radykal Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 27.01.06, 11:44 Moje wspomnienia z dzieciństwa na Bródnie Rocznik 70 - od grudnia 70 do dzis mieszkam tu ... Pamietam - jak zamiast trasy toruńskiej byla wies ,pola PGR-u gdzie rosła kukurydza , park za kondratowicza byl pusty tylko drzewa owocowe , sklep Interfragrance przy Krasiczsnkiej i taki sklep z zabawkami w bloku po drugiej stronie za Herbapolem Pamietam jak byl autobus M i mial petle na Torunskiej , dalej petle mialo 169 i jezdzil autobus 369 , po przeciwnej stronie byla petla 156. Torunska byla mala uliczka za stadione a dalej pola ... autobus 500 mial petle na Łabiszyskiej przy barze KOS i jechal na okolo poloneza i do Chodeckiej .... Potem pojawil sie taki dziewny autobus 405 który jezdzi inacze niz reszta ( nie Wincentego ) tylko odrowąza - ale to bylo inne odrowąza waska ulica ( tam byl wielki sklep meblowy ) Na stadionie ( druga polowa lat 70-tych grala Stal FSO wtedy II liga i byl mecz z Widzewem Lodz wtedy tez II liga i gral Boniek , te krzyki kibiców Ryży graj ...) w miejscu gdzi ekiedys byly korty ( teraz jest parking basenu ) - zima robili lodowisko. Po chleb mozna bylo jechac do sklepu firmowego piekarni Zerań na Odlewnicza ( byly tam tory i czasmi jezdzily drobne pociągi ) Tramwajem lub autobusem 176 ( 376 ) Sklepy paierniczo zabawkarskie ( państrwowe ) byly dwa na kondratowicza i przy Pobożanskiej Z rzeczy nie zmiennych pamietam Apteke na Kondratowicza 11 - jest do dzis ... Pamietam te czasy jak biegalo sie pod poczte na Labiszyńskiej lub po klatakach schodowych bo tylko tam byly automaty telefoniczne i mozna bylo zadzwonic do dziewczyny ... Miasteczko ruchu ze znakiami i kiedys nawet swiatla tam byly - teraz jest osiedle , w miejscu OS Korczakówka bylo miasteczko indiańskie - stopniow degradowane prze meneli do miejsca popijawy Na rogu Łojewskiej i Labiszyskiej byl placyk gdzie moznabylo grac w pilke ( kapsle ) - taki owal z asfaltu z trwa posredku , na rogu stala budka warzywna ( zieleniak - teraz tylko ruiny fundametu zostały ) Przy Szkole Podst. 308 byl skwer zieleni ze starym drzewem - teraz jest tam osiedle .. Tyle zmian ... kto to jeszcze pamieta Odpowiedz Link
rene8 Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 27.01.06, 13:19 A kto uczęszał do Biblioteki Publicznej Na Bazyliańskiej? Pewnie co druga osoba. Przesiadywałam z koleżankami w dziecięcej czytelni całe wieczory...Pamiętam nasze zabawki na choinke biblioteczna.robota szła pełną parą 3 wieczory. Już nas doś mieli. A mój Pajacyk wisiał 10 lat** Odpowiedz Link
mili28 Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 29.01.06, 13:12 ja obecnie uczęszczam do tej biblioteki Odpowiedz Link
doncia68 Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 27.01.06, 14:59 tak sobie czytam wasze wypowiedzi i wlasnie mi sie wspomnialo ze w Ogrodku Jordanowskim bylo cos co przypominalo fontanne /basenik gdzie nawet czasem byla woda, a w tym domku ( nie wiem czy jest do dzis) koledzy z podstawowki uczyli sie gry na akordeonie..zima mozna tam bylo wypozyczyc cos co mialo przypominac lyzwy Odpowiedz Link
ania.zalogowana Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 27.01.06, 19:06 w brodziku nie czasem, ale codziennie była woda (w sezonie letnim),w tym domku było przedszkole oraz świetlica ze stołem do pink-ponga, piłkarzykami, można było wypożyczyć piłki, skakanki (teraz też można), a zimą na całym boisku wylewane było lodowisko i grała muzyka i oczywiście mozna było wypożyczyć "łyżwy"(tak samo jak na boisku szkoły 275) a w zieleniaku Pani Ani była pyszna oranżada (w butelkach z korkiem)a później "mirinda"-niestety kapslowana i kiszona kapusta kupowana po 2dkgna kawałek torebki (papierowej!) Odpowiedz Link
doncia68 Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 30.01.06, 09:27 pamietam kapuste kwaszona bo czesto kupowalam po powrocie ze szkoly , niestety oranzadka w okresie letnim nie zawsze byla ..wiec sie kupowalo syfon wody sodowej na miejscu)to byly piekne lata Odpowiedz Link
magoo_king Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bródnie 30.01.06, 19:21 napoje w woreczkach ?? pamiętacie to cudo ?? Wbijało się słomkę w folię i wypijało wodę z cukrem zabarwioną na czerwono, żółto lub zielono ;]]]] Odpowiedz Link
mili28 Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 25.08.06, 12:13 jejku piszcie coś na tym forum, żerby ono nie zaginęło, bo to jest bardzo ciekawy temat i nie warto tego kończyć Odpowiedz Link
beer_forever Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 25.08.06, 22:29 A kto pamieta kino "Swit" jeszcze z drewnianymi siedzeniami. Jak lecialy japonskie filmy z Godzila w roli glownej to do kina walily pielgrzymki malolactwa z calego Brodna. Mnie zawsze fascynowala gablota z czarno bialymi zdjeciami z filmow ktore byly lub mialy byc wyswietlane. Jak zdjecia byly fajne to sie szlo na film. Albo letnie kino z tylu Switu. Pociagi troche przeszkadzaly w skupieniu sie na filmie ale atmosfera byla na luzie. Wiadomo wakacje. Kopalem troche pilke na Reducie. Po meczu szlo sie na obiad do "Kujawjaka" na zupe z rabarbaru(najtansza potrawa).Oj mozna wspominac.Temat rzeka Pozdrawiam. Odpowiedz Link
margala fajne foto 25.08.06, 21:39 bloki przy Rembielińskiej jeszcze z rusztowaniami: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=746&w=32872433&a=40633233 Odpowiedz Link
margala PKP 25.08.06, 21:57 Chyba nikt o tym jeszcze nie wspominał. Jako syn kolejarza byłem pacjentem przychodni kolejowej, znajdującej się przy ul. Palestyńskiej w starym budynku z czerwonej cegły. Budynek stoi, ale przychodni od dawna nie ma tam. Pamiętam też działki kolejowe między torami kolejowymi a lokomotywownią, gdzie w czasach kryzysowych mój ojciec hodował nawet kury. Pamiętam też samą lokomotywownię. Obecnie to ruina, ale dawniej tętniła życiem. Byłem zachwycony odrzutowcem, który stał tam z obciętymi skrzydlami i służył podobno zimą do topienia śniegu na torach. W budynku kolejowym, gdzie obecnie jest dom starców znajdowała się administracja i świetlica, gdzie od czasu do czasu urządzane były dla dzieci pokazy filmów. Widziałem tam m.in.: "W pustyni i w puszczy" i wiele bajek. są tu jeszcze jakieś bródnowskie dzieci kolejarzy? pozdrawiaM. [rocznik75] Odpowiedz Link
beer_forever Re: PKP 25.08.06, 22:40 margala napisał: > Chyba nikt o tym jeszcze nie wspominał. > Jako syn kolejarza byłem pacjentem przychodni kolejowej, znajdującej się przy > ul. Palestyńskiej w starym budynku z czerwonej cegły. Budynek stoi, ale > przychodni od dawna nie ma tam. > Pamiętam też działki kolejowe między torami kolejowymi a lokomotywownią, gdzie > w > czasach kryzysowych mój ojciec hodował nawet kury". > Pamietam przychodnie.Paru moich kumpli mieszkalo na Palestynskiej (Dzieciol,Kaminski). He,he kury tez moja mama hodowala. Byly tak spasione ze jajka wyskakiwaly z podwojnym zoltkiem. Odpowiedz Link
artmoo wspomnienia z Bródna 28.08.06, 19:38 Jak to fajnie wspomniec sobie czasy młodości. Ja z rocznika'73 z Krasnobrodzkiej od 1976. Wiele rzeczy, które tu przytoczyliście przywołało wspomnienia. ja dodatkowo pamiętam kiosk ruchu przy Krasnobrodzkiej 8, w którym się stało w sobotę rano[często gęsto od 6-tej lol]nawet w największe mrozyw kolejce po Dziennik Ludowy i zamieszczone w nim kolorowe plalaqty zespołów i piosenkarzy. Jeżeli chodzi o autobusy, to czy przypadkiempierwszym autobusem to nie było 120, które jeździło do FSO? pamiętam przystanek na rogu ulicy Chodeckiej i Krasnobrodzkiej, z którego najpierw jeździłem do przedszkola na Turmonckiej (tego na przeciwko szkoły 105), a potem do szkoły.... Potem chyba wprowadzili 169 oraz M,kę, a na koniec 156.... Uroczystość otwarcia komendy MO odbyła się w sobotę i zaczęła się chyba o 9:00-pamietam do dziś, bo moja klasa została wytypowana do tej uroczystości i cała klasa musiała tam iść w wolną sobotę. Lodowisko też w zimie robili na jordanku przy 105 i można było wypożyczyć (kaucją była legitymacja szkolna) w lato piłkę, a zimą łyżwy. Przy kościele na echa Leśne była ogromna góra, która stanowiła zimą wielką atrakcję( teraz tam są parkingi). Sadzenie drzewek w Lasku Bródnowskim też wspominam( było i często jadąc Kondratowicza przy Zaciszu spoglądam jak tam moje drzewa rosną. Odpowiedz Link
radulamen Re: wspomnienia z Bródna 29.08.06, 12:31 Bomba wątek, na Bródnie mieszkałem przez bez mała 27 latek, rocznik 1973, i jak sobie tak poczytałem to wszystko mi się przypomniało, szczególnie "sady za torami", chodziło się tam do małpiego gaju, a i pamiętam jak bawiliśmy się w czołg w betonowych półokrąglakach które w dużej liczbie były składowane w miejscu przedłużenia Poborzańskiej, to jest ten fragment żużlowo-piaskowej drogi którą teraz dojeżdżają samochody na budowę tego pasażu i do parkingu strzeżonego. Te półokrąglaki były tak w połowie tej drogi po lewej stronie. Odpowiedz Link
antybandzior Re: wspomnienia z Bródna 29.08.06, 15:33 Pewnie się tam szprycowałeś...albo co gorszego robiłeś Odpowiedz Link
ania.zalogowana Re: do artmoo 30.08.06, 07:42 to moje drzewa tam rosną PS Czyżby klasa a? Może odwiedzisz wątek 105-dawno nikt nowy tam nie wpadał Odpowiedz Link
artmoo Re: do artmoo 30.08.06, 17:58 Droga Aniu ty sadziłaś choinki, a ja w tym samym czasie sadziłem jakieś liściaste. Pamiętam, że nas było 6-ciu przy tych liściastych. A tak samo jak Ty jestem "A-owiec" ze 105. Najśmieszniesze, że własnie chcąć przejrzeć to forum wpadłem na forum o 105-ce, czego faktem jest post zamieszczony tam. Pozdrawiam. P.S.: będę zaglądał też na 105, ale ostatnio tam marnie.... Odpowiedz Link
mieszbr Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 31.08.06, 15:54 pisać, pisać, jej jak fajnie sobie powspominać. Cłowiek poszedł na tereny obecnego parku i bał się, że jak wróci do domu to dostanie burę bo wybrał się tak "daleko") Odpowiedz Link
iloneczka27 Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 02.09.06, 19:02 Hej, mieszkałam na Krasiczyńskiej. Pamiętam jak w zieleniaku obok "u waldka" kupowałam donaldówy i napój w woreczku ze słomką na krechę. Rachunki regulowała mama w drodze powrotnej z pracy. pamiętam jak w baltonie na kondratowicza stałam z mamą w kolejce po toaleciak i watę... Pamiętam festyny na Polonezie. Na kondratowicz w miejscu nowej stacji Statoil (przy gminie) były dwa domki. W jednym z nich mieszkała moja koleżanka z podstawówki (308). Pamietam sklep nazwany "blaszakiem" - teraz leader price. W miejscu kościoła na rogu kondratowicza i rembelińskiej było wesołe miasteczko, latałam na samolotach i diabelskim młynie. Z tyłu klubu lira chodziłam na angielski - teraz jest tam chyba stolarz (?) Tam gdzie teraz jest osiedle przy lasku bródnowskim babcia pochowała mojego pierwszego pieska pamiętam autobus 490 teraz 500. jak cos jeszcze sobie przypomne napisze... fajnie jest powspominać. Jestem rocznik 76. ilona Odpowiedz Link
rehan Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 14.09.06, 14:46 Jestem z rocznika 71', czy ktoś pamięta suchy basen przy Budowlanej i okolice tj boisko Reduty, wraz z asfaltowym "kortem" tenisowym, no i oczywiście tajemnicze ruiny gotyckiego "zamku" z czerwonej cegły na tyłach małego bazarku przy Wysockiego. Ktoś gdzieś pisał, że to były tylko stare magazyny, ale wtedy wersja z ruiną zamku była dla mnie ciekawsza. Odpowiedz Link
tomi1872 Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 22.09.06, 12:47 te ruimy to pamiętam jako magazyny lub starą parowozownie. Krążyły legendy z etam samolty niemieckie stoja z II wojny światowej i mnóstwo sprzętu po niemieckiej armii. W podstawówce brat z kolegami ciągneli mnei tam na papierosy "Klubowe" . Ja pamiętam jeszcze stary żłobek PKP przy Syrokomli. Strasznie tam stęchlizną pachniało, chodziłem tam po siostre. Pamiętam jak zimą przy Nadwiślańskiej wylewaliśmy lodowisko a wiosną, latem i jesienią przyjeżdzali tam rolnicy wozami konnymi i handlowali. To była atrakcja dla nas, koniki . Pamiętam jak przed moim blokiem (Nadwiślańska8) były jeszcze stare ruiny domów, a na górce też stały ruiny fundamentów. Obok była administracja. Potem było miasteczko ruchu a teraz osiedle. Oczywiście Betula, cukiernia przy Bazyliańskiej róg Wysockiego. Oczywiście basen na Balkonowej i Reduta (skąd nazwa?) Sklep ZOO na wysockiego a potem w boku na przeciwko był drugi konkurencyjny, początki wolnego rynku Pamiętam jak powstała Piekarnia przy Bolesławickiej a z młodzieńczych lat wspominam dziuple z alkoholem w budynku obok "panienka z okienka" tak ją nazywaliśmy . Oczywiscie sklepy z zabawkami na Pobożańskiej, Urwis na Rembielińskiej. Jak sobie jeszcze coś przypomne to napisze Odpowiedz Link
tomi1872 Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 22.09.06, 12:50 Pamiętam jeszcze salon gier elektronicznych na Bolesławickiej, dziś jest tam sklep z artykułami dla dzieci. Ile ja tam oszczędności puściłem . Odpowiedz Link
kriss67 Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 22.09.06, 15:33 No młody, jeszcze ta "panienka z okienka". Tylko tyłek nakopać Odpowiedz Link
kriss67 Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 22.09.06, 13:25 Hejka Tomi No, no, czego to ja sie dowiaduje. Że chodiliście małolaty jarać szlugi do parowozowni. Jako starszy wiekiem jakbym Was wtedy dorwał, to nogi z tyłka powyrywaneI to jeszcze Klubowe. Chociaz lepsze to niz Sporty I po tylu latach sie wydało Pozdro Krzysztof Odpowiedz Link
magdak75 Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 27.10.06, 22:58 A ja pamietam jeszcze festyny na Polonezie Ja z ulicy Tokarza jestem, niestety już nie mieszkam na Brodnie, ale nadal tam wpadam do rodziców i brata. Pamietam jak na "alejkach" ktorymi sie szło z Tokarza na Malborską był taki mały park za boiskiem 308 , były tam kiedys takie wielkie przewrocone drabinki, uwielbiałam sie na nich bujac, paliliśmy tez tam ogniska Pamietam lasek brodnowski i chodzenie na "bunkry" jejku jak fajnie było, pmaietam tez jak w smródce były pijawki ja rocznik 75 Odpowiedz Link
sklow Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 28.10.06, 00:45 Ja jestem z ulicy Pokemonona i pamietam festyny z okazji... Odpowiedz Link
mili28 Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 07.11.06, 13:10 weź się utop sam wyglądasz jak pokemon Odpowiedz Link
beatap75 Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 08.11.06, 12:11 Mieszkałam na Kowalskiego, pamiętam pasaż na kondratowicza gdzie zawsze coś rzucili do sklepu np. papier i jak całymi rodzinami staliśmy, a kolejki jak otworzyli Sam na malborskiej teraz Lider po remącie ( były w tedy szynki do kupienia na święta). Lasek Brónnoski - lekcje w-f, w polach z żytem bawiliśmu się w chowanego. Chodziłam do sp 308, a na religie na Echa , pamiętacie te paczki z pomarańczmi i pomaganie przy budowie w ramach lekcji. A pamiętacie paczki na święta jakie dostawaliśmy w szkole od naszych przyjacil ze wschodu. pozdrawiam rocznik 75 Odpowiedz Link
mk968 Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 08.11.06, 12:30 a katechetów religję miałem do 5kl od 6 w podstawówce z obecnym proboszczem Ks Dybkiem ale to był inny ks teraz stał się zamknięty Odpowiedz Link
truckin Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 08.11.06, 19:08 a zwało się go wtedy "Diabeł" '71 Odpowiedz Link
mk968 Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 08.11.06, 20:58 tak ale to był zupełnie inny ks teraz stał się mocherową ciotką Odpowiedz Link
ewa345 Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 09.11.06, 13:07 Hej, ja pamiętam i betonowe kręgi, i handel na Kondratowicza, pamiętam, jak nie było jeszcze kościoła na Echa Leśne, i na religię jeździłam na Wysockiego. Był tam zdaje się taki stary ksiądz Gawlik, potem był krótko na Echa Leśne. Pierwsze 3 i pół roku edukacji szkolnej to 285, potem 308, obecnie gimnazjum. pamiętam, jak budowali tą szkołę. Odpowiedz Link
rashomon Klub Lira 09.11.06, 18:34 A na filmy video do Klubu Lira się nie chadzało? Pamiętam, że w takiej niewielkiej salce wstawiali dwa telewizory, płaciło się chyba jakieś grosze, i oglądało filmy. O Jednorożcu był jakiś, wiem, że trudno było wybrać w który telewizor patrzeć. To było dziwne... Jakoś tuż obok była słynna wypożyczalnia, gdzie gość miał całą kolekcję filmów klasy B, C i Z, np horror Świnie, Świnie 2, Świnie: Powrót... Odpowiedz Link
mk968 Re: Klub Lira 09.11.06, 20:01 WYPOŻYCZALNI NIE PAMIĘTAM A NA FILMY W SOBOTĘ CHADZAŁO SIĘ FAKTYCZNIE Odpowiedz Link
ewa345 Re: Klub Lira 10.11.06, 08:28 Klub też pamiętam, i filmy, i były też jakieś imprezy choinkowe dla dzieci. I na przykład na moim podwórku były huśtawki, karuzele, drabinki, teraz nie ma nic. Odpowiedz Link
zolwkiczynski Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 20.12.16, 22:01 Krasiczyńska 2? pozdr Odpowiedz Link
zolwkiczynski Re: Urodzeni w latach 70 tych, dzieciństwo na Bró 20.12.16, 22:02 krasiczyńska 2? pozdr Odpowiedz Link