Dodaj do ulubionych

Targi Książki dla Dzieci i Młodzieży Poznań 2014

16.01.14, 09:38
Dzień dobry, niniejszym inicjuję wątek i zapraszam do wpisywania się, kto się wybiera, co będzie i dlaczego warto.

Targi odbywają się w tym roku w terminie: 28 lutego - 2 marca. Patronat honorowy: pani prezydentowa Anna Komorowska (ma się zjawić osobiście).

Poznań 2014
Obserwuj wątek
    • rykam Premiera "Niebezpiecznej podróży" Tove Jansson 16.01.14, 11:30
      forum.gazeta.pl/forum/w,16375,125371309,148874610,Niebezpieczna_podroz_na_poznanskich_Targach.html
      • marturka Re: Premiera "Niebezpiecznej podróży" Tove Jansso 16.01.14, 11:47
        Wspaniale! Cieszę się bardzo na tę premierę i tym bardziej na targi
    • chaber69 Re: Targi Książki dla Dzieci i Młodzieży Poznań 2 16.01.14, 11:49
      Ja się wybieram. No chyba, że zima przypomni o sobie i będę odcięta od świata autobusów i pociągów. W ubiegłym roku Targi były chyba w marcu i tak siebie planowałam rekreacyjną wycieczkę, a było bardzo zimno, brrrrr.
      • huculeczka Re: Targi Książki dla Dzieci i Młodzieży Poznań 2 16.01.14, 12:38
        Ja też się przejdę, w końcu mam 3 przystanki tramwajem :) tyle że po ubiegłorocznych targach mocno rozczarowujących jakoś wcale nie mam ochoty...
        • chaber69 Re: Targi Książki dla Dzieci i Młodzieży Poznań 2 16.01.14, 13:26
          Ja generalnie jeżdżę z sentymentu, czasem załapię się na jakiś wykład. Dwa czy trzy razy udało nam się zorganizować warsztaty dla dzieci i mamy nadzieję, że w tym roku też się uda. Zobaczymy - na razie wysłałyśmy w tej sprawie maila i czekamy na odpowiedź.
          • marturka Re: Targi Książki dla Dzieci i Młodzieży Poznań 2 16.01.14, 15:36
            ja też postaram się niedługo napisać coś więcej, jak tylko dostanę wieści z pierwszej ręki o jednym ciekawym panelu
            • chaber69 Re: Targi Książki dla Dzieci i Młodzieży Poznań 2 17.01.14, 13:43
              Poniżej info o konkursie plastycznym

www.targiksiazki.pl/pl/news/konkurs_plastyczny/
              • chaber69 Re: Targi Książki dla Dzieci i Młodzieży Poznań 2 27.01.14, 15:14
                Program ramowy - na pewno będzie jeszcze wielokrotnie uaktualniany, ale zarys jest.

www.targiksiazki.pl/pl/ksiazka_dla_dzieci_i_mlodziezy_2009/xiii_pst_ksiazka_dla_dzieci_2014-program_ramowy.pdf
            • marturka panel o przekładzie literatury dziecięcej 05.02.14, 11:27
              Z przecieków wiem, że jest spore zainteresowanie panelem o przekładzie dla dzieci - chęć uczestnictwa zgłosił Eustachy Rylski.
              • anna_mrozi Przeciek nr 2 05.02.14, 15:34
                > Z przecieków wiem, że jest spore zainteresowanie panelem o przekładzie dla dzie
                > ci - chęć uczestnictwa zgłosił Eustachy Rylski.
                Oooo :) Ciekawe.

A przeciek nr 2 jest taki, że będzie nowa książka z ilustracjami Iwony Chmielewskiej.
                • marturka Przeciek nr 3 06.02.14, 09:32
                  z imprez okołotargowych: 28 lutego w poznańskiej księgarni "Z Bajki" o godz. 18.00 odbędzie się panel "Wychowanie chłopców do męskości". Udział zapowiedzieli: A. Polkowski, I. Koźmińska, E. Olszewska.
              • marturka kto w panelu o sztuce przekładu 24.02.14, 12:24
                Powoli klaruje się skład panelu.
                Udział potwierdziły następujące uczestniczki:
                - Joanna Papuzińska
                - Zofia Beszczyńska
                - Bogusława Sochańska
                - Hanna Karpińska
                - Katarzyna Skalska
                - Eliza Pieciul-Karmińska
    • rykam Premiery od Ezopa: E. Dziubak i K.Lipka-Sztarbałło 12.02.14, 09:16
      ezop.com.pl/
      • chaber69 Program 17.02.14, 11:39
        Na stronie Targów uaktualniony program

www.targiksiazki.pl/midcom-serveattachmentguid-1e397a5808f5ffa97a511e3ae1c95dd82f4778b778b/program_17_02.pdfi
        www.targiksiazki.pl/pl/program-konferencje_i_spotkania/spotkania_autorskie_2014.pdf
        Brak jeszcze info na temat warsztatów dla dzieci. Ale ponieważ już otrzymaliśmy info od Organizatora na temat naszych godzin i terminów, podaję, że warsztaty prowadzone przez dziewczyny z Polskiego Towarzystwa Biblioterapeutycznego Koło w Poznaniu odbędą się

1. "O Muchomorku, który miał zły dzień", czyli jak zaakceptować siebie - sobota, godz. 11:00 - 12:00
        2. Przygody Zegarmistrza... i nieoczekiwane spotkanie z książką - niedziela, godz. 12:30 - 13:30

• anna_mrozi Re: Program 17.02.14, 12:01
          O nareszcie!
          Najbardziej podoba mi się wykład "Naturalne tynkowanie i wzornictwo" :)
          (w pliku "Targi edukacyjne, Książka dla dzieci i młodzieży")

Interesujące punkty w sobotę:
          12.00 ––– 14.00 .
          Panel – Sztuka przekładu – literatura dziecięca
          Organizator: Polskie Towarzystwo Wydawców KsiąŜek, Sala 0.B (parter)

i
          12.15 ––– 13.45 .
          Dzieci lubią ksiąŜki. Jak aktywizować do nauki przez zabawę literacką?

Niestety, w tym samym czasie...
          • chaber69 Re: Program 21.02.14, 13:25
            Na stronie Targów zamieszczono informacje dotyczące warsztatów dla dzieci, wydarzeń na scenie oraz poza terenem MTP.

• alexsc Re: Targi Książki dla Dzieci i Młodzieży Poznań 2 21.02.14, 21:16
      zakamarki będą z nowa książką, to i my pojedziemy koniecznie :)
    • rykam Na wysokiej górze K. Miłobędzka il. I. Chmielewska 24.02.14, 12:12
      https://kultura.poznan.pl/mim/kultura/pictures/a,pic1,1200,67659,91301,show2.jpg

Wydawnictwo Miejskie POSNANIA zaprasza na premierę książki Krystyny Miłobędzkiej „Na wysokiej górze” z ilustracjami Iwony Chmielewskiej.

Więcej

https://scontent-b.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/t1/1920415_581637111926190_1671032920_n.jpg

https://kultura.poznan.pl/mim/kultura/pictures/a,pic1,1200,67659,90816,show2.jpg
      • huculeczka Wrażenia 28.02.14, 17:56
        Podzielę się wrażeniami z targów :) i ciekawa jestem Waszych. Generalnie przyjemniej niż w ubiegłym roku - czy to kwestia nowiutkiego pawilonu czy lepszego zorganizowania przestrzeni - w każdym razie nie jest źle, nie miałam wrażenia, że to na doczepkę do targów edukacyjnych. Podobała mi się (szkoda, że niewielka) wystawa starych książek Kornela Makuszyńskiego. Salon mistrzów ilustracji gdzieś z boku, niewiele osób tam dotrze. Poza tym co do samych książek i wydawnictw - tradycyjnie brak mi wielu - gdzie Zysk, gdzie Znak, gdzie Muchomor, Format... Ceny kiepskie (od -10 do -20%, wyjątkiem są Zakamarki, u których rabat uzależniony jest od ilości kupionych książek, chyba do -30%). Z tytułów - nic nie zrobiło na mnie jakiegoś wielkiego wrażenia - zobaczymy jak jutrzejsze konferencje...
        • chaber69 Re: Wrażenia 03.03.14, 08:31
          No tak - brak wielu wydawców dało się zauważyć. Jedno cieszyło moje serce, że niektóre wydawnictwa zaprezentowały bardzo przyjazną ofertę dla bibliotek, np. w Ezopie, Tako i Eneduerabe otrzymaliśmy 40 % zniżki, więc na małe co nieco się skusiłam.
          • marturka Re: Wrażenia 03.03.14, 10:25
            Byłam na targach ostatnio 3 lata temu i wtedy wszystko odbywało się w innym - większym pawilonie. Teraz przytłoczył mnie ścisk i tłum - gdy weszliśmy na targi z dwójką dzieci, natychmiast miałam ochotę wyjść - było naprawdę mało miejsca, a między stoiskami trzeba się było przepychać. Stoiska były oblegane (co, oczywiście, cieszy), ale marne były szanse na jakieś spokojne pooglądanie książek. W tej sytuacji najbardziej atrakcyjne okazało się stoisko firmy sprzątającej Poznań (był quiz o sortowaniu śmieci...) oraz stoisko straży pożarnej... a przecież nie po to tam pojechaliśmy.
            Uczestniczyłam też w panelu o sztuce przekładu. I potwierdziła się moja obserwacja z podobnych imprez - na sali siedzieli w większości ludzie "z branży": wydawcy, redaktorzy, tłumacze, marketingowcy. Osób zainteresowanych nieprofesjonalnie było niewiele. Szkoda, bo to była kolejna dyskusja toczona w zamkniętym gronie.
            • chaber69 Re: Wrażenia 03.03.14, 13:13
              Ja byłam w piątek i w sobotę. W piątek od rana było trochę luźniej, za to kiedy zbierałyśmy się do wyjścia nadciągnęła akurat pani prezydentowa, do której machał radośnie Koziołek Matołek. W sobotę było już znacznie gorzej pod względem ścisku. Ale zakupy zrobiłam już w piątek, więc w sobotę tylko dokupiłam jedną książkę z Eneduerabe. Przy stoisku Tako w piątek nie było nikogo, więc pan mógł mi poświecić pełną uwagę, opowiadając szczegółowo o każdej książce, której nie miałam jeszcze w ręku. Z Media Rodzina chciałam kupić rzecz o mysim domku, ale upust 10 % skutecznie mnie odstraszył. W sobotę i w niedzielę miałyśmy warsztaty. Byłam jako tzw. pomagacz tylko, w tym roku biorąc na siebie wszelkie ustalenia z organizatorami. Parę lat temu warunki do przeprowadzenia warsztatów były znacznie lepsze, bo były takie miejsca ogrodzone ściankami, do których nie dochodził gwar czy szum. W tym roku nasze miejsce było obok stoiska Albusa i Dwóch Sióstr, z jednej strony ścianka, reszta bez żadnych ścian czy ścianek i mało miejsca, z trudem udało się rozłożyć chustę animacyjną, nie było do czego podłączyć magnetofonu, co prawda i tak by nic to nie dało, bo był za duży hałas. Koleżanka, która czytała tekst nieźle musiała się nagimnastykować, żeby dzieciaki słyszały. Ale dzieci były po zajęciach były zadowolone i to najważniejsze. Tak więc cel został osiągnięty i mam nadzieję w roku następnym też uzyskamy zgodę na zajęcia.
              W piątek brałam udział w warsztatach organizowanych przez wydawnictwo Tibum i oglądałam z bliska kamishibai. Interesujące i zastanawiamy się, czy nie zakupić do biblioteki, choć ta skrzyneczka wydaje mi się trochę mała. No i mało było ludzi - około 10 osób pewnie. Szkoda, że bibliotekarze z terenu rzadko przyjeżdżają, żeby wziąć udział w warsztatach czy wykładach do nich adresowanych. Z mojego powiatu chyba nikogo nie było, ani nikogo nie widziałam, ani nie słyszałam, żeby ktoś się wybierał.
              • marturka Re: Wrażenia 03.03.14, 13:50
                my byliśmy w sobotę i to pewnie w godzinach szczytu (11.00-15.00), więc był ścisk, tłum i hałas. Szkoda, bo tyle sobie obiecywałam po tych targach..
                • huculeczka Re: Wrażenia 03.03.14, 14:23
                  W piątek po południu ze mną na sali było może z 20 osób - cisza i spokój, aż za spokojnie jak na targi - taka ospała atmosfera panowała :) Może dlatego część wydawnictw (EneDue, Dwie Siostry) reprezentowały osoby, które na co dzień chyba tam nie pracują - a przynajmniej takie sprawiały wrażenie i zapraszały mnie do przyjścia i zadania bardziej szczegółowych pytań w sobotę - gdy będą inni pracownicy/właściciele. Więc mimo braku dzikich tłumów nie miałam z kim spokojnie porozmawiać. A w sobotę fakt, było tłoczno - choć jak szłam na wykład o 16.15 to już jakby zamarło :) Chciałam wziąć udział w spotkaniu dotyczącym pracy z książką dla dzieci - ale wyszłam rozczarowana. Prowadzącą znam z Klanzy (stowarzyszenia pedagogów i animatorów) - i takie też było spotkanie - przeplatane śpiewankami i jakimiś "Zupami Romana" - piosenką z pokazywaniem. Jak na warsztaty pedagogów to ok, natomiast nie miało to nic wspólnego z omawianym tematem! Pominę już fakt, że było to "szóste spotkanie podsumowujące cykl zajęć z nauczycielami, które odbyły się wcześniej" i to, że książkę, o której prowadząca mówiła, dotychczas przepracowała na JEDNYCH zajęciach z JEDNĄ grupą. Wyszłam w trakcie, bo szkoda było mi czasu, więc może było na nim i coś ciekawego i odnoszącego się bardziej do pracy z książkami i dziećmi. Za to całkiem podobał mi się wykład o muzeum i dzieciach - choć też był skierowany tylko i wyłącznie do nauczycieli i miał na celu zachęcenie ich do przychodzenia do muzeów i samodzielnego przeprowadzania lekcji muzealnych. Tak jak marturce brakowało mi (zarówno na jednym jak i na drugim wykładzie) mówienia do szerszego grona - nie każdy przecież jest nauczycielem...
        • marturka Relacja z panelu "Sztuka przekładu" 03.03.14, 14:59
          Zamieszczam jeszcze krótką relację z panelu na osobistą prośbę Anny M. :)

Panel o sztuce przekładu
          Prowadząca panel: redaktor Grażyna Wrońska z Radia Merkury.

W panelu: Zofia Beszczyńska, Katarzyna Skalska, Bogusława Sochańska i Eliza Pieciul-Karmińska. W czasie dyskusji okazało się, że na sali jest jeszcze Hanna Karpińska, Andrzej Polkowski i prof. Grzegorz Leszczyński z UW. Na sali poza tym było niewiele osób „spoza branży”.

Panel rozpoczął się od krótkiego przedstawienia panelistek (co kto przetłumaczył i dlaczego) oraz pytania o to, „jak się to wszystko zaczęło”, i tu chyba tkwiła pewna słabość tej dyskusji. Obiecywałam sobie po panelu „Sztuka przekładu – literatura dla dzieci”, że więcej będzie dyskusji o sytuacji przekładu literackiego dla dzieci, o bolączkach i mankamentach, o dobrych i złych stronach, a na początku było trochę za dużo osobistych opowieści, które sprawdzają się przy indywidualnych spotkaniach z tłumaczami, ale nie w takiej programowej dyskusji.

Potem na szczęście dyskusja potoczyła się własnym torem – szczególnie za sprawą Bogusławy Sochańskiej, która dość szybko przeszła do bardziej ogólnych rozważań. Szkoda, że w jakimś momencie wszystko zaczęło się kręcić wokół starego bonmotu o przekładzie „pięknym, niewiernym”, bo dużo czasu stracono na dywagacje, co to jest przekład wierny, dosłowny itd.

Ciekawą stroną były z pewnością przykłady z kuchni translatorskiej – tutaj Katarzyna Skalska opowiedziała o dylematach związanych z przekładem wulgaryzmów w „Tsatsikim”, a Andrzej Polkowski o swojej zamianie „Turkish delights” (rachatłukum) w „ptasie mleczko” (to było szczególnie ciekawe, bo po różnych forach ciągną się pretensje do tłumacza o ten właśnie przekład). Prof. Leszczyński zadał pod koniec kluczowe pytanie o to, jak fakt, że przekłada się dla dzieci (a nie dla dorosłych), wpływa na tekst przekładu i decyzje tłumacza. Żałuję, że dyskusja nie zaczęła się od tego pytania.

Miłym dla ucha tłumaczy było także wystąpienie dyrektora Media Rodziny, Bronisława Kledzika, który apelował do wydawców, by cenili tłumaczy i chwalili się ich dokonaniami, bo to od tłumaczy zależy, co potem czytamy dzieciom.
          • anna_mrozi Re: Relacja z panelu "Sztuka przekładu" 03.03.14, 20:34
            Baardzo dziękuję za reakcję na osobistą prośbę.
            Chciałam być bardzo na tym spotkaniu, ale jak wspomniałam nie dotarłam (bardzo miła niespodzianka od losu: Romana Romanyshyn i Andriy Lesiv z Ukrainy ze swoimi książkami)

Z tego co czytam pewnie ciekawsze byłoby pozwolenie tłumaczom na rozmowę o zawodowych przypadkach, ich wizji - i skonfrontowanie tego z czytelnikami. Tyleże ich, jak widać i z poprzednich relacji - jak na lekarstwo podczas "wydarzeń towarzyszących" targom.

Marturko - byłyśmy na targach w tym samym czasie. Tylko ja na dole...
            Udało się nam z Huculeczką zamienić kilka słów przy kolejce do Pani Krystyny Miłobędzkiej i Iwony Chmielewskiej.
            Dziękuję :)
            • marturka Re: Relacja z panelu "Sztuka przekładu" 04.03.14, 10:43
              Droga Anno, to na kolejnych targach (a może wcześniej) musimy się już poznać :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka