Dodaj do ulubionych

Baśnie dla 3-latki

14.10.13, 15:03
Szukam wartościowej książki dla mojej 3-latki, która zdecydowanie bardziej woli oglądać wspólnie książeczki i opowiadać (zasługa Miasteczka Mamoko...) niż czytać.
Ja jednak nie odpuszczam i chcę ją przekonać, że czytanie też jest fajne:)
Chciałabym kupić jej książkę z bajkami Andersena, takimi klasycznymi, nie przerobionymi, która jednocześnie byłaby dostosowana do jej wieku.
Proszę o porady:)
Obserwuj wątek
    • anna_mrozi Re: Baśnie dla 3-latki 14.10.13, 16:12
      Po 1. wyszukiwarka :)
      Po 2. co dla Ciebie znaczy "wartościowa"
      Po 3. nie wiem czy baśnie Andersena są najopowiedniejszą lekturą dla (jak podejrzewam) niecierpliwej trzylatki, ale... może spróbuj z "Księżniczką na ziarnku grochu" (Andersen, tłum.Bogusławy Sochańskiej) czy "Starym szewcem i krasnoludkami" (Grimmowie, tłum. Elizy Pieciul-Karmińśkiej) (seria Mistrzowie klasyki dziecięcej MR).
      Nowe tłumaczenie godne polecenia, wartością dodaną będą ilustracje, a i płyta do słuchania jest i dodatkowe atrakcje ("Księżniczka").

Próbowałaś coś z Listy?
    • bruy-ere Re: Baśnie dla 3-latki 14.10.13, 16:14
      Z Andersenem wstrzymałabym się jeszcze. Lepszy oryginał. A na rynku jest po prostu masa wartościowych pozycji dla tego wieku.

Tu masz listę lektur polecanych dla wieku 3+:
      forum.gazeta.pl/forum/w,101462,121503490,121503490,3_.html

Ja ze swej strony polecam dla tego wieku:
      "Julek i Julka",
      seria o Zuzi z cyklu Mądra Mysz,
      seria o Mamie Mu,
      seria o Nusi,
      "Czy znasz Pippi Pończoszankę?",
      "Jabłonka Eli"
    • myga82 Re: Baśnie dla 3-latki 14.10.13, 16:18
      Dziękuję za podpowiedzi. Kupiłam "Wielką księgę przygód słonia Elmera", "Pana Kuleczkę". I pudło, zero zainteresowania. Może na siłę próbuję ją zachęcić do czytania, bo sama jako dziecko czytałam dużo i wiem jaka to frajda. Nie chcę, żeby wychowała się tylko na księżniczkach Disneya i kucykach Pony...
      Przejrzę Wasze propozycje i poszperam w wątkach archiwalnych. Dzięki!
      • bruy-ere Re: Baśnie dla 3-latki 14.10.13, 16:34
        myga82 napisała:

> Dziękuję za podpowiedzi. Kupiłam "Wielką księgę przygód słonia Elmera", "Pana K
        > uleczkę". I pudło, zero zainteresowania.

Hmmm, do "Pana Kuleczki udało mi się przekonać dopiero 5-latka. A Elmer może też trudny do identyfikacji dla 3-letniej dziewczynki? Ale nie przejmuj się, na te książki może jeszcze przyjdzie pora.
        Na Twoim mejscu postawiłabym na książki z dużą ilością obrazków, z bohaterką dziewczynką. Z proponowanych już wyżej przeze mnie może to być np. Pippi obrazkowa, Nusia i baranie łby, Zuzia idzie do przedszkola, Zuzia na plaży i inne z tej serii. Poza tym do głowy przychodzi mi Mela na zakupach, Mela na rowerze.

Koniecznie daj znać, co wybrałaś i czy się sprawdziło :-)
      • tygryskowata Re: Baśnie dla 3-latki 14.10.13, 16:56

Moja 3-letnia córka również nie chciała słuchać ani Elmera, ani Pana Kuleczki. Choć prawdę pisząc Pana Kuleczki mogła posłuchać, ale zainteresowania jakiegokolwiek nie okazywała; nie widziałam żadnej radości w tym czytaniu.
        Ale za to pokochała wszystkie Nusie (Pija Lindenbaum), Mamę Mu oraz Pettsona i Findusa. Więc chyba musisz próbować dalej. Co do Piaskowego Wilka - mam wydanie zbiorcze (3 w 1) i niestety również nie widzę entuzjazmu. Zastanawiam się, czy to nie wina braku rysunków w większej ilości? Ale czasem sama wyciąga (choć ma już 4 lata), więc nadzieja się tli...

Co do Baśni - ja kupiłam coś takiego (koniecznie chciałam wprowadzać baśnie od początku!):
        Księga Najpiękniejszych Bajek - wyd. Papilon
        i żałuję. Ani sensu, ani rytmu, ani właściwego słownictwa dla dzieci. A córka się wypięła i nawet po to nie sięga. I dobrze ;)
    • mar.pil Re: Baśnie dla 3-latki 15.10.13, 10:12
      A może spróbuj na początek z wierszami? Klasyka - Brzechwa, Tuwim - to się powinno sprawdzić. Wartościowych wydań też jest mnóstwo, można sięgnąć po takie sprzed lat (Brzechwa z Szancerem na przykład).
      • baranek326 Re: Baśnie dla 3-latki 15.10.13, 12:06
        Mój trzylatek również nie potrafi się skupić nad dłuższymi tekstami, więc odpuściłam.
        Uwielbia książki obrazkowe (Mamoko, Ulicę Czereśniową) i do wyszukiwania z serii 1001 rzeczy do odkrycia (mamy: Wróżkolandia, Potworne rzeczy i Czarodzieje).
        Z takich pozycji z krótszym tekstem uwielbia wszystkie Zuzie, Mam przyjaciela (nawet te specjalistyczne o budowie drogi itp.), wspominaną tu Melę, Julka i Julkę, Pana Brumma, Basie.
        • myga82 Re: Baśnie dla 3-latki 15.10.13, 15:03
          Chyba postawię na Zuzię. Jedną nawet mamy i była kilka razy czytana. Chyba za dużo wymagam od mojej trzylatki. Dam jej czas:)
      • myga82 Re: Baśnie dla 3-latki 15.10.13, 15:04
        Klasykę na szczęście pozwala sobie czytać. Nawet co nieco zna na pamięć:)
        • abepe Re: Baśnie dla 3-latki 15.10.13, 16:54
          Jeśli chodzi o baśnie w wersji przystępnej dla maluchów - cały czas mam sentyment do serii, od której moi synowie w wieku 2-3 lat rozpoczynali przygodę z baśniami, czyli kolekcję Najpiekniejsze bajki świata wyd. Agora . Piękna wizualnie, udana tekstowo. Na stronie dostępna jest jeszcze część książek. Bywają w różnych punktach z tanimi książkami (kupiłam pół roku temu jedną chociaż moi synowie już chodzą do szkoły, ale za 2,50 grzech nie wziąć!) Wszystkie do kupienia w wersji audio w opakowaniu zbiorczym lub w kompletach po 4 bajki.

• myga82 To się pochwalę... 13.11.13, 17:10
      Już czytamy. Dzięki tacie - odwozi córkę pociągiem do przedszkola (45 minut w jedną stronę). Pakuje książki do plecaka i czytają, czytają, czytają...
      Otwiera się dla mnie raj - właśnie szukam książek bożonarodzeniowych. Będziemy budować atmosferę oczekiwania. Na pierwszy ogień pójdzie "Boże Narodzenie w Bullerbyn"
      • abepe Re: To się pochwalę... 13.11.13, 17:20
        Świetnie!

Pochwal się co czytacie!
        • myga82 Re: To się pochwalę... 13.11.13, 17:29
          Na razie głównie klasyka - tomik "Polscy poeci dzieciom" i serię o Zuzi. I Elmera też:) A ja już się nie mogę doczekać kolejnych:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka