sion2 05.12.06, 14:56 Hej, mam pytanie w imieniu kasigleb, co stwierdzila ze nie zapyta "bo i tak mi nie odpowiedzą" ), czy umiecie zrobic lampion na roraty czy sa jakies wzory w necie, Kasia ma synka lat 6 co wlasnie zaczyna tę praktykę rorat i potrzebuje zrobic pilnie! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mader1 Re: Jak zrobic lampion na roraty? 05.12.06, 15:36 odpowiedzieliby Najprostszy - słoik szklany, na który naklejamy gwiazdki z papieru kolorowego i bibułki - możemy go jeszcze pomalować - w środku oczywiście świeczuszka - podgrzewacz.Jak dziecko jest małe, słoik jest o tyle fajny, że pomalować farbami potrafi i potem nakleić wycięte przez mamę gwiazdeczki - też, a w drodze się nie poparzy. Inny sposób to wziąć pudełko o podstawie kwadratowej, uciąć górę, pomalować na czarno , wyciąć okienka w pudełku i zakleić je od wewnątrz bibułką, na niej gwiazdki, mogą być wycięte z zeszłorocznych kartek postaci Swiętej Rodziny Można pudełko skleić samemu z kartonu Odpowiedz Link
sion2 Re: Jak zrobic lampion na roraty? 05.12.06, 16:14 o wlasnie mader o to chodzilo dzieki, ja nigdy nie robilam z dziecmi tego... Odpowiedz Link
kasiagleb Re: Jak zrobic lampion na roraty? 05.12.06, 16:36 przyznaję się, tak powiedziałam, zaglądam często ale nie pisze stąd sądziłam że do mojego wątku nikt nie zajrzy dziękuje Kasiu za pomoc i mader za podpowiedź zrobię dziś przegląd tego co mam w domu i będę walczyć pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link
toja48 Re: Jak zrobic lampion na roraty? 05.12.06, 16:49 Często Was podczytuję. Cieszę się że teraz mogę troszkę pomóc. też szukalam w internecie pomysłu na lampion i znalazlam coś takiego może się komuś przyda. www.abcgospodyni.pl/boze_narodzenie.html Pozdrawiam Anna Odpowiedz Link
mader1 Re: Jak zrobic lampion na roraty? 05.12.06, 18:52 przyznaję się, tak powiedziałam, zaglądam często ale nie pisze stąd sądziłam że do mojego wątku nikt nie zajrzy No coś Ty ! Pisz, znamy Cię Czasem nikt nie odpowiada, ale zdarza się po prostu, że nie wie. Ja zaglądam do każdego wątku ))) Ale muszę czasem dać ludziom trochę oddechu i po prostu pomilczeć ))) Odpowiedz Link
mama_kasia Re: Jak zrobic lampion na roraty? 06.12.06, 08:31 Kasiu, przecież my Ciebie pamiętamy. A nawet jeśli byśmy nie pamiętali, to i tak pomoglibyśmy. Choć ja w tym wypadku nie pomogę. Moja 7-latka przyniosła lampion, kóry zrobiła w szkole ) Zawsze nosiliśmy tylko świeczki. Teraz jest cała dumna z własnej pracy Odpowiedz Link
my-cha może lepiej z latarką? 06.12.06, 10:32 Wiem że światło świecy wygląda "cieplej i lepiej" ale ja kiedy dzieciaki były małe bałam się świeczki. W kościele siedzały z innymi dziećmi i mogło się to różnie skończyć. Robiłam lampion z otworem od dołu i wkładałam tam latarkę. Taką okrągłą wygodną do trzymania. Odpowiedz Link
direta Re: może lepiej z latarką? 06.12.06, 10:56 W mojej obecnej parafii świeczki są w ogóle zakazane. Tylko lampki i latarki. W zaszłym roku kupiliśmy w sklepie "wszystko po 4 złote" za chyba 6 złotych lampkę udającą latarnię naftową. Synek pomalował ją farbami witrażowymi. Niestety już w pierwszej połowie adwentu lampka odmówiła posłuszeństwa. Zrobiliśmy więc "Lampion zastępczy" Plastikowe pudełko po rozpuszczalnym kakao (z ciemnobrązowego plastiku). W dnie wycięta dziura, przez którą przejdzie uchwyt latarki (wkłada się po odkręceniu zakrętki) W ściankach wycięte dowolne figury (my mieliśmy krzyż). Od wewnętrznej strony zakrętki dwustronną taśmą klejącą przykleiłam lusterko (latarka miała słabe światło, dodatkowo tłumione przez ciemny plastik. Lusterko trochę to światło wzmacniało) Zakręciliśmy zakrętkę i okleiliśmy dwustronną taśmą klejącą z zewnątrz. A potem raz po razie owinęliśmy cienkim srebrnym łańcuchem choinkowym (wiecie, takie "igiełki" jak szczotka do butelek, tylko oczywiście mniej sztywna. Najmniejszy rozmiar łańcucha.) Może nie był to szczyt artyzmu, ale przynajmniej dotrwał do konca rorat. Najgorsze było to, ze baterie w latarce zbyt szybko się wyczerpywały a na mrozie latarka w ogóle nie chciała świecić. Myslę, ze ten problem jest do obejścia przez zastosowanie innych baterii i lepszej latarki. Był u nas konkurs na najlepszy lampion. Wygrała dziewczynka, która miała lalkę wbitą na wysoki kij, jak na pal, ale na koncu kija (a tym samym, w brzuchu lalki) była latarka, czy moze żaróweczka. Lalka była przebrana za aniołka (powłoczysta sukienka, skrzydła) Rzeczywiście w ciemności wyglądało to wspaniale, taki podświetlany od środka aniołek. Dopiero po zapaleniu światła traciło swój urok. Odpowiedz Link
mader1 Czas, czas... 29.11.07, 23:28 macie jeszcze jakieś pomysły ? Będziecie z dziećmi na roratach ? Odpowiedz Link
zuzulek Re: Czas, czas... 30.11.07, 00:08 Leniwi Amerykanie na roraty nie chodzą (przynajmniej tutaj), ale lampiony robią... na pasterkę Lampiony nie mogą być pracochłonne, więc robi się je z szarych papierowych torebek na lunch (!!!). ja korzystam z gotowych pudełek np. po ciastkach. Odpowiedz Link
mama_kasia Re: Czas, czas... 30.11.07, 09:46 Właśnie psychicznie przygotowujemy się do rorat ))) A jutro jest w planie robienie lampionów. Dzięki za odszukanie wątku. Przyda się bardzo. Odpowiedz Link
mamalgosia Re: Jak zrobic lampion na roraty? 30.11.07, 14:45 Kiedyś zrobiłam z pudełka (takiego bardziej pionowego), powycinałam z boku wzory, ponaklejałam od środka bibułkę (cel: efekt witrażu), było to całkiem ładne. W tym roku kupiliśmy. Po Mszy niedzielnej ministrant sprzedający Gościa Niedzielnego i inną prasę nielaicką zamachał nam przed oczami przepięknymi lampionami za 12 zł, z rowerowym światełkiem w środku (cztery programy migania, oczopląs). Chłopcy się nie oparli temu urokowi. No i mamy Odpowiedz Link