nat_bad 07.12.11, 16:49 Czy ja mogę tu zapytać o książki dla nieco starszych ? Potrzeba mi bowiem nieco inspiracji w kwestii prezentowo-książkowej. Co chciałybyscie znaleźć w swoim stosiku, ewentualnie same sobie lub komuś sprezentować, hmm? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abepe Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 07.12.11, 19:41 Mojemu mężowi chcę kupić między innymi coś o Syberii, bo bardzo go zafrapował ten region (i, bardzo!!!, kolej transsyberyjska) dzięki lekturze "Lodu" Dukaja i "Wzgórzu błękitnego snu" Newerly'ego. Waham się między Wielkim bazarem kolejowym. Pociągiem przez Azję Paula Theroux, tego samego autora Pociagiem widmo do Gwiazdy Wschodu oraz Pałkiewicza Syberią. Wyprawą na biegun zimna. Odpowiedz Link
mamapodziomka Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 09:56 Gdybys jeszcze mogla cos polecic o transsyberyjskiej, to bym chetnie podkradla pomysl na prezent ;))) Pociagi u nas w domu ciesza sie szczegolna estyma :))) Odpowiedz Link
flurcia Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 13:06 Znalazłam o Syberii coś takiego : Po Syberii Colin Thubron - www.matras.pl/po-syberii.html# Odpowiedz Link
flurcia Syberia 08.12.11, 13:10 Za szybko kliknęłam: 1. Syberia. Zimowa odyseja Romuald Koperski 2. Sybir i Syberia Anna Kubajak 3.Pojedynek z Syberią Romuald Koperski 4. Syberia -moje dzieciństwo Jan Onoszko Nie czytała, żadnej, trafiłam na nie przez przypadek. Odpowiedz Link
abepe Re: Syberia 08.12.11, 14:16 Oj, z Waszych propozycji mogę niezły nowy stosik mężowi zbudować:)) Muszę poczytać recenzje i coś wybrać (nie więcej niż 2, zawsze, dość często, kupuję mu hurtem a jednak czasu nie przybywa) Myślałam też o 1Q89 Murakamiego, ale po artykule w Książkach chyba wolałabym Kronikę ptaka nakręcacza. Ja mam ochotę na Korczaka Olczak-Ronikier i zgodnie z tradycją powinnam dostać koleją część Dzieci Przemocy Lessing. Ale chyba nie wyszła:( Nie wiem czy coś wyjdzie z prezentów jakichkolwiek, bo mamy w styczniu jechać na koncert i powinniśmy pod choinkę kupić sobie bilety i 2 baki paliwa:)) Ale mam też zgodnie z tradycją nam, rodzicom coś u mojej mamy zamówić. Chciałam przy okazji zamawiania od babci dla wnuków dorzucić sobie coś z Formatu (Bajki Ezopa) lub Bony (Dzieci Sancheza), bo w tych wydawnictwach chcę zamawiać. Dumam. Odpowiedz Link
niebioska Re: Syberia 08.12.11, 23:03 abepe napisała: > Myślałam też o 1Q89 Murakamiego, ale po artykule w Książkach chyb > a wolałabym Kronikę ptaka nakręcacza. I chyba byłby to dobry wybór. Choć 1Q84 też świetna - ale ja już nie jestem w stanie Murakamiego obiektywnie ocenić, bo kocham go bezwarunkowo :). Odpowiedz Link
rykam Re: Syberia 10.12.11, 14:59 > Myślałam też o 1Q89 Murakamiego, ale po artykule w Książkach chyb > a wolałabym Kronikę ptaka nakręcacza. Moja koleżanka "Kronikę" uwielbia, ale mnie jakoś rozczarowała. Było to moje pierwsze zetknięcie z tym autorem, więc może dla tego. Z ciekawości wytypowałam kilka innych jego starszych tytułów i się zapoznam kiedyś dla sprawdzenia czy opinii nie zmienię :) Odpowiedz Link
abepe Murakami 11.12.11, 16:58 rykam napisała: > Moja koleżanka "Kronikę" uwielbia, ale mnie jakoś rozczarowała. Było to moje pi > erwsze zetknięcie z tym autorem, więc może dla tego. Z ciekawości wytypowałam k > ilka innych jego starszych tytułów i się zapoznam kiedyś dla sprawdzenia czy op > inii nie zmienię :) Nas na początku rozczarowało "Po zmierzchu". A potem zaczęliśmy o tym rozmawiać i odkryliśmy wiele zalet tej książki. A na Gwiazdkę dwa lata teku dostałam film na podstawie Murakamiego Tony Takitani. Odpowiedz Link
niebioska Re: Murakami 12.12.11, 21:30 abepe napisała: > A na Gwiazdkę dwa lata teku dostałam film na podstawie Murakamiego Tony Takitani > . Abepe, i jak ten film? Bo ja właśnie od dwóch lat myślę, żeby go kupić mężowi pod choinkę. I od dwóch lat w końcu kupuję coś innego :). Odpowiedz Link
abepe Re: Murakami 12.12.11, 21:40 niebioska napisała: > abepe napisała: > > A na Gwiazdkę dwa lata teku dostałam film na podstawie Murakamiego h> ttp://> > merlin.pl/Tony-Takitani_Jun-Ichikawa/browse/product/2,627300.html. > > Abepe, i jak ten film? Bo ja właśnie od dwóch lat myślę, żeby go kupić mężowi p > od choinkę. I od dwóch lat w końcu kupuję coś innego :). Bardzo subtelny, spokojny, kontemplacyjny. Nam się podobał, ale nie jest to film, do którego się wraca po 2 dniach. Ale myślę, że niedługo wrócimy, może właśnie podczas Świąt. Odpowiedz Link
steffa Re: Murakami 18.12.11, 22:42 Matko, ten film był dla mnie po prostu nieznośny. Brrr... Odpowiedz Link
abepe Re: Murakami 18.12.11, 22:46 steffa napisała: > Matko, ten film był dla mnie po prostu nieznośny. Brrr... Dlaczego? Problem żony bohatera był dla mnie tak egzotyczny, że aż wciągający;) Odpowiedz Link
steffa Re: Syberia 18.12.11, 22:44 Najbardziej lubię właśnie "Kronikę..." i "Sputnik Sweetheart". Zresztą "Sputnik..." był pierwszą książką Murakamiego, którą kiedyś przypadkowo wypożyczyłam. Był to efekt przeczesywania półki ''literatura japońska". ;) Odpowiedz Link
kanga_and_roo Re: Syberia 10.12.11, 23:28 Pamiętaj, że "1Q84" to 3 tomy. Romuald Koperski to bardzo nierówna książka. Początek niezły, ale potem się powtarza i nic się nie dzieje. Odpowiedz Link
kanga_and_roo Re: Syberia 16.12.11, 14:32 Słyszałam dobre recenzje książki "Po Syberii" Colina Thubrona (czarne.com.pl/?a=1916) Wydawnictwo dla mnie jest gwarancją jakości :) Zamierzam sięgnąć po tę książkę, ale na razie jeszcze jej nie widziałam, więc swojego zdania o tej "Syberii" nie mam. Odpowiedz Link
agni71 Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 07.12.11, 20:28 Mój mąz ucieszył sie ostatnio z dwóch ksiązek, które pomogą mu wymyslić nowe, fajne wycieczki dla całej rodfziny: "Przewodnik archeologiczny po Polsce" oraz "Na ludowo" - przewodnik po skansenach, muzeach o tematyce ludowej Szukamy teraz czegoś w tym stylu, ale opisujacego stanowiska paleontologiczne (ślady dinozaurów) w Polsce, moze ktos zna jakąś ciekawa i aktualna pozycję? Tesciowa na Gwiazdke dostanie "Cukiernie pod amorem. Hryciowie" (na zyczenie) A sobie kupiłam sama poniekąd na Mikołaja "kto zabil panią Skrof?" Miki Waltariego. Nie pogardziłabym kompletem odcinków serialu o Wallanderze, wersja szwedzka. Odpowiedz Link
sylwina76 Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 07.12.11, 21:56 MIkołaj w tym roku pojawił się dużo wcześniej - po prostu musiałam mieć kilka nowości od razu, trochę kupił mąż, trochę "sprezentowałam" sobie sama. Co jeszcze bym chciała.... na pewno Nowy Jork z Bony, może Cmentarz w Pradze Umberto Eco - to na długie zimowe wieczory i jeszcze parę nowości z Carta Blanca, tych podróżniczych. Po Korczaku mam ochotę ponownie czytać biografię (swego czasu zaczytywałam się wszystkimi "malarzami, teraz ponownie zabieram się do Dzienników M. Dąbrowskiej). A i jeszcze nie obraziłabym się, gdyby Mikołaj podarowałby mi Mastering the Art of French Cooking (1 i 2) Julii Child. Odpowiedz Link
yantichy Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 07.12.11, 23:22 Prezentowo dla rodziny- świeżo wydane "Dzienniki kołymskie" Jacka Hugo-Badera, "Kronikarki " Chomętowskiej plus któregoś Chrisa Niedenthala (chyba tego z Marginesów, albo dużo wcześniejsze "Polska. Rekwizyty"). I kryminał, "Ziarno prawdy" Odpowiedz Link
violik Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 13:40 Jeśli chodzi o świeżo wydane "Dzienniki kołymskie" Jacka Hugo-Badera, to słuchałam właśnie audycji z udziałem autora, który barwnie opowiada o książce. Bardzo zachęcające. I chyba sobie kupię na Gwiazdkę. Mąż raczej dostanie sweterek :). Odpowiedz Link
steffa Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 07.12.11, 23:42 Na razie kupiłam tylko nowego Murakamiego dla przyjaciółki. :-) Odpowiedz Link
rzezucha.ma Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 00:50 Ja już dostałam "jak ktoś mógł na to pozwolić" i pół "Nowego Jorku" z Bony :) Jeszcze "dzienniki kołymskie " obowiązkowo dla m. i Mitologia japońska dla mamy. Na razie tyle. Odpowiedz Link
rzezucha.ma Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 18.12.11, 00:47 Dokupiłam "Marzenie Celta" dla taty. AAA! No i ja! Zapytałam przymilnie męża "wiesz, co by mi sprawiło największa radość?"... I leci do mnie wielkie pudło książek z Amazona. Książek "dla dzieci", dodam. Ale dla mnie. Nie wiem, czy to się mieści w kategorii "dla dorosłych" :D Odpowiedz Link
nat_bad Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 00:52 No to ja też, narazie mam - Ziarno prawdy Miłoszewskiego, mam zamówienie na Mendozę, myslałam tez o rodzinie Borgiów Puzo, ale ma chyba raczej średnie recenzje (może ktos czytał?) Po waszych podpowiedziach myślę jeszcze o Waltarim dla miłosniczki kryminałów. dawajcie, cos jeszcze ;-) Odpowiedz Link
anick5791 Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 17:28 nat_bad napisała: > No to ja też, narazie mam - Ziarno prawdy Miłoszewskiego, mam zamówienie na Men > dozę, myslałam tez o rodzinie Borgiów Puzo, ale ma chyba raczej średnie recenzj > e (może ktos czytał?) Po waszych podpowiedziach myślę jeszcze o Waltarim dla > miłosniczki kryminałów. > dawajcie, cos jeszcze ;-) > > Czytałam i mnie się bardzo podobała. Dawno, dawno czytałam, więc trudno mi się rozwinąć ;) Ale klimat historyczny bardzo mi przypadł do gustu. A dla siebie bym chciała coś z literatury rozrywkowej o sielskim wiejskim życiu np. "Sam urok", albo "Siedlisko", albo i jedno i drugie :) a oprócz tego chętnie bym znalazła pod choinką "Biednych ludzi z miasta Łodzi". Najpewniej sama udam Mikołajai sobie zamówię ;) > Odpowiedz Link
abepe Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 17:32 I jeszcze Lekcje muzyki Piotra Orawskiego! właśnie słuchamy:) Odpowiedz Link
gopio1 Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 14:19 Dla miłośnika historii - "Śladami zapomnianych bohaterów" - niebanalna książka o losach ludzi związanych z II wojną światową. To książkowa wersja bloga Biszopa. Dla miłośnika Marqueza, Zafona, Pilipiuka i Łysiaka - "Cmentarz w Pradze" - Eco. Dla miłośniczki biografii - książka jej rówieśniczki, a więc bliska też ze względu na wydarzenia historycznie - "Marzenia i tajemnice" Danuty Wałęsy. Dla osoby którą życie teraz bardzo ciężko doświadcza - "Ludzie na walizkach. Nowe historie." Hołowni Sama chętnie przeczytałabym "Lalki w ogniu. Opowieści z Indii". Odpowiedz Link
abepe Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 14:25 Ja bym się chętnie zdołowała przy pomocy "Wojna nie ma w sobie nic z kobiety" nagrodzonej Angelusem. Im dłużej myślę, tym lista mi się wydłuża. Bettelheima jeszcze nie kupiłam... Odpowiedz Link
sylwina76 Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 14:47 Chętnie znalazłabym pod chonką także Służące Kathryn Stockett. Odpowiedz Link
violik Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 16:09 Sylwina76 napisała: > Chętnie znalazłabym pod chonką także Służące Kathryn Stockett. To ja polecam audiobook, który jest po prostu bardzo dobry. Podzielony na trzy głosy: Anny Seniuk, Anny Guzik oraz Karoliny Gruszki. Film (niskobudżetowy) podobno podbija USA. Nie mogę się doczekać. Odpowiedz Link
uccello Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 08.12.11, 23:28 Sylwina76 napisała: >Służące Kathryn Stockett. >(...) polecam audiobook, który jest po prostu bardzo dobry Też mi się bardzo podobał. Jak skończyłam słuchać, zaczęłam od początku. Odpowiedz Link
cipcipkurka Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 09.12.11, 09:46 W trójmiejskich kinach "Służące" grali przez jakieś trzy tygodnie i koniec. Nie zdążyłam. Odpowiedz Link
cipcipkurka Wojna nie ma w sobie nic z kobiety 09.12.11, 09:45 Mój Mąż to dostał jakiś czas temu i czytał "do poduszki". Równolegle czytał o bitwie pod Kurskiem---czyli też wojna, ale tym razem z męskiej perspektywy. I ta kobieca bardzo go zdołowała---widziałam ulgę, z jaką skończył czytać tę książkę. Ja muszę znaleźć w sobie siły, żeby po nią sięgnąć. Na razie mi tych sił brak. Odpowiedz Link
flurcia Re: Wojna nie ma w sobie nic z kobiety 09.12.11, 17:24 Czytałam. Godna polecenia. Odpowiedz Link
abepe Re: Wojna nie ma w sobie nic z kobiety 11.12.11, 16:53 cipcipkurka napisała: > Mój Mąż to dostał jakiś czas temu i czytał "do poduszki". Równolegle czytał o b > itwie pod Kurskiem---czyli też wojna, ale tym razem z męskiej perspektywy. I ta > kobieca bardzo go zdołowała---widziałam ulgę, z jaką skończył czytać tę książk > ę. > Ja muszę znaleźć w sobie siły, żeby po nią sięgnąć. Na razie mi tych sił brak. Mam kilka takich książek na półce, które czekają na odpowiednie siły. Skąd je wziąć? Odpowiedz Link
pytalijka Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 10.12.11, 08:28 Ja mężowi kupuję dorosłą wersję Afryki Kazika, czyli ROWEREM i pieszo przez czarny ląd. Teraz czytamy z oczami na słupkach Mój chłopiec, motor i ja - polecam i ciekawa jestem czy powstanie wersja dla dzieci Odpowiedz Link
biala_ladecka Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 10.12.11, 11:23 Choć jestem zdeklarowaną nie-miłośniczką fantastyki, sobie pod choinką położę "Lód" Dukaja, bo lubię zimowe, niekończące się podróże i nagabywania niejakiej abepe ;) Poza tym, długo wyczekiwane "Dzienniki kołymskie". Okołoksiążkowo, zamówiłam u siostry (tfu tfu, u Gwiazdora) kubek z Jadwinią. Mama dostanie najnowszą część "Cukierni pod amorem", a jak Gwiazdor zracjonalizuje sobie przepływ gotówki, być może okaże się, że dorzuci także biografię Danuty Wałęsy. Odpowiedz Link
abepe Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 11.12.11, 16:50 biala_ladecka napisała: > Choć jestem zdeklarowaną nie-miłośniczką fantastyki, sobie pod choinką położę " > Lód" Dukaja, bo lubię zimowe, niekończące się podróże i nagabywania niejakiej a > bepe ;) Przyznaję, kilka razy już o nim pisałam starając się wywołać zainteresowanie:)) Naszym, męża i moim zdaniem, należy mu się za tę książkę, księgisko, Nobel!!! Pisałam wyżej, że czytałam to przez pół wakacji i jesień, bo to ponad 1000 stron drobną czcionką i bez obrazków;) A trudno to czytać do poduszki, bo przysypiając gubi się wątki i miesza nazwiska, a i do kolejki się nie nadaje, bo ciężkie jak diabli. Na pewno do tego wrócę, gdy będę miała czas na spokojne delektowanie się, wracanie do niektórych wątków. Napisz jak, jako nie-miłośniczka fantastyki "Lód" odebrałaś (chociaż fantastyka tam w sumie jest bardzo dyskretna) a ja Ci wtedy podrzucę link do bardzo ciekawej rozmowy z Dukajem na jego temat:)) Odpowiedz Link
bogusia1231 Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 10.12.11, 17:47 1Q89 Murakamiego przyniosłam dzisaj z biblioteki, a zastanawiam się nad "Ołówkiem"... Odpowiedz Link
scan_dal Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 11.12.11, 19:07 Ostatnie odkrycie: Kod władzy - takie pomieszanie Kodu Leonarda da Vinci, Roku 1984 i Kapłana. - Dla starszego czytelnika w sam raz. Również: Tarabas. Gość na tej ziemi - całkiem ciekawe. Odpowiedz Link
abepe Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 11.12.11, 22:31 Uff, wybrałam prezenty od moich rodziców dla mnie i męża i brata i bratowej. Kupiłam w księgarni Bona, bo mają naprawdę dobre ceny. Dla brata i bratowej: "Gra o tron" i "Kuna za kaloryferem", dla nas "Po Syberii" (jednak to, stron ma najmniej z tych syberyjskich z Czarnego, ale ten fragment z opisu: pod lodem mamuty zachowane tak, że można policzyć liście z ich ostatniego posiłku. I na przemian: jedno odmarza, a drugie zamarza mnie przekonał; kto czytał "Lód" ten będzie wiedział dlaczego:) i "Korczak. Próba biografii". Po przejrzeniu kilkuset pozycji mam długą listę Koniecznie przeczytać!!! A tu do emerytury jeszcze 30 lat!:( Odpowiedz Link
kasia_piet Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 12.12.11, 16:55 Dla męża: Album ze zdjęciami Żyburtowicza Portret PRL i Dzieje Warszawy nazwami pisane. Ja oczekuję Dzienników kołymskich. Odpowiedz Link
abepe Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 12.12.11, 20:27 Dominują w dorosłych prezentach książki wspominkowe, podróżnicze i dołujące. Nie macie ochoty na coś z gruntu pozytywnego? Odpowiedz Link
toris_a Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 12.12.11, 22:44 Ja przestalam juz udawac ze kupuje ksiazki dla dzieci :) Wiec rodzina dopytujac sie o prezenty dla mnie - ma zlecenie zdobycia: Kosika nr 9, 2 ostatnich tomow "Zwiadowcow", 3 tomy o uczniu Stracharza i Ferdynanda Szkodnika M. Palasza. Juz mi slinka leci na mysl o worku Mikolaja :))))) Z doroslych "Taniec ze smokami" Maz dostanie tez slowo drukowane, choc malo intelektualne - "Sam naprawam ...", u nas w rodzinie to tylko plec piekna podbija statystyki czytelnicze :) Odpowiedz Link
tattarak Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 13.12.11, 01:02 toris_a napisała: > Ja przestalam juz udawac ze kupuje ksiazki dla dzieci :) Wiec rodzina dopytujac > sie o prezenty dla mnie - ma zlecenie zdobycia (...) Niestety, mnie jeszcze nikt nie zapytał co bym chciała, choć się przygotowałam do tematu. Na razie czekam cierpliwie;) Muszę zdobyć coś fajnego o Indiach i coś, co postawi do pionu matkę żywiołowego dwulatka (owa matka dostaje mocny wycisk ostatnio;) Gdyby ktoś miał jakieś pomysły, będę wdzięczna. Odpowiedz Link
h_annah Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 16.12.11, 16:55 O Indiach polecam "Lalki w ogniu" Pauliny Wilk www.polskieradio.pl/9/206/Artykul/496218,-Paulina-Wilk-%E2%80%93-Lalki-w-ogniu-Opowiesci-z-Indii Odpowiedz Link
bruy-ere tattarak 18.12.11, 11:48 > Muszę zdobyć coś fajnego o Indiach i coś, co postawi do pionu matkę żywiołowego > dwulatka (owa matka dostaje mocny wycisk ostatnio;) "Być kobietą i nie zwariować" - osobiście nie czytałam, ale polecała mi bardzo mama dwójki żywiołowych maluchów ;-) "Jędza w domu" - to mam, sporo tam o "urokach" macierzyństwa, ogólnie fajnie się czyta Odpowiedz Link
tattarak Re: tattarak 21.12.11, 16:36 Dzięki za typy, owa matka po namyśle zasugerowała jednak, aby iść w muzykę:) Odpowiedz Link
blankaz Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 13.12.11, 09:00 W temacie pozytywnych książek to ja kupiłam Manna i Maternę dla Mamy :) Mam nadzieję, że zdążę przeczytać zanim wróci po świętach do siebie :) Zastanawiam się nad Niedźwieckim albo Czubaszek dla siebie. Odpowiedz Link
agisek Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 16.12.11, 14:41 Mamie kupiłam pierwszy tom "Cukierni pod Amorem", a sama bardzo bym chciała nową Allice Munro z Dwóch Sióstr. Odpowiedz Link
alistar1 Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 18.12.11, 14:34 agisek napisała: a sama bardzo bym chciała nową Allice Munro z Dwóch Sióstr. Ja dostanę "Zbyt wiele szczęścia". I jeszcze "Dziewczynkę w zielonym sweterku". Nowa Marzi po znajomości trafiła do mnie wcześniej. Odpowiedz Link
muchomorek23 Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 16.12.11, 17:45 właśnie kurier przyniósł kolejną pakę ze śmiechem : a mówiła już Pani że to ostatnia ( tak było tydzień temu). przyszły Dzienniki kołymskie dla teścia ( mam nadzieję, że później pożyczy) Ja i Gustaw dla mamy i teraz się jeszcze zastanawiam nad tym Lodem Dukaja. ech facet będzie miał co opowiadać Odpowiedz Link
lunatica Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 17.12.11, 21:05 Nie wiem czemu, ale u nas Mikołaj głównie biografie w tym roku podrzucił... "Życie" Keitha Richardsa "Steve Jobs" Waltera Isaacsona "Granatowa krew" Wiktora Hagena "Apetyczna Panna Dahl" "30 minut Jamiego" - to dla mnie "Każdy szczyt ma swój Czubaszek" - dostała mama, a tata audiobook "Gaumardżos" Państwa Mellerów :-) Co znajdziemy pod choinką jeszcze nie wiem... może znowu bibliograficznie dla mamy? - wspomnienia Danuty Wałęsy albo wspomnienia o Marku Grechucie? Sama nie wiem... może "Dzienniki kołymskie"? A tata? - pewnie dostanie kolejny audiobook, zależy mi na czymś w interpretacji Krzysztofa Gosztyły - może "W imię róży"? - się zobaczy :-) Odpowiedz Link
ammbrozyjka Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 17.12.11, 21:44 Siostrze (na jej życzenie) kupiłam "Czarne mleko" Safak i I tom dziennika Mrożka, szwagrowi - sequal "Uwikłania" Miłoszewskiego, czyli "Ziarno prawdy" (po prawdzie to sama mam wielką ochotę na ta książkę), sobie 'zamówiłam' lekko masochistycznie pozycję non-fiction z Czarnego o Koreii: "Światu nie ma czego zazdrościć" - podobno równie straszne, co wyśmienite... Ja Mamie zamówiłam autobiografię D. Wałęsy (opierałam sie długo, bo mam awersję do best-sellerów, ale czytałam takie intrygujące artykuło-recenzjo-relacje ze spotkań autorskich, że spodziewam się, iż pani prezydentowa pokazała pazur) i wspomnienia Agaty Tuszynskiej z umierania jej męża: "Ćwiczenia z utraty" - wyszło na to, że książki Żon dostanie moja rodzicielka, a Tato - też symetrycznie - 2 non-fiction z Czarnego: "Bałkańskie upiory. Podróż przez historię" i "Kraj utracony. Moja historia Izraela". Dla męża mam Jeffreya "The Marriage Plot" ;-)) Odpowiedz Link
ammbrozyjka Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 17.12.11, 21:48 > Dla męża mam Jeffreya "The Marriage Plot" ;-)) Jeffrey ma nazwisko: Eugenides ! Odpowiedz Link
sylwina76 Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 17.12.11, 21:57 lunatica napisała: > Nie wiem czemu, ale u nas Mikołaj głównie biografie w tym roku podrzucił... > "Życie" Keitha Richardsa Miałam ochotę kupić dzisiaj - w 2012 mija 50 lat od debiutu scenicznego Rolling Stones. Dzięki mojemu tacie, w wieku 4 lat znałam wszystkie ich płyty na pamięć, a także biografie poszczególnych członków zespołu :) > "30 minut Jamiego" > - to dla mnie Mam i uważam, że to jest najsłabsza książka Jamiego Oliviera. Program TV jest super, ale książka dość chaotyczna, trudna. W 30 minut niestety nie dałam rady ugotować obiadu wg Jamiego :( Apetyczna Panna Dahl - też bym chciała dostać od Mikołaja.... Aktualnie czytam Tost. Historia chłopięcego głodu, wcześniej Moje życie we Francji Julii Child i mam niedosyt/ głód takich książek :) Odpowiedz Link
lunatica Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 17.12.11, 22:03 sylwina76 napisała: > > "30 minut Jamiego" > > - to dla mnie > Mam i uważam, że to jest najsłabsza książka Jamiego Oliviera. Program TV jest > super, ale książka dość chaotyczna, trudna. W 30 minut niestety nie dałam rady > ugotować obiadu wg Jamiego :( Gotować jeszcze nie próbowałam, kartkuję :-) > Aktualnie czytam Tost. Historia chłopięcego głodu, A! Widzisz o tym zapomniałam (tak to jest jak się czyta kilka książek równolegle)! Bo też dostałam od Mikołaja :-))) i bardzo mi się podoba! > wcześniej Moje życie we Francji Julii Child i mam niedosyt/ głód takich książek :) Ha! Też lubię :-) Nawet bardzo! Odpowiedz Link
cipcipkurka Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 22.12.11, 10:05 Ja też na razie kartkuję, ale gotowałam wg przepisów z programu TV. I uważam, że dla osób zainteresowanych gotowaniem, które już to potrafią jako tako robić, to książka rzeczywiście może być słabsza od pozostałych. Strasznie mało w niej zup, które jednak w naszej kuchni zajmują ważne miejsce. Ale z drugiej strony pokazuje kilka fajnych propozycji na szybkie gotowanie, takie gdy wraca się po pracy do domu, a tu nic nie naszykowane. Tylko oczywiście trzeba mieć wyładowane siaty ze sobą ;) I nauczyłam się kilku trików, które ułatwiają kuchenne zmagania. Jednak przyznaję, nie umiem zrobić obiadu w 30 minut :( Ale po pierwsze moja kuchnia jest wielkości tej wyspy kuchennej, którą J.O. ma u siebie, po drugie on nie ma dzieci, które mu się plączą pod nogami, którym trzeba w tym samym czasie pomóc w milionie rzeczy, albo rozdzielić walczących ;) Odpowiedz Link
sylwina76 Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 22.12.11, 10:30 cipcipkurka napisała: > Jednak przyznaję, nie umiem zrobić obiadu w 30 minut Nie da się - chyba, że zakupy zrobione, kuchnia i sprzęty kuchenne przygotowane, składniki umyte i pokrojone. Ale i tak miotałam się po kuchni z obłędem w oczach :) po drugie on > nie ma dzieci, które mu się plączą pod nogami, którym trzeba w tym samym czasie > pomóc w milionie rzeczy, albo rozdzielić walczących ;) Ma i to czwórkę!!!! Ale fakt, nie plączą mu się pod nogami :) Ja uwielbiam Jamiego zarówno jego książki (najbardziej Włoską Wyprawę...) jak i jego programy. Nie obraziłabym się jednak gdyby Mikołaj mi podarował wielką Julię Child (szkoda, że nikt tego nie przetłumaczył, jest tylko Gotuj z Julią) i Apetyczną Pannę Dahl. Teraz niestety będę musiała zająć się gotowaniem zupełnie innych potraw :( Wigilia to Wigilia i niektórzy członkowie rodziny nie byliby zachwyceni gdybym przygotowała ją wg Jamiego :) Odpowiedz Link
cipcipkurka Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 22.12.11, 11:00 A propos dzieci, świąt i Jamiego---widziałaś taką serię "Jamie's Kid' Best Christmas Ever"? Przepraszam za zmianę tematu i uciekam do garów ;) Odpowiedz Link
sylwina76 Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 22.12.11, 12:04 Nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje!!!! Odpowiedz Link
steffa Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 18.12.11, 22:48 Właśnie, muszę kupić "Życie"! Niestety nie było go w bonito podczas przecen. ;-) Kupiłabym jeszcze biografie Korczaka i Broniewskiego, choć nie lubię biografii. Cha. cha. Sama dostałam właśnie "Drwala" Witkowskiego i "Mapę i terytorium" Houellebecqa. Odpowiedz Link
steffa Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 18.12.11, 22:56 Generalnie dali ciała z datą wydania wspomnień K.R. Odpowiedz Link
tattarak Re: Książkowo-prezentowo dla dorosłych;-) 18.12.11, 23:12 steffa napisała: > Sama dostałam właśnie "Drwala" Witkowskiego (...) O 'Drwalu" słuchałam trzy godziny temu jadąc samochodem - podobno audiobook też jest niezły, choć czytany przez autora (a to podobno rzadko się sprawdza). Odpowiedz Link