Dodaj do ulubionych

Wieś Stare Bródno

21.11.05, 13:35
Kiedyś w jakimś starym wątku nie pamiętam czego on dotyczył napisałem że w
lasku bródnowskim są pozostałości Wsi Bródno.
Zostałem niemal zjedzony przez znawców że co ja mówię i że wieś bródnoo nie
była tam napewno.
Nie myliłem się są tam pozostałości Wsi Stare Bródno ( w lasku bródnowskim ).
Wystarczy spojrzeć na plan W-wy z 1935 roku i mniejwięcej na wysokości
Folwarku Zacisze jest teren opisany Wieś Stare Bródno.
Jest to teren na lewo od starej ulicy prowadzącej do fortu - czyli teraz ulicy
dojazdowej też do fortu i do jednostki wojskowej.
Chciażby tutaj : www.trasbus.com/planywarszawy/1935/102.jpg

Pozdrawiam !!
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Wieś Stare Bródno 21.11.05, 16:08
      KIedyś gdzieś był poruszany temat tej mapy i jej dokładności (mocno wątpliwej).
    • przemyslaw.burkiewicz Re: Wieś Stare Bródno 21.11.05, 17:47
      Pozostałości wsi Stare Bródno to nic innego jak przedwojenne domy przy ulicy
      Ostródzkiej. Niegdyś, między podwórkami bloków była XIX-wieczna pompa wykonana
      z żeliwa. Znajdowała się ona przy głównej wówczas ulicy św. Wincetego, po
      wojnie zredukowanej (jej pozostałość przemianowano na Malborską, odcinek między
      Kondratowicza a zakrętem). Dziś już nie ma śladu po pompie.
      Pozdrawiam!
    • magoo_king Re: Wieś Stare Bródno 22.11.05, 00:36
      Może się czepiam, ale na cmentarzu bródzieńskim w alejce 22 jest taka stara
      pompa żeliwna może to o tą chodzio ? Może ul. Wincentego w obecnej wersji
      powstała później ? Przemku zorientuj się. Bo ja w w tych sprawach niekumaty
      bardziej smile
      • przemyslaw.burkiewicz Re: Wieś Stare Bródno 22.11.05, 15:59
        Ulica Wincentego, między Kondratowicza a Toruńską, została zlikwidowana. Była
        główną arterią Wsi S.Bródno. Tam stała pompa od praczasów, opowiadał mi oniej
        mój dziadek, uczył się prowadzić samochód właśnie na tym terenie. Pompa była na
        Bródnie od przedwojny, może ta na cm. została przeniesiona z Wincentego?
    • gajowy771 Re: Wieś Stare Bródno 13.03.06, 17:45
      w lasku bródnowskim (oczywiście wtedy nie było lasku) były grunty należące do
      gospodarzy wsi Bródno, ciągnącej się wzdłuż Wincentego i Ostródzkiej.stąd ten
      wieloznaczny napis. żadnych budynków tam oczywiście nie było. a propos fortu-
      istniał na pn. od obecnej jednostki wojskowej- patrz mapy topograficzne WIG, na
      terenie jednostki istniał zaś folwark Lewicpol.
      • cdsoftware1 Re: Wieś Stare Bródno 19.03.06, 18:25
        Na terenie jednostki jako żywo dalej znajdują się resztko fortu którego nie
        zrównali z ziemią tak jak fort Lewinów.
        www.warszawskie-forty.w.activ.pl/XIII-Lewicpol/m-lewicpol.jpg
        Jednakże znajduje się on w innym miejscu niż zanaczenie na tejże mapie.

cyt:
        Obecnie na terenie fortu znajduje się jednostka wojskowa, teren jest ogrodzony i
        strzeżony. Z zewnątrz widoczne są nasypy wałów fortecznych i charakterystyczne
        wywietrzniki kazamat, co wskazuje na fakt, iż rozkaz o zniszczeniu fortu w
        pierwszej kolejności (w 1913 r.) nie został do końca wypełniony.
        cyt koniec

Po forcie Lewinów pozostały tylko resztki fosy - z dzieciństwa pamiętam iż była
        w niej jeszcze woda.
        • gajowy771 Re: Wieś Stare Bródno 23.03.06, 17:53
          ojoj, pomyłka!lewinów znajdował się na wsch. od skrzyżowania
          lewinowska/potulicka (dziś działki na zaciszu)i faktycznie było tam po wojnie i
          przed nią kąpielisko Bateryjka. Lewicpol znajdował się na pn. od obecnej
          jednostki wojskowej (dziś las bródnowski), pozostały po nim zaledwie ślady pn.
          wału, zryte okopami z wojen.na terenie wojska był kiedyś folwark lewicpol, a
          widziane przez królikowskiego wywietrzniki kazamat stoją sobie na współczesnym,
          nieużywanym schronie-piwnicy na lód, zadrzewionym wzgórzu.pan królikowski mocno
          przemieścił też fort utrata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka