Dodaj do ulubionych

Zabawki z wełny - laleczka

23.01.12, 17:10
Dziewczyny, szukam od paru minut w sieci i wyskakują mi same lalki szydełkowe.
Potrzebuję instrukcję jak zrobić taką prostą laleczkę z wełny, główkę wypychało się watką coś tak związywało, przycinało i gotowe. Można było przyszyć oczka, zrobić sukienkę...
Potrzebuję dość pilnie.
Pomożecie?
A taką pajęczynę na patyczkach do szaszłyków? Znacie? Jak się one krzyżowały?
Obserwuj wątek
    • cipcipkurka Re: Zabawki z wełny - laleczka 23.01.12, 18:50
      Chodzi Ci o takie panny z włóczki, jak były w Plastusiowym pamiętniku? Moja Mama robiła mi takie :) Nawijało się moteczek z wełny, dość długie musiało to być (na długość lalki). U góry wiązało się na pół, żeby można zawiesić. I potem wiązało się w poprzek, żeby zrobić szyjkę.
      Jeśli o to chodzi, daj znać, mogę poprosić Mamę o bardziej szczegółowe instrukcje ;)
    • cipcipkurka Takie coś mam na myśli :) 23.01.12, 18:52
      www.kuradomowa.com/grafika/kawaler_z_wloczki.jpg
      • cipcipkurka Pajęczyna 23.01.12, 18:54
        www.qlturka.pl/projects/qlturka/resources/cms/galleries/859f65277e6585678889ae72b4c55ae0.jpg
    • katrio.na Re: Zabawki z wełny - laleczka 23.01.12, 19:05
      Tak, to te laleczki. Rączki chyba się wkładało w brzuszek i zszywało? Dobrze pamiętam?
      Rozrysowałam sobie złączenia ale nie rozumiem głowy, czy zwijając pęk na pół (tworząc jakby tył i przód) mam związać i jakby na czubku głowy ma zrobić kokardkę???

Pajęczynka podobna ale nie ta. Ta którą pamiętam byłą jakaś taka napleciona ścisło. Ale to chyba należy przeplatać i tyle. Ale nie było łączenia kasztanem. Jak to można zrobić bez niego? Albo z czymś innym, skąd ja wezmę teraz kasztany???

A pamiętacie pomponiki? Jakoś też prosto się je rozbiło?
      • cipcipkurka Re: Zabawki z wełny - laleczka 23.01.12, 19:19
        Pomponik jest bardzo prosty. Tu masz najprostszą wersję z kółkiem, ale można też bez, tylko teraz nie dam rady Ci wytłumaczyć, jak to zrobić.
        3.bp.blogspot.com/_BdJaqKChU-s/SZfb7FuVHPI/AAAAAAAAA7g/vnmA7gSpT0Y/s400/pompon.jpg
        A tu jest więcej o robieniu laleczek:
        www.kuradomowa.com/dzieci/panny_z_wloczki_male_lale.shtml
      • pa_yo Re: Zabawki z wełny - laleczka 25.01.12, 12:10
        ścisła pajęczyne robiły dzieci z podrecznikiem Razem w szkole chyba w październiku.

potrzebny był kasztan i wykałaczki lub patyki do szaszłyków, ścisłośc pajeczyny zalezy od tego jak ścisle owijasz, na każdym patyczku nitke zawijało sie dookoła i szlo do nastepnego patyczka i tak az do uzykania porządanego efektu:

https://2.bp.blogspot.com/_pmADxQ7PSbs/SsoUZhNfSfI/AAAAAAAABPM/R-1VMZAEu3s/s400/DSCF2367.JPG
        • katrio.na Re: Zabawki z wełny - laleczka 25.01.12, 20:13
          Dziękuję dziewczyny. Wybrałam laleczki.
          Wydawały mi się proste ale dla dzieci wcale nie były.
          Dochodzę do wniosku, że manualność dzisiejszych dzieci jest mocno upośledzona.
          • abepe Re: Zabawki z wełny - laleczka 25.01.12, 20:36
            katrio.na napisał:

> Dochodzę do wniosku, że manualność dzisiejszych dzieci jest mocno upośledzona.

Oj, prawda. Myślę, że ta bardziej manualne trzeba namówić na kształcenie w kierunku różnych pożytecznych (złotorączkowych;) zawodów. Będą zarabiać krocie:)
            • katrio.na Re: Zabawki z wełny - laleczka 28.01.12, 16:58
              Dzięki dziewczyny, spadło to na mnie niespodziewanie, dzięki Wam jakoś wybrnęłam ;)
              Ale muszę pochwalić swojego Dorastającego, przez te lata pracy manualnej jakoś przyzwyczaiłam się, że jego prace plastyczne są kiepskie a naprawdę niektóre wyszły mu super. Nie doceniałam go pod tym względem - zawsze ganiłam za pismo, za kłopoty z zawiązaniem sznurówek a tu proszę taka niespodzianka...

Pompony wyszły dzieciakom znacznie lepiej ;) Ale tak się zestresowałam, że ze zgrozą myślę o poniedziałku... u nas już koniec ferii... najbliższe hmmm w kwietniu?

• cipcipkurka Re: Zabawki z wełny - laleczka 30.01.12, 09:57
                No wiesz, może szybka przeprowadzka na Pomorze? U nas słońce, mega mróz i pierwszy dzień ferii :)
                Niespodziewanie to na Ciebie spadło, czyli dowiedziałaś się w niedzielę wieczorem, że na poniedziałek dziecię ma przynieść teatrzyk lalek do szkoły? :D
                • katrio.na Re: Zabawki z wełny - laleczka 30.01.12, 13:15
                  A my feriowaliśmy się na Pomorzu ;) Super było. A jakie bursztyny znaleźliśmy. Z chęcią bym tam wróciła.

Gorzej, dowiedziałam się, że muszę następnego dnia poprowadzić takie zajęcia za chorą koleżankę. Wyciągnęłam na nie też Dorastającego coby nie zespolił się razem z PS3...

• abepe Re: Zabawki z wełny - laleczka 31.01.12, 11:22
                    katrio.na napisał:

> A my feriowaliśmy się na Pomorzu ;) Super było. A jakie bursztyny znaleźliśmy.
                    > Z chęcią bym tam wróciła.

No wiesz, baz sygnału żadnego!!!!??? Skandal! (Chociaż ostatnie tygodnie miałam masakrycznie zapchane, więc pewnie i tak spotkanie by było niemożliwe;(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka