new5 02.05.04, 17:56 dominikanie podobno nie robią problemów z ochrzszeniem,czy to jakis odłam ,ze mają inne podejscie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ogolone_jajka Re: dominikanie? 02.05.04, 19:01 No nie wiem czy mają inne podejście. Ja właśnie byłem u nich chrzczony i trzeba było czekać na zmianę proboszcza. DOMINIKANIE, Zakon Kaznodziejów, założony przez św. Dominika Guzmana w Prouilly k. Tuluzy, zatwierdzony 1216 przez papieża Honoriusza III; powstał w celu przeciwdziałania ruchowi albigensów (uznani przez Kościół katol. za heretyków, padli ofiarą surowych represji m.in. ze strony dominikanów) i odegrał gł. rolę w rozwoju inkwizycji. Piękna historia. Dominicanus = domini canus = pies boga Odpowiedz Link
aetas Re: dominikanie? 02.05.04, 19:38 ogolone_jajka napisał: > Dominicanus = domini canus = pies boga Domini canis canis, canis (łac.) = pies "canus" to co innego Odpowiedz Link
ogolone_jajka Re: dominikanie? 02.05.04, 20:08 Dziękuję. Faktycznie popełniłem błąd. Z rozpędu chyba. Odpowiedz Link
ogolone_jajka Re: dominikanie? 02.05.04, 20:11 I chyba niałas na myśli "anus"?? Ale wolałem się nie posuwac do takiej interpretacji z obawy złamanie regulaminu i wycięcie wypowiedzi. Choć to może tłumaczyć skłonności niektórych księży do.....sami wiecie Odpowiedz Link
aetas Re: dominikanie? 02.05.04, 20:31 Zapewniam, że możesz się "nie posuwać" (cokolwiek to znaczy). Wiem, co miałam na myśli, Tobie to się, Jajek, wszystko "kojarzy"... canus, cana, canum (przymiotnik), nie mam słownika "w wersji papierowej" w tej chwili, ale wg słownika łac.-ang. w Internecie to znaczy szary, biały, stary i kilka jeszcze znaczeń... żadne z tych, które "Jajka lubią najbardziej" Odpowiedz Link
mysiam1 Re: dominikanie? 02.05.04, 19:41 New5, powtórzę to, co napisałam w innym wątku na ten temat, chociaż ostrzej. Każdy będzie robił problem, jeśli podejdziesz do sprawy na zasadzie "dzień dobry, jeden chrzest poproszę i to szybko!". Odpowiedz Link