Gość: Ilona IP: *.v41.interkam.pl 18.09.11, 18:54 Witam, we wtorek jedziemy z synem (6 lat) do IFiPS. Ma mieć między innymi zrobiony ABR. Czy on musi spać? Nie za bardzo sobie wyobrażam że uśpię 6 latka na zawołanie... Nawet w nocy może być ciężko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tataantosi Re: abr dziecko 6 lat 18.09.11, 20:32 Nie musi spać ale musi być odprężone i spokojne. Jeżeli Twój syn potrafi być taki to nie musi spać jeżeli nie to niestety musi zasnąć bo badanie nie wyjdzie. Jednym z najlepszych sposobów jest po prostu nie pozwolić mu spać w nocy poprzedzającej badanie. Niektórzy lekarze stosują środki usypiające ale to może mieć wpływ na wynik badania. Tak czy siak życzymy powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ignacewa Re: abr dziecko 6 lat 19.09.11, 08:06 Tatoantosi, co to znaczy, że: "Niektórzy lekarze stosują środki usypiające ale to może mieć wpływ na wynik badania"?. Kiedy mojemu Synkowi, śpiącemu "naturalnie", zrobiono badanie to niedosłuch wychodził na poziomie 70 dB. A ostatnio, kiedy dostał wlewkę, niedosłuch wyszedł 80 dB i 95 dB. W jaki sposób podanie środków farmakologicznych może zaburzyć wynik? Czy chodzi o to, że dziecko jest prawie nieprzytomne i mózg może gorzej odczytywać sygnały podczas badania? Odpowiedz Link Zgłoś
tataantosi Re: abr dziecko 6 lat 19.09.11, 21:09 Chyba niepotrzebnie aż tak napisałem. Chciałem napisać, że wszyscy lekarze, którzy zlecali nam i wykonywali badanie ABR nie chcieli się godzić na badanie w narkozie ale to chyba chodzi o ryzyko z tym związane a nie zafałszowanie wyników badania. Jedno jest pewne dziecko czy nawet dorosły powinien spać aby badanie było w pełni wiarygodne gdyż czynności mięśni twarzy magą fałszować wynik badania (tak w skrócie). Jako ciekawostkę podam, że znalazłem firmę, która opatentowała sprzęt pozwalający wykonać badanie ABR bez konieczności usypiania dziecka (w materiałach pisali, że dziecko może nawet być karmione podczas badania), ale nigdzie sie z nim nie spotkałem. Pewnie chodzi o cenę lub o coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
eelenaa Re: abr dziecko 6 lat 20.09.11, 11:16 Ilona moja córka miała badanie ABR nocne w IFiPS w maju i wyglądało to w ten sposób,że córka musiała zasnąć,następnie musiałam poinformować panią,która wykonywała badanie,że dziecko śpi i czekać aż ktoś po nas przyjdzie żeby przenieść dziecko.Oczywiście córka obudziła się podczas przenoszenia,ale jeśli zdarzy się taka sytuacja kładziesz wtedy dziecko w pokoju,gdzie wykonują badanie(są tam dwa pomieszczenia do badań i ja usypiałam córkę w takim dość przytulnym pokoiku,dali mi kocyk i podusie,nikt się tam nie kręcił żeby nie przeszkadzać).Badania zaczynały się od 20 i jeśli jest kolejka dzieci a Twoje dziecko by się wybudziło to biorą następne dziecko z kolejki a Wy czekacie póki dziecko nie zaśnie.U nas badanie trwało około pół godziny,musiałam stać przy dziecku i trzymać słuchawkę przy uchu raz prawym,raz lewym.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ilona Re: abr dziecko 6 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.11, 09:57 Dzięki za odpowiedzi. Udało sie wszystko bez problemu. Oakzało się że jest jeszcze trzeci pokój do ABR na parterze. Tam poszliśmy z synem ok 22,00. Usnął w ciągu pięciu minut. Za godzinę przyszła Pani technik i wykonała badanie (mały nawet nie drgnął). Trwało ono jakieś 30 min. Potem wróciliśmy do pokoju. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś