Dodaj do ulubionych

Wiosenny konkurs higieniczny!!!

24.03.14, 23:55
Wiosna! Czas na wiosenne porządki, wiosenne oczyszczenie, wiosenne pranie, trzepanie, wietrzenie i szorowanie!!! Mieszkań, szaf, pawlaczy, komórek, garaży i łazienek!!!

Z tej okazji zapraszam Was Drogie Forumki i Forumkowie na konkurs, w którym wygrać można autorską książkę Krystyny Lipki - Sztarbałło "Łazienkowe pytania".

https://ezop.com.pl/upload/image/shop/product/0102/1427/lazienki-okladka-donetu_big.jpg

Zadanie konkursowe polega na stworzeniu jak najdłuższej listy książek dla dzieci dotyczących higieny osobistej, sanitariatów, prania i innych kwestii, których według Was dotyczyć mogą "łazienkowe pytania".

Kwestie te mogą pojawiać się w 3 kategoriach: tytule, treści lub obrazie, przy czym:
- za "łazienkowy" tytuł przyznanych będzie 5 punktów,
- za "łazienkową" ilustrację 3 punkty (maksymalnie 2 ilustracje z 1 książki),
- za "łazienkową" treść - 2 punkty.
Konkretna książka może wystąpić tylko w 1 z kategorii. Warto policzyć:)

Listy tytułów, skany (lub zdjęcia) ilustracji oraz 2-3 zdaniowe informacje o treści książki proszę przysyłać na mój adres mailowy abepe@gazeta.pl do niedzieli 6.04.2014 r. włącznie. Ogłoszenie wyników 10.04.2014.
Konkurs przeznaczony jest dla aktywnych Forumek i Forumków z dorobkiem co najmniej 10 postów na forum do momentu jego ogłoszenia, czyli do 24.03.2014 r.

Do dzieła! Jestem bardzo ciekawa, jaką listę uda nam się stworzyć!!!
Obserwuj wątek
    • rzezucha.ma Re: Wiosenny konkurs higieniczny!!! 25.03.14, 16:09
      Czyli jak znajdę 10 książek spełniających kryteria, mogę je wszystkie opisać i sfotografować, podzielić na kategorie i wysłać wszystko na raz do Ciebie?
      Czy jak mi się coś przypomni, albo znajdę i doślę kolejny mail, to się zsumują?
      • abepe Re: Wiosenny konkurs higieniczny!!! 25.03.14, 21:01
        rzezucha.ma napisała:

> Czyli jak znajdę 10 książek spełniających kryteria, mogę je wszystkie opisać i
        > sfotografować, podzielić na kategorie i wysłać wszystko na raz do Ciebie?
        > Czy jak mi się coś przypomni, albo znajdę i doślę kolejny mail, to się zsumują?

Możesz każdą książkę wysłać w osobnym mailu:)
        • abepe Re: Wiosenny konkurs higieniczny!!! 05.04.14, 00:00
          Ostatnie przypomnienie. Jeszcze 2 dni.

• niebioska Re: Wiosenny konkurs higieniczny!!! 06.04.14, 22:29
            Zdążę, zdążę. A właśnie, że przed północą zdążę :).
            • abepe Re: Wiosenny konkurs higieniczny!!! 06.04.14, 22:42
              :)
            • rzezucha.ma Re: Wiosenny konkurs higieniczny!!! 06.04.14, 23:47
              Buuu, a ja nie zdążę. Praca zeżarła mi w tym tygodniu czas niespodziewanie i zupełnie.
              Ale ciekawa jestem wyników.
              • niebioska Re: Wiosenny konkurs higieniczny!!! 07.04.14, 00:00
                Ja miałam odpowiednią motywację: gdybym nie szukała tych łazienkowych ilustracji - musiałabym rozpakowywać walizki, bo wczoraj w nocy wróciliśmy od babci, a tego szczerze nie znoszę :).
                • abepe Re: Wiosenny konkurs higieniczny!!! 07.04.14, 20:01
                  Dziękuję!
                  Dostałam dwie odpowiedzi z konkursowymi zadaniami. W związku z tym, że w tym samym czasie w wielu miejscach pojawiły się łazienkowe konkursy a forumowy był chyba najbardziej wymagający - uważam, że to całkiem sporo:)

Kazia4 i niebioska włożyły w wykonanie zadania dużo pracy i należą im się oklaski. Postaram się jak najszybciej podać wynik.
                  Książka jest jedna, ale myślę, że pewnie znajdę jakąś nagrodę pocieszenia!

Drogie Konkursowiczki - jeśli macie ochotę - zamieśćcie swoje typy w tym wątku.

Jeszcze raz dziękuję!
                  • kazia4 Re: Wiosenny konkurs higieniczny!!! 07.04.14, 22:16
                    :) Dziękuję za oklaski:)

"Pochwalę się" jednym tytułem, który warto przywołać, jeśli ktoś w dzieciństwie na niego nie trafił: "Pan Piramido z trzynastego piętra" - mieszkający na trzynastym piętrze w dwunastopiętrowym budynku tyci pan Piramido (noszący na dodatek wdzięczne nazwisko Polopirynowicz;)) sprawił, że marzyłam o takiej karze jak zamykanie w łazience;) (takie właśnie metody stosowali rodzice Pawełka...)
                    • huculeczka Re: Wiosenny konkurs higieniczny!!! 08.04.14, 10:08
                      Ooo, nawet nie wiedziałam, że Bahdaj taką książkę napisał!!! Dzięki za informację :D A myślałam, że przeczytałam jego wszystkie tytuły :) Pochwal się jeszcze kaziu4 innymi, może równie ciekawe książki są na Twojej liście!:)
                      • abepe Re: Wiosenny konkurs higieniczny!!! 08.04.14, 13:34
                        Proponuję, żeby wspólnie popracować nad rozszerzeniem tematu. Tytuły, które zaproponowały Konkursowiczki na pewni się w tym wątku jeszcze pojawią (dajcie im lub mnie czas), można listę poszerzyć.
                        • niebioska Re: Wiosenny konkurs higieniczny!!! 08.04.14, 14:07
                          Ojj, można :). Dziś zajrzałam do mego tajnego schowka z książkami na różne okazje i bezokazje i teraz pluję sobie w brodę, jak mogłam zapomnieć o łazience pewnego pana, co budował dom... Choć jak się zabierałam za tworzenie stosu książek do obfotografowania - pamiętałam o nim.
                          Za nic też nie mogłam znaleźć Cudaków-opaków - dziś ta książka wpadła mi w oko jako pierwsza w dziecięcej biblioteczce. Żeby chociaż schowana gdzieś była, ale nie :).
                          A pewnie niejedną umywalkę czy nocnik bym znalazła, gdybym przeglądała wszystkie książki po kolei. Mam wrażenie, że czyhają wszędzie.
                          • abepe Re: Wiosenny konkurs higieniczny!!! 09.04.14, 22:57
                            niebioska napisała:

> A pewnie niejedną umywalkę czy nocnik bym znalazła, gdybym przeglądała wszystki
                            > e książki po kolei. Mam wrażenie, że czyhają wszędzie.

:))))))))))))))))))))
                            • beataj02 Re: Wiosenny konkurs higieniczny!!! 10.04.14, 13:40
                              Mnie się z łazienką kojarzy oczywiście Pompon - wylazł z odpływu umywalki, potem notorycznie blokował łazienkę w celach higienicznych (np. depilując brwi, których nie posiadał :D).
                              Ale chętnie poczytam o innych propozycjach z tymi czyhającymi nocnikami czy wannami ;-)
                              • abepe Wyniki!!! 10.04.14, 23:42
                                Kazia4 i niebioska uzyskały bardzo zbliżoną ilość punktów i jest tych punktów bardzo dużo!

Kazia4 przesłała mi 22 tytuły i 11 "treści", co daje łączny wynik 132 punktów.

Niebioska zaszalała z ilustracjami - dostałam 6 tytułów i 1 "treść" i aż 37 skany ilustracji. Rozkładówki policzyłam jako jedną ilustrację także, gdy każda strona stanowiła osobny obrazek widząc, że i tak ostateczny rezultat się nie zmieni po dodaniu kolejnych punktów (dla mnie to nauczka, żeby tę kwestię doprecyzować, jeśli będą podobne konkursy w przyszłości:) , Punktów dla niebioski doliczyłam się więc 143.

Weedług moich obliczeń Zwycięzczynią łazienkowego konkursu wiosennego zostaje niebioska!!!

Gratuluję obu Konkursowiczkom umiejętności detektywistycznych, wiedzy i spostrzegawczości.
                                Niebioskę proszę o przesłanie mi adresu, pod który wyślę książkę a z kazią4 skontaktuję się w celu ustalenie odpowiedniej nagrody pocieszenia;)

Dziękuję jeszcze raz!
                                • niebioska Re: Wyniki!!! 11.04.14, 00:03
                                  Hip hip hurraaaa!
                                  Rzadko biorę udział w konkursach, rzadko bywają konkursy z dwoma uczestnikami, rzadko wygrywam - więc jeszcze raz: hip hip hurraa :).
                                  Dziękuję!
                                  Jak się ogarnę, wkleję tytuły.
                                  • laemmchen79 Re: Wyniki!!! 11.04.14, 01:58
                                    Gratuluję - świetny wynik! Mi zabrakło czasu, chociaż trochę też przekonania, że warto powalczyć, bo doczłapałam się dopiero do poziomu 3-latków, więc wybór i znajomość materii w porównaniu z pozostałymi forumowiczkami bardzo ograniczony. Teraz bardzo ciekawa jestem tych tytułów i po cichu liczę, że wątek pożyje jeszcze jakiś czas i będziemy sobie wrzucać kolejne tytuły.
                                    Acha i świetny pomysł na konkurs abepe, takie trochę pod włos nowe spojrzenie na książki, bardzo mi się podoba.
                                    • abepe Re: Wyniki!!! 11.04.14, 08:07
                                      laemmchen79 napisała:

> Gratuluję - świetny wynik! Mi zabrakło czasu, chociaż trochę też przekonania, ż
                                      > e warto powalczyć, bo doczłapałam się dopiero do poziomu 3-latków, więc wybór i
                                      > znajomość materii w porównaniu z pozostałymi forumowiczkami bardzo ograniczony
                                      > .

I tu się mylisz:) Większość tytułów, które się pojawiły, to książki dla najmłodszych! To pokazuje, że Krystyna Lipka-Sztarbałło swoją książką wypełnia pewną lukę w istniejącym zbiorze książek dla dzieci.

Teraz bardzo ciekawa jestem tych tytułów i po cichu liczę, że wątek pożyje je
                                      > szcze jakiś czas i będziemy sobie wrzucać kolejne tytuły.

Ja też. Już się rozglądam;)

> Acha i świetny pomysł na konkurs abepe, takie trochę pod włos nowe spojrzenie n
                                      > a książki, bardzo mi się podoba.

Spojrzenie niezbyt nowe - Szaleństwo katalogowania:)
                                      • niebioska Re: Wyniki!!! 11.04.14, 13:26
                                        abepe napisała:
                                        > Większość tytułów, które się pojawiły, to książki dla najmłod
                                        > szych!

Bo my powoli docieramy do poziomu 5-latków :).
                                        Dlatego wspomniany Pompon, to mi się z czapką co najwyżej kojarzy ;). Choć przyznać muszę, że stoi już od roku chyba na półce i cierpliwie czeka.
                                  • abepe Re: Wyniki!!! 11.04.14, 07:53
                                    niebioska napisała:

> Rzadko biorę udział w konkursach, rzadko bywają konkursy z dwoma uczestnikami,
                                    > rzadko wygrywam - więc jeszcze raz: hip hip hurraa :).

Wykonałyście taką pracę, jakbyście od lat nic innego nie robiły, tylko gromadziły dane:)

> Dziękuję!

:)

> Jak się ogarnę, wkleję tytuły.

I zdjęcia, poproszę!
                                    • kazia4 Re: Wyniki!!! 11.04.14, 10:57
                                      Gratuluję i zazdroszczę;)
                                      Mnie mąż zniechęcił do robienia zdjęć, więc ta forma odpada.

• huculeczka Re: Wyniki!!! 13.04.14, 20:16
                                        Gdzie jak gdzie, ale łazienki w "Wierszykach domowych" Michała Rusinka nie mogło zabraknąć ;) Nie ma jej za to w "Od rzeczy do rzeczy" Wandy Chotomskiej - zdziwiłam się!
                                        • beataj02 Re: Wyniki!!! 14.04.14, 17:39
                                          A mnie jeszcze dzieci uświadomiły, cyt: "mamusiu, jak to, ty, miłośniczka szant, zaprzyjaźniona z Klangiem, zapomniałaś o ich Hymnie higienicznym ??? Normalnie wstyd" Fakt, wstyd - toż Młody katował nas tą "Łazienką" przez parę miesięcy, nawet swój zastęp zuchowy nauczył i nagrodę wygrali na obozowym konkursie...
                                          Do posłuchania tu a słowa tu
                                          • niebioska Re: Wyniki!!! 14.04.14, 21:08
                                            beataj02 napisała:
                                            > zaprzyjaźniona z Klangiem

I też z Rzeszowa?
                                            • beataj02 Re: Wyniki!!! 14.04.14, 21:22
                                              Nieee, ale lubimy Podkarpacie, bywamy w okolicach Leżajska - takie dzikie miejsce na wakacje sobie tam znaleźliśmy. Więc i do Rzeszowa wpadamy przy okazji ;-)
                                              • niebioska Re: Wyniki!!! 14.04.14, 21:38
                                                To jak wpadniecie - polecam Muzeum Dobranocek i lody na Miodowej :).
                                                • abepe Nagrody... 18.04.14, 21:06
                                                  ...poszły wczoraj priorytetem. Jeszcze raz dziękuję za pracę!

Przyznaję, że ostatnio, odruchowo, szukam elementów łazienkowych w książkach!
                                                  • niebioska Re: Nagrody... 18.04.14, 21:20
                                                    abepe napisała:
                                                    > Przyznaję, że ostatnio, odruchowo, szukam elementów łazienkowych w książkach!

Ze mną gorzej: od razu mam ochotę je sfotografować ;).
                                                  • abepe Re: Nagrody... 18.04.14, 22:15
                                                    niebioska napisała:

> Ze mną gorzej: od razu mam ochotę je sfotografować ;).

:)) Ja ostatnio czytam mniej ilustrowane. Co więcej - szukam też łazienek w książkach dla dorosłych!
                                                  • niebioska Re: Nagrody... 24.04.14, 21:22
                                                    Dziś w końcu dotarłam na pocztę - mam i dziękuję!

Młody w drodze z przedszkola książkę przejrzał i podsumował "Mama! Ja już wiem, po co ty tą książkę wygrałaś! Żebym ja mógł poczytać!"
                                                    Odkrywca... ;)

Jutro poczytamy, opowiemy o wrażeniach.
                                                  • abepe Re: Nagrody... 24.04.14, 21:57
                                                    Bystre dziecko:)

Klasa mojego siedmiolatka ma jutro spotkanie z ilustracjami Krystyny Lipki-Sztarbałło, ale z "Dokąd iść? Mapy mówią o nas". Ciekawa jestem jak się dzieciakom spodoba?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka