Dodaj do ulubionych

Boże Narodzenie 2017

24.12.17, 14:16

„Jeżeli tak uroczyście obchodzimy narodzenie Jezusa, czynimy to dlatego, aby dać świadectwo, że każdy człowiek jest kimś jedynym i niepowtarzalnym.” (Jan Paweł II, Watykan, 25 grudnia 1978 roku).

Te słowa wypowiedział św. Jan Paweł II przeżywając pierwsze swoje Boże Narodzenie na Watykanie.
Pamiętajmy o tych słowach wielkiego papieża, zwłaszcza dzisiaj, gdy tak bardzo potrzebna jest zgoda. Teraz gdy właśnie tak bardzo prawda cudu Narodzin staje się tylko przyzwyczajeniem, a przesłanie jakie niesie nam chrześcijaństwo próbujemy zastąpić jakimś swoistym erzatzem prawdy.
"Zawsze przypominają się mi tutaj słowa Tertuliana, który pisze gdzieś, że Chrystus nie powiedział: jestem przyzwyczajeniem, lecz: jestem prawdą. Chrystus nie sankcjonuje przyzwyczajenia, wręcz przeciwnie, właśnie wydobywa nas z przyzwyczajenia. Pragnie przebudzenia, domaga się od nas, byśmy poszukiwali prawdy, która wprowadza nas w rzeczywistość Stwórcy, Odkupiciela, naszego własnego bytu. Dlatego ostrożne obchodzenie się z aspiracjami do prawdy musimy uważać za swą wielką powinność, ale też musimy się wykazać odwagą, by nie utracić prawdy, by sięgać ku prawdzie, by z pokorą i wdzięcznością przyjmować prawdę, gdy naszym udziałem staje się dar prawdy. "
- słowa wtedy jeszcze kardynała J. Ratzingera sprzed 20 lat nadal są aktualne - wręcz boleśnie aktualne.

Warto więc w dzień Bożego Narodzenia prosić o wiarę, która zawsze będzie pozwalała nam pokonać nasze zwątpienia i podążać ścieżką prawdy.
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka