dorci741 26.06.13, 21:07 Witam Czy widział ktoś może ten nowy procesor do implantów medel - nazywa się RONDO? Wygląda zupełnie inaczej niż wszystkie wcześniejsze procesory mowy...no i nie ma żadnych kabelków Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wiola. Re: nowy procesor medel RONDO IP: *.tktelekom.pl 27.06.13, 10:16 hej, ja widzialam RONDo na konferencji i szkoleniu z DM w warszawie na APS. Babeczka ktora wspolpracuje z Medelem miala go na glowie Wyglada niezle, choc z perspektywy dwoch smiesznie Dla dzieci nie polecalabym ze wzgledu ze latwo zgubic - z reszta nie wiem czy te ronda mozna zakladac na OPUSA 2 ?? Czy tylko i wylacznie srodek implantu wszczepiony = procek rondo ? Odpowiedz Link Zgłoś
dorci741 Re: nowy procesor medel RONDO 27.06.13, 13:11 Jeżeli chodzi o kompatybilność z implantami medel, to z opisu wynika, że współpracuje ze wszystkimi od czasu C40. Czyli tak samo jak opus2. Plusem może być tutaj uproszczone zakładanie procesora. Jeżeli chodzi o zabezpieczenie, to można go tak samo zabezpieczyć sznureczkiem z klipsem . Na zdjęciach wygląda ciekawie, ciężko mi tylko wyobrazić sobie jego wielkość i ciężar na głowie u dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
dalmag Re: nowy procesor medel RONDO 27.06.13, 13:59 Przymierzaliśmy na głowie 10-latki podczas szkolenia no jest dość spory, nie da się całkowicie przykryć włosami, wydaje się masywny w stosunku do opus 2, gdzie cewka płaska. Bardziej martwi mnie to, że może spaść podczas skoków i biegania i czy obudowa wytrzyma taki upadek. Doczepianie sznureczków wydaje mi się bez sensu, łatwiej zaczepić, strącić niż jeżeli jest noszony tak jak teraz na uchu. Na razie mam mieszane uczucia. Jakby udało się jakoś zmniejszyć baterie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc39 Re: nowy procesor medel RONDO IP: *.bb.online.no 11.12.13, 21:40 Jesli ktos nigdy nie probowal Rondo, to nie nalezy wymyslac na jeg temat. Ja nosze Rondo. Dzwiek w Rondo jest taki sam, jak w moim Opusie 2. Rondo nosze sobie zamiast Opusa. Pomimo rozmiaru (nie jest az takie znowu wielkie i ciezkke), nosi sie je wygodniej od Opusa. Nie przekreca sie, jak mysla niektorzy. Nalezy odpowiednio dobrac sile magnesu. Tak, trzeba bardziej uwazac, jak sie zaklada/zdejmuje sweter/czapke, ale bez przesady. Sami od glowy nieodpada. Rondo jest super. Na razie mam jedno. Czeka mnie mala walka o drugie. Wierze, ze sie UDA. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek4 Re: nowy procesor medel RONDO 12.12.13, 10:53 Z tego co piszesz wnioskuję że jesteś osoba dorosłą i dla Ciebie Rondo może być super ale z małymi dziećmi jest trochę inaczej. Ty raczej nie tarzasz się po dywanie a jak Ci procesor spadnie to od razu reagujesz, poza tym u dorosłego silniejszy magnes nie jest takim problemem jak przy delikatnej skórze i małej ilości włosów u malucha. Ale dobrze ze pojawiają się nowe rozwiązania, kiedyś pewnie i zasilanie uda się zmniejszyć ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc39 Re: nowy procesor medel RONDO IP: *.157.48.214.tmi.telenormobil.no 12.12.13, 16:24 Tak dorosla i doroslym polecam Rondo, jesli beda mieli okazje ten procesor dostac. A najlepiej miec dwa na zmiane. Sama mam 2 opusy i Rondo. O Rondo nummer 2 musze troche powalczyc. Osobiscie nie interesuje mnie az tak temat zaimplantowanych dzieci, bo bardziej interesuja mnie wrazenia i doswiadczenia doroslych. Zatem jesli chodzi o dzieci i procesory, to najwyzej Med-el powinienien sie o to bardziej postarac. Z Ronda jestem bardzo zadowolona. Jeszcze tylko musze sobie kupic te nowe szufladki na baterie 2XS, czy jak to sie nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pestka(z doskoku) Re: nowy procesor medel RONDO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.13, 20:21 Jakby nie patrzec jest to forum O DZIECIACH. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia11022000 Re: nowy procesor medel RONDO 14.12.13, 23:53 wady - głownie wynikające z położenia cewki. 1. mikrofon znajduje się zimą pod czapką, kaskiem - co może ograniczać łatwość dopływu dźwięku 2. sporo osób ma dość daleko - w stosunku do ucha- umieszczoną cewkę -więc rozmowa przez telefon bez kabla lub systemu fm jest utrudniona 3. ze znanych mi nastolatków z implantami ( a znam ich około 20 w wieku 13-18 lat) większość lubi słuchać muzyki za pomocą dużych słuchawek obejmujących procesor - procesor rondo powoduje konieczność umieszczenia słuchawek w "nienaturalnej" pozycji - a to dla nich jest niedoprzyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś