Dodaj do ulubionych

Baśnie Andersena z il. Kallaya i Stanclovej

24.01.12, 17:40
martel-ksiazki.pl/index.php?route=product/product&path=37&product_id=299
Kupiłam w dedalusie, przebieram nóżkami czekając na paczkę. Czy ktoś miał w rękach? Na forum wspominała o tym wydaniu Uccello. Trafiło także do wątku o nowościach wyd. martel.
Z opinii na stronie wydawnictwa wynika, że w tekście są literówki. Nie jest to pewnie Sochańska, ale mam nadzieję, że da się czytać? Ale dla tych ilustracji na pewno warto kupić.
Ciekawe, czy jest szansa na następne tomy?
Obserwuj wątek
    • rzezucha.ma Re: Baśnie Andersena z il. Kallaya i Stanclovej 24.01.12, 17:50
      Ja pobieżnie przeglądałam w stacjonarnym, kawał książki to jest. Nie wczytywałam się w tekst. Ilustracje ładne. Dużo nie pomogłam :D
      • uccello Re: Baśnie Andersena z il. Kallaya i Stanclovej 24.01.12, 17:53
        Auć!
        Widziałam, ku swej rozpaczy to wydanie w taniej książce( duża księgarnia na Grodzkiej w Krakowie) cena nie pomnę- albo 49 albo 59zł
        • abepe Re: Baśnie Andersena z il. Kallaya i Stanclovej 24.01.12, 17:57
          Za 45! Grodzka to krakowski oddział stacjonarny internetowego dedalusa.
          Cieszę się, że kupiłam tak tanio, ale to chyba oznacza, że marna szansa na ciąg dalszy;(
    • toris_a Re: Baśnie Andersena z il. Kallaya i Stanclovej 24.01.12, 21:12
      na allegro mozna podejrzec pare ilustracji:
      allegro.pl/basnie-andersena-andersen-duzy-tom-ilustracje-nowy-i1941856803.html
      oraz
      artodyssey1.blogspot.com/2011/02/dussan-kallay.html
      kidpix.livejournal.com/621191.html
      Natomiast najtaniej Basnie znalazlam tu:
      www.otoli.pl/ksiegarnia/prod240678_MARTEL_Basnie_Andersena.php za 38zl

Abepe - daj znac prosze jakie wrazenia i czy warto przymknac oko na bledy, czy tez bardzo raza!
      • abepe Re: Baśnie Andersena z il. Kallaya i Stanclovej 24.01.12, 21:27
        Toris_a - co to jest otoli.pl? Sprawdzona firma? Mają dobre ceny.
        • toris_a Re: Baśnie Andersena z il. Kallaya i Stanclovej 25.01.12, 21:03
          Zamawialam u nich juz 3 krotnie - bez problemow, sama nie wiem co to jest za dziwadlo handlowe - maja mydlo i powidlo :)
          Ale dosc zabawne jest zamowienie z ksiazkami, rama do roweru, kosmetykami i herbatami :)))
          • abepe Re: Baśnie Andersena z il. Kallaya i Stanclovej 25.01.12, 21:15
            toris_a napisała:

> Zamawialam u nich juz 3 krotnie - bez problemow, sama nie wiem co to jest za dz
            > iwadlo handlowe - maja mydlo i powidlo :)
            > Ale dosc zabawne jest zamowienie z ksiazkami, rama do roweru, kosmetykami i her
            > batami :)))

Aj, to tak jak w Weltbildzie:) Byłam kiedyś świadkiem sytuacji, gdy pani z obecnego Weltbildu - księgarni stacjonarnej dawnego Świata Książki przez telefon tłumaczyła klientce, że nie ma jakiejś lampy i na koniec odpowiedziała "Nie, proszę pani, nie sprzedajemy TYLKO książek". Biedna kobieta, pamiętam ją z czasów gdy sprzedawali TYLKO książki i musiało ją boleć obecne handlowanie mydłem i powidłem. Kompletnie inaczej zachowują się babki ze stacjonarnego Weltbildu, który był wcześniej Klubem dla Ciebie. Wyluzowane, wesoło wyciągąją te lampy, bombki i inne ozdoby;)
    • tattarak Re: Baśnie Andersena z il. Kallaya i Stanclovej 25.01.12, 01:09
      abepe napisała:
      > Kupiłam w dedalusie, przebieram nóżkami czekając na paczkę. Czy ktoś miał w rękach?
      > Ciekawe, czy jest szansa na następne tomy?

Kiedyś słyszałam, że drugi miał wyjść w zeszłym roku.

Zwróć uwagę, że są dwie okładki - jedna trochę bardziej subtelna i druga... tu brak mi właściwego określenia. Życzę, abyś trafiła na ładniejszą wersję:)
      • abepe Re: Baśnie Andersena z il. Kallaya i Stanclovej 25.01.12, 20:33
        Mam. Piękna księga! Tłumaczenie Marek Beylin. Postaram się w tygodniu przejrzeć tekst.

tattarak napisała:

> Zwróć uwagę, że są dwie okładki - jedna trochę bardziej subtelna i druga... tu
        > brak mi właściwego określenia. Życzę, abyś trafiła na ładniejszą wersję:)

To nie są dwie wersje okładki - to okładka i obwoluta. Ta ładniejsza to obwoluta. Bardzo starannie zrobiona, ze skrzydełek obwoluty łabędzie wchodzą na drugą (wewnętrzną) stronę okładki.
        • puellae_2007 Re: Baśnie Andersena z il. Kallaya i Stanclovej 25.01.12, 20:58
          Dzisiaj oglądałam. Piękna księga. Na czytanie tekstu nie miałam czasu ale ilustracje świetne! Nie wiem w ogóle czy można tak o nich powiedzieć....idealnie oddają klimat Andersena- może tak:)
        • steffa Re: Baśnie Andersena z il. Kallaya i Stanclovej 25.01.12, 21:59
          A to dopiero! Moja nie ma obwoluty (i nigdy nie miała).
          • abepe Re: Baśnie Andersena z il. Kallaya i Stanclovej 25.01.12, 22:03
            Moja była zafoliowana.

Szukam czegoś o Marku Beylinie - tłumaczu. Czy jest to:
            1) ten Beylin z GW?
            2) krewny Stefanii?

Na razie wyciągnęłam trzytomową Sochańską i będę porównywać;)
            • steffa Re: Baśnie Andersena z il. Kallaya i Stanclovej 25.01.12, 22:28
              Ten.
              • abepe Re: Baśnie Andersena z il. Kallaya i Stanclovej 25.01.12, 22:35
                steffa napisała:

> Ten.
                >
                To odpowiedź na oba punkty?
                • steffa Re: Baśnie Andersena z il. Kallaya i Stanclovej 26.01.12, 01:32
                  Marek Beylin nie jest opisany jako tłumacz. Jemu przysługują prawa ("copyright for"). Zatem myślę, że jest to tłumaczenie Stefanii Beylin (&Stanisława Sawickiego).
                  • abepe Re: Baśnie Andersena z il. Kallaya i Stanclovej 26.01.12, 10:19
                    Masz rację, informacji o tłumaczu chyba nie ma (nie mam książki pod ręką). Porównywałam wczoraj tłumaczenie Calineczki - Beylin używa ładniejszych, bardziej wyszukanych słów niż Sochańska, jak należało się spodziewać. Mam u rodziców swój stary tom z Andersenem (il. Michałowskiej), chyba także tłumaczenie Beylin.
        • tattarak Re: Baśnie Andersena z il. Kallaya i Stanclovej 25.01.12, 22:32
          abepe napisała:

> To nie są dwie wersje okładki - to okładka i obwoluta. Ta ładniejsza to obwoluta.

To w takim razie muszę bardzo dbać o obwolutę:)
          • abepe Re: Baśnie Andersena z il. Kallaya i Stanclovej 25.01.12, 22:37
            tattarak napisała:

> To w takim razie muszę bardzo dbać o obwolutę:)

Nie zaglądałaś jeszcze pod spód?:)

Mój mąż nie cierpi obwolut. Ma specjalną półkę, na które je kładzie (zdejmuje od razu po zakupie, otrzymaniu książki:) W ten sposób bardzo o nie dba;)
            • tattarak Re: Baśnie Andersena z il. Kallaya i Stanclovej 30.01.12, 17:23
              abepe napisała:
              > Nie zaglądałaś jeszcze pod spód?:)

W końcu mam książkę w zasięgu ręki i próbowałam zajrzeć pod spód, ale się nie dało.
              Mój egzemplarz też nie ma obwoluty i na sto procent nie miał.
              Okładka jest właściwa;)
    • anna_mrozi Re: Baśnie Andersena z il. Kallaya i Stanclovej 26.01.12, 17:11
      Porównywałam pobieżnie wydanie stare wydanie w tłum. S. Beylin (il. Szancera) z edycją Martela. Tłumaczenie to samo -czyli Stefania Beylin; widać, że była nowa (?)/inna redakacja.
      Małe uzupełnienie: ta edycja Martela to ilustracje, które sygnowane są przez Kamilę Štanclovą oraz Dušana Kállay i prawie 600 stron (ktoś pytał o II tom, myślę, że to wybór podobny do edycji z il. Szancera)
      • steffa Re: Baśnie Andersena z il. Kallaya i Stanclovej 26.01.12, 18:17
        Nie wygląda to na redakcję, lecz ''kosmetyczne uwspółcześnienie''.
      • abepe Re: Baśnie Andersena z il. Kallaya i Stanclovej 26.01.12, 21:53
        anna_mrozi napisała:

K
        > amilę Štanclovą oraz Dušana Kállay

Jak robisz daszek nad s???????????
        • uccello é š á ř ä 27.01.12, 01:48
          > Jak robisz daszek nad s???????????

Najprościej nazwisko skopiować ze strony wydawcy, no albo z Wiki.
          Program Word ma opcje wstawiania obcych znaków.
          • steffa Re: é š á ř ä 27.01.12, 02:04
            alt+jabłko+T
            • abepe Re: é š á ř ä 28.01.12, 14:00
              steffa napisała:

> alt+jabłko+T

To jest opcja na klawiaturze;) Ale nie mam jabłka, cóż, pomyślę o tym przy wymianie komputera (na razie głaszczę stary:)
              • steffa Re: é š á ř ä 28.01.12, 14:28
                Sprawdź w menu FFoxa, jaki jest skrót do ''wstaw symbol''.
    • basca_basca Re: é š á ř ä 30.01.12, 17:35
      na windowsie:
      www.mrog.org/jak_wpisac_znak_na_klawiaturze.html
      š to wciśnięty ALT plus cyfry 231
      • katrio.na Re: é š á ř ä 30.01.12, 18:27
        Nie dość, że wymaga to gimnastyki to u mnie ta kombinacja nie działa ;( Komuś działa?
        • basca_basca Re: é š á ř ä 30.01.12, 18:44
          U mnie działa (na Firefoksie/Explorerze). A naciskasz cyfry z tej numeracji po prawej stronie klawiatury? (Powyższe kody z klawiatury numerycznej działają tylko przy włączonej klawiaturze numerycznej, a więc powinna się świecić lampka kontrolna z napisem „NumLock”, „Num” lub podobnym.)
          ps. Ja tam z tego nie korzystam, ale skoro ktoś pytał;)
          • basca_basca Re: é š á ř ä 30.01.12, 19:19
            No i wciskam ALT ten z lewej. Alt z prawej strony nie działa
      • abepe Re: é š á ř ä 31.01.12, 11:33
        š
        Wyszło:)

Potem wyszło (z tej samej kombinacji klawiszy):
        ŇšŇ1233333Ň

I to by było na tyle. To nie na moje nerwy;)

• basca_basca Re: é š á ř ä 31.01.12, 12:33
          hahaha jakieś czary mary;)
      • rzezucha.ma Re: é š á ř ä 31.01.12, 22:35
        basca_basca! Jan Kudláček jest Ci niezwykle wdzięczny!
        Dzięki.
        • abepe Re: é š á ř ä 31.01.12, 22:43
          Pomyślałam, że może najsensowniej będzie wyciągnąć z tego wątku do nowego informację o sposobie wstawiania symboli w tekst i skasować dyskusję, która rozwinęła się w tym wątku. Zgadzacie się?

Ja też dziękuję Basce_basce!
          • basca_basca Re: é š á ř ä 31.01.12, 23:12
            :)
            Co do wycinania, ja nie mam nic przeciwko.
    • abepe Obwoluta;) 31.01.12, 17:38
      Mój ośmiolatek, zabierając się za czytanie baśni od razu zdjął obwolutę;) Tak przecież robi tata!
      • abepe co robię źle? 31.01.12, 19:36

šs♥♪♥21s♥sŇ2s1♥{2s13s1šŇ♥{

O ile mogę zrozumieć dlaczego pojawiają się cyfry - o tyle reszta znaczków jest dla mnie tajemnicą! Mam poczucie, że jakoś to się wiąże z kolejnością zdejmowania palców z klawiszy, ale jak?

ŰC{s231▼s123231s213s21♥Ň↨↨{s{Ň

;((((((((((((
        • basca_basca Re: co robię źle? 31.01.12, 20:13
          Po wstukaniu kombinacji 231 trzeba puścić ALT. Żeby napisać NASTĘPNĄ literkę š musisz jeszcze raz go wcisnąć plus cyfry 231,
          Chyba nie puszczasz ALT'u i dlatego takie cuda:)

ps:
          Ň - tu chyba zmieniasz cyfry na 213
          ♥ - to alt z 3
          • abepe Re: co robię źle? 31.01.12, 20:29
            ššššš

OK, już wiem - wciskałam wszystko razem, do tego s;)

šš

Jeszcze raz muszę przestudiować Twój link:)
            • basca_basca Re: co robię źle? 31.01.12, 21:03
              • abepe Re: co robię źle? 31.01.12, 21:40
                ♫ ☻ ♀ ♪ ♂

:)))
                • steffa Re: co robię źle? 31.01.12, 23:16

;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka