Dodaj do ulubionych

Znalezione, odkurzone po latach...

11.01.12, 15:44
Odnaleziony po 45 latach film - animowany 'Hobbit'. Projekt plastyczny Adolfa Borna.

Animacja na youtube
oraz artykuł w gazecie.

Czy coś jeszcze miało podobną historię?

Obserwuj wątek
    • tattarak Nowy Jork - Mahler, Fuka 11.01.12, 15:48
      Podobno 40 lat leżał w szufladzie...
      link
    • bruy-ere Gra "Superfarmer" 11.01.12, 16:43
      Gra została wymyślona przez profesora Karola Borsuka w 1943 roku (nazywała się wówczas „Hodowla zwierzątek”) jako sposób na zarobek w czasie wojny, a reaktywowana została w 1997 przez osoby z rodziny profesora. Zachował się podobno jeden oryginalny egzemplarz (gra wykonywana była ręcznie). Obecnie prawa do Farmera posiada Granna i sprzedaje grę do 17 krajów, m.in. do Japonii.
      • steffam Re: Gra "Superfarmer" 11.01.12, 21:12
        kochamy farmera!!!
      • tattarak Re: Gra "Superfarmer" 11.01.12, 21:30
        W Muzeum Powstania Warszawskiego nadal można kupić 'Hodowlę zwierzątek' wzorowaną na oryginale.
    • steffam "Ksiażka o Hani" 11.01.12, 21:34
      Autor: Wanda Ottenbreit www.akapit-press.com.pl/sklep/p-53-Ksiazka_o_Hani
      Pamiętam z jakiegoś innego forum książkowego albo gdzieś z sieci wpis M. Musierowicz (czy też cytat z niej), że to jej ukochana książka z dzieciństwa... Wygląda na to, że Autorce udało się przekonać macierzystego wydacę do tchnięcia życia w tę ramotkę (zastzegam, nie czytałam!)
    • bruy-ere "Bohaterski miś" 29.01.12, 18:43
      "Bohaterski miś, czyli przygody pluszowego niedźwiadka na wojnie dla dzieci od lat 10 do 100", Bronisława Ostrowicka (1881-1928) - poetka Młodej Polski, a także autorka książek dla dzieci.
      Książka powstała w 1919, ukazała się w 1920.

Wydana w 2011 przez wydawnictwo Zysk.

Na stronie Cyfrowej Biblioteki Narodowej dostępny jest skan 1. wydania - cała książka, można przeczytać od deski do deski.
      • abepe "Pan Tom buduje dom"? 31.01.12, 11:12
        Nie znam historii wznowienia, ale trochę się na nie Themersonowie naczekali.
        • bruy-ere Re: "Pan Tom buduje dom"? 31.01.12, 15:09
          1) Pan Tom buduje dom. Mathesis Polska, Warszawa, 1938
          2) Pan Tom buduje dom. Ikar publications, London, 1943
          3) Pan Tom buduje dom. Czytelnik, Warszawa, 1947
          4) Pan Tom buduje dom. Nasza Ksiegarnia, 1957
          5) Pan Tom buduje dom. Instytut Wydawniczy „Nasza księgarnia”, Warszawa, 1960
          6) Pan Tom buduje dom. Bajki-Grajki, Omedia, Warszawa, 2007

Na ostatnie wznowienie czekaliśmy 47 lat (a i tak nakład wyczerpany do cna). Wygląda na to, że egzemplarz, który pamiętam ze szkolnej biblioteki liczył sobie - wówczas - już jakieś ponad 20 lat.
          • poppy76 Re: "Pan Tom buduje dom"? 31.01.12, 16:30
            Mam nadzieje, ze wznowia, albo dodrukuja, bo nam sie nie udalo dostac.
            Nie wiem, dlaczego, ale nie zwrocilam uwagi na autora, a szkoda, bo przeciez z tworczoscia Thermersonow mialam do czynienia, ale ta filmowa. A teraz ksiazki nie moge dostac, buu.

Jakis czas temu znalazlam to:
            www.waterstones.com/waterstonesweb/products/stefan+themerson/franciszka+themerson/the+table+that+ran+away+to+the+woods/8842876/
            Za dwa miesiace ksiazka o stole, ktory uciekl do lasu bedzie wznowiona:)
            jest tez jeszcze 'My first nursery book' Franciszki, i sie nad nia zastanawiam od roku juz chyba
            www.waterstones.com/waterstonesweb/products/franciszka+themerson/jasia+reichardt/my+first+nursery+book/6258482/
            Dodam, ze wydawnictwem odpowiedzialnym za obie ksiazki jest Tate Publishing, a oni wydaja naprawde smaczne kaski.
    • bruy-ere "Fikus" 02.03.12, 11:56
      "Fikus" został wydany po raz 1-szy w Brazylii w 1964 roku pod tytułem „Zuzuquinho”.
      Autorka Wanda Mycielska (1925-2011) przebywała tam na emigracji. Książkę napisała (oraz samodzielnie zilustrowała, mimo, że nigdy nie uczyła się rysunku) dla córki Klary:

"Zabawkę, słonika z materiału, kupiłam córce, kiedy leżała chora. Fikus nie był piękny, ale ona zakochała się w nim od razu. Nie było Klary bez Fikusa ani Fikusa bez Klary. Zaczęłam pisać o nim jeszcze w latach 50. Wtedy notowałam po polsku, ręcznie, w zeszycie. Klara prawie codziennie opowiadała mi o swoich rozmowach i zabawach z Fikusem. Dopiero na początku lat 60. podczas rozmowy z moją przyjaciółką, znaną brazylijską pisarką Ligią Fagundes Telles, przyszło mi do głowy, żeby tę „twórczość” wydać. Ligia nakłoniła mnie, aby książkę napisać po portugalsku, żeby brazylijskie dzieci też poznały Fikusa." (wywiad w Rzeczpospolitej).

Książka otrzymała najwyższą nagrodę literacką w Brazylii – Premio Jabuti. Była tak popularna, że autorka i jej córka były rozponawane na ulicy.

W języku polskim ukazła się 2009 roku (44 lata od 1-szego wydania). Na język polski została przetłumaczona w 2008 roku przez samą autorkę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka