bea-sjf 24.06.11, 21:42 Kroniki Archeo wydają się byc idealną pozycją na wakacje. Wyszukiwarka powiedziała mi tylko, że tom "egipski" planowała kupić Violik. Udało się? Jak się czyta? Warto? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaea Re: "Kroniki Archeo" Stelmaszczyk 25.06.11, 14:59 Moja 10 latka - wytrawna czytelniczka była bardzo zadowolona, podobało sie jej na tyle że zamówilismy drugą część. Czyta się fajnie choc moim zdaniem ilustracje pozostawiają wiele do życzenia. Odpowiedz Link
mama_kasia OT ;-) 26.06.11, 21:04 Przepraszam Cię Bea z góry za wtręt, ale co widzę ten wątek to mi się "Seksmisja" przypomina i "te z archeo" ;-))) Odpowiedz Link
violik hmmm 26.06.11, 22:05 Dziecię dostało grecką wersję na koniec roku jako nagrodę (huuuurrrraaa). Ja po pobieżnym obejrzeniu cała jestem na tak, bo mapki, przypisy, tłumaczenia kto, co i jak. Ja lubię takie książki. A dziecię na razie ma stosik innych książek- nagród i muszę powiedzieć, że inne pozycje jakoś bardziej ją pociągają. Jest inny as. Napiszę co, jak uda mi się wyrwać książkę z łapek. Egipskiej części nie kupiliśmy - i może dobrze. Ale się nie sugeruj - dzieci są bardzo indywidualne w podejściu do literatury w wieku trochę starszym. Mam 10-latkę i 12-latkę i widzę na codzień co się dzieje. Czasem ich wybory są dla mnie niezrozumiałe... Odpowiedz Link
zefi-rynna Re: hmmm 29.06.11, 21:31 Moja 10 latka przeczytała z zapartym tchem i natychmiast drugi tom i czeka na trzeci Krzyżacki. NAmawiam ją na zrecenzowanie, bo mi samej jakoś przeczytało się bez entuzjazmu. i też nie lubię tego typu ilustracji - Martynkowaty. Odpowiedz Link
beataj02 Re: hmmm 12.07.11, 11:50 Jestem opóźniona w wątkach ;-), bo w niedzielę wróciliśmy z 2-tygodniowych wakacji bez dostępu do internetu. Ale Kroniki były jedynym sposobem na wyciągnięcie Młodego z basenu, w sumie dobrze, bo wolę, jak ma płuca, a nie skrzela. W każdym razie egipska część podobała mu się bardzo, z niecierpliwością czeka na zakup kolejnej. I zauważyłam, że w trakcie czytania dookoła naszego leżaka przykucały inne dzieciaki z Polski, a nawet kiedyś jeden tatuś się zapomniał - gdy przerwałam lekturę na chwilkę rozmowy z koleżanką i mój Sz. przywołał mnie do porządku głośnym "mamusiu, czytasz, czy gadasz ?, bo nie wiem, co dalej", z boku dobiegło męskim głosem "no właśnie, mnie też to ciekawi" :D Ilustracje w stylu martynkowym, daje się wytrzymać, za to dla mnie plusem są te wszelkie "wtrącenia", ramki, wycinki z gazet, dodatkowe informacje - lubimy taki styl Odpowiedz Link
nchyb Re: "Kroniki Archeo" Stelmaszczyk 18.09.11, 15:37 moje 11-letnie dziecko w ramach rozrywki w czasie wakcji czytało lekturę, czyli Mity greckie. Percy Jackson też zachwycił. I tak się zastanawiam, czy ta grecka część Kronik Archeo (Skarb Atlantów) jest wart uwagi? Czy dla 11-latka nie będzie to za dziecinne? Dziewczyny, wasze dzieci czytały? Jak wrażenia? Odpowiedz Link
violik Re: "Kroniki Archeo" Stelmaszczyk 18.09.11, 17:24 Moja 12-latka przeczytała to w wakacje. I mówi, że jest OK. Teraz czyta część egipską. Dziecko poleca. Odpowiedz Link
nchyb Re: "Kroniki Archeo" Stelmaszczyk 18.09.11, 21:38 dziecku podziękuj :-) Zamówiłam, zobaczymy jak moje zareaguje, ale teraz jest na etapie zainteresowania Olimpem i jego mieszkańcami... Odpowiedz Link