Dodaj do ulubionych

Pytanie o dietę

19.12.11, 16:41
Widzę, że jestem pierwsza,
może ktoś będzie potrafił mi odpowiedzieć na pytanie czy karmiąc dziecko piersią mogę stosować tą dietę.
Drugie pytanie, jaki jest koszt tej diety w Polsce. Znalazłam informację o cenie w Niemczech - około 360 euro.
Obserwuj wątek
    • rotkaeppchen1 Re: Pytanie o dietę 19.12.11, 20:02
      Witaj!
      Zaznacze na poczatek, ze nie jestem ekspertem - ja tylko te metode z powodzeniem stosuje a moja wiedze czerpie z informacji otrzymanch od mojej opiekunki, ze stron internetowych i odpowiedzi opiekunow metabolic balance na facebooku.

Z tego co wiem, nie wolno rozpoczac stosowania tej metody podczas karmienia, poniewaz organizm w pierwszej i drugiej fazie pozbywa sie szkodliwych toksyn. W zwiazku z tym, znajduja sie one takze w pokarmie. Jezeli stosuje sie te metode od dluzszego czasu i ciaza oraz karmienie przypadaja na III - IV faze, na pewno wolno ja kontynuowac. Trzeba zapewne skonsultowac sie z lekarzem, mozliwe, ze trzeba zwiekszyc kalorycznosc posilkow lub procentowa ilosc niektorych subltancji pokarmowych, np bialka, wapnia, witamin, itd.

Jezeli teraz karmisz i planujesz rozpoczac stosowanie mb, poczekaj, az odchowasz dziecko.

W Niemczech ceny sa zroznicowane - ja faktycznie zaplacilam 360 euro, bywa, ze placi sie wiecej.

Pozdrowienia :-)
      • goere Re: Pytanie o dietę 07.03.12, 16:17
        Witaj Rotkäppchen,
        trafilam tutaj przez forum o Hashi. Sama cierpie na to schorzenie i mam problem ze zrzuceniem wagi :( Tez jestem z Niemiec i znalazlam dwoch opiekunow w moim miescie, zastanawiam sie, czy umowic termin...

Mozesz napisac troche wiecej jak wygladaja koszty? Za co zaplacilas 360 EUR? Za rozmowe, badania i ustalenie planu odchudzania? Cos w tym planie sie zmienia czy jest on staly? Chodzisz tam regularnie na jakies kontrole? Placi sie za to dodatkowo? Jak wyglada opieka po otrzymaniu planu?

W poradni jednego opiekuna jest tez mozliwosc dokupienia wsparcia mentalnego, ew. hipnozy. Korzystalas z takiego czegos?

Pozdrawiam serdecznie,
        Ania
        • rotkaeppchen1 Re: Pytanie o dietę 07.03.12, 16:41
          Witaj goere,
          skad jestes?
          Ja mieszkam w Essen i znalazlam opiekunke w Schermbeck, zostala mi ona polecona.

Oczywiscie, umow sie koniecznie na spotkanie! Nie wiem, jak u innych, u mojej opiekunki pierwsze, trwajace dwie godziny spotkanie jest bezplatne.
          Zaplacilam 360 Euro jednorazowo, nie trzeba za nic doplacac. Oplata zawiera badania krwi, ustalenie planu i 10 spotkan. Poniewaz nie mam potrzeby osobistego spotkania z dietetyczka (poza tym musze dojezdzac do niej 1,5 g w jedna strone), kontaktujemy sie telefonicznie badz mailowo.
          Nie wiem, jak wyglada opieka u innych. U mnie wyglada to tak, ze poczatkowo, przez trwanie drugiej fazy (3miesiace) pisalam mojej dietetyczce szczegolowe maile, opisujac, jak wygladaja moje boje oraz zadawalam cala mase pytan. Bardzo szybko otrzymywalam odpowiedzi. Teraz kontakt troche oslabl, ja nabralam wprawy, wiem co robic, czasem napisze, jezeli mam jakis problem, dietetyczka zawsze mi odpisuje i radzi, co robic.

Nie korzystalam z zadnego wsparcia mentalnego. Bylam wystarczajaco zmotywowana kwota 360 Euro oraz checia pozbycia sie niezawinionego balastu 25 kilogramow!

Polecam Ci tez te strone: www.hashimotothyreoiditis.de/
          oraz forum: www.ht-mb.de/forum/forumdisplay.php?4-Hashimoto-Thyreoiditis
          To wlasnie tam dowiedzialam sie o mb i tam polecono mi moja opiekunke.

Na forum kursuje tez lista poleconych lekarzy - nie jestem teraz w domu, podalabym ci od razu link, bo mam go w zakladkach. Dzieki tej liscie trafilam na bardzo dobrego endokrynologa z Wuppertalu.

Pozdrawiam serdecznie :-)
          • goere Re: Pytanie o dietę 08.03.12, 09:45
            Czesc Rotkäppchen,
            ja jestem z polnocy, a dokladniej z Kiel. W moim miescie znalazlam dwoch opiekunow, opinii o nich jeszcze nie szukalam.

Wczoraj musialam oddac plyty do biblioteki i z ciekawosci poszukalam, czy jest cos o MB. No i mam jakies 2 poradniki i ksiazke z przepisami dla aktywnych zawodowo. Dodatkowo wzielam "Moppel-Ich", bo slyszalam o tej ksiazce wiele dobrego, a rzucila mi sie w oczy, bo stala obok :)

Jeszcze nie zaczelam czytac, ale chce przestudiowac te ksiazki i wtedy zdecydowac, co i jak. Przejrzalam troche niemieckich forow i zastanawiam sie, czy nie sprobowac najpierw na wlasna reke, bo wiekszosc zalozen MB jest dla wszystkich taka sama... Jak nie pojdzie, zawsze moge isc do opiekuna. Z drugiej strony nie chcialabym sie zniechecic jak przy takiej samowolce nie bedzie jednak rezultatow...

Nie wiem, chyba sie motam, a wiosna za progiem :)

Za link do polecanych lekarzy bylabym wdzieczna :)

Pozdrawiam
            • rotkaeppchen1 Re: Pytanie o dietę 08.03.12, 10:38
              Hej goere,

jezeli tylko cie stac, postaraj sie stosowac mb w oparciu o konsultacje z dietetykiem i indywidualny plan. Chorujesz na hashimoto, mozesz miec rozne niedobory, anemie, itd, wtedy dieta bedzie ulozona pod katem twoich zapotrzebowan. Z hashimoto nie ma zartow - ta choroba ma wplyw na funkcjonowanie calego organizmu.

Poza tym istnieje cien szansy, ze kasa chorych pokryje czesc kosztow, wlasnei ze wzgledu na chorobe. Jak tylko osiagne moja planowana wage (zostal mi gora kilogram) planuje wybrac sie do mojej dietetyczki, zeby podpisala formularz dla kasy chorych. Licze na czesciowy zwrot kosztow wlasnie dlatego, ze utylam tylko i wylacznie przez niedoczynnosc tarczycy, a lekarze przez dwa lata nie pomogli mi w walce ze zgubieniem tych kilogramow. Gdyby nie choroba, nie musialabym placic za mb, bardzo dobrze trzymalam sie stosujac metode Montignaca.

Na facebooku znajdziesz niemiecka strone mb: www.facebook.com/metabolicbalance
              Paru osobom udalo sie dostac zwrot z kasy chorych. Szczegolnie dobre kasy chorych zyczliwie podchodza do tematu.

A tu obiecana lista polecanych lekarzy:
              www.top-docs.de/include.php?path=login/arzts.php&order=felderup&usernick=&letter=&status=&entries=75&profil_feld=1&text_field=&blank=&entries=150
              Pozdrowienia :-)
              • goere Re: Pytanie o dietę 08.03.12, 10:55
                Hej hej,

musze to dokladnie przemyslec, bo jednak tyle kasy piechota nie chodzi... Jestem w AOK, wiec szanse na zwrot czesci kosztow mam bardzo marne. Niestety, zawsze mialam nadwage, ale odkad mam Hashi nie moge nic zrzucic.

Pozniej przejrze strone na fb.

Nie wiem, chcialabym uwierzyc, ze to dziala, ale jestem na tyle pragmatyczna, ze mysle, ze faktycznie chodzi po prostu o ograniczenie wegli i kalorii, a przeciez dobre nastawienie to przynajmniej 1/3 sukcesu.

Pozdrawiam
                • rotkaeppchen1 Re: Pytanie o dietę 08.03.12, 11:18
                  Dobre nastawienie na pewno jest wazne ale nawet mimo zlego ta metoda dziala. Ja W OGOLE nie wierzylam, ze jest mi w stanie pomoc - bo niby dlaczego? Zaryzykowalam tylko dlatego, ze polecono mi ja na forum o chorobach tarczycy - jej skutecznosc potwierdzily osoby chorujace na hashimoto, majace wczesniej problem ze zrzuceniem nadwagi. To mnie przekonalo ale i tak bylam pewna, ze MNIE to nie pomoze, bo NIC nie pomoglo. Bylam w 100% negatywnie nastawiona a MIMO TO zadzialalo! :-)
                  Nie wiem, czym sie zajmujesz, ile zarabiasz ale jednak w Niemczech te 360 Euro to kwota zupenie inna niz 2500PLN w Polsce. Jezeli tylko masz te kwote, nie wahaj sie. Ja pozyczylam, bo nie mialam jednorazowo i nie zaluje.

PS. Wczesniej tez jadlam malo weglowodanow, jadlam trzy posilki dziennie itd... i jakos nie dzialalo... nie wiem, co jest w tej metodzie, w tych badaniach... ale cos jest. I zapewniam, nie mam prywatnego interesu w tym, zeby namawiac innych na stosowanie mb w oparciu o badania i placenie. Ja wiem tylko, ze mnie ta metoda po dwoch latach walki przyniosla sukces i radosc z jedzenia. Waze 20 kg mniej, czuje sie swietnie, nosze normalny rozmiar ubran. I to wszystko za 360 euro. Kurcze, oceniajac to z perspektywy czasu: zaplacilabym i dwa razy tyle, gdybym z gory wiedziala, jak to bedzie dzialac. Poza tym to nie tylko utrata wagi, to cala masa energii. Poczytaj wpis ludzi na facebooku :-)
                  • goere Re: Pytanie o dietę 08.03.12, 11:34
                    Mam 360e, to nie jest problem, tylko tyle kasy zawsze mozna wydac na cos innego... Odchudzanie odpuscilam jakis czas temu i teraz nawet nie wiem, ile dokladnie waze, pewnie spadne z wagi jak zobacze wskaznik :(

Jem "normalnie", czyli sporo weglowodanow, wiec ludze sie, ze moze zwykle ograniczenie juz da efekt. Sprobuje, obgadam sprawe z lekarzem. Cos czuje, ze dzisiejsze popoludnie spedze na fejsbukowej stronie mb i z nosem w wypozyczonych ksiazkach.

Zazdroszcze normalnego rozmiaru! U mnie waha sie kolo 44-46 :( Bardzo Ci gratuluje takiego sukcesu!
                    • rotkaeppchen1 Re: Pytanie o dietę 08.03.12, 11:39
                      Ty tez dasz rade!!! Moj stary rozmiar to tez 44-46, obecny - male 40 -duze 38, z tendencja znizkowa :-)
                      • goere Re: Pytanie o dietę 08.03.12, 11:40
                        Ale super!
                        To juz mozesz tylko czekac na lato :)
                      • pies_z_laki_2 Re: Pytanie o dietę 08.03.12, 12:50
                        Zdjęcia! Zdjęcia!!!
                        Poproszę o zdjecia Sprzed i Po, możesz zamazać głowę :)
                        • rotkaeppchen1 Re: Pytanie o dietę 11.03.12, 12:52
                          Ok. Wieczorem wrócę z weekendowego wypadu nad morze. Mam aktualne fotki zatem. Jeżeli dam radę technicznie to wrzuce :-)
    • wolnika1976 Re: Pytanie o dietę 11.03.12, 11:51
      Ja otrzymałam informację od mojego opiekuna, że nie można korzystać z tej diety podczas karmienia piersią, jednakże w mojej sytuacji, gdy podaję małej pierś tylko 1 raz w nocy w ramach jej 15 miesięcznych przyzwyczajeń, uzyskałam już pozwolenie na wdrożenie diety.pozdrawiam
      • rotkaeppchen1 Re: Pytanie o dietę 11.03.12, 12:49
        Ja bym jednak oddczekala aż skonczysz karmić. Podczas pierwszej i drugiej fazy pozbywasz się toksyn z organizmu. Wraz z mlekiem przekażesz je dziecku!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka