Dodaj do ulubionych

Zabawy/książki-motyle, biedronki, pszczółki-WIOSNA

23.03.12, 10:56
Hej, rozpoczynam od poniedziałku cykl zabaw na temat Wiosny z moją 3-latką.
Pierwsze zagadnienie to temat owadów budzących się wiosną, mam w planie dokładne zapoznanie się z biedronką, motylem i pszczołą wink

Mam do was pytanie (szczególnie do mam starszych dzieci, które są już po etapie przedszkolnym), czy znacie filmy (bajki) oraz książki, gdzie bohaterami były te owady? Może znacie też piosenki o tych owadach lub ogólnie o tematyce wiosennej?

Chętnie podzielę się z Wami moimi znaleziskami na ten temat wink
Biedronka:
Książki:
1 Pani biedronka, V. Gordon;
2 Gdzie kropeczki biedroneczki, E. Musiorska
3 Stonka i biedronka, A. Nowak
4 Wędrująca biedronka,
5 Na polach i na łąkach M. Cuisin;
6 Mała biedronka A.Pasiak;
7 Biedronka Dorotka,
8 Biedronka Amelka i 7kropek,
9 Biedroneczka D. Chodyniecki
10 Biedronka, Moje pierwsze odkrycia,
11 Wielkie zmiany w dużym lesie, Biedronka Lili,
12 Dlaczego... pająki plotą sieci?

Czy którąś z tych książeczek znacie i polecacie lub zdecydowanie nie polecacie?
Nie znam żadnej bajki-filmu na gdzie bohaterem byłaby biedronka, nie koniecznie pierwszoplanowym wink

Jeśli chodzi o zabawy tematyczne, to wydrukowałam, zalaminowałam i pocięłam materiały z tych stron:
makinglearningfun.com/themepages/LadyBugPrintables.htm
www.1plus1plus1equals1.net/tag/ladybug/
www.1plus1plus1equals1.net/2011/07/bugs-theme-printables-more/
Mamy film o cyklu rozwojowym z tej strony:
www.youtube.com/watch?v=6zrDGh2DIRU
everything-ladybug.com/ladybug-life-cycle.html
Zajęcia plastyczne:
www.youtube.com/watch?v=f3tUCPZbsvo&feature=results_video&playnext=1&list=PLE30218FF78792D3D
Zajęcia praktyczne wink
Upieczemy ciasto w kształcie biedronki, (foremka z allegro wink oraz muffinki a na każdej będzie cukrowa biedronka na zielonym listku (również z allegro)
Obserwuj wątek
    • bruy-ere Re: Zabawy/książki-motyle, biedronki, pszczółki-W 23.03.12, 13:28
      Pszczółka Maja? ;-)
    • magdalenka79k Re: Zabawy/książki-motyle, biedronki, pszczółki-W 23.03.12, 14:53
      Fajny pomysł! Nie wiem czy dokładnie o takie filmy ci chodziło czy bardziej edukacyjne ale tak nie na poważnie to polecam Minuscule www.youtube.com/results?search_query=minuscule&sa=X&spell=1&search=Search&oi=spell
      • kate.2 Re: Zabawy/książki-motyle, biedronki, pszczółki-W 26.03.12, 15:09
        Dzięki, jeśli ktoś jeszcze ma informacje na temat sensowności zakupu powyższych książek lub innych związanych z tematem proszę o opinie ;)

Za kilka dni przedstawię wam moje pomysły na temat motyli ;)
    • myszewa Re: Zabawy/książki-motyle, biedronki, pszczółki-W 26.03.12, 19:11
      Jest jeszcze coś takiego www.pikinini.pl/dziecko_w_ogrodzie/ksiazka_a_kto_to_biedronka_z_plyta_cd widać przykladową stronę. My z tej serii mamy o sikorce, proste, konkretne informacje. kiedyś kalimba miala kolorowanki z owadami, biedronka też tam byla - można bylo ściągnąć chyba z ich strony. No i Żuk Brzechwy jeszcze mi się kojarzy. Z motylami to bardzo glodna gąsienica - ale to chyba tak oczywiste, że nie ma co pisać. Obrazki do kolorowania gąsienicy i motylka by Eric Carle ściągalam kiedyś z sieci. Może jakas wycieczka do motylarni? Co do pszczólek - my mieszkaliśmy kiedyś blisko niemieckiej granicy i tam w takim malym prowincjonalnym zoo byl taki ul otwierany zabezpieczony oczywiście odpowiednio szybką, gdzie dzieci mogly obserwować uwijajace się w plastrze miodu pszczoly, warto porozgladać sie w swojej okolicy co jest w ofercie mniejszych i wiekszych ogrodów zoologicznych. A i jeszcze rewelacyjna gra plaster miodu Plan Toys do ćwiczenia koordynacji wzrokowo- ruchowej
      • kate.2 Re: Zabawy/książki-motyle, biedronki, pszczółki-W 28.03.12, 11:54
        Dzięki za informację, książki niestety nigdzie nie mogę znaleźć :(
        Wybieramy się do Zoo, mamy w nim od kilku lat piękną motylarnię.
        Szukam ciągle filmów/bajek o owadach, mam Pszczółkę Maję i Mikrokosmos i kilka filmików na you tube. Deficyt w bajkach dla dzieci na temat życia owadów.
    • pa_yo Re: Zabawy/książki-motyle, biedronki, pszczółki-W 28.03.12, 14:41
      Biedronki wystepuja też w ..."Mikrokosmosie", a konkretnie para biedronek :)

To jeszcze uświadom mnie co oznacza słówko "wink" pojawiające się na końcu zdań w Twoim poście?
      • kate.2 Re: Zabawy/książki-motyle, biedronki, pszczółki-W 29.03.12, 19:40
        Nie mam pojęcia skąd wzięło się to słówko i co tam robi a tym bardziej co oznacza? ;)
        • steffa Re: Zabawy/książki-motyle, biedronki, pszczółki-W 29.03.12, 21:50
          A "Bardzo głodna gąsienica"? wink wink
          ;)
          • kate.2 Re: Zabawy/książki-motyle, biedronki, pszczółki-W 01.04.12, 22:18
            Tak, tak mamy i wydrukowałam do niej zabawy ze stron:
            1plus1plus1equals1.blogspot.com/2010/05/raising-rock-stars-preschool-letter-h.htmli
            www.confessionsofahomeschooler.com/blog/2009/10/prek-letter-c.html
            • uccello Mały Robaczek 02.04.12, 08:28
              Mikro i makrokosmos w jednym czyli - Nocny Maciek Pawła Pawlaka
              poleczkazksiazkamibeel2.blox.pl/2011/05/Nocny-Maciek-Pawel-Pawlak.html
              • uccello pink lollipop i inni 02.04.12, 08:55
                Przeurocze filmy animowane www.youtube.com/watch?v=5E5hNr8ueeQ
                nie tylko dla MAŁYCH etymologów, wielbicieli motylich nogów. To jeden z moich najulubieńszych odcinków.
                • uccello Bajki Kornieja Czukowskiego 02.04.12, 09:39
                  Kilka wierszyków o owadach znajdziecie w( bibliotecznym pewnie) tomiku wierszy Kornieja Czukowskiego zilustrowanym przez Olgę Siemaszko. Książkę wydała w kilku nakładach Nasza Księgarnia. Bardzo wdzięczne, rytmiczne, wpadające w ucho teksty. Występują między innymi:

Muszka, Muszka Złotobrzuszka
                  Na cieniutkich sześciu nóżkach

Pasikonik, kochaneczek,
                  Całkiem, całkiem jak człowieczek

Pluskwa płaska co buciskami w ziemię trzaska

czarny charakter:
                  Olbrzym straszny, potwór srogi
                  Wąsami rusza, podchodzi blisko
                  Karaluch.
                  Ka-ra-lu-szys-ko!

są i żuczki z motylkami

i Jelonek Żuk zawiany.

Nie wiem na ile to zasługa Autora , na ile tłumacza- Władysława Broniewskiego.
              • steffa Re: Mały Robaczek 02.04.12, 10:05
                Śmieszne :)
    • abepe Biedronka, moje pierwsze odkrycia 02.04.12, 10:14
      siedmiorog.pl/k1687_moje_pierwsze_odkrycia__biedronka_
      Potwierdzam, że warto ją mieć. Moi synowie bardzo lubili (młodszy nadal chociaż ma już prawie 5 lat) całą serię. Młodszy kiedyś bał się olbrzymiej ( w porównaniu z prawdziwą) biedronki z tej książki, chował się przed nią:) Bardzo atrakcyjne są folie z nadrukowanymi szczegółami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka