Dodaj do ulubionych

Ks. Maliński

14.04.04, 08:56
Wydaje mi się, że czytałam tu kiedyś wypowiedzi osób, które zostały w jakiś
sposób poruszone przez książki ks. Malińskiego. Spieszę zatem poinformować,
ze 17 kwietnia, w sobotę, o 11:00, w ramach X Targów Wydawców Katolickich
odbędzie się spotkanie autorskie z ks. Malińskim. Targi będą trwały od 16 do
18 kwietnia na warszawskich Stegnach. Ekspozycja wydawnictw będzie miała
miejsce w sali sportowej Zespołu Szkół Integracyjnych nr. 2, ul. Św.
Bonifacego 10, a imprezy towarzyszące (czyli właśnie spotkania autorkie,
dyskusje panelowe) naprzeciwko szkoły, w salach przy kościele NMP Matki
Miłosierdzia.
a.
Obserwuj wątek
    • mysiam1 Re: Ks. Maliński 14.04.04, 09:13
      Ponieważ nie wiem dokładnie, o jakich książkach była wtedy mowa, chciałabym
      polecić książkę księdza Malińskiego "Katechizm dla niewierzących" - zwłaszcza
      osobom, które z Kościołem nie mają wiele wspólnego, a chciałyby dowiedzieć
      się "od podstaw" - nie jest to żadne zakamuflowane nawracanie ani
      indoktrynacja, a mądre i przystępne wyjaśnienie pewnych pojęć czy idei.
      Pozdrawiam,
      M.
      • aetas Re: Ks. Maliński 14.04.04, 11:06
        Jeśli o Ks. Malińskim, pozwolę sobie też coś dodać, bo to bardzo ważny dla mnie
        autor. Praktycznie od dzieciństwa wychowałam się na jego książkach, połowy
        tytułów nie pamiętam, ale to tak jak z wieloma książkami, które gdzieś tam na
        zawsze w nas zostają. Zawsze bardzo lubiłam jego książki, jako dziecko
        wzruszałam się przy „dziecinnych” opowiadaniach, napisanych w sam raz na
        intelekt i wrażliwość dziecka. Ostatnio wpadły mi w ręce „Zamyślenia”, Kraków
        2001, Wyd. ZNAK.
        Jedno z „zamyśleń”:
        „Przykazania Boże”
        przykazania Boże jawią nam się na tle góry Synaj, w huku piorunów, w ryczącym
        wichrze i błyskawicach. Odbieramy je jako rozkaz wszechmocnego Boga.
        A przecież to nie jest tak. On, który jest miłością, wskazuje nam przykazaniami
        drogę, abyśmy się stali jemu podobni.
        Serdecznie polecam wszystkim.
        Z pozdrowieniami
        gosia
        • alex05012000 Re: Ks. Maliński 19.04.04, 16:12
          nie czytałam żadnych książek ks. Malińskiego, ale spędzamy wakacje w jednej
          miejscowości, gdzie mamy domki na jednej leśnej uliczce i gdzie ks. Maliński w
          lipcu i sierpniu ma msze w lokalnym kościółku ... osobiście nieszczególnie
          lubię jego sposób mówienia, tzn. przemawiania i prowadzenia mszy, ale de
          gustibus. w zeszłym roku miał kłopoty z sercem i źle wyglądał, mam nadzieję że
          w tym roku jest w lepszej kondycji.... i że będzie odpoczywał nad morzem jak
          zwykle. to w ogóle nieco szczególna wioska, w latach komuny przyjeżdżał tam
          ksiądz Popiełuszko... ale to tak na marginesie -pozdrawiam serdecznie - maria
          • praktycznyprzewodnik Re: Ks. Maliński 19.04.04, 17:44
            Zajrzyj na priva.
    • isma Re: Ks. Maliński 19.04.04, 16:23
      No, ja tez mam uczucia mieszane. Z jednej strony to jest czlowiek, ktory bardzo
      prosto i szczerze potrafi mowic o wierze. To jest bardzo potrzebne.
      Ale z drugiej, czasem wydaje mi sie, ze nadmiernie eksploatuje watek papieski w
      swoim zyciorysie (w Krakowie mowia, ze jak Jan Pawel II dostal kolejna swoja
      biografie piora ks. Malinskiego, skomentowal "o, Mietek znowu ksiazke napisal o
      sobie" wink))
      • aetas Re: Ks. Maliński 19.04.04, 20:32
        Trudno mi się odnieść do tego, co Ks. Maliński mówi i jak, słyszałam go ze 2
        razy króciutko, jakieś migawki, pisze za to moim zdaniem świetnie, jego pisanie
        odpowiada mojej wrażliwości i poczuciu estetyki. Uprzedzam komentarz: czytałam
        jego opowiadania jako dziecko, tez jakieś inne książki w wieku dorastania (np.
        Zanim powiesz kocham). Te rzeczy trafiały do mnie i myślę, że jakoś mnie
        ukształtowały. Co do wątku papieskiego Ks. Malińskiego, nie śledzę jego
        publicystyki ani twórczości, żeby móc się odnieść (też ze względu na mój
        nieszczęsny styl poznawania - powierzchowny), cenię go właśnie za to,
        że "prosto i szczerze potrafi mówić o wierze" (jeśli mogę Ismo, Cię zacytować,
        bo wałśnie to chciałam powiedzieć, ale się rozmyło w powodzi moich dygresji,
        przypomniałam sobie z nostalgią dawne czasy, kiedy wszystko takim odkryciem
        bywało i popłynęło mi się trochę...)wink
        Mam nadzieję, że mój synek też tę literaturę polubi...
        Pozdrawiam
        gosia
        • jan33 Re: Ks. Maliński 20.04.04, 18:54
          Kupilem niedawno ksiazeczke Zagadki Ewangieliczne, polecona przez dalsza
          rodzine.
          Moja ulubiona pozycja sa bardzo ladnie wydane "Modlitwy na kazdy dzien".
          Kazdy dzien otwiera fragment Ewangieli, potem nastepuja krotkie ale bardzo
          tresciwe rozwazania ks. Malinskiego, po ktorych czesto jest jeszcze fragment
          Psalmu, a na sobote i niedziele poezja.
    • neogobbo Re: Ks. Maliński 20.04.04, 19:01
      Może wielkim fanem ks. Malińskiego nigdy nie byłem, ale kiedyś czytałem jakiś
      tom z jego opowiadaniami. A może to były bajki? Nie pamiętam dokładnie, ale
      niektóre były niezłe. Na przykład wizja współczesnego klasztoru a w nim
      ostatniego zakonnika.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka