Dodaj do ulubionych

słowa modlitwy

28.10.05, 11:34
Jak wiecie, mam 3letniego synka. Kilka dni temu mnie zagiął (kontynuacja
rozmowy : "Czy Pan Jezus jest chipsem")
- Czy Pan Jezus może być chlebem?
-tak
- a warzywem?
- nie
- a owocem?
-nie
- To co to znaczy "Błogosławiony owoc zywota twojego Jezus"?

No i tłumacz, co to za OWOCsmile)
Czy uczycie dzieci modlitw na pamięć?
Bo ja niechcący tak. Z synkiem modlimy się na luzie, tzn. za cś tam
ddziękujemy Bogu, o coś prosimy, za coś przepraszamy... wszytsko własnymi
słowami. Ale zawsze dokładam tradycyjną modlitwę. Okazało się, że synek
nauczył się ich słów na pamięć.
Jakie macie doświadczenia z tradycyjnymi modlitwami z dziećmi?
Obserwuj wątek
    • isma Re: słowa modlitwy 28.10.05, 17:40
      Jednej. Ojcze Nasz. Teraz sie wkomponowala w czytana ewangeliczna
      historie "naucz nas, Panie, modlic sie".
      Z komicznych dziejow tej nauki: "i odpusc naszym winojadcom". Na pytanie,
      dlaczego "winojadcom", uzyskalam zdecydowana odpowiedz, ze przeciez chodzi o
      to, ze wino sie je wink)). Nie drazylam, czy chodzi w szczegolnosci o tych,
      ktorzy nam je podkradaja po kryjomu wink)).
      • sion2 Re: słowa modlitwy 28.10.05, 19:26
        ja jestem z Emilką na etapie "świeta Maryjo Matko Boża módl sie za nami
        GRZECZNYMI" - mało oryginalne ale dzieci tak mają, nawet jak im ciocia tłuamczy
        już kilka dni co to jest "grzesznik" i "grzeszny" smile)))))
        • mamalgosia Re: słowa modlitwy 28.10.05, 20:10
          Sion, powiedzmy sobie otwarcie: Ty jesteś grzeszna, to módl się : "za nami
          grzesznymio niech Maryja się wstawia za grzecznymismile
    • mary_ann Re: słowa modlitwy 28.10.05, 22:38
      No, więc ja mam jednak spore wątpliwości, czy tak małe dzieci należy "karmić"
      tekstami, których nie rozumieją (ba, zdaje się, że znakomita większość
      DOROSŁYCH interpretuje taki np. "owoc żywota" jako "owoc życia", nieświadoma
      staropolskiego znaczenia rzeczownika "żywot" czy też łacińskiego brzmienia tego
      fragmentu modlitwysmile Mam wrażenie, że takie podejście - recytacja tekstu ZBYT
      trudnego - uczy bezmyślnego odklepywania modlitw. Mam przed taką metodą spore
      opory natury psychicznej, dlatego pozwalałam starszej córce - a teraz pozwalam
      młodszej - modlić się własnymi słowami, podsuwając schemat "dziękuję za... -
      przepraszam za... proszę o...". Kiedy Zuzka była już starsza i "rozumniejsza",
      a modlitwa już mniej "na wyrost", to po prostu tłumaczyłam tekst linijka po
      linijce...

(Ale może moje uwagi są całkiem od czapy, może chodziło tylko o sytuację, w
      ktorej dziecko usłyszało modlitwę dorosłego?)

Tak czy inaczej - pozdrawiam serdecznie
      mary_ann
      • mamalgosia Re: słowa modlitwy 29.10.05, 11:15
        Jak już wspomniałam - nie uczę, tylko odmawiam te modlitwy przy nim. Sam się uczy.
        • sion2 Re: słowa modlitwy 29.10.05, 11:27
          Moja Emilka ma już 8 lat, nie jest za mała na odmawianie modlitwy "Zdrowaś
          Maryjo", przygotowuje się do I Komunii już.
          Tylko ona jest dzieckiem z rodziny patologicznej, w tym tyg będzie miała badania
          psychologiczne gdyż występują u niej duże trudności z rozumieniem i kojarzeniem.

Bardzo ją zachhwyciła historia na temat powstania modlitwy "Zdrowaś Maryjo",
          czytałysmy z książeczki od samboragi "dziecinnie trudne pytania", o tym jak Bóg
          przygotowywal ludzi na przyjście Zbawiciela, posłanie anioła Gabriela do Miriam
          z Nazaretu, jej odpowiedź - tłumaczyłam jej każdy zwrot z tej modlitwy. Ale jak
          się rozpędzi nadal recytuje "módl się za nami grzecznymi" smile)))).
    • luccio1 Re: słowa modlitwy 29.10.05, 01:13
      Pamiętam, jakiego ćwieka zabijało mi prawie 50 lat temu stare tłumaczenie
      Litanii Loretańskiej: "Naczynie Poważne", "Naczynie Duchowne", "Naczynie
      Osobliwego Nabożeństwa" ("Vas Venerabilis", "Vas Spiritualis", "Vas Przecipuae
      Devotionis" - w tłumaczeniu nowym: "Przybytku Chwalebny", "Przybytku Ducha
      Świętego", "Przybytku Sławny Pobożności") - wyobrażałem to sobie całkiem jak
      komplet trzech aluminiowych garnków, który znałem z domu, gdzie mniejszy
      wchodził w większy.
      No i ciekawiło mnie, jak się gotuje "Śmierci znak hańbiący" (bo jak Mama albo
      Babcia gotują obiad, to oczywiście już wiedziałem).
    • pawlinka Re: słowa modlitwy 29.10.05, 23:05
      myślę, że to jest trochę podobnie jak z tekstami usłyszanymi na Mszy. Po prostu
      dzieck je chłonie i uczy się "przy okazji". Mamalgosiu, u nas było tak samo,
      nawet nie wiadomo kiedy sdzieci nauczyły się same.
      Pamiętam moją babcię, która rano śpiewała godzinki, odmawiała w ciągu dnia
      litanię...słowa zapadały w pamięć i potem po latach sama kochałam tę
      modlitwy...ubogaciły moje dzieciństwo...
      • blueaggie Re: słowa modlitwy 29.10.05, 23:20
        i ja postanowilam cos dodac od siebie. Zgadzam sie ze dzieci chlona nawet nie
        zdajac sobie z tego sprawy. W zeszlym roku syn przyjmowal I Komunie Sw. W
        naszej wspolnocie przygotowanie do I Komunii trwa 2 lata, tzn. jest rozlozone
        na 2 i 3 klase (polska szkola sobotnia dzialajaca przy polskiej misji). I sama
        widzialam, ze modlitwy odmawiane razem z nami w domu czy podczas Mszy
        Sw., "przeszly" bez problemu. Natomiast te przez nas nie odmawiane trzeba bylo
        niestety wykuc na pamiec, nie bylo "zmiluj". To ze Siostra wymagala od mojego
        syna opanowania pamieciowego modlitw " zaowocowalo" tym, ze przede wszystkim ja
        z mezem powrocilismy do wielu, niestety zaniedbanych modlitw, a takze do
        zaznajomienia sie ze zmienionymi formulami tychze.
        Znajomi pytaja, "jak to mozliwe, ze wasza 7 letnia corka potrafi sama
        poprowadzic rozaniec?" Odpowiedz jest jedna, bo odmawiamy codziennie wieczorem
        z dziecmi jedna dziesiatke rozanca, kazdego wieczora w innej intencji.Ja nie
        musze od niej wymagac "wykucia" bo prawie od zawsze slyszy te modlitwy i
        bezwiednie zaczyna w nich uczestniczyc.

I to tyle. Nie musimy gonic dzieci do "wkuwania". Modlmy sie razem z nimi, a to
        wystarczy.
        I pamietajmy "Rodzina, ktora modli sie razem, zostaje razem".
        • mama_kasia Re: słowa modlitwy 01.11.05, 21:51
          > I pamietajmy "Rodzina, ktora modli sie razem, zostaje razem".
          Dzięki za te słowa. smile
    • my-cha Re: słowa modlitwy 31.10.05, 10:24
      No nie uczyłam na panięć, modlitwy wchodziły same do główek gdy słuchały.
      Ale do tej pory śmiejemy sie z najstarszego - miał chyba 2 latka i płakał, że
      do żadnego stróża modlić się nie będzie. Długo trwała zanim załapał że to nie
      dziadzio z miotłą tylko opiekujący sę nim Anioł.

Iniech mi ktoś powie dlaczego wszystkie moje dzieciaki ciężko było przekonać że
      na końcu jestr AMEN a nie AMENT smile
      Teraz najmniejsza zaczęła i strasznie się złości jak poprawiam
      • sion2 Re: słowa modlitwy 31.10.05, 11:25
        o własnie Emila też mówi "ament" smile)))))))
        • blueaggie Re: słowa modlitwy 31.10.05, 16:44
          oczywiscie, ze Ament, ale byly tez inne "kwiatki", np. ..."modl sie za nami
          grzecznymi..."
    • barbie-torun modlitwy dzieci 02.11.05, 08:13
      mąż z 6 latkiem byli na grobach rodzinnych
      Pawełek od 2 lat czyta więc przy pomnikach
      gdzie było nasze nazwisko mówił "wieczny odpoczynek" - to kilka grobów
      a przy kuzynach o innym nazwisku powiedział,
      tu się nie modlę to nie nasze nazwisko wink
      Mati-5lat będąc ze mną na różańcu (zwykle nie brałam go bo grandził ale córa
      przedkomunijna a mąż ze starszym na grobach)
      siedział co prawda w ławce ale wciąż pytał która kuleczka, już 5 czy 6 ?
      i tak całe nabożeństwo, ale dzielnie odpowiadał i głośno - "świeta Maryjo..."
      i na dodatek na koniec podśpiewywał końcówkę a tu była recytacja bo w tym roku
      nowy wikary i nowy diakoni, a Mati "amen, Maryjo amen ! " na cały głosik kilka
      razy, pamiętał chyba z zeszłego roku albo z pielgrzymki 3maja(10 km całą drogę
      szedł i połowę drogi niósł sztandar niebieski)
      z modlitwami w domu nie ma problemu
      "grzecznymi" też kiedśy mówili ale juz przestali smile
      • mader1 Re: modlitwy dzieci 02.11.05, 09:40
        Mój synek miał wtedy ok.2 lat.Codziennie odmawialiśmy z nim modlitwę, choć nie
        mógł się nad nią skupić. Staraliśmy się, żeby zrozumiał, o co chodzi, więc
        mówiliśmy wspólnie "Kocham Cię Jezu" i modlitwy swoimi slowami. Wcale Go to nie
        pociągało.Nie wiedzieliśmy, czy rozumie do końca , o co chodzi.
        Była zima. Co tydzień wyjeżdżaliśmy na wieś w piątek wieczór.I tego razu też
        tak było. Mały wysiadł zaspany z samochodu, kręcił się przy drzwiach. My
        przenosiliśmy bagaże. Zaplątał się pod nogami, z tyłu. Mój mąż wziął duży słoik
        z ogórkami z podłogi i obrócił się szybko. Słoik znalazł się na poziomie twarzy
        malucha i uderzył go w usta. Nie wyobrażacie sobie tego płaczu ! W dodatku mały
        uważał, że tato zrobił mu to jakoś specjalnie !Nie mógł zrozumieć. Tuliliśmy,
        przepraszaliśmy, mąż miał łzy w oczach... A mały ciągle patrzał z wyrzutem sad
        Klękamy do pacierza.
        Mówimy modlitwę, mówimy " Jezu kochamy Ciebie..." i wtedy synek robi płaczliwą
        minkę. Patrzy na krzyż. Ze łzami w oczach skarży się " Panie Jeziu ! Tata, tu (
        pokazuje na usta), tata tu źlobił bach ! Bajdzio boliii. Boli.".
        Nie wyobrażacie sobie naszego wzruszenia.
    • malgog Re: słowa modlitwy 02.11.05, 15:35
      u nas zawsze jest
      "bądź mi zawsze pupomocy"
      "chleba naszego poprzedniego"
      • franula Re: słowa modlitwy 15.11.05, 16:05
        moja siostrzenica: "blogosławionaś Ty między tymi miastami"
        zasłyszane "umęczon pod Ponckim Piratem"
        a moje z dzieństwa kto to była święta Nacudja? ("na cud Jonasza")
        pozadrwiam
        F
        • mader1 Re: na cud Jonasza 15.11.05, 16:13
          a ja ciągle słyszę " nasturcjo nasza" i to z ust doroslych smile)))
        • glupiakazia Re: słowa modlitwy 15.11.05, 16:13
          nasza srednia: "zdrowas Maryjo, laskis pelno"
          • sion2 Re: słowa modlitwy 15.11.05, 17:51
            Oj mysmy sie dziś Emilka namordowały ze "Zdrowaś Maryjo" bo musi jutro zaliczyć.
            Ona zna tę modlitwę lecz nauczyła się połykac "błogosławionaś Ty między
            niewiastami" oraz mówić "módl się za nami teraz grzecznymi w godzinę śmierci
            naszej ament" i skorygować ten utrwalony już błąd było ciężko... ale się udało.
            Ona cała promienieje jak sie nauczy a ja prawie skaczę z radości (skakałabym
            gdyby nie moje nogi) co z kolei starsznie ją raduje i... jakoś idzie nam smile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka