Dodaj do ulubionych

Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-)

07.12.11, 16:49
Czy ja mogę tu zapytać o książki dla nieco starszych ? Potrzeba mi bowiem nieco inspiracji w kwestii prezentowo-książkowej. Co chciałybyscie znaleźć w swoim stosiku, ewentualnie same sobie lub komuś sprezentować, hmm?
Obserwuj wątek
    • abepe Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 07.12.11, 19:41
      Mojemu mężowi chcę kupić między innymi coś o Syberii, bo bardzo go zafrapował ten region (i, bardzo!!!, kolej transsyberyjska) dzięki lekturze "Lodu" Dukaja i "Wzgórzu błękitnego snu" Newerly'ego.
      Waham się między Wielkim bazarem kolejowym. Pociągiem przez Azję Paula Theroux, tego samego autora Pociagiem widmo do Gwiazdy Wschodu oraz Pałkiewicza Syberią. Wyprawą na biegun zimna.
      • mamapodziomka Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 09:56
        Gdybys jeszcze mogla cos polecic o transsyberyjskiej, to bym chetnie podkradla pomysl na prezent ;))) Pociagi u nas w domu ciesza sie szczegolna estyma :)))
      • flurcia Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 13:06
        Znalazłam o Syberii coś takiego : Po Syberii Colin Thubron - www.matras.pl/po-syberii.html#
        • flurcia Syberia 08.12.11, 13:10
          Za szybko kliknęłam:
          1. Syberia. Zimowa odyseja Romuald Koperski
          2. Sybir i Syberia Anna Kubajak
          3.Pojedynek z Syberią Romuald Koperski
          4. Syberia -moje dzieciństwo Jan Onoszko

Nie czytała, żadnej, trafiłam na nie przez przypadek.
          • abepe Re: Syberia 08.12.11, 14:16
            Oj, z Waszych propozycji mogę niezły nowy stosik mężowi zbudować:))
            Muszę poczytać recenzje i coś wybrać (nie więcej niż 2, zawsze, dość często, kupuję mu hurtem a jednak czasu nie przybywa)

Myślałam też o 1Q89 Murakamiego, ale po artykule w Książkach chyba wolałabym Kronikę ptaka nakręcacza.

Ja mam ochotę na Korczaka Olczak-Ronikier i zgodnie z tradycją powinnam dostać koleją część Dzieci Przemocy Lessing. Ale chyba nie wyszła:(

Nie wiem czy coś wyjdzie z prezentów jakichkolwiek, bo mamy w styczniu jechać na koncert i powinniśmy pod choinkę kupić sobie bilety i 2 baki paliwa:))

Ale mam też zgodnie z tradycją nam, rodzicom coś u mojej mamy zamówić. Chciałam przy okazji zamawiania od babci dla wnuków dorzucić sobie coś z Formatu (Bajki Ezopa) lub Bony (Dzieci Sancheza), bo w tych wydawnictwach chcę zamawiać. Dumam.
            • niebioska Re: Syberia 08.12.11, 23:03
              abepe napisała:
              > Myślałam też o 1Q89 Murakamiego, ale po artykule w Książkach chyb
              > a wolałabym Kronikę ptaka nakręcacza.

I chyba byłby to dobry wybór. Choć 1Q84 też świetna - ale ja już nie jestem w stanie Murakamiego obiektywnie ocenić, bo kocham go bezwarunkowo :).
            • rykam Re: Syberia 10.12.11, 14:59
              > Myślałam też o 1Q89 Murakamiego, ale po artykule w Książkach chyb
              > a wolałabym Kronikę ptaka nakręcacza.

Moja koleżanka "Kronikę" uwielbia, ale mnie jakoś rozczarowała. Było to moje pierwsze zetknięcie z tym autorem, więc może dla tego. Z ciekawości wytypowałam kilka innych jego starszych tytułów i się zapoznam kiedyś dla sprawdzenia czy opinii nie zmienię :)
              • abepe Murakami 11.12.11, 16:58
                rykam napisała:

> Moja koleżanka "Kronikę" uwielbia, ale mnie jakoś rozczarowała. Było to moje pi
                > erwsze zetknięcie z tym autorem, więc może dla tego. Z ciekawości wytypowałam k
                > ilka innych jego starszych tytułów i się zapoznam kiedyś dla sprawdzenia czy op
                > inii nie zmienię :)

Nas na początku rozczarowało "Po zmierzchu". A potem zaczęliśmy o tym rozmawiać i odkryliśmy wiele zalet tej książki.
                A na Gwiazdkę dwa lata teku dostałam film na podstawie Murakamiego Tony Takitani.
                • niebioska Re: Murakami 12.12.11, 21:30
                  abepe napisała:
                  > A na Gwiazdkę dwa lata teku dostałam film na podstawie Murakamiego Tony Takitani
                  >
                  .

Abepe, i jak ten film? Bo ja właśnie od dwóch lat myślę, żeby go kupić mężowi pod choinkę. I od dwóch lat w końcu kupuję coś innego :).
                  • abepe Re: Murakami 12.12.11, 21:40
                    niebioska napisała:

> abepe napisała:
                    > > A na Gwiazdkę dwa lata teku dostałam film na podstawie Murakamiego h> ttp://> > merlin.pl/Tony-Takitani_Jun-Ichikawa/browse/product/2,627300.html.
                    >
                    > Abepe, i jak ten film? Bo ja właśnie od dwóch lat myślę, żeby go kupić mężowi p
                    > od choinkę. I od dwóch lat w końcu kupuję coś innego :).

Bardzo subtelny, spokojny, kontemplacyjny. Nam się podobał, ale nie jest to film, do którego się wraca po 2 dniach. Ale myślę, że niedługo wrócimy, może właśnie podczas Świąt.
                    • steffa Re: Murakami 18.12.11, 22:42
                      Matko, ten film był dla mnie po prostu nieznośny. Brrr...
                      • abepe Re: Murakami 18.12.11, 22:46
                        steffa napisała:

> Matko, ten film był dla mnie po prostu nieznośny. Brrr...

Dlaczego?
                        Problem żony bohatera był dla mnie tak egzotyczny, że aż wciągający;)
              • steffa Re: Syberia 18.12.11, 22:44
                Najbardziej lubię właśnie "Kronikę..." i "Sputnik Sweetheart". Zresztą "Sputnik..." był pierwszą książką Murakamiego, którą kiedyś przypadkowo wypożyczyłam. Był to efekt przeczesywania półki ''literatura japońska". ;)
            • kanga_and_roo Re: Syberia 10.12.11, 23:28
              Pamiętaj, że "1Q84" to 3 tomy.

Romuald Koperski to bardzo nierówna książka. Początek niezły, ale potem się powtarza i nic się nie dzieje.
          • kanga_and_roo Re: Syberia 16.12.11, 14:32
            Słyszałam dobre recenzje książki "Po Syberii" Colina Thubrona (czarne.com.pl/?a=1916)
            Wydawnictwo dla mnie jest gwarancją jakości :)

Zamierzam sięgnąć po tę książkę, ale na razie jeszcze jej nie widziałam, więc swojego zdania o tej "Syberii" nie mam.
    • agni71 Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 07.12.11, 20:28
      Mój mąz ucieszył sie ostatnio z dwóch ksiązek, które pomogą mu wymyslić nowe, fajne wycieczki dla całej rodfziny:
      "Przewodnik archeologiczny po Polsce" oraz

"Na ludowo" - przewodnik po skansenach, muzeach o tematyce ludowej

Szukamy teraz czegoś w tym stylu, ale opisujacego stanowiska paleontologiczne (ślady dinozaurów) w Polsce, moze ktos zna jakąś ciekawa i aktualna pozycję?

Tesciowa na Gwiazdke dostanie "Cukiernie pod amorem. Hryciowie" (na zyczenie)

A sobie kupiłam sama poniekąd na Mikołaja "kto zabil panią Skrof?" Miki Waltariego.

Nie pogardziłabym kompletem odcinków serialu o Wallanderze, wersja szwedzka.
      • sylwina76 Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 07.12.11, 21:56
        MIkołaj w tym roku pojawił się dużo wcześniej - po prostu musiałam mieć kilka nowości od razu, trochę kupił mąż, trochę "sprezentowałam" sobie sama. Co jeszcze bym chciała.... na pewno Nowy Jork z Bony, może Cmentarz w Pradze Umberto Eco - to na długie zimowe wieczory i jeszcze parę nowości z Carta Blanca, tych podróżniczych. Po Korczaku mam ochotę ponownie czytać biografię (swego czasu zaczytywałam się wszystkimi "malarzami, teraz ponownie zabieram się do Dzienników M. Dąbrowskiej). A i jeszcze nie obraziłabym się, gdyby Mikołaj podarowałby mi Mastering the Art of French Cooking (1 i 2) Julii Child.
    • yantichy Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 07.12.11, 23:22
      Prezentowo dla rodziny- świeżo wydane "Dzienniki kołymskie" Jacka Hugo-Badera, "Kronikarki " Chomętowskiej plus któregoś Chrisa Niedenthala (chyba tego z Marginesów, albo dużo wcześniejsze "Polska. Rekwizyty"). I kryminał, "Ziarno prawdy"
      • violik Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 13:40
        Jeśli chodzi o świeżo wydane "Dzienniki kołymskie" Jacka Hugo-Badera, to słuchałam właśnie audycji z udziałem autora, który barwnie opowiada o książce. Bardzo zachęcające. I chyba sobie kupię na Gwiazdkę. Mąż raczej dostanie sweterek :).
    • steffa Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 07.12.11, 23:42
      Na razie kupiłam tylko nowego Murakamiego dla przyjaciółki. :-)
    • rzezucha.ma Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 00:50
      Ja już dostałam "jak ktoś mógł na to pozwolić" i pół "Nowego Jorku" z Bony :)
      Jeszcze "dzienniki kołymskie " obowiązkowo dla m. i Mitologia japońska dla mamy. Na razie tyle.
      • rzezucha.ma Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 18.12.11, 00:47
        Dokupiłam "Marzenie Celta" dla taty.

AAA! No i ja!
        Zapytałam przymilnie męża "wiesz, co by mi sprawiło największa radość?"...
        I leci do mnie wielkie pudło książek z Amazona. Książek "dla dzieci", dodam. Ale dla mnie. Nie wiem, czy to się mieści w kategorii "dla dorosłych" :D
    • nat_bad Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 00:52
      No to ja też, narazie mam - Ziarno prawdy Miłoszewskiego, mam zamówienie na Mendozę, myslałam tez o rodzinie Borgiów Puzo, ale ma chyba raczej średnie recenzje (może ktos czytał?) Po waszych podpowiedziach myślę jeszcze o Waltarim dla miłosniczki kryminałów.
      dawajcie, cos jeszcze ;-)

• anick5791 Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 17:28
        nat_bad napisała:

> No to ja też, narazie mam - Ziarno prawdy Miłoszewskiego, mam zamówienie na Men
        > dozę, myslałam tez o rodzinie Borgiów Puzo, ale ma chyba raczej średnie recenzj
        > e (może ktos czytał?) Po waszych podpowiedziach myślę jeszcze o Waltarim dla
        > miłosniczki kryminałów.
        > dawajcie, cos jeszcze ;-)
        >
        >

Czytałam i mnie się bardzo podobała. Dawno, dawno czytałam, więc trudno mi się rozwinąć ;) Ale klimat historyczny bardzo mi przypadł do gustu.

A dla siebie bym chciała coś z literatury rozrywkowej o sielskim wiejskim życiu np. "Sam urok", albo "Siedlisko", albo i jedno i drugie :) a oprócz tego chętnie bym znalazła pod choinką "Biednych ludzi z miasta Łodzi". Najpewniej sama udam Mikołajai sobie zamówię ;)
        >
        • abepe Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 17:32
          I jeszcze Lekcje muzyki Piotra Orawskiego!

właśnie słuchamy:)
    • gopio1 Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 14:19
      Dla miłośnika historii - "Śladami zapomnianych bohaterów" - niebanalna książka o losach ludzi związanych z II wojną światową. To książkowa wersja bloga Biszopa.

Dla miłośnika Marqueza, Zafona, Pilipiuka i Łysiaka - "Cmentarz w Pradze" - Eco.

Dla miłośniczki biografii - książka jej rówieśniczki, a więc bliska też ze względu na wydarzenia historycznie - "Marzenia i tajemnice" Danuty Wałęsy.

Dla osoby którą życie teraz bardzo ciężko doświadcza - "Ludzie na walizkach. Nowe historie." Hołowni

Sama chętnie przeczytałabym "Lalki w ogniu. Opowieści z Indii".
      • abepe Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 14:25
        Ja bym się chętnie zdołowała przy pomocy "Wojna nie ma w sobie nic z kobiety" nagrodzonej Angelusem.

Im dłużej myślę, tym lista mi się wydłuża.

Bettelheima jeszcze nie kupiłam...
        • sylwina76 Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 14:47
          Chętnie znalazłabym pod chonką także Służące Kathryn Stockett.
          • violik Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 16:09
            Sylwina76 napisała:

> Chętnie znalazłabym pod chonką także Służące Kathryn Stockett.

To ja polecam audiobook, który jest po prostu bardzo dobry. Podzielony na trzy głosy: Anny Seniuk, Anny Guzik oraz Karoliny Gruszki. Film (niskobudżetowy) podobno podbija USA. Nie mogę się doczekać.
            • sylwina76 Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 21:24
              Dziękuję :)
            • uccello Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 23:28
              Sylwina76 napisała:
              >Służące Kathryn Stockett.
              >(...) polecam audiobook, który jest po prostu bardzo dobry

Też mi się bardzo podobał. Jak skończyłam słuchać, zaczęłam od początku.
            • cipcipkurka Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 09.12.11, 09:46
              W trójmiejskich kinach "Służące" grali przez jakieś trzy tygodnie i koniec. Nie zdążyłam.
        • cipcipkurka Wojna nie ma w sobie nic z kobiety 09.12.11, 09:45
          Mój Mąż to dostał jakiś czas temu i czytał "do poduszki". Równolegle czytał o bitwie pod Kurskiem---czyli też wojna, ale tym razem z męskiej perspektywy. I ta kobieca bardzo go zdołowała---widziałam ulgę, z jaką skończył czytać tę książkę.
          Ja muszę znaleźć w sobie siły, żeby po nią sięgnąć. Na razie mi tych sił brak.
          • flurcia Re: Wojna nie ma w sobie nic z kobiety 09.12.11, 17:24
            Czytałam. Godna polecenia.
          • abepe Re: Wojna nie ma w sobie nic z kobiety 11.12.11, 16:53
            cipcipkurka napisała:

> Mój Mąż to dostał jakiś czas temu i czytał "do poduszki". Równolegle czytał o b
            > itwie pod Kurskiem---czyli też wojna, ale tym razem z męskiej perspektywy. I ta
            > kobieca bardzo go zdołowała---widziałam ulgę, z jaką skończył czytać tę książk
            > ę.
            > Ja muszę znaleźć w sobie siły, żeby po nią sięgnąć. Na razie mi tych sił brak.

Mam kilka takich książek na półce, które czekają na odpowiednie siły. Skąd je wziąć?
    • pytalijka Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 10.12.11, 08:28
      Ja mężowi kupuję dorosłą wersję Afryki Kazika, czyli ROWEREM i pieszo przez czarny ląd.
      Teraz czytamy z oczami na słupkach Mój chłopiec, motor i ja - polecam i ciekawa jestem czy powstanie wersja dla dzieci
    • biala_ladecka Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 10.12.11, 11:23
      Choć jestem zdeklarowaną nie-miłośniczką fantastyki, sobie pod choinką położę "Lód" Dukaja, bo lubię zimowe, niekończące się podróże i nagabywania niejakiej abepe ;)
      Poza tym, długo wyczekiwane "Dzienniki kołymskie".
      Okołoksiążkowo, zamówiłam u siostry (tfu tfu, u Gwiazdora) kubek z Jadwinią.

Mama dostanie najnowszą część "Cukierni pod amorem", a jak Gwiazdor zracjonalizuje sobie przepływ gotówki, być może okaże się, że dorzuci także biografię Danuty Wałęsy.
      • abepe Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 11.12.11, 16:50
        biala_ladecka napisała:

> Choć jestem zdeklarowaną nie-miłośniczką fantastyki, sobie pod choinką położę "
        > Lód" Dukaja, bo lubię zimowe, niekończące się podróże i nagabywania niejakiej a
        > bepe ;)

Przyznaję, kilka razy już o nim pisałam starając się wywołać zainteresowanie:)) Naszym, męża i moim zdaniem, należy mu się za tę książkę, księgisko, Nobel!!!

Pisałam wyżej, że czytałam to przez pół wakacji i jesień, bo to ponad 1000 stron drobną czcionką i bez obrazków;) A trudno to czytać do poduszki, bo przysypiając gubi się wątki i miesza nazwiska, a i do kolejki się nie nadaje, bo ciężkie jak diabli. Na pewno do tego wrócę, gdy będę miała czas na spokojne delektowanie się, wracanie do niektórych wątków. Napisz jak, jako nie-miłośniczka fantastyki "Lód" odebrałaś (chociaż fantastyka tam w sumie jest bardzo dyskretna) a ja Ci wtedy podrzucę link do bardzo ciekawej rozmowy z Dukajem na jego temat:))
    • bogusia1231 Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 10.12.11, 17:47
      1Q89 Murakamiego przyniosłam dzisaj z biblioteki, a zastanawiam się nad "Ołówkiem"...
    • scan_dal Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 11.12.11, 19:07
      Ostatnie odkrycie: Kod władzy - takie pomieszanie Kodu Leonarda da Vinci, Roku 1984 i Kapłana. - Dla starszego czytelnika w sam raz.
      Również: Tarabas. Gość na tej ziemi - całkiem ciekawe.
    • abepe Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 11.12.11, 22:31
      Uff, wybrałam prezenty od moich rodziców dla mnie i męża i brata i bratowej. Kupiłam w księgarni Bona, bo mają naprawdę dobre ceny.

Dla brata i bratowej:
      "Gra o tron" i "Kuna za kaloryferem",
      dla nas "Po Syberii" (jednak to, stron ma najmniej z tych syberyjskich z Czarnego, ale ten fragment z opisu: pod lodem mamuty zachowane tak, że można policzyć liście z ich ostatniego posiłku. I na przemian: jedno odmarza, a drugie zamarza mnie przekonał; kto czytał "Lód" ten będzie wiedział dlaczego:) i "Korczak. Próba biografii".
      Po przejrzeniu kilkuset pozycji mam długą listę Koniecznie przeczytać!!!
      A tu do emerytury jeszcze 30 lat!:(
    • kasia_piet Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 12.12.11, 16:55
      Dla męża:
      Album ze zdjęciami Żyburtowicza Portret PRL i Dzieje Warszawy nazwami pisane.
      Ja oczekuję Dzienników kołymskich.
    • abepe Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 12.12.11, 20:27
      Dominują w dorosłych prezentach książki wspominkowe, podróżnicze i dołujące.
      Nie macie ochoty na coś z gruntu pozytywnego?
      • toris_a Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 12.12.11, 22:44
        Ja przestalam juz udawac ze kupuje ksiazki dla dzieci :) Wiec rodzina dopytujac sie o prezenty dla mnie - ma zlecenie zdobycia: Kosika nr 9, 2 ostatnich tomow "Zwiadowcow", 3 tomy o uczniu Stracharza i Ferdynanda Szkodnika M. Palasza. Juz mi slinka leci na mysl o worku Mikolaja :))))) Z doroslych "Taniec ze smokami"

Maz dostanie tez slowo drukowane, choc malo intelektualne - "Sam naprawam ...", u nas w rodzinie to tylko plec piekna podbija statystyki czytelnicze :)
        • tattarak Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 13.12.11, 01:02
          toris_a napisała:
          > Ja przestalam juz udawac ze kupuje ksiazki dla dzieci :) Wiec rodzina dopytujac
          > sie o prezenty dla mnie - ma zlecenie zdobycia (...)

Niestety, mnie jeszcze nikt nie zapytał co bym chciała, choć się przygotowałam do tematu. Na razie czekam cierpliwie;)

Muszę zdobyć coś fajnego o Indiach i coś, co postawi do pionu matkę żywiołowego dwulatka (owa matka dostaje mocny wycisk ostatnio;) Gdyby ktoś miał jakieś pomysły, będę wdzięczna.
          • h_annah Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 16.12.11, 16:55
            O Indiach polecam "Lalki w ogniu" Pauliny Wilk www.polskieradio.pl/9/206/Artykul/496218,-Paulina-Wilk-%E2%80%93-Lalki-w-ogniu-Opowiesci-z-Indii
          • bruy-ere tattarak 18.12.11, 11:48
            > Muszę zdobyć coś fajnego o Indiach i coś, co postawi do pionu matkę żywiołowego
            > dwulatka (owa matka dostaje mocny wycisk ostatnio;)

"Być kobietą i nie zwariować" - osobiście nie czytałam, ale polecała mi bardzo mama dwójki żywiołowych maluchów ;-)
            "Jędza w domu" - to mam, sporo tam o "urokach" macierzyństwa, ogólnie fajnie się czyta
            • tattarak Re: tattarak 21.12.11, 16:36
              Dzięki za typy, owa matka po namyśle zasugerowała jednak, aby iść w muzykę:)
      • blankaz Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 13.12.11, 09:00
        W temacie pozytywnych książek to ja kupiłam Manna i Maternę dla Mamy :)
        Mam nadzieję, że zdążę przeczytać zanim wróci po świętach do siebie :)
        Zastanawiam się nad Niedźwieckim albo Czubaszek dla siebie.
    • agisek Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 16.12.11, 14:41
      Mamie kupiłam pierwszy tom "Cukierni pod Amorem", a sama bardzo bym chciała nową Allice Munro z Dwóch Sióstr.
      • alistar1 Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 18.12.11, 14:34
        agisek napisała:

a sama bardzo bym chciała nową Allice Munro z Dwóch Sióstr.

Ja dostanę "Zbyt wiele szczęścia". I jeszcze "Dziewczynkę w zielonym sweterku". Nowa Marzi po znajomości trafiła do mnie wcześniej.
    • muchomorek23 Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 16.12.11, 17:45
      właśnie kurier przyniósł kolejną pakę ze śmiechem : a mówiła już Pani że to ostatnia ( tak było tydzień temu). przyszły Dzienniki kołymskie dla teścia ( mam nadzieję, że później pożyczy) Ja i Gustaw dla mamy i teraz się jeszcze zastanawiam nad tym Lodem Dukaja. ech facet będzie miał co opowiadać
    • lunatica Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 17.12.11, 21:05
      Nie wiem czemu, ale u nas Mikołaj głównie biografie w tym roku podrzucił...
      "Życie" Keitha Richardsa
      "Steve Jobs" Waltera Isaacsona

"Granatowa krew" Wiktora Hagena
      "Apetyczna Panna Dahl"
      "30 minut Jamiego"
      - to dla mnie

"Każdy szczyt ma swój Czubaszek" - dostała mama, a tata audiobook "Gaumardżos" Państwa Mellerów :-)

Co znajdziemy pod choinką jeszcze nie wiem... może znowu bibliograficznie dla mamy? - wspomnienia Danuty Wałęsy albo wspomnienia o Marku Grechucie? Sama nie wiem... może "Dzienniki kołymskie"? A tata? - pewnie dostanie kolejny audiobook, zależy mi na czymś w interpretacji Krzysztofa Gosztyły - może "W imię róży"? - się zobaczy :-)
      • ammbrozyjka Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 17.12.11, 21:44
        Siostrze (na jej życzenie) kupiłam "Czarne mleko" Safak i I tom dziennika Mrożka, szwagrowi - sequal "Uwikłania" Miłoszewskiego, czyli "Ziarno prawdy" (po prawdzie to sama mam wielką ochotę na ta książkę), sobie 'zamówiłam' lekko masochistycznie pozycję non-fiction z Czarnego o Koreii: "Światu nie ma czego zazdrościć" - podobno równie straszne, co wyśmienite...
        Ja Mamie zamówiłam autobiografię D. Wałęsy (opierałam sie długo, bo mam awersję do best-sellerów, ale czytałam takie intrygujące artykuło-recenzjo-relacje ze spotkań autorskich, że spodziewam się, iż pani prezydentowa pokazała pazur) i wspomnienia Agaty Tuszynskiej z umierania jej męża: "Ćwiczenia z utraty" - wyszło na to, że książki Żon dostanie moja rodzicielka, a Tato - też symetrycznie - 2 non-fiction z Czarnego: "Bałkańskie upiory. Podróż przez historię" i "Kraj utracony. Moja historia Izraela".
        Dla męża mam Jeffreya "The Marriage Plot" ;-))
        • ammbrozyjka Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 17.12.11, 21:48
          > Dla męża mam Jeffreya "The Marriage Plot" ;-))

Jeffrey ma nazwisko: Eugenides !
      • sylwina76 Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 17.12.11, 21:57
        lunatica napisała:

> Nie wiem czemu, ale u nas Mikołaj głównie biografie w tym roku podrzucił...
        > "Życie" Keitha Richardsa

Miałam ochotę kupić dzisiaj - w 2012 mija 50 lat od debiutu scenicznego Rolling Stones. Dzięki mojemu tacie, w wieku 4 lat znałam wszystkie ich płyty na pamięć, a także biografie poszczególnych członków zespołu :)

> "30 minut Jamiego"
        > - to dla mnie
        Mam i uważam, że to jest najsłabsza książka Jamiego Oliviera. Program TV jest super, ale książka dość chaotyczna, trudna. W 30 minut niestety nie dałam rady ugotować obiadu wg Jamiego :(

Apetyczna Panna Dahl - też bym chciała dostać od Mikołaja.... Aktualnie czytam Tost. Historia chłopięcego głodu, wcześniej Moje życie we Francji Julii Child i mam niedosyt/ głód takich książek :)
        • lunatica Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 17.12.11, 22:03
          sylwina76 napisała:

> > "30 minut Jamiego"
          > > - to dla mnie
          > Mam i uważam, że to jest najsłabsza książka Jamiego Oliviera. Program TV jest
          > super, ale książka dość chaotyczna, trudna. W 30 minut niestety nie dałam rady
          > ugotować obiadu wg Jamiego :(

Gotować jeszcze nie próbowałam, kartkuję :-)

> Aktualnie czytam Tost. Historia chłopięcego głodu,

A! Widzisz o tym zapomniałam (tak to jest jak się czyta kilka książek równolegle)! Bo też dostałam od Mikołaja :-))) i bardzo mi się podoba!

> wcześniej Moje życie we Francji Julii Child i mam niedosyt/ głód takich książek :)

Ha! Też lubię :-) Nawet bardzo!
          • cipcipkurka Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 22.12.11, 10:05
            Ja też na razie kartkuję, ale gotowałam wg przepisów z programu TV. I uważam, że dla osób zainteresowanych gotowaniem, które już to potrafią jako tako robić, to książka rzeczywiście może być słabsza od pozostałych. Strasznie mało w niej zup, które jednak w naszej kuchni zajmują ważne miejsce.
            Ale z drugiej strony pokazuje kilka fajnych propozycji na szybkie gotowanie, takie gdy wraca się po pracy do domu, a tu nic nie naszykowane. Tylko oczywiście trzeba mieć wyładowane siaty ze sobą ;) I nauczyłam się kilku trików, które ułatwiają kuchenne zmagania.
            Jednak przyznaję, nie umiem zrobić obiadu w 30 minut :( Ale po pierwsze moja kuchnia jest wielkości tej wyspy kuchennej, którą J.O. ma u siebie, po drugie on nie ma dzieci, które mu się plączą pod nogami, którym trzeba w tym samym czasie pomóc w milionie rzeczy, albo rozdzielić walczących ;)
            • sylwina76 Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 22.12.11, 10:30
              cipcipkurka napisała:

> Jednak przyznaję, nie umiem zrobić obiadu w 30 minut
              Nie da się - chyba, że zakupy zrobione, kuchnia i sprzęty kuchenne przygotowane, składniki umyte i pokrojone. Ale i tak miotałam się po kuchni z obłędem w oczach :)

po drugie on
              > nie ma dzieci, które mu się plączą pod nogami, którym trzeba w tym samym czasie
              > pomóc w milionie rzeczy, albo rozdzielić walczących ;)

Ma i to czwórkę!!!! Ale fakt, nie plączą mu się pod nogami :)

Ja uwielbiam Jamiego zarówno jego książki (najbardziej Włoską Wyprawę...) jak i jego programy.
              Nie obraziłabym się jednak gdyby Mikołaj mi podarował wielką Julię Child (szkoda, że nikt tego nie przetłumaczył, jest tylko Gotuj z Julią) i Apetyczną Pannę Dahl.
              Teraz niestety będę musiała zająć się gotowaniem zupełnie innych potraw :( Wigilia to Wigilia i niektórzy członkowie rodziny nie byliby zachwyceni gdybym przygotowała ją wg Jamiego :)
              • cipcipkurka Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 22.12.11, 11:00
                A propos dzieci, świąt i Jamiego---widziałaś taką serię "Jamie's Kid' Best Christmas Ever"?
                Przepraszam za zmianę tematu i uciekam do garów ;)
                • sylwina76 Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 22.12.11, 12:04
                  Nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje!!!!
        • steffa Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 18.12.11, 22:48
          Właśnie, muszę kupić "Życie"! Niestety nie było go w bonito podczas przecen. ;-)
          Kupiłabym jeszcze biografie Korczaka i Broniewskiego, choć nie lubię biografii. Cha. cha.
          Sama dostałam właśnie "Drwala" Witkowskiego i "Mapę i terytorium" Houellebecqa.
          • steffa Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 18.12.11, 22:56
            Generalnie dali ciała z datą wydania wspomnień K.R.
          • tattarak Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 18.12.11, 23:12
            steffa napisała:
            > Sama dostałam właśnie "Drwala" Witkowskiego (...)

O 'Drwalu" słuchałam trzy godziny temu jadąc samochodem - podobno audiobook też jest niezły, choć czytany przez autora (a to podobno rzadko się sprawdza).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka