Dodaj do ulubionych

O rysowaniu

01.12.12, 14:36
Taki fajny wątek był ( a nawet dwa) a już zarchiwizowane. Fajnie, gdyby były w wątkach do których warto zaglądać. Ostatnio często czytam, bo szukam inspiracji.
Kupiłam 2 książki Fiony Watt, kupiłam kredki Faber Castello i i szukam czegoś jeszcze. To ma być prezent mikołajkowy dla pięciolatki, która ostatnio odkryła w sobie pasję rysowania ( ku uciesze jej rodziców, bo do tej pory rysować specjalnie nie lubiła). Od czasu pójścia do zerówki szkolnej ponad zabawę przedkłada rysowanie. Sugestie rodziców: "coś plastycznego, coś do rysowania" . W zeszłym roku dostała od nas Bazgroły na świąteczne stoły i podobno dopiero teraz je wyciągnęła. Moje dzieci rysować lubią ( córka bierze udział we wszystkich konkursach plastycznych i często nawet udaje jej się coś wygrać), syn na potęgę rysuje komiksy, Zachęty nie potrzebują zatem specjalnej. Wystarczają dobre kredki, ołówki, rolka papieru. Córka lubi także Fionę Watt (stąd ten pomysł ) no i wszelkie antykolorowanki.

Obserwuj wątek
    • abepe Re: O rysowaniu 01.12.12, 16:01
      Nie ma ich w zbiorczym? Podaj linki to wrzucę. Nic też nie stoi na przeszkodzie, żebyście sami wartościowe wątki wrzucali do zbiorczego. Ja nie zawsze wszystko ogarniam, dzieje się tutaj dość dużo.
      Jeden post zatytułowany O rysowaniu a tam linki do odpowiednich wątków, także tego, jeżeli ma być nowy do wrzucania inspiracji.
      • sylwina76 Re: O rysowaniu 01.12.12, 17:08
        Wątki:
        pierwszy
        drugi

I jeszcze wątek książki o sztuce: Osztuce dla dzieci

Przepraszam, ze tak marudzę, ale ostatnio to u nas temat na czasie. Chociaż nie powiem, takie szukanie jest bardzo fajne. W swoich poszukiwaniach dotarłam do wątków bodajże z 2004 :)
        • abepe Re: O rysowaniu 01.12.12, 17:44
          sylwina76 napisała:

> Przepraszam, ze tak marudzę, ale ostatnio to u nas temat na czasie. Chociaż nie
          > powiem, takie szukanie jest bardzo fajne. W swoich poszukiwaniach dotarłam do
          > wątków bodajże z 2004 :)

Zrobione.
          Ja lubię grzebać w starych wątkach.

Co Fiony Watt macie?
          • sylwina76 Re: O rysowaniu 01.12.12, 22:19
            Mamy 365 rzeczy do zrobienia - wyciągana bardzo często. Zamówiłam jeszcze 365 rzeczy Rysuję i maluję - przeglądałam na Amazonie i wydaje mi się, że niektóre rzeczy się powtarzają. Mieliśmy jeszcze 365 rzeczy z tektury i papieru ale poszła w świat

Znalazłam jeszcze coś takiego: Sztuka. Kreatywne zabawy i gry i sporo pochlebnych opinii w sieci np tu itu
            Oglądając tych kilka poglądowych stron raczej mnie nie zachwyca, ale może niesłusznie? I ta cena - prawie 40 zł
        • sylwina76 Re: O rysowaniu 01.12.12, 22:23
          i jeszcze Książki i zabawy kreatywne
          • tymianek21 Re: O rysowaniu 01.12.12, 23:14
            Bardzo polecam 3 książeczki z serii Rysuję z Bolkiem i Lolkiem. Co mnie zachwyciło i syna? niesamowicie proste schematy rysowania. Mój syn nienawidził rysować- rysunki to była plątanina kresek i węży a z Bolkiem zaczął rysować. Widziałam kilka książek tego typu gdzie szkice są bardzo skomplikowane nawet dla mnie do powtórzenia a tutaj w 1 książeczce jest aż kilkanaście prostych pomysłów.
            www.empik.com/rysuje-z-bolkiem-4-5-lat-lekan-elzbieta,prod60884866,ksiazka-p
            Polecam również Uczę się rysować dżunglę i Uczę się rysować. Też bardzo duży wybór prostych rysunków do powtórzenia przez dziecko a nie tylko dla ucznia liceum plastycznego
            merlin.pl/Ucze-sie-rysowac-dzungle_Rosa-M-Curto/browse/product/1,839053.html
            merlin.pl/Ucze-sie-rysowac_Rosa-M-Curto/browse/product/1,1036890.html
            W księgarni widziałam jeszcze książki z tej serii i też mają proste rysunki (ale nie testowałam łatwości rysowania na synku):
            www.empik.com/kosmos-nauka-rysowania-i-ciekawe-opowiadanie-winterberg-jenna,prod59190041,ksiazka-p
            • sylwina76 Re: O rysowaniu 01.12.12, 23:45
              Dziękuję bardzo - właśnie o coś takiego mi chodziło. Moje dzieci dostały kiedyś książki z serii potrafię rysować - ale zupełnie nie przypadły im do gustu, Zbyt precyzyjne i trzymające się schematu. Tym bardziej nie mam zamiaru więc testować ich na mojej pięcioletniej siostrzenicy. Mamy jeszcze z wydawnictwa Delta książki Chodź, pójdziemy..... Dzieci uczą się rysować i kolorować. Krok po kroku. - też bez szału, aczkolwiek syn na podstawie robotnika z budowy z tejże książki nauczył się świetnie rysować rycerzy :)
              Najbardziej życzyłabym sobie czegoś na kształt Ale draka rysuję zwierzaka ze Świerszczyka, a to co zalinkowałaś wydaje się być podobne. Jeszcze raz bardzo dziękuję i już zamawiam Bolka i Lolka i pewnie jeszcze uczę się rysować. Fiona Watt pewnie poczeka na inną okazję.
              • abepe Re: O rysowaniu 02.12.12, 09:51
                To ja jeszcze raz polecę książki Rosie Dickins - obie zawierają trochę omówione prace mistrzów, które są inspiracją do wykonania własnych prac w różnych technikach:

Skarbiec sztuki. Tworzyć jak prawdziwy artysta

Moja pierwsza encyklopedia sztuki
                • sylwina76 Re: O rysowaniu 02.12.12, 14:39
                  Dzięki. Pierwszą przeglądałam wielokrotnie, mam na liście od długiego czasu, w końcu kupię.
                  O Skarbcu sztuki nie miałam pojęcia, bardzo mi się podoba.
                  Widzę, że ostatnio na liście mam mnóstwo pozycji z serii Centrum Edukacji Dziecięcej. Chyba zacznę przeglądać uważniej ofertę Papilonu.
                  • paputek77 Re: O rysowaniu 02.12.12, 17:19
                    my polecamy tę:
                    www.aksjomat.com/index.php?s=karta&id=534
                    zwierzątka bardzo podobne do tych ze "Świerszczyka"
                    na stronie można zobaczyć przykładowy rysunek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka