Dodaj do ulubionych

ulgi, odpisy

26.03.04, 11:45
Jak wasze urzędy skarbowe traktuja odpiywanie w rozliczeniach rocznych, np.
baterii do aparatów. Proponuję taki wątek praktycznych rad, co można, a co
nie można sobie odpisać. Może w tym roku jest już trochę za poźno, ale w
nastepnym będzie jak znalazł.
Pozdrawiam
Adam
Obserwuj wątek
    • dalmag Re: ulgi, odpisy 26.03.04, 13:58
      Świetny pomysł z tym wątkiem!
      JA jeszcze się nie rozliczyłam, bo właśnie się zastanawiam co można, a czego
      nie.
      PAni sprzedająca nam baterie sama podpowiedziała, żebyśmy brali fakturę, bo to
      można odpisać.
      Logopeda, do której chodzi Amelka mówiła też, że możemy odpisywać zabawki,
      które rozwijają zmysły (słuch, dotyk, wzrok), że to jest traktowane jak
      przyrząd rehabilitacyjny. Powiedziała również, że jak trzeba będzie to wystawi
      nam odpowiednie zaświadczenie odnośnie tego.
      MAgda
      • e-tron Re: ulgi, odpisy 26.03.04, 14:33
        trzeba tylko pamiętać, aby przy kupowaniu w sklepie wziąć rachunek i poprosić
        żeby był wpis w miejscu gdzie jest rodzaj artykułu: "pomoc dydaktyczna". Osoby,
        które posiadają samochód i orzeczenie o niepełnosprawności dziecka mogą odpisać
        sobie od dochodu koszty dojazdów na badania czy rehabilitację (np. wyjazd do
        Instytutu spełnia ten wymóg). W tym roku jest to ponad 2000 zł, dokładnie
        niepamiętam, ale jak wróci Magda (z Koszlina) to dokładnie powie ile to jest.
        Adam
        • dalmag Re: ulgi, odpisy 26.03.04, 16:31
          Tak, jest chyba 2280zł, ale w naszym wypadku w tym roku nic z tego, bo Marcin
          (mój mąż) samochód ma jako współwłasność z tatą, a taka opcja odpada. Dobiero w
          przyszłym roku to się zmieni.
          Ale zastanawia mnie jak to się dokumentuje, niby konkretów nie potrzeba, ale
          jakoś to chyba mogą sprawdzić. Może wiesz więcej?
          • mab5 Re: ulgi, odpisy 28.03.04, 21:14
            zdaje się faktycznie że to jest 2280, ale jak wrócę to podam konkretnie (na
            razie jesteśmy w Warszawie - jutro w Kajetanach), żadnych dowodów nie trzeba,
            wystarczy fakt posiadania dziecka z orzeczeniem i samochód. Zdaje się, że
            współwłasność też spełnia już wymogi i daje prawo do odliczeń, ale w środę
            napiszę Wam konkretnie na 100 %, bo dziś nie mam głowy myśleć....Pozdrawiam
            wszystkich
            Magda
    • dalmag Re: ulgi, odpisy 29.03.04, 08:00
      Ja mam jeszcze pytanie czy można odpisać w jakiś sposób to co wydajemy na
      dojazdy komunikacją miejską na zajęcia z logopedą czy wizyty kontrolne u
      specjalistów.Jak by nie było dziecko jest małe, ale za wózek muszę płacić cenę
      normalnego biletu. Czy wiecie coś na ten temat?
      Magda
      • mamapauli Re: ulgi, odpisy 29.03.04, 15:03
        Witam
        Właśnie kwota 2280 zł jest na pokrycie m.in. kosztów związanych z dojazdem na
        rehabilitację. Nie trzeba mieć samochodu, by odliczyć tę kwotę. Wystarczy tylko
        orzeczenie o niepełnoprawności. Niektóre urzędy wymagają jakiegoś zaświadczenia
        o uczęszczaniu na rehabilitację (w tym przypadku zajęcia z logopedą np.), ale
        nie jest to wymóg, aby ww. kwotę odliczyć.
        Pozdrawiam
        Elżbieta
        • mab5 Re: ulgi, odpisy 31.03.04, 09:17
          z tym się nie zgodzę i chętnie poznam opinię któregoś Urzędu Skarbowego, bo w
          ustawie jest wyraźnie zapisane, że odliczać można wydatki poniesione na
          używanie samochodu osobowego, stanowiącego własność osoby niepełnosprawnej lub
          podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną - do kwoty 2280 zł

Odpłatne przejazdy środkami transportu publicznego mozna odliczać tylko jeśli
          związane są z pobytem na turnusie rehabilitacyjno - usprawniającym lub leczeniu
          sanatoryjnym w placówkach leczniczo sanatoryjnych, rehabilitacyjno -
          szkoleniowych, szkolno - wychowawczych itp. - do wysokości faktycznie
          poniesionych wydatków, przy czym dojazd z dzieckiem na zajęcia z logopedą nie
          jest leczeniem sanatoryjnym!

Wydatki na dojazd na zajęcia, kiedy nie mamy samochodu można odliczyć tylko
          wtedy, gdy posiadamy rachunek za przewóz (np ktoś z naszych znajomych, czy też
          firma taksówkarska), niemniej jednak bez rachunku odliczać nie można...
          • dalmag Re: ulgi, odpisy 31.03.04, 09:51
            A no właśnie, też tak mi się cały czas wydawało. Łudziłam się tylko, że może
            źle interpretuję, że coś jeszcze można "wyciągnąć".
            Magda
          • mamapauli Re: ulgi, odpisy 31.03.04, 15:04
            Sorki, jeżeli kogoś wprowadziłam w błąd, ale takie informacje uzyskałam od
            osoby, która zawodowo zajmuje się wypełnianiem pitów. sądziłam więc, że to
            wiarygodne źródło, ale upewnię się jeszcze raz (zadzwonię po prostu do urzędu).
            Ja w każdym bądź razie odliczyłam.
            Pozdrawiam
            Elżbieta
            • mab5 Re: ulgi, odpisy 01.04.04, 15:06
              a to chętnie dowiem się, co Ci powiedzą, ja pytałam w naszym ( w Koszalinie) i
              powiedzieli mi tak, jak napisałam, ale z praktyki wiem, że czasami co Urząd to
              interpretacja i najlepiej trzymać się tego, co mówi "Twój" urząd....
              • mamapauli Re: ulgi, odpisy 01.04.04, 17:11
                Tak masz całkowitą rację co do tych odliczeń. Samochód musi być. W przypadku
                braku samochodu rachunki lub specjalne bilety, które są wydawane (przynajmniej
                w nas), gdy korzystamy z usług firmy zajmującej się przewozem niepełnosprawnych.
                Trafiłam na b. niesympatyczną kobietkę (czy w tych urzędach muszą tylko takie
                pracować?) i więcej informacji nie uzyskałam. Ale jutro też jest dzień i może
                trafię na kogoś innego. Jak się dowiem co do współwłasności to napiszę.
                Pozdrawiam
                Elżbieta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka