Dodaj do ulubionych

Baśnie etniczne

02.02.12, 23:07
Zapowiedź G+J i NG. Niestety z dopiskiem 18+, więc raczej dla nas niż dla dzieci i młodzieży. Ciekawe co w nich jest takiego, że tylko dla dorosłych? Krwawe opisy czy erotyka?

www.gjksiazki.pl/ksiazki,2,34,basnie-etniczne-.html
Roger D. Abrahams
Baśnie afroamerykańskie. Baśnie Etniczne

Inea Bushnaq
Baśnie arabskie. Baśnie Etniczne
Obserwuj wątek
    • basca_basca Re: Baśnie etniczne 02.02.12, 23:12
      Może coś na zasadzie "Baśnie z tysiąca i jednej nocy "
    • abepe Re: Baśnie etniczne 02.02.12, 23:52
      To może być ciekawy prezent na osiemnastkę (jeśli będą dobre) - symboliczne, prawda?
      • anick5791 Re: Baśnie etniczne 03.02.12, 10:49
        Też już je namierzyłam jako zapowiedź i bardzo mnie zaciekawiły. Pytanie, czy spełnią oczekiwania :)
      • violik Re: Baśnie etniczne 03.02.12, 10:55
        Hmm, te baśnie etniczne mogą być bardzo obrazowe.
        Ciekawe, czy będą zakupione przez biblioteki...
        Taką mam refleksję pozaksiążkową o National Geographic. Mają bardzo dobre filmy dokumentalne, ale nie nadają się one dla dzieci, a właśnie z powodu obrazowego pokazywania rzeczy, takiej dosadności. Kto chce zobaczyć, o czym mówię, zapraszam przed telewizory w środy na serial dokumentalny o II wojnie światowej o tytule Apokalipsa. W najbliższą środę będzie 4 odcinek, ale to nie ma nic do rzeczy.
        W tym dokumentalnym serialu zdjęcia archiwalne zostały podkolorowane. Chyba po to, żeby widać było rzeczy drastyczne jeszcze bardziej drastycznie. Kiedy jedzie wóz pancerny, to przejeżdża przez leżące ciało, a trup drga; kiedy jest zima, to zdjęcia pokazują żołnierzy z odmrożonymi członkami; kiedy jest komentarz o gettcie i o zagładzie, widzimy tańczącego, wychudłego malucha; kiedy są okopy, widzimy żołnierza, który idzie na stronę i tam zdejmuje dół odzienia i ... A komentarze są dosadne. Niewiele tam pozostawia się jeszcze do wyobrażenia. Serial ten bije na głowę niejeden thriller - a to dokument.
        No i te baśnie mogą być właśnie takie.. bardzo naturalistyczne i obrazowe.
      • basca_basca Re: Baśnie etniczne 03.02.12, 18:17
        A ja mam wątpliwości, czy jednak książka to dobry prezent na osiemnastkę;)
        • abepe Re: Baśnie etniczne 03.02.12, 20:52
          basca_basca napisała:

> A ja mam wątpliwości, czy jednak książka to dobry prezent na osiemnastkę;)

Dlaczego? Osiemnastka to symboliczny moment, dobry na symboliczne prezenty.
          Co teraz się kupuje?
          Ja mojemu mężowi kupiłam "The Lord of the Rings". Bardzo się ucieszył;) Wraca do tego wciąż.
          • basca_basca Re: Baśnie etniczne 03.02.12, 21:15
            > Dlaczego? Osiemnastka to symboliczny moment, dobry na symboliczne prezenty.
            > Co teraz się kupuje?
            Wydaje mi się, ze 18 to jednak czas nastoletni, czas przynależności do innych nastolatków, a więc kupuje się (a raczej dorośli kupują) to o co reszta nastolatków chce mieć:D
            (o czym teraz marzą to obecnie mam mgliste wyobrażenie)

> Ja mojemu mężowi kupiłam "The Lord of the Rings". Bardzo się ucieszył;) Wraca d
            > o tego wciąż.
            Ale cicho liczę na to, ze 18-stka męża to już jakiś czas temu była:P
            • abepe Re: Baśnie etniczne 03.02.12, 21:36
              basca_basca napisała:

> Wydaje mi się, ze 18 to jednak czas nastoletni, czas przynależności do innych n
              > astolatków, a więc kupuje się (a raczej dorośli kupują) to o co reszta nastolat
              > ków chce mieć:D
              > (o czym teraz marzą to obecnie mam mgliste wyobrażenie)

Ja też;) Ale mam poczucie, że mają różne marzenia. Poza tym na 18-tkę kupowało się zawsze różne symboliczne głupizny typu 18 kg gwoździ czy pseudo-dziecięcą piżamkę z falbankami.
              Nie piszę przecież, że baśnie są dobrym prezentem dla każdego osiemnastolatka.

> Ale cicho liczę na to, ze 18-stka męża to już jakiś czas temu była:P

Tak, kilkanaście lat minęło. Ale chyba nadal jego życzenia urodzinowe są inne niż większości rówieśników;)
              • basca_basca Re: Baśnie etniczne 03.02.12, 21:45
                Te symboliczne głupizny to raczej?! pomiędzy rówieśnikami.
                A mi po prostu do głowy nie przyszło, że to forum mogą czytać 18-latkowie:)
                ps. ja właściwie to nie pamiętam prezentu od rodziców... a od mojej przyjaciółki to dostawałam zazwyczaj dziwne prezenty: własnoręcznie zbierane pająki w słoiku.
                • abepe Re: Baśnie etniczne 03.02.12, 21:54
                  basca_basca napisała:

> Te symboliczne głupizny to raczej?! pomiędzy rówieśnikami.
                  > A mi po prostu do głowy nie przyszło, że to forum mogą czytać 18-latkowie:)

Tak, masz rację, głupizny od rówieśników, spełnienie marzeń od rodziców a ciotki, babcie najczęściej nie mają pomysłów. Takie baśnie z dopiskiem 18+ - smbolizujące krok między dziecięcym świaem baśni a dorosłością dla młodego człowieka, który lubi książki mogą być dobrym prezentem. Ale się nie upieram. Nie mam nikogo w tym wieku w pobliżu.
                  • basca_basca Re: Baśnie etniczne 03.02.12, 22:05
                    > Ale się nie upieram.
                    To tak jak i ja:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka