Dodaj do ulubionych

"Kroniki Archeo" Stelmaszczyk

24.06.11, 21:42
Kroniki Archeo wydają się byc idealną pozycją na wakacje. Wyszukiwarka powiedziała mi tylko, że tom "egipski" planowała kupić Violik. Udało się? Jak się czyta? Warto?
Obserwuj wątek
    • mamaea Re: "Kroniki Archeo" Stelmaszczyk 25.06.11, 14:59
      Moja 10 latka - wytrawna czytelniczka była bardzo zadowolona, podobało sie jej na tyle że zamówilismy drugą część. Czyta się fajnie choc moim zdaniem ilustracje pozostawiają wiele do życzenia.
    • mama_kasia OT ;-) 26.06.11, 21:04
      Przepraszam Cię Bea z góry za wtręt, ale co widzę ten wątek to mi się
      "Seksmisja" przypomina i "te z archeo" ;-)))
      • violik hmmm 26.06.11, 22:05
        Dziecię dostało grecką wersję na koniec roku jako nagrodę (huuuurrrraaa).
        Ja po pobieżnym obejrzeniu cała jestem na tak, bo mapki, przypisy, tłumaczenia kto, co i jak. Ja lubię takie książki. A dziecię na razie ma stosik innych książek- nagród i muszę powiedzieć, że inne pozycje jakoś bardziej ją pociągają. Jest inny as. Napiszę co, jak uda mi się wyrwać książkę z łapek.
        Egipskiej części nie kupiliśmy - i może dobrze.
        Ale się nie sugeruj - dzieci są bardzo indywidualne w podejściu do literatury w wieku trochę starszym. Mam 10-latkę i 12-latkę i widzę na codzień co się dzieje. Czasem ich wybory są dla mnie niezrozumiałe...
        • zefi-rynna Re: hmmm 29.06.11, 21:31
          Moja 10 latka przeczytała z zapartym tchem i natychmiast drugi tom i czeka na trzeci Krzyżacki. NAmawiam ją na zrecenzowanie, bo mi samej jakoś przeczytało się bez entuzjazmu.
          i też nie lubię tego typu ilustracji - Martynkowaty.
          • beataj02 Re: hmmm 12.07.11, 11:50
            Jestem opóźniona w wątkach ;-), bo w niedzielę wróciliśmy z 2-tygodniowych wakacji bez dostępu do internetu.
            Ale Kroniki były jedynym sposobem na wyciągnięcie Młodego z basenu, w sumie dobrze, bo wolę, jak ma płuca, a nie skrzela. W każdym razie egipska część podobała mu się bardzo, z niecierpliwością czeka na zakup kolejnej. I zauważyłam, że w trakcie czytania dookoła naszego leżaka przykucały inne dzieciaki z Polski, a nawet kiedyś jeden tatuś się zapomniał - gdy przerwałam lekturę na chwilkę rozmowy z koleżanką i mój Sz. przywołał mnie do porządku głośnym "mamusiu, czytasz, czy gadasz ?, bo nie wiem, co dalej", z boku dobiegło męskim głosem "no właśnie, mnie też to ciekawi" :D
            Ilustracje w stylu martynkowym, daje się wytrzymać, za to dla mnie plusem są te wszelkie "wtrącenia", ramki, wycinki z gazet, dodatkowe informacje - lubimy taki styl
    • nchyb Re: "Kroniki Archeo" Stelmaszczyk 18.09.11, 15:37
      moje 11-letnie dziecko w ramach rozrywki w czasie wakcji czytało lekturę, czyli Mity greckie. Percy Jackson też zachwycił. I tak się zastanawiam, czy ta grecka część Kronik Archeo (Skarb Atlantów) jest wart uwagi? Czy dla 11-latka nie będzie to za dziecinne? Dziewczyny, wasze dzieci czytały? Jak wrażenia?
      • violik Re: "Kroniki Archeo" Stelmaszczyk 18.09.11, 17:24
        Moja 12-latka przeczytała to w wakacje. I mówi, że jest OK. Teraz czyta część egipską. Dziecko poleca.
        • nchyb Re: "Kroniki Archeo" Stelmaszczyk 18.09.11, 21:38
          dziecku podziękuj :-)
          Zamówiłam, zobaczymy jak moje zareaguje, ale teraz jest na etapie zainteresowania Olimpem i jego mieszkańcami...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka