Dodaj do ulubionych

13 grudnia 81'/17 grudnia 70'

13.12.12, 09:00
Co dzisiaj wyciągniecie?

Ja na razie stary wątek.

Obserwuj wątek
    • violik Re: 13 grudnia 81'/17 grudnia 70' 13.12.12, 09:47
      Właśnie doszłam do wniosku, że starsza dorosła do słuchowiska dokumentalnego "Chłopiec z ballady" Zbigniewa Branacha o młodym chłopaku, zamordowanym Zbyszku Godlewskim i do ballady "Janek Wiśniewski padł" w wykonaniu Kaczmarskiego - ballady powstałej po wydarzeniach Grudnia 70. "Wroniec" czeka w kolejce na zakończenie semestru (21 grudnia).
      • abepe Re: 13 grudnia 81'/17 grudnia 70' 13.12.12, 10:01
        Nam się niedawno przydarzyła rozmowa na temat totalitaryzmu, wojny domowej, stanu wojennego przy okazji rozmów o ostatnich trzech częściach "Harrego Pottera".
        Na wierzchu leży u mnie wciąż "Tybet" Sisa. Ale nie wiem czy zdążymy dzisiaj zajrzeć.

Wiem, że niezbyt to polskie książki, ale pokazują problem w sposób zrozumiały dla dziecka. Mój 9latek naprawdę jest zdziwiony, że taki Potter pokazuje sprawy, które mogły się wydarzyć.
        • beataj02 Re: 13 grudnia 81'/17 grudnia 70' 13.12.12, 11:40
          Młody wczoraj wyciągnął "Zielone pomarańcze" i narzekał, że tam za mało o stanie wojennym. Coś tam pogadaliśmy, ale nie za długo, bo było późno, a dziś o 6 rano "zaliczał" roraty. Wiem, że dziś temat powróci, tym bardziej, że Kaczmarski czy Gintrowski u nas dość często są grani, więc i omawiani. I nie wiem, czym się wspomóc, żeby było odpowiednie dla prawie 9latka ? Dodam, że on nie lubi komiksów, więc Marzi odpada :( Choć może go jednak spróbuje przekonać ?
          • abepe Re: 13 grudnia 81'/17 grudnia 70' 13.12.12, 15:20
            Wroniec z formie audio dzisiaj w promocji w WL.

Książka papierowa od pewnego czasu jest już niedostępna. Liczę na wznowienie zanim moje dzieci do niej dorosną.
            • violik Re: 13 grudnia 81'/17 grudnia 70' 13.12.12, 17:23
              Nie mam już gdzie gromadzić książek i audio.
              Więc raczej Wrońca wypożyczę w bibliotece. U nas i książka i audio dostępne od ręki, w wielu bibliotekach i w papierze lub na płytce. Do wyboru, do koloru.
            • sylwina76 Re: 13 grudnia 81'/17 grudnia 70' 13.12.12, 17:29
              Czytaliśmy Marzi, czytaliśmy Zielone pomarańcze (chociaż niewiele tam o wydarzeniach grudniowych). Przez Solidarność 1980-86 Sławińskiego nie przebrnęliśmy...... Rozglądałam się dziś po pólkach syna i znalazłam Tajemnicę człowieka z blizną. Kupiłam ją już dawno temu, na wyprzedaży, ale do tej pory jeszcze jej nie przeczytaliśmy. Chyba dziś zaczniemy.
    • violik Stan wojenny - Wroniec - Peszek 21.11.14, 13:26
      Od dłuższego czasu jestem pod wrażeniem sprawności warsztatowej Jacka Dukaja.
      A Dukaj łatwo nie pisze. Więc tym bardziej trwam w swym zachwycie, gdy słucham Wrońca w formie audiobooka, w mistrzowskim wykonaniu Jana Peszka (audiobook wydany w 2011 roku).
      Audiobook zachwycił mnie, zachwycił też 15-latkę. Ma fanów wśród młodszaków w rodzinie. Jeśli myślicie o prezencie na nadchodzące Mikołajki - z czystym sercem polecam, choć to nie nowość. Lecz temat jest grudniowy.
      https://ecsmedia.pl/c/wroniec-u-iext18598436.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka