Dodaj do ulubionych

Bajki o kwiatach

10.03.11, 08:40
Piszę do 15 marca projekt edukacyjno-ekologiczny. Ponieważ pierwsza wersja dotyczyła w części ekologicznej sadzenia drzew, działania tzw. kulturalno-edukacyjne też szły w tym kierunku i literatura już była. Tymczasem okazało się, że sadzić drzewek nie można, ale będziemy ukwiecać teren nad oczkiem wodnym i potrzebne są inne teksty. Znacie może jakieś bajki, teksty generalnie prozą o kwiatach dla dzieci? Najlepiej żeby to były kwiaty czy roślinki ozdobne, ewentualnie krzewy, rodzime, ale dla kontrastu mogłyby też być np. sukulenty. Przychodzi mi do głowy na razie Andersen i "Ciocia Arnika", ale to trochę mało. Działania planowane są na całe wakacje. Może coś Wam przychodzi na myśl?
Obserwuj wątek
    • zuzannao Re: Bajki o kwiatach 10.03.11, 09:44
      Ze staroci, ale uroczych - Ewa Szelburg-Zarembina "Ogród króla Marcina" w zbiorze "Królestwo bajki".
      • chaber69 Re: Bajki o kwiatach 10.03.11, 09:48
        Rzeczywiście - muszę poszukać Zarembiny w pudłach. Przyszła mi na myśl też Makowa Panienka, choć organicznie wręcz jej nie znosiłam za to, że tak dała się omamić Emanuelowi.
    • cipcipkurka Re: Bajki o kwiatach 10.03.11, 13:40
      "Tajemniczy ogród"
      "Wiosenna bajka" Strzałkowskiej ("Plaster czarownicy i inne baśnie")
    • mimamai Re: Bajki o kwiatach 10.03.11, 15:42
      Skoro Andersen to jeszcze "Kwiaty małej Idy" i "Motyl".
    • abepe Re: Bajki o kwiatach 10.03.11, 18:13
      A "Rok z Linneą"? Może być taki rodzaj prozy?
    • gkacha Re: Bajki o kwiatach 11.03.11, 11:46
      Ze staroci mogłaby też być "Wiosenna wędrówka" Bechlerowej (wydanej z serii Poczytaj mi mamo) i "Niezwykłe zdarzenie" R.M. Grońskiego (też z tej samej serii). W pierwszej z nich występują przede wszystkim drzewa, a w drugiej jest kwieciście (kwiaty rosnące na głowie, bukiety pierwiosnków wypadające z ust, spadające z nieba płatki goździków...itd)
    • bazia8 Re: Bajki o kwiatach 14.03.11, 18:32
      Ze staroci jeszcze: "Ogród pełen śpiewu" Jerzego Kiersta z ilustracjami Olgi Siemaszko
      • chaber69 Re: Bajki o kwiatach 15.03.11, 06:58
        O proszę, zapomniałam, że kupiłam tę książkę na allegro jakiś czas temu. Dziś ostatni dzień na wysłanie projektu - trochę to jak Wielka Improwizacja i dużych szans nie mamy, ale człowiek uczy się na błędach. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka