22.02.14, 18:30
Wiem, że takie wątki już na forum były, ale o poszczególnych książkach, natomiast nie ma wątku zbiorczego. Ostatnio moja córka po wspólnym czytaniu książki Życie, co to takiego zapragnęła bardziej zgłębić ten temat :). Na pewno kupimy pozostałe książki z serii dzieci filozofują Oscara Brenifiera i pożyczymy tego samego autora:
Prawda według Niny
Szczęście według Niny
Kiedyś czytałyśmy O Grzesiu, chłopczyku, który nie przestawał zadawać pytań - to raczej książka dla przedszkolaków.
Na półce mamy Bajki filozoficzne Michela Piquemala- super ale wg mnie to jeszcze za wcześnie ( córka ma 7 lat). Filozofowie do dzieci Sophie Boizard - również za młoda.
Nie każdy umiał się przewrócić - córce się nie podobało, ale ona nie lubi książek o zwierzętach.
Wielka księga młodego filozofa - ilustracje Svena Nordqvista kuszą...
Co jeszcze?
Obserwuj wątek
    • anna_mrozi Re: Filozofia 22.02.14, 21:03
      Myślę, że pod kategorię "filozofia" można by podciagnąć wiele książek (np. Piaskowego wilka czy Chustę babci).
      Ale patrząc po tytułach, to chyba szukasz lektur tego typu:
      "Najmądrzejszy człowiek świata",
      "Tajemnicza jaskinia",
      "Wspaniałe królestwo Atlantydy", "Platon w krainie paradoksów", "Uczta Platona", "Zemsta Ateny" Emiliano Di Marco, il. Massimo Bacchini, tłum. Agnieszka Maria Stefańska. Wydawnictwo WAM, Kraków 2008.

W tej chwili, z własnej, nieprzymuszonej woli, czyta je 8,5latek. To chyba dobrze o nich świadczy. Więcej o całej serii>>> u mnie, na blogu

Do tego "Król i morze", "Wielkie pytanie"?
      Kołakowski w Muchomorze?

Na "Świat Zofii" jeszcze za wcześnie.
      • sylwina76 Re: Filozofia 23.02.14, 13:07
        anna_mrozi napisała:

> Myślę, że pod kategorię "filozofia" można by podciagnąć wiele książek (np. Pias
        > kowego wilka - jak najbardziej, ale córka nie lubi książek, w których zwierzęta "mówią", antropomorfizacja - nie.

> Ale patrząc po tytułach, to chyba szukasz lektur tego typu:
        > "Najmądrzejszy człowiek świata",
        > "Tajemnicza jaskinia",
        > "Wspaniałe królestwo Atlantydy", "Platon w krainie paradoksów", "Uczta Platona"
        > , "Zemsta Ateny" Emiliano Di Marco, il. Massimo Bacchini, tłum. Agnieszka Maria
        > Stefańska. Wydawnictwo WAM, Kraków 2008.
        Dzięki - właśnie czegoś takiego szukam, zachęciłaś mnie.

> Do tego "Król i morze", "Wielkie pytanie"?
        > Kołakowski w Muchomorze?
        Kiedyś czytałyśmy, nie podobało się, może trzeba zrobić drugie podejście.
      • steffa Re: Filozofia 23.02.14, 22:41
        Przegapiłam tę serię WAMu.
    • tattarak Re: Filozofia 22.02.14, 22:53
      Może jeszcze Jon J Muth i jego Trzy pytania?

Szczęściem i Prawdą według Niny od dwóch lat się zaczytujemy. Zaczęło się właśnie w okolicach 7 urodzin.
      • anna_mrozi Re: Filozofia 23.02.14, 08:28
        U nas 6,5 lata drąży tajemnicę "białego kłamstwa" ;)
        • poemi123 Re: Filozofia 25.02.14, 16:38
          To tak jak u nas ;-)
    • cipcipkurka Re: Filozofia 25.02.14, 11:54
      Seria Zakamarków Dzieci filozofują, akurat na czasie:
      www.zakamarki.pl/wydarzenia/wydarzenie/index/?id=742
      • gopio1 Oscar Brenifier - Dzieci Filozofują 26.02.14, 16:25
        Dzieci często zadają pytania mające naturę pytań filozoficznych. Dlaczego ludzie umierają? Dlaczego muszę słuchać rodziców? Dlaczego na świecie są wojny? Wobec takich pytań dorośli niejednokrotnie czują się bezradni. Nie wiedzą, w jaki sposób rozmawiać z dziećmi na trudne tematy, co im odpowiadać. Bo też czy istnieją jednoznaczne odpowiedzi?

Seria DZIECI FILOZOFUJĄ skonstruowana jest w formie rozmowy dzieci i dorosłych. Wykorzystując naturalną prostotę dziecięcych pytań i odpowiedzi, książki te otwierają drzwi do odwiecznych filozoficznych problemów, takich jak znaczenie życia, etyka, emocje, tożsamość czy świadomość.

Każdy tom zawiera sześć ważnych pytań. Każde pytanie prowadzi do sześciu możliwych odpowiedzi, których mogłoby udzielić dziecko. Z kolei każda odpowiedź prowadzi do kilku nowych pytań, które w jakiś sposób podważają wcześniejszą odpowiedź. A wszystko to w odniesieniu do codziennego życia dziecka.

Charakterystyczne ilustracje oparte na koncepcji żartu rysunkowego pomagają spojrzeć na omawiany problem w sposób humorystyczny, delikatny, poetycki czy nawet nieco wywrotowy – wszak myślenie to świetna zabawa!

Dobro i zło, co to takiego?
        Czy możesz kraść jedzenie?
        Czy musisz być miły dla innych?
        Czy zawsze powinieneś słuchać rodziców?
        Czy powinieneś zawsze wszystko mówić?
        Czy zawsze powinieneś robić to, na co masz ochotę?
        Czy powinieneś pomagać innym?

Ja, co to takiego?
        Czy jesteś zwierzęciem?
        Czy cieszysz się, że rośniesz?
        Czy jesteś taki jak inni?
        Czy jesteś coś winien swoim rodzicom?
        Czy lubisz przeglądać się w lustrze?
        Czy sam decydujesz o tym, kim jesteś?

Uczucia, co to takiego?
        Skąd wiesz, że rodzice cię kochają?
        Czy jesteś zazdrosny o swoich braci i siostry?
        Dlaczego kłócisz się z tymi, których kochasz?
        Czy dobrze jest być zakochanym?
        Czy lepiej jest być samemu, czy z przyjaciółmi?
        Czy boisz się wypowiadać przed całą klasą?

Życie, co to takiego?
        Co może sprawić, że będziesz szczęśliwy?
        Czy będziesz kiedyś mistrzem?
        Dlaczego życie bywa ciężkie?
        Dlaczego istnieje człowiek?
        Dlaczego i po co żyjemy?
        Dlaczego umieramy?
    • gopio1 Re: Filozofia 25.02.14, 18:22
      Na świat Zofii za wcześnie, ale ja właśnie chyba z 7-latką i 9-latkiem czytałam Gaardera Hej! Czy jest tu kto?.
      Bardzo się podobała, sprowokowała mnóstwo pytań, rozważań i dyskusji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka