Dodaj do ulubionych

Turnus Rehabilitacyjny 2013

08.01.13, 22:59
Czy ktos z was wybiera sie na turnus z dzieckiem lub orientuje sie o płatnych turnusach lub tych ktore finansuje PCPR klub PEFRON.
Dajcie znac smile Może jakiś namiar ? Szukałam w interenecie ale nic nie moge znaleźc.
Obserwuj wątek
    • ewa.o.l Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 11.01.13, 18:27
      z turnusami jest ten problem że nie wszystkie ośrodki rehabilitujące nasze dzieci organizują takowe wyjazdy, a te które organizują zabierają tylko tzw. swoich i trudno się z nimi zabrać fajne turnusy organizuje Fundacja Echo z tego co wiem również Krosno no i Orator oczywiście ale trzeba się u nich rehabilitować, rodzice mogą sami zorganizować taki turnus z pomocą lokalnej placówki, dla małych dzieci do 3 lat dźwięki marzeń organizowały kiedyś, jak jest teraz nie wiem, no i jeszcze jedno te turnusy są dofinansowane tylko w małej części rodzice muszą sami ponosić koszty turnusu, pozdrawiam
      • ewa.o.l Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 11.01.13, 18:42
        www.fundacja-echo.pl/
        • nikikita13 Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 11.01.13, 21:42
          W Fundacji Echo turnus jest w terminie od 13 lipca do 27 lipca w Sarbinowie nad morzem. 24 stycznia w fundacji odbędzie się spotkanie w tej sprawie. Z tego co wiem, to pierwszeństwo na wyjazd mają członkowie, ale osoby nie będące w fundacji tez maja jakaś tam szansę.
          • wiola.kliszewska Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 11.01.13, 22:41
            Witajcie, wiem wiem o tym ECHO. Dzis dzwoniłam i zapisałam małego na liste rezerwową ( dzieciaki z poza fundacji) jesli tylko ktos zrezygnuje to dostaniemy telefon. Mam nadzieje ze sie załapiemy ile by to nie kosztowało dla nas to ważne. Wiem że np u nas PCPR dofinansowuje 60 %, będe się starała na dofinansowanie z MOPSU a co tam może coś dadzą. Jesli chodzi o Dzwieki Marzen sa organizowane turnusy, ale nie wiem jak to bedzie w tym roku. My nalezymy do DM od wrzesnia 2012 i mielibysmy szanse na wyjazd wlasnie w tym roku. Na ta chwile nasza Pani koordynator nic nie wie o turnusie. Pewnie lada dzien bedzie cos wiadomo smile Pozdrawiam ... A iel kosztował w tamtym roku turnus z ECHO ? nikikita13 wybierasz sie na ten turnus ? Nalezysz do fundacji ? Z tego co wiem moj Aleksander jest na pierwszym miejscu w liscie rezerwoeej smile
            • nikikita13 Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 13.01.13, 21:30
              My należymy do Fundacji, ale od niedawna. Sama nic nie wiem jak to wygląda z tymi turnusami, tylko tyle, że jest spotkanie i koniecznie trzeba na nim być żeby się załapać na turnus. Mam nadzieję, że pojedziemy, bo również bardzo mi na tym zależy. A jak jest w Dżwiekach Marzeń, bo nas nie przyjęli z uwagi na dochód, czy tam przyjmują na turnus spoza fundacji?
              • wiola.kliszewska Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 13.01.13, 23:26
                Kochana jak tylko bedziesz po spotkaniu tj. 24 jest spotkanie. Daj koniecznie znac ile kosztowac bedzie turnus i jakies szczegoly. Sama osobiscie bede dzwoniła jakos koło 30, bo mam w tych dniach dzwonic o wiecej info. Ale fajnie byloby dowiedziec sie z pierwszej reki. Jesli chodzi o DM nie wiem jak jest z turnusami bo tez nalezymy do nich od wrzesnia. Maja swoje miejsca i osrodki i dla dzieciakow z DM sa one bezplatne. Nie wiem czy zabieraja dzieciaki spoza fundacji, Mysle ze jesli zadzwonisz do jednej z koordyantorek fundacji to udziela ci niezbednych informacji smile W okregu wawy jest to pani Małgorzata Chłopecka. Jest to naprawde bardzo rzeczowa i miła kobieta. Na stronie DM znajdziesz numer do niej smile
                • zulam3 Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 25.01.13, 23:23
                  W tym roku w Echu dziecko 1500 pln plus 600 pln rehabilitacja, 1600 dorosły.
    • wiola.kliszewska Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 23.01.13, 17:12
      Zapraszam do "polubienia naszej strony IMPLANT ŚLIMAKOWY na Facebooku smile www.facebook.com/ImplantSlimakowy

Pozdrowienia smile
      • mama_iwa Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 01.04.13, 10:53
        Z DM jest turnus w Serocku pod Warszawa, z tego co wiem to warunkem wyjazdu jest zapisaie dziecka do fundacji i uczestnictwo w terapii domowej. My sie staramy o wyjazd na ten turnus,pierwszy raz,bo rok temu za pozno zaczelam sie tym interesowac. Wprawdzie z Opola wyjazdu nie organizuja,ale byc moze uda sie nam przylaczyc do innej grupy.
        • wiola.kliszewska Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 01.04.13, 12:46
          MAMA_iwa z tego co ja wiem, bo mój synek nalezy do Fundacji DM ( woj. mazowieckie) turnus odbedzie się od 22 lipca do 2 sierpnia. Warunkiem pojechania na turnus jest dziecko w fundacji, kreyteriami jakie sa brane pod uwage jest dochod, to czy dziecko było na turnusie i wiek powyzej 1 roku zycia. Ja takie informacje dostalam od naszej pani koordysnator woj. mazowieckiego. Nie wiem jak jest w innych wojewodztwach bo chyba turnusow bedzie 3 terminy. Pewnie kazde wojewodztwo lub dana grupa poszczegolnych wojewodztw osobno. Trzebabyło odeslac zgloszenie dziecka mailem ktorwego dostalam w zeszlym tygodniu. Odeslanie maila ze zgloszeniem nie daje jednak gwarancji uczestnictwa dziecka. Jednak zostanie wybrane ze wszystkich zgloszen z woj. mazowieckiego 15 dzieci. Pozdrawiam

mama_iwa napisała:

> Z DM jest turnus w Serocku pod Warszawa, z tego co wiem to warunkem wyjazdu jes
          > t zapisaie dziecka do fundacji i uczestnictwo w terapii domowej. My sie staramy
          > o wyjazd na ten turnus,pierwszy raz,bo rok temu za pozno zaczelam sie tym inte
          > resowac. Wprawdzie z Opola wyjazdu nie organizuja,ale byc moze uda sie nam przy
          > laczyc do innej grupy.
          • mama_iwa Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 01.04.13, 15:53

wiola.kliszewska
            Może nie napisałam tego tak precyzyjnie jak Ty ale u nas jest tak samo. Chodziło mi o to,ze nie dostanie się na turnus dziecko nie objęte opieka DM. Mój Mateusz jest poodpiecznym tej fundacji. Ma 2,5 roku na turnusie nigdy nie był. Żadnym.
            Nasza koordynatorka nas zgłosiła na turnus ale to nie Ona decyduje kto jedzie,tym bardziej ze z woj.opolskiego nie tworzy się grupa i jak się uda to my dołączymy do grupy z innego województwa.
          • pestka_w_pestce Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 13.04.13, 00:03
            Wiolu zakwalifikowaliście się na turnus z Dźwiękami Marzeń? Ja właśnie odebrałam maila, że chłopcy jadą. Mam nadzieję, że się spotkamy?
    • Gość: miki Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 IP: 195.205.206.* 27.03.13, 13:42
      \WITAM JA WŁAŚNIE WYBIERAM SIĘ Z SYNEM NA TURNUS REHABILITACYJNY DO SARBINOWA OŚRODEK "" FLISAK "" 27 07. DO O 9 O 8. SŁYSZAŁAM DOBRĄ OPINIĘ NA TEMAT TEGO OŚRODKA, POZDRAWIAM CIĘ SERDECZNIE , PODAJE GG 36716657 PISZ .POZDRAWIAM
      • Gość: kasia Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.13, 13:02
        ja jade do łeby 19 maja z synem jedziemy już drugi raz
        • lewinka1_1 Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 04.04.13, 14:01
          A mogłabyś napisać coś więcej o przebiegu turnusu? Jakie są warunki zakwaterowania i wyżywienia, no i przede wszystkim jak wyglądają zajęcia z dziećmi?
          Z góry dziękuję za odp.
          Pozdrawiam.
          • Gość: kasia Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.13, 15:38
            ogólne warunki zakwaterowania są różne zależy do którego pokoju trafisz dziecko jest w pokoju z opiekunem jedzenie jest dużo i dobre a co do zajęć to mają do południa i po południu praktycznie zajęte
            • wiola.kliszewska Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 04.04.13, 21:46
              Dajcie namiary na ten ośrodek z tym turnusem w Łebie smile I ile kosztuje pobyt dziecka i opiekuna, albo ewentualnie jeszcze taty ? big_grin
              • Gość: kasia Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.13, 08:08
                to jest ul westerplatte dziecko ma za darmo opiekun płaci 35 zł doba
                • jamargolcia Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 07.04.13, 07:06
                  My jedziemy na turnus do Serocka podajże 6 sierpnia z Dźwięków Marzeń. Mały w czerwcu skończy rok. Nasza koordynatorka powiedziała, że na turnus jadą dzieci które mają rehabilitację domową. Co do osób spoza fundacji trzeba by sie dowiedzieć, ale skoro jadą osoby dodatkowe tzn mąż dzieci to może i dzieciaczki spoza fundacji mają szanse. My rozważaliśmy wyjazd całej rodziny bo starsza córka też jest z niedosluchem, ale na turnus się nie załapała. Niestety dla nas koszty są za duże.
                  • Gość: mama_iwa Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.13, 22:45
                    Wydaje mi się, że skoro z danego województwa nie wszystkie dzieci zgłoszone się załapią na turnus z DM to dzieci spoza fundacji nie mają większych szans. Co do osób, które mogą dodatkowo jechać to są to osoby towarzyszące-nie uczestniczące stricte w terapii a o to przecież chodzi.Jeżeli jedziesz z dzieckiem na turnus i chcesz zabrać drugie-nie uczestniczące w terapii to warunkiem jest drugi opiekun(jak idziesz z dzieckiem niedosłyszącym na zajęcia, ktoś musi się zająć drugim). Na takim turnusie może być 30 dzieci, bo jest też określona ilość terapeutów. Oczywiście, ktoś spoza Fundacji może się zorientować u źródła itd. Języka nie urwie a nuż się uda. Chociaż jak dobrze pamiętam kiedyś kontaktowałam się z DM w sprawie wypożyczenia aparatów, Mateusz jeszcze nie był podopiecznym i nie było takiej możliwości.
                  • Gość: Mama Leonka Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 IP: *.tvteletronik.pl 23.04.13, 20:36
                    Jamargolcia widze że jedziemy w tym samym terminie. Turnus zaczyna się 5 sierpnia do 16. Jestem spod Gdańska a Ty ?
                    • wiola.kliszewska Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 25.04.13, 14:20
                      My z Alkiem wyruszamy na turnus z DM 22 lipca do 2 sierpnia. Chciałabym z nim pojechac na turnus rehabilitacyjny z PCPRu bo dali nam pieniadze ale nie wiem gdzie ? Macie jakies sprawdzone pomysly i miejsca ?
                    • jamargolcia Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 26.04.13, 21:10
                      Ja jestem z okolic Olsztyna. Coś sie u nas pozmieniało i chyba jedziemy w tym wcześniejszym terminie lipcowym. Jak będę miała więcej wiadomości to dam znać smile
                      • wiola.kliszewska Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 28.04.13, 22:24
                        Hej! Własnie dowiedzialam sie niedawno że mały dostał dofinansowania z PCPRu do turnusu rehabilitacyjnego. Wyjezdzamy 28.08.2013 do 09.09.2013 do Darłówka do GNIEWKA. Znalazłam ten osrodek jako jeden z niewielu ktory przyjmuje tak male dzieci jak moj Alek ( niecałe 1,5 roczku skonczy w maju). Z opinii o osrodku wynika ze jest calkiem ok. Jedziemy tez z malym na turnus 22 lipca do 2 sierpnia z DM. Pozdrowionka
                      • jamargolcia jednak 8.07 08.06.13, 21:07
                        Jak w temacie przyszły dokumenty i okazało się, że jedziemy 8.07. Trochę jestem zaskoczona i bedzie ciężko bo i przeprowadzka nam się szykuje w koncówce czerwca i nastawiona byłam na sierpień. sad
    • Gość: mama_iwa Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.13, 00:33
      Wybieramy się na turnus rehabilitacyjny do Zakopanego, Ośrodek Marzenie. Mają tam również rehabilitację słuchu. Wyjazd dofinansowany z PCPRu. Mają tam Panią, która ma doświadczenie w pracy indywidualnej z dzieckiem z implantem ślimakowym. www.marzenie-zakopane.pl/1,67,turnusy,turnusy_rehabilitacyjne,dla_dzieci_i_rodzicow.html
      No a w lipcu na 95% jedziemy do Serocka z Dźwiękami Marzeń.
      • Gość: majka Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.13, 09:42
        Szczęśliwie dostaliśmy termin wszczepienia implantu, jednocześnie przepada nam turnus rehabilitacyjny dla małych dzieci ze Stowarzyszeniem Usłyszeć Świat, może ktoś z Was chciałby pojechać ? Bardzo mi przykro bo wydaje mi się że to bardzo wartościowe dwa tygodniesad Proszę o wiadomość jeśli ktoś będzie zainteresowany.
        • patkaka88 Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 09.06.13, 18:59
          majka my bylibyśmy zainteresowani wyjazdem na taki turnus, czy to dalej aktualne? Możesz się ze mną skontaktować na pj.patejko@hotmail.com ze szczegółami?
    • ajejijeji Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 26.06.13, 08:03
      ja na turnus rehabilitacyjny jadę w sierpniu do miłomłyna - www.milomlynzdroj.pl/pl/kuracje-wczasy-witalizujace/turnusy-rehabilitacyjne, słyszałem wiele pozytywnych opinii o tym ośrodku, podzielę się wrażeniami po powrocie.
      • Gość: stephanie22 Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 IP: 195.26.22.* 15.12.13, 22:22
        Cześć
        podzielcie się uwagami na temat turnusów. Czy ktoś może polecić ośrodek nadmorski?
        • Gość: jkjlkjhj Re: Turnus Rehabilitacyjny 2013 IP: 178.239.1.* 04.01.14, 09:22
          Czy możecie opisać wasze wrażenia po turnusach na które jechaliście sami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka