Dodaj do ulubionych

jam Kołaczyk, jam Kołaczyk - ktoś kojarzy autora?

20.06.11, 20:00
Pamiętam z dzieciństwa książeczkę, pt. Kołaczyk. Co ciekawe, była okrągła - co w tamtych zgrzebnych czasach było ewenementem! To taka wierszowana historyjka o kołaczyku, który opowiada, kim jest i jak powstał. Szło to jakoś tak: jam kołaczyk, jam kołaczyk, na masełku usmażony, na (czymś) (coś zrobiony) - niestety pamiętam tylko ten jeden wers - ale na pewno Kołaczyk powtarzał to "jam Kołaczyk, jam Kołaczyk" i opisywał jak go robili :-)

ktoś może kojarzy autora?
Obserwuj wątek
    • ophelia78 Re: jam Kołaczyk, jam Kołaczyk - ktoś kojarzy aut 20.06.11, 20:07
      Znalazłam tu:
      lubimyczytac.pl/ksiazka/81405/kolaczyk-rosyjska-bajka-ludowa
      Ciekawe, czy gdziekolwiek uda mi się to kupić...
      • kazia4 Re: jam Kołaczyk, jam Kołaczyk - ktoś kojarzy aut 20.06.11, 20:28
        Ale to okrutna bajeczka, bo na końcu lisica okazała się chytrzejsza;) Mnie było żal kołaczyka...
        Mamy jeszcze "Domeczek" z tego wydawnictwa - też w kształcie domku;)

--

Elo_Malwino MELANKA fotki;) lubisz_blues?
        • mamalgosia Re: jam Kołaczyk, jam Kołaczyk - ktoś kojarzy aut 21.06.11, 08:38
          Krąży na rynku książeczka o piernikowym ludziku, teraz widzę, że oparta na tej, którą linkujecie. Też na końcu okrutnie mu odgryziono głowę
          merlin.pl/Piernikowy-Ludzik-Pierwsze-czytanki_Maria-Mackinnon/browse/product/1,580814.html#fullinfo
      • steffa Re: jam Kołaczyk, jam Kołaczyk - ktoś kojarzy aut 21.06.11, 02:07
        Mam ją, ale po angielsku. ;)
        Ilustracje: W.Kurczewski
        • ophelia78 Re: jam Kołaczyk, jam Kołaczyk - ktoś kojarzy aut 21.06.11, 18:29
          A pod jakim tytułem wyszła po angielsku???? gdzie i kiedy???

moja dusza anglisty doznaje właśnie mąk piekielnych...
          • steffa Re: jam Kołaczyk, jam Kołaczyk - ktoś kojarzy aut 21.06.11, 20:25
            "The Little Round Bun"
            Malysh Publishers ;) 1979
    • pepperann Re: jam Kołaczyk, jam Kołaczyk - ktoś kojarzy aut 20.06.11, 20:48
      Ja mam to w starym zbiorze baśni "Jak lisica uczyła się latać". W tej chwili nie ma tej książki na allegro, ale sprawdziłam w zakończonych aukcjach, że się pojawia.
      • pepperann Re: jam Kołaczyk, jam Kołaczyk - ktoś kojarzy aut 20.06.11, 20:48
        Oczywiście, jeśli zależy ci na historyjce a nie na okrągłej książce ;-)
        • ophelia78 Re: jam Kołaczyk, jam Kołaczyk - ktoś kojarzy aut 20.06.11, 20:59
          Dzięki, Pepperann!
          Wrzuciłam Lisicę do allegrowej subskrypcji, bo rzeczywiście bardziej zależy mi na historyjce. Ale jeśli pojawi się gdzieś, kiedyś okrągła książeczka, to i tak nabędę - choć raczej z sentymentu i pewnie dla siebie (tak jak chyba dla siebie kupiłam wydaną 40 lat temu "Bajkę o niedźwiedziach, niedźwiedziątku i o małym złotowłosym dziewczątku" jarmila09.wordpress.com/2010/10/19/bajke-o-niedzwiedziach/ - na razie boję się ją Jędrkowi dać do rąk! ;-) Ale kiedyś do niej dorośnie ;-)
          • pepperann Re: jam Kołaczyk, jam Kołaczyk - ktoś kojarzy aut 20.06.11, 23:12
            Ło matko, jaka cudowna książeczka, że też jej nie znałam!
            A moje córki są wielbicielkami "Małe średnie i duże" i "Gałgankowego skarbu" Lengrena... I wielbicielkami bajki o niedźwiadkach i Złotowłosej (która u nas w domu jest Złotowłoską). Muszę to mieć!
            • ophelia78 Re: jam Kołaczyk, jam Kołaczyk - ktoś kojarzy aut 21.06.11, 18:24
              >Muszę to mieć!

Pojawia się na Allegro, ale niestety zazwyczaj mocno zniszczone egzemplarze (mój wydany w 1970 roku!), za to w baaardzo różnej rozpietości cenowej. Ja zapłąciłam 30 zł (ciiicho, nie mówicie nikomu....), ale potem widziałam ze 8 zł

A historyjka jest CUDNA!
              • rykam Re: Bajka o niedźwiedziach, niedźwiedziątku... 30.12.11, 23:02
                A propos rozpiętości cenowej ;) allegro.pl/mamo-poczytaj-mi-lengren-bajka-o-wyd-1-bdb-i1983535699.html Ostatnio przypomniałam sobie o tej pozycji. Też kiedyś miałam, lubiłam i przepadła tak samo jak "Gałgankowy skarb" a zakupiony kartonowy od Babaryby polubiłyśmy z córeczką obie od pierwszego przeczytania - cudna ta opowiastka (choć nie przepadam za rymowanymi a język wykręca mi się na "uśmiechnijże się :D i te przeurocze ilustracje w kwadracikach :)
                • steffa Re: Bajka o niedźwiedziach, niedźwiedziątku... 31.12.11, 01:25
                  Konkretne ceny. :-)
                • pepperann Re: Bajka o niedźwiedziach, niedźwiedziątku... 31.12.11, 08:40
                  124???? Ja na tymże allegro kupiłam za 14 zł niedawno.
          • cipcipkurka Re: jam Kołaczyk, jam Kołaczyk - ktoś kojarzy aut 21.06.11, 08:52
            Cudowne na tym forum jest to otwieranie różnych klapeczek w mózgu i wydobywanie z nich zapomnianych wspomnień---uwielbiałam tę książeczkę z misiami, ale zupełnie tego nie pamiętałam!!!
          • abepe Re: jam Kołaczyk, jam Kołaczyk - ktoś kojarzy aut 21.06.11, 09:55
            ophelia78 napisała:

>tak jak chyba dla siebie kupiłam wydaną
            40 lat temu "Bajkę o niedźwiedziach, niedźwiedziątku i o małym złotowłosym dziewczątku"
            rel="nofollow">jarmila09.wordpress.com/2010/10/19/bajke-o-niedzwiedziach/

Jak to się śmiesznie składa, właśnie przeczytałam "Wyjątkowo długą linię" Krall, której bohaterką jest autorka tej książki Franciszka Arnsztajnowa:)
    • my-way-your-way Re: jam Kołaczyk, jam Kołaczyk - ktoś kojarzy aut 02.02.12, 21:44
      Autora nie pamiętam, ale całą historyjkę bardzo dobrze, bo uwielbiała ją moja sporo młodsza siostra i nauczyłam się, czytając jej...
      Piosenka kołaczyka była taka: "Jam kołaczyk, jam kołaczyk, jam ze skrzyni wymieciony i z pudełka wytrzęsiony, na śmietanie zamieszony (? - tu nie jestem pewna słowa, bo żeby było do rymu, to trochę dziwnie brzmi), na masełku usmażony, na okienku wystudzony. Od babuni uciekłem, od dziadunia uciekłem..." Każdej napotkanej postaci się tak przechwala, aż w końcu przechytrza go wspomniana już przez kogoś lisica.
      Mój egzemplarz niestety też gdzieś zaginął, a strasznie bym chciała ją dla synka. Myślę, że byłby zachwycony...
      • kazze Re: jam Kołaczyk, jam Kołaczyk - ktoś kojarzy aut 02.02.12, 22:27
        W tym zbiorze też jest bajka o kołaczyku, ale wersja (i piosenka) jest nieco inna :)
        www.empik.com/rosyjskie-bajki-ludowe-opracowanie-zbiorowe,p1045666170,ksiazka-p
    • polsam Re: jam Kołaczyk, jam Kołaczyk - ktoś kojarzy aut 11.06.20, 13:59
      To jest rosyjska bajka dla dzieci.
      W oryginale nazywa się "Kołobok", czyli Kołaczyk, bądź Bocheneczek.
      Koniecznie ma być okrągły, bo toczył się po drodze, uciekając od dziadka i babki, którzy go upiekli i innych mieszkańców lasu :)
    • jozefina8 Re: jam Kołaczyk, jam Kołaczyk - ktoś kojarzy aut 17.06.20, 17:16
      Proszę podgląd:
      mojeksiazeczki.video.blog/2016/01/03/kolaczyk/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka