Dodaj do ulubionych

Proza o ogrodzie

27.01.12, 18:15
Ja dla odmiany szukam ciekawego fragmentu prozy o ogrodzie nadającego się dla nastolatki do recytowania. Pomogłyście z czarownicą, może i z ogrodem ktoś pomoże...
Obserwuj wątek
    • anna_mrozi Re: Proza o ogrodzie 27.01.12, 19:36
      A "Tajemniczy ogród"?
      Jeśli nie tam (dużo ciekawych fragmentów), to może "Taja z Jaśminowej"?
    • steffam Re: Proza o ogrodzie 27.01.12, 20:33
      nie znam tego, ale okładka wygląda na nastolatkową: allegro.pl/zapomniany-ogrod-kate-morton-nowa-t-i2064478529.html

jest też powieść dla dorosłych Elizabeth van Arnim en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_and_Her_German_Garden - niedawno wyszło po PL brulionbeel.blox.pl/2011/04/Elizabeth-i-jej-ogrod-Elizabeth-von-Arnim.html - nie czytałam akurat tej powieści, ale autorkę polecam )
      • mamaaoli Re: Proza o ogrodzie 28.01.12, 06:17
        Dzięki dziewczyny, zamówiłam obydwie ostatnie pozycje w bibliotece, będziemy szukać. Myślałam o "Tajemniczym ogrodzie", ale stwierdziłam, że lepiej coś mniej znanego. Jak komuś coś się jeszcze przypomni, to będę wdzięczna.
      • chaber69 Re: Proza o ogrodzie 28.01.12, 08:01
        "Zapomniany ogród" Morton nie jest dla dzieci. Jeśli już dla bardziej dorosłych nastolatków. To solidna powieść dla pań (u mnie lubią takie powieści), solidne czytadło z tajemnicą w tle.
    • fraaszka Re: Proza o ogrodzie 28.01.12, 09:48
      "Dzieci w ogrodzie" - Doroty Gellner
      w "Karolci" też jest motyw ogrodu
      w "Królestwie bajki" jedna z trzech bajek to "Ogród króla Marcina"
      "Dom pod kasztanami"
      "Ogród panny Amelii" - to już dla najmłodszych ale możne można coś z niej wybrać?
    • fraaszka Re: Proza o ogrodzie 28.01.12, 10:00
      może jeszcze " Linnea w ogrodzie Moneta:
      i zabawny Findusowy - "Rwetes w ogrodzie"
    • ash3 Re: Proza o ogrodzie 28.01.12, 13:47
      Hugo von Hofmannsthal "Ogrody" w: 'Księga przyjaciół", Wyd. Literackie.
      To esej, ale naprawdę pieknie napisany, zachwyt nad ogrodem jako dzialalnoscia czy aktem tworczosci, wyrazem pewnej epoki: "Zakładając ów ogród, będzie w jakiejś mierze pisał swój milczący życiorys, podobnie jak go pisze, tak, a nie inaczej ustawiając meble w swoich pokojach" (to jedno zdanie).
      Nie wiem, w jakim wieku jest dziewczynka, czy ma 11 czy 16 lat na przyklad?
      • mamaaoli Re: Proza o ogrodzie 28.01.12, 17:33
        Dziewczynka jest w trudnym wieku, jeśli chodzi o dobór tekstów - już nie dziecko, a jeszcze nie dorosła - jest w II klasie gimnazjum - ma 14 lat.
        • ash3 Re: Proza o ogrodzie 28.01.12, 17:51
          mamaaoli napisała:

> Dziewczynka jest w trudnym wieku, jeśli chodzi o dobór tekstów - już nie dzieck
          > o, a jeszcze nie dorosła - jest w II klasie gimnazjum - ma 14 lat.

Trudno mi ocenić tez, bo nie wiem, jaka ma być długość recytacji itd. i jaki cel, okolicznosc, jaka publicznosc. Ale jesli chodzi o kwestię wieku - wydaje mi się, że mozna wybrać tam do recytacji fragmenty.
          • mamaaoli Re: Proza o ogrodzie 29.01.12, 07:28
            Sami jeszcze nie wiemy jaka długość, będzie to konkurs dla gimnazjalistów, na pewno fragment prozy i wiersz, regulaminu nie ma jeszcze, wiemy jedynie, że będzie o ogrodzie, słyszałam jeszcze, że najlepiej polskiego autora. Więc szukamy, bo tekst przede wszystkim musi odpowiadać recytującej.
    • zona_mi Re: Proza o ogrodzie 28.01.12, 18:19
      O królu Cukrowym, Marcepanowej Królewnie, Piernikowym Paziu i kucharce Pelasi Ewy Ostrowskiej - tam jest różany ogród.
    • zuzannao Re: Proza o ogrodzie 31.01.12, 14:27
      Prześliczna i zabawna książeczka "Rok ogrodnika" Karela Čapka (rety, umiem wstawiać te ptaszki!) - dla nastolatki w sam raz. Do znalezienia raczej w bibliotece lub na allegro.
      • be.el Re: Proza o ogrodzie 10.03.15, 10:38
        Ta książka jest urocza:) Pisałam o niej tutaj:
        brulionbeel.blox.pl/2014/06/Rok-ogrodnika-Karol-apek.html
        • zona_mi Patrzysz na datę założenia wątku? b/t 12.03.15, 22:44

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka