna i włączyć radio Moskwa
        • bun01 Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 03.04.12, 15:38
          Tak jest, zróbcie getta dla ateistów. W sumie getto to katolicki wymysł, Pius IX byłby dumny, że korzystasz z jego pomysłów wink
          Strzeżcie się katolików, ich bóg im wszystko wybaczy smile
        • szymciolo1 Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 03.04.12, 19:59
          Chyba, że jest się normalnym człowiekiem i się w tym czasie pracuje. Ale Twoja propozycja jest typowa dla katolickich nierobów mających za dużo czasu.

A jeść codziennie obiad kolację po za domem, nie mam ochoty.
      • sibeliuss Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 02.04.12, 08:27
        szymciolo1 napisał:

> A od września 2011 r. działa u nich dzwonnica, przez którą okoliczni mieszkańcy
        > nie mogą w spokoju zjeść obiadu/kolacji po powrocie do domu.

I tak już zostanie.
        • szymciolo1 Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 03.04.12, 20:07
          sibeliuss napisał:
          >
          > I tak już zostanie.

To smutne, że przez "chrześcijański" szacunek kleru dla bliźniego, muszę się stąd wyprowadzić po 35 latach sad((((((((((((((((((((((((
          • bun01 Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 04.04.12, 10:24
            Myślę, że jednak jest są poważniejsze powody do tego żeby się wynieść z Bródna wink
            Świata nie zmienisz, katolików nie nauczysz tolerancji i miłości bliźniego, prędzej z Bródna będzie można szybko dojechać do Centrum wink
            • nowaxeroce Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 04.04.12, 12:57
              bun01 napisał:

> Myślę, że jednak jest są poważniejsze powody do tego żeby się wynieść z Bródna
              > wink
              > Świata nie zmienisz, katolików nie nauczysz tolerancji i miłości bliźniego, prę
              > dzej z Bródna będzie można szybko dojechać do Centrum wink
              zapraszam cię o 17.30 wspólnie posłuchamy bicia dzwonów będę czekała przed bramą
              • xeroce Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 08.04.12, 18:40
                Córuś, nigdzie z domu nie pójdziesz.
                Nie będziesz się szlajać z komsomolskim kacapem po ulicach.
                • mk968 Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 08.04.12, 18:49
                  xeroce metmorfozę przeszedłeś.
                  • xeroce Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 14.04.12, 11:01
                    to nie tyle metamorfoza co wyrodna córka poczęta w probówce bez mojej wiedzy i zgody.
                    Podejrzewam, że Sibelius stęskniony wpisów naczelnej żydówki, zaczął pisać w jej imieniu, albo jakiś Bun01 z Ruchu Wyzwolenia Wazeliny im. Janusza P.
                    W każdym razie pod jednym dachem nie mieszkamy.
                    • mk968 Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 14.04.12, 11:08
                      witaj przyjacielu walczmy razem . a co Marcina do Sibi nic z tym nie ma wspólnego.
                      • szymciolo1 Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 14.04.12, 12:32
                        Prawdziwe podejście katoli:
                        Zamiast spróbować zrozumieć i uszanować zdanie, kulturę, zwyczaje, prywatność innych osób, trzeba z nimi WALCZYĆ!!! I tak to się ciągnie już od X wieku.
                        • mk968 Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 14.04.12, 13:56
                          bracie a czy wiesz że 14.04 .966 Mieszko przyjął Chszest
                          • szymciolo1 Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 14.04.12, 16:48
                            Tak, wiem o tym. Uczyłem się na lekcjach historii. Jak również tego, że chrzest był wymuszony ogniem i mieczem. Podobnie chrześcijaństwo było rozpowszechniane w kolejnych wiekach: wojny krzyżowe, podboje obu ameryk, afryki itd. Kto nie z Nami, ten przeciwko Nam!

P.S.
                            Nie życzę sobie, abyś zwracała się do mnie "bracie", bo nim nie jestem.
                            • mk968 Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 14.04.12, 16:55
                              to obywatelu bo panów nie ma od 1945 r
                              • bun01 Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 19.04.12, 13:25
                                Jasne, a do księdza mówisz ojcze, bo w sumie nigdy niczego nie możesz być pewnym wink
                            • bun01 Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 19.04.12, 13:23
                              Nie wymagaj od katolików znajomości historii. Przecież do tej wiary niezbędna jest kompletna niewiedza smile
                • nowaxeroce Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 09.04.12, 10:39
                  xeroce napisała:

> Córuś, nigdzie z domu nie pójdziesz.
                  > Nie będziesz się szlajać z komsomolskim kacapem po ulicach.
                  ogarniam cię modlitwą
    • nowaxeroce do mk968 09.04.12, 10:42
      mk968 jak przyjmujesz komunię to czemu nie klęczysz tylko stoisz .
    • mk968 zamykamy temat 14.04.12, 17:06
      zmykamy temat świato poglądowy przynajmniej ja.;
      • bun01 Re: zamykamy temat 19.04.12, 13:26
        Słusznie, lepiej otwórz słownik ortograficzny smile
    • paliknur Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 15.04.12, 17:55
      Jestem niewierzącym gejem i nic mnie nie obchodzi wasza parafia. Za to zapraszamy wszystkich do lasku bródnowskiego w każdą sobotę o godzinie 21,00 przy Grodzisku na spotkania naszego leśnego koła Ruchu Janusza. Mile witamy nastoletnich chłopców. Będziemy opowiadać o Ruchu Janusza i jego związkach z przyjaciółmi z FSB.
      • dawid781 Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 19.04.12, 17:21
        będzie tam nasz przedstawiciel bun 01!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • bun01 Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 20.04.12, 10:22
          To pomówienie, nie reprezentuję motłochu smile))
          • tjbazuka Re: Czy wiesz, że...parafia św. Marii Magdaleny 24.04.12, 22:17
            >Mile witamy nastoletnich chłopców
            HEHE, smieszne i ..chore.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka