Dodaj do ulubionych

dominikanie?

02.05.04, 17:56
dominikanie podobno nie robią problemów z ochrzszeniem,czy to jakis odłam ,ze
mają inne podejscie?
Obserwuj wątek
    • ogolone_jajka Re: dominikanie? 02.05.04, 19:01
      No nie wiem czy mają inne podejście. Ja właśnie byłem u nich chrzczony i trzeba było czekać na zmianę proboszcza.

DOMINIKANIE, Zakon Kaznodziejów, założony przez św. Dominika Guzmana w Prouilly k. Tuluzy, zatwierdzony 1216 przez papieża Honoriusza III; powstał w celu przeciwdziałania ruchowi albigensów (uznani przez Kościół katol. za heretyków, padli ofiarą surowych represji m.in. ze strony dominikanów) i odegrał gł. rolę w rozwoju inkwizycji.

Piękna historia.
      Dominicanus = domini canus = pies boga

• aetas Re: dominikanie? 02.05.04, 19:38
        ogolone_jajka napisał:

> Dominicanus = domini canus = pies boga

Domini canis
        canis, canis (łac.) = pies
        "canus" to co innegowink
        • ogolone_jajka Re: dominikanie? 02.05.04, 20:08
          Dziękuję. Faktycznie popełniłem błąd. Z rozpędu chyba.
        • ogolone_jajka Re: dominikanie? 02.05.04, 20:11
          I chyba niałas na myśli "anus"?? Ale wolałem się nie posuwac do takiej interpretacji z obawy złamanie regulaminu i wycięcie wypowiedzi. Choć to może tłumaczyć skłonności niektórych księży do.....sami wiecie
          • aetas Re: dominikanie? 02.05.04, 20:31
            Zapewniam, że możesz się "nie posuwać" (cokolwiek to znaczy). Wiem, co miałam
            na myśli, Tobie to się, Jajek, wszystko "kojarzy"...sad
            canus, cana, canum (przymiotnik), nie mam słownika "w wersji papierowej" w tej
            chwili, ale wg słownika łac.-ang. w Internecie to znaczy szary, biały, stary i
            kilka jeszcze znaczeń... żadne z tych, które "Jajka lubią najbardziej"
    • mysiam1 Re: dominikanie? 02.05.04, 19:41
      New5, powtórzę to, co napisałam w innym wątku na ten temat, chociaż ostrzej.
      Każdy będzie robił problem, jeśli podejdziesz do sprawy na zasadzie "dzień
      dobry, jeden chrzest poproszę i to szybko!".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka