Dodaj do ulubionych

Forumowa Akademia Tańca

23.11.16, 06:45
z tego co zeznawaliście, macie niektórzy spore doświadczenie w tańcu, adepci kursów itp.
no i właśnie pomyślałem sobie że to niezły pomysł, tak umieć zatańczyć

taki ukryty as w rękawie smile

tylko że jak się nauczyć nie chodząc na kurs (nie ma z kim, nie ma kiedy)
może są jakieś kursy na youtube? proponuję w tym wątku dajemy rady dot. technik tańca, namiary na kursy internetowe lub korespondencyjne itp.
Obserwuj wątek
    • m.a.l.a_syrenka Re: Forumowa Akademia Tańca 23.11.16, 17:21
      Nie znam nikogo, kto tańca towarzyskiego nauczyłby się sensownie tańczyć bez instruktora, bez porządnego kawałka parkietu, bez ktosia robiącego za partnera płci dowolnej, a nawet zamiennie. W czasach kursów (jeszcze byłam w podstawówce) często tańczyły ze sobą dziewczyny, bo chłopaków było mało.
      Można coś tam liznąć jak cukierka przez szybę. Większości swoich błędów sam nie wyłapiesz, szczególnie na początku. Są oczywiście (były przynajmniej) książki, gdzie jest szkic kroków na parkiecie i opis ruchów, są filmy pokazowe. Ale ten taniec "lubi towarzystwo" wink
      • heniek.8 Re: Forumowa Akademia Tańca 23.11.16, 18:04
        nie wiem jaki poziom masz na myśli, wystarczyłoby mi jakieś 3/10 żeby się odblokować
        w weekend byłem na imprezie z tańcami
        i była tam taka fajna milf z dekoltem a ja nic sad(

na swoje usprawiedliwienie mam tylko to że byłem trzeźwy

stąd pomysł żeby jednak nabrać pewnej ogłady towarzyskiej
        • m.a.l.a_syrenka Re: Forumowa Akademia Tańca 23.11.16, 19:19
          Dobrze dziabnięty miszcz tańca towarzyskiego przyśpieszonego piwnicznego big_grin
          Swoją drogą twoje mieszkanie, chyba przypomina poligon. Sporo piszesz o robieniu czegoś metodą chalupniczą wink
          • heniek.8 Re: Forumowa Akademia Tańca 23.11.16, 19:27
            a tam od razu "sporo"

tylko fryzjer - coś jeszcze pominąłem?

wpadnij to ci zrobię ondulację smile
            • m.a.l.a_syrenka Re: Forumowa Akademia Tańca 23.11.16, 19:35
              A jeszcze doniczka wink ta doniczka chyba najbardziej mi się z tobą kojarzy smile
              Ja na głowie lubię "na dziko", nie skalałam się nigdy trwałą ondulacją tongue_out
              • heniek.8 Re: Forumowa Akademia Tańca 23.11.16, 19:38
                może jednak się skusisz - mam donicę, do usług fryzjerskich też się przyda tongue_out
                • m.a.l.a_syrenka Re: Forumowa Akademia Tańca 23.11.16, 19:47
                  Cóż za kreatywność, tyle zastosowań donicy wink tongue_out
                  • heniek.8 Re: Forumowa Akademia Tańca 23.11.16, 20:37
                    > Cóż za kreatywność, tyle zastosowań donicy wink tongue_out

jeszcze muszę sprawdzić jedną rzecz.

jeżeli się okaże że da się tańczyć z donicą to można zamykać wątek tongue_out
                    • m.a.l.a_syrenka Re: Forumowa Akademia Tańca 23.11.16, 21:06
                      Idź na kursik smile
                      Pozbędziesz się lęka, może nawet złapiesz bakcyla tańcowego, partnerka z czasem się przypałęta i to najlepiej inna niż ta do różańca wink bo tą drugą czasem się zmienia, a tą pierwszą lepiej nie.
        • margott70 Re: Forumowa Akademia Tańca 23.11.16, 20:07
          No i dlaczego nie poszedles ja sie pytam, dlaczego? Wolnych nie bylo? Wystarczy z prawa na lewo sie kolysac(to kazdy potrafi) a i przytuic sie mozna. A co do tancow to tylko praktyka, nic tylko praktyka. Ja ilekroc jestem w zwiazku to potrafie tanczyc tylko z tym aktualnym facet, bo potrafie kolejnosc czynnosci przewidziec😁
          • heniek.8 Re: Forumowa Akademia Tańca 23.11.16, 20:39
            > No i dlaczego nie poszedles ja sie pytam, dlaczego?

mogę się tłumaczyć że byłem trzeźwy, że muzyka nie taka, ale prawda jest taka że jestem dzikiem który wstydzi się zatańczyć sad

> trafie tanczyc tylko z tym aktualnym facet, bo potrafie kolejnosc czynnosci prz
            > ewidziec😁

ale czy tylko w tańcu tak przewidujesz czynności ;P
            • margott70 Re: Forumowa Akademia Tańca 23.11.16, 20:51
              Lepiej niech to moje przewidywanie jedynie do tanca ogranicza bo jak pozbawimy hm...reszte zycia tego element zaskoczenia, to klops panie dziejku. Rutyna to zuo
    • karolivia Re: Forumowa Akademia Tańca 23.11.16, 21:12
      Zależy co i gdzie chcesz tańczyć. Do podrywania to Ci wystarczy dwa na jeden, bo Ty Heniu to niezły gawędziarz raczej jesteś, a jak dobrze zagadasz to partnerka nawet nie zauważy czy i co tańczyciewink. Chyba, że chcesz na przykład tango argentyńskie na milongach śmigać. To wtedy bez kursu się nie obejdzie.
      www.youtube.com/watch?v=C6Yxrcz5JCQ
      • heniek.8 Re: Forumowa Akademia Tańca 23.11.16, 21:41
        ale jakby taki kolo z tego filmiku cię poprosił to byś chyba nie wiedziała jak kopytkami przebierać?
        tylko mów prawdę tongue_out
        • karolivia Re: Forumowa Akademia Tańca 24.11.16, 07:52
          Prawdę to sie wydobywa z oskarżonych w areszcie, albo odkrywa na sejmowych komisjach śledczych .
          Przyjdź, zobacz, oceń, wyrób sobie własne zdanie. To bedzie prawda .
          Tango argentyńskie jest tańcem w któym nie ma partnerstwa, prowadzi facet, nie da się przewidzieć sekwencji kroków, musisz się "wsłuchać" w drugą osobę. I albo wyjdzie, albo nie. Jak w życiu. Taki 3 minutowy romans. Ale jak wyjdzie.... to jest ekstra. Jak w życiuwink
          • heniek.8 Re: Forumowa Akademia Tańca 24.11.16, 07:57
            jak to? prawda w areszcie, a na forum nie obowiązuje?
            czyli te wszystkie obietnice to były kłamstwa? ten ślub, ta gromadka dzieci?
            z rozpaczy zapisze się na tango z noajde
            • karolivia Re: Forumowa Akademia Tańca 24.11.16, 13:21
              No bardzo Cię przepraszam, ale to TY na ślubie się nie pojawiłeś. Widać nabrałeś wątpliwości. A jak tu mieć gromadkę dzieci z kimś kto wątpi ?
              Co do tanga z kolegą to proszę bardzowink
              www.youtube.com/watch?v=e_ld91XqVBc
    • yzek Re: Forumowa Akademia Tańca 24.11.16, 10:46
      To proste: taniec jest jak matematyka:
      threesixty360.wordpress.com/2008/09/23/how-is-math-like-ballroom-dancing/

Y.
      • heniek.8 Re: Forumowa Akademia Tańca 24.11.16, 18:56
        słuszne spostrzeżenie chyba:
        "Any moron can learn to trudge through the basic steps. That takes all of half an hour. But when that half-hour is over …"
    • tapatik Re: Forumowa Akademia Tańca 24.11.16, 11:51
      Moim zdaniem bez kursu nie da rady się nauczyć.
      Będziesz wiedział jak partnerkę objąć, aby ręka na pupie nie lądowała?
      Albo jak prowadzić?

Na brak partnerki już dawałem rady - dzwonisz do szkoły tańca, mówisz, że jesteś singiel i czy zgłosiła się jakaś singielka.
      • heniek.8 Re: Forumowa Akademia Tańca 24.11.16, 18:51
        większość ludzi którzy tańczą nie chodzili na żadne kursy, mi nie chodzi nawet o ten przeskok o którym mówi blog który podlinkował yzek

a co do umiejętności żeby tak objąć partnerkę żeby nie musnąć pupy - w życiu bym za to nie zapłacił, wolę musnąć smile
        • m.a.l.a_syrenka Re: Forumowa Akademia Tańca 24.11.16, 19:40
          Ci ludzie wg ciebie tańczą, czy się bujają?
          Ale nawet oni uczyli się od siebie nawzajem, od wujków i ciociów, metodą prób i błędów, wtedy, gdy ty uczyłeś się... (czego się uczyłeś?). Teraz chcesz obejrzeć filmik i zablysnąć. Tak samo się da, jak zielonemu pójść do ciebie do pracy, popatrzeć na to jak pracujesz przez 20 minut i zabłysnąć... wink
          • heniek.8 Re: Forumowa Akademia Tańca 24.11.16, 19:47
            ja nie chcę zabłysnąć
            chcę podejść do laski, zatańczyć spokojnie
            tak żeby nie wspominała tego jak taniec ze słoniem smile
            wywijasy i wykręcanie rąk mogę sobie darować
            • tapatik Re: Forumowa Akademia Tańca 25.11.16, 11:15
              To akurat możesz zrobić bez żadnych kursów, ale - jak sam zauważyłeś - to ci nie wychodzi.
              Jestem za kursem, i to stacjonarnym, a nie internetowym.
              Na kursie internetowym możesz doszkalać się kroków, ale podstawy trzeba opanować na sali z partnerką i pod okiem instruktora.

Dlaczego nie chcesz zabłysnąć?
              • heniek.8 Re: Forumowa Akademia Tańca 25.11.16, 17:26
                tapatik napisał:
                > Dlaczego nie chcesz zabłysnąć?

ze wzgl. na prawo malejących przychodów krańcowych
                żeby tańczyć "jakoś tam" potrzeba kilku godzin
                żeby zabłysnąć potrzeba więcej czasu i zaangażowania, w taniec nie chcę za dużo inwestować
                • tapatik Re: Forumowa Akademia Tańca 26.11.16, 13:46
                  heniek.8 napisał:

> ze wzgl. na prawo malejących przychodów krańcowych

???

> żeby tańczyć "jakoś tam" potrzeba kilku godzin
                  > żeby zabłysnąć potrzeba więcej czasu i zaangażowania, w taniec nie chcę za dużo
                  > inwestować

Akurat w taniec możesz zainwestować więcej.
                  Za jednym zamachem trochę poćwiczysz, a taniec jest niezłą gimnastyką, bezkarnie poprzytulasz się do różnych kobiet, a w przyszłości błyśniesz umiejętnością na parkiecie.
                  Z tego co zauważyłem część kobiet zwraca uwagę na to jak mężczyzna tańczy.
                  • heniek.8 Re: Forumowa Akademia Tańca 26.11.16, 14:45
                    tapatik napisał:
                    > > ze wzgl. na prawo malejących przychodów krańcowych
                    >
                    > ???

każda kolejna jednostka wysiłku przynosi coraz mniejszy efekt dodatkowy
                    czyli od poziomu 0 do 1 potrzebuję np. 1h, od 1 do 2 - np. 3 godziny, od 2 do 3 - np. 10 godzin, itd. - więc ponieważ nie mam ambicji dołączenia do elity, chcę spędzić tylko tyle czasu ile jest konieczne

https://dqbasmyouzti2.cloudfront.net/assets/content/cache/made/content/images/articles/Efficiency_Sweet_Spot_580_450.png

> Za jednym zamachem trochę poćwiczysz, a taniec jest niezłą gimnastyką, bezkarni
                    > e poprzytulasz się do różnych kobiet, a w przyszłości błyśniesz umiejętnością n
                    > a parkiecie.
                    > Z tego co zauważyłem część kobiet zwraca uwagę na to jak mężczyzna tańczy.

mam inne zajęcia, lepszą gimnastykę na siłce,
                    a zabłyśnięcie tańcem mnie za bardzo nie interesuje, a w tym wieku to bardziej pasuje mi strategia riffle approach niż jakieś pawie smile
                    • karolivia Re: Forumowa Akademia Tańca 26.11.16, 17:51
                      No to Ci pisałam, że 2 na 1 wystarczy, dołóż obrót i będziesz miał swój "sweet spot". Tak na marginesie to bardziej mi się to określenie z tenisem kojarzy. Weź ze 2 prywatne lekcje, powiedz na czym Ci zależy i śmigaj na parkiet.
                    • tapatik Re: Forumowa Akademia Tańca 26.11.16, 19:35
                      Mimo wszystko nadal twierdzę, że powinieneś zrezygnować z siłowni na jakiś czas i zamiast tego pośmigać na tańce.
                      Kilka miesięcy chodzenia raz na tydzień powinno wystarczyć, abyś nabrał pewnych odruchów.
                      Tych odruchów nie nabierzesz ćwicząc do lustra.
                      Z tego co piszesz i tak chcesz poświęcić czas na naukę.
                      Jeden wieczór tygodniowo przez, powiedzmy, trzy miesiące powinieneś wygospodarować.

W tańcu ważne jest, aby nie patrzeć się pod nogi lecz w oczy partnerki...
                      ...żartuję, ważne jest, aby obserwować salę, żeby nie wpaść na kogoś innego.
                      To jest pewien odruch, którego nie nabędziesz przez jedną-dwie lekcje.

Jestem za tym, abyś zaliczył co namniej 10 lekcji, czyli 5 spotkań po 1,5 godziny.

I piszę to jako osobnik, który w szkole średniej w ogóle nie potrafił tańczyć.
            • m.a.l.a_syrenka Re: Forumowa Akademia Tańca 25.11.16, 11:51
              No dobra źle dobrałam słowo. Chcesz mieć słodką pewność lub choćby nadzieję, że kobitka nie nabawi się traumy. Musisz potrenować, mieć żywy organizm do trenowania miejsce, chociaż na trochę i kogoś z zewnątrz, kto się zna, widzi, co knocisz i powie ci "to dobrze, to źle robisz". Właśnie te warunki spełnia kurs. Po paru spotkaniach z instruktorem opanujesz podstawy i pozbędziesz się większych obaw.
              Dobra, ja wiem, że idealnie to byłoby, żeby przyszedł instruktor kumpel, dwie ładne kobitki i się uczymy...wink
              • tapatik Re: Forumowa Akademia Tańca 26.11.16, 13:40
                Zapomniałaś dodać, że intruktor też ma być ładną kobitką.
                • m.a.l.a_syrenka Re: Forumowa Akademia Tańca 26.11.16, 19:38
                  To zależy czego się uczysz wink
                  Para instruktorów może więcej smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka