Dodaj do ulubionych

monitoring na Naszym Osiedlu

29.10.06, 12:08
Witam wszystkich serdecznie,
proponuję dyskusję dotyczącą założenia monitoringu tj. kamer policyjnych w
kilku najbardziej niebezpiecznych miejscach na Bródnie, także szkolnych
korytarzach. Czekam na komentarze. Osobiście zbieram już podpisy pod petycją,
którą złoże do Ratusza.
Obserwuj wątek
    • magoo_king Re: monitoring na Naszym Osiedlu 29.10.06, 12:22
      Wymień jakie to niebezpieczne wg Ciebie miejsca, oprócz szkolnych korytarzy
      (niewątpliwie).
      • joanna_mroczek Re: monitoring na Naszym Osiedlu 29.10.06, 12:40
        Bazarek przy Globim, ostatnio sąsiadka skarżyła mi się że w biały dzień ktoś
        ukradł samochód z pod sklepu; przed blokami na ul. Radzymińskiej. Takie kamery
        znajdują się w innych dzielnicach, np. możemy je zobaczyć w okolicach dworca
        Wileńskiego.
        • magoo_king Re: monitoring na Naszym Osiedlu 29.10.06, 12:54
          Asiu, samochody kradną wszędzie. Sąsiadce oczywiście współczujemy. Jeśli zaś
          chodzi o bloki na Radzymińskiej, no to to nie jest Nasze Osiedle. Jestem też
          bardzo przeciwny, porównywania Bródna do okolic Dw. Wileńskiego.
          Nadal czekam na wymienienie niebezpiecznych miejsc na naszym osiedlu.
          Pozdrawiam.

P.S. Przed zbliżającymi się wyborami, zadziwiająca aktywność partyjna na Forum.
          • joanna_mroczek Re: monitoring na Naszym Osiedlu 29.10.06, 13:13
            Ciekawe podejscie ze samochody kradną wszędzie...
            Otóż monitoring ma pomóc w bezpieczeństwie mieszkańców Bródna w okolicach jak
            już wspominałam Globiego, przed klatkami, w Parku Bródnowskim. Obraz z kamer
            jest przekazywany policji 24 godziny na dobę. Jeśli w jakimś miejscu dzieje się
            coś złego wysyłany jest radiowóz.
            Oczywiście chodziło mi o ulicę Rembielińską- przepraszam za pomyłkę.
            Co się tyczy Dworca Wileńskiego- można tam zobaczyć takie kamery.

Serdecznie pozdrawiam smile
            • magoo_king Re: monitoring na Naszym Osiedlu 29.10.06, 13:55
              No ok. Zastanówmy się jak to wyglądałoby. Obraz z kamer jak mówisz przesyłany
              jaest na komendę, zakładając hipotetyczną ilość kamer, niech będzie to np. 30
              (zakładam na razie tylko powiedzmu okolice parku Bródnowskiego i kilku klatek).
              Kamery są z czujnikiem ruchu. Ile monitorów powinno być na komisariacie i jaka
              jest gwarancja, że dyżurujący akurat policjant dobrze zinterpretuje sytacje lub
              w ogóle nie przeoczy.
              Nie zrozum mnie źle, owszem bezpieczeństwo ważna rzecz, ale wydaje mi się,
              monitoring akurat nie zdaje egzaminu. Przykładem niech będzie wspomniany Dw.
              Wileński. Tak jak kiedyś tak i teraz strach tam iść, czy w dzień czy
              (zwłaszcza) w nocy.
              Jeśli zaś chodzi o kradzieże samochodów to temat rzeka ...
              • krzyk007 Re: monitoring na Naszym Osiedlu 29.10.06, 17:25
                > Nie zrozum mnie źle, owszem bezpieczeństwo ważna rzecz, ale wydaje mi się,
                > monitoring akurat nie zdaje egzaminu

Proponuję Ci wycieczkę do Londynu. Jest to chyba najbardziej "obkamerowane"
                miasto w Europie i jest to jedna z bardziej bezpiecznych stolic. Ja tam się
                czułem bez porównania bezpieczniej niż w Warszawie (w dzień i w nocy).
                • magoo_king Re: monitoring na Naszym Osiedlu 29.10.06, 17:36
                  W Polsce wybuchało powstanie styczniowe gdy w Londynie oddano do użytku
                  pierwszą linię Metra. Ot taka skala porównawcza.
                  • tygrysek751 Re: monitoring na Naszym Osiedlu 29.10.06, 20:27
                    brodno to bardzo niebezpieczne miejsce w szczegolnosc wyszogrodzka przy parku i
                    blokowiska na boleslawickiej - dlatego uwazam, ze monitoring w tych miejscach to
                    swietny pomysl. Juz raz tam mi ukradli komorke, portfel i zegarek - jakby byly
                    kamery to byla by szansa zlapania tych zlodzieji. Nawet jak hipotetycznie
                    zakladajac policja przeoczy sceny na kamerze to pozniej bedzie mozna na
                    podstawie godziny cofnac sie do danej chwili i zidentyfikowac napastnikow.

A miedzy innymi przez takich pesymistow i biernych nudziazy jak ty, tak ciezko
                    nam dogonic zachod....

Brodno w nocy jest tak samo niebezpieczne jak okolice wilenskiego, centrum czy
                    szmulki.

pozdrawiam
                    Okradziony na wlasnymosiedlu (czyt. Wyszogrodzka)
                    • magoo_king Re: monitoring na Naszym Osiedlu 31.10.06, 07:02
                      Tygrysie sympatyczny niewątpliwie. Nie jestem pesymistą. Ja tylko uważam, że
                      kamery nie zdadzą egzaminu. Przede wszystkim dlatego że po zmroku na Bródnie
                      jest ciemno jak u Snoop Dogga pod koszulą. Wszytkie te miejsca, które
                      wymieniłeś są słabo oświetlone więc nawet zamontowanie tam kamer noktowizyjnych
                      nie podniesie bezpieczeństwa.
    • margala Re: monitoring na Naszym Osiedlu 29.10.06, 21:30
      co zrobili w tej sprawie radni z pani ugrupowania w mijającej kadencji?

pozdrawiaM.
    • aagnieszkka Re: monitoring na Naszym Osiedlu 30.10.06, 23:12
      Trochę za pózno na taką dyskusję. Proszę porozmawiać z policją smile))
      • sinusalfa Re: monitoring na Naszym Osiedlu 31.10.06, 08:01
        Zeby wykorzystac monitoring, to musi byc ktos, kto potrafi, to zrobic, inaczej
        to sa duze pieniadze wyrzucone w bloto, a niestety policja najczesciej po
        kradziezy samochodu stwierdza " pojdziemy na reke i szybko umorzymy sledztwo",
        samochody gina najczesciej spod blokow.
        • akavi Re: monitoring na Naszym Osiedlu 31.10.06, 08:51
          Wydaje mi się, że kamery to dobry pomysł, ale czy rzeczywiście zostanie to
          dobrze wykorzystane? Czy Policja pomoże nam gdy będziemy chcieli odtworzyć
          jakąś sytuację grozy aby można było rozpoznac oprawców? Jakos nie wierze w to
          do końca. Na osiedlu pzry ulicy Klaudyny (Bielany) sa kamery na blokach
          (wysokie wieżowce), prawie na każdym, podobno jest dużo spokojniej,ale na
          klatkach nadal siedzi młodzież i jara to i owo .. Poczekamy, zobaczymy. Narazie
          można pogdybać, zobaczymy czy wogóle będę chcieli na Bródnie zamontowac taki
          system smilePozdrawiam smile
    • magoo_king Re: monitoring na Naszym Osiedlu 24.08.14, 20:39
      No i 8 lat po fakcie przywalił kryptoreklamę smile
      A Pani Joanna Ni Hu Ja (www.kreatorium.pl TM) w temacie nic nie poruszyła, chyba że ....
      no tak 16 listopada wybory, i znów ruch na forum się zacznie big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka