Dodaj do ulubionych

Lotta i Emil - ratunku! (same kłopoty;)

28.10.14, 00:25
Przeczytałam córeczce Lottę z ulicy Awanturników i Emila ze Smalandii z serii Polityki. Ona zakochała się w Lotcie, ja spłakałam przy Emilu. I teraz:
- rozumiem, że mogę podarować sobie kupno Lotty z ulicy A. i Emila ze S. w wydaniu NK bo to jest to samo? (choć lubię serie...;)
- dokupić Dzieci z ulicy A. i dwa kolejne Emile - Nowe psoty i Jeszcze żyje - i wtedy mam komplet?
- A co z opowiadaniami o Lotcie (Lotta Trzy opowiadania) i Emilu i Idzie w Zakamarkach - czy to są jeszcze inne, nowe opowiadania?
- a może to wydanie Emila w NK w sztywnej oprawie zawiera absolutnie wszystko - czy też tylko te trzy tomy, do których prawa ma NK?
I czy p. Jungowska czyta tylko to, co wydała osobno Polityka - czyli pierwsze dwa tomy?
Czyli jak w tytule;)
Obserwuj wątek
    • abepe Re: Lotta i Emil - ratunku! (same kłopoty;) 28.10.14, 10:40
      danaide napisała:

> Przeczytałam córeczce Lottę z ulicy Awanturników i Emila ze Smalandii z serii P
      > olityki. Ona zakochała się w Lotcie, ja spłakałam przy Emilu.

Rozumie się;)

I teraz:
      > - rozumiem, że mogę podarować sobie kupno Lotty z ulicy A. i Emila ze S. w wyda
      > niu NK bo to jest to samo? (choć lubię serie...;)

Chyba tak.

> - dokupić Dzieci z ulicy A. i dwa kolejne Emile - Nowe psoty i Jeszcze żyje - i
      > wtedy mam komplet?

Tak. Oprócz tych z Zakamarków.

> - A co z opowiadaniami o Lotcie (Lotta Trzy opowiadania) i Emilu i Idzie w Zaka
      > markach - czy to są jeszcze inne, nowe opowiadania?

Opowiadania o Lottcie z Zakamarków są inne niż w książkach z NK, te zakamarkowe o Emilu są skrótem z tych z NK (oprócz "Jak mała Ida chciała broić"). Jednak i zakamarkowe Lotty i Emile są bogato ilustrowane.
      Obrazkowe książki o Lottcie (Zakamarki) bierz w ciemno!

> - a może to wydanie Emila w NK w sztywnej oprawie zawiera absolutnie wszystko -
      > czy też tylko te trzy tomy, do których prawa ma NK?

Nie mam tego aktualnego wydania, ale poprzednie, ale sądząc z ilości stron - to powinny być 3 tomy w jednym.
      Tak - więc, tylko te trzy, ale jak pisałam - obrazkowe zakamarkowe Emile są skrótem, więc od tej strony można uznać, że to wydanie z NK zawiera wszystko (poza książką o Idzie).

• danaide Re: Lotta i Emil - ratunku! (same kłopoty;) 28.10.14, 22:16
        No właśnie z Zakamarków i Idę i Trzy opowiadania o Lotcie wstępnie obstawiłam - ale Lotta to jednak powtórka? Czytałam Czy znasz Pippi i zupełnie mi nie leży, skrót z którego cała magia pisania uciekła, choć rozumiem ideę...
        • aggala Re: Lotta i Emil - ratunku! (same kłopoty;) 29.10.14, 23:18
          Lotta z Zakamarków to nie jest powtórka. To inne opowiadania. Mnie podobały się nawet bardziej niż "Lotta z ulicy A." i "Dzieci z ulicy A", może dzięki ilustracjom, ale raczej nie tylko. Natomiast, tak jak napisała już Tygryskowata, "Lotta. Trzy opowiadania" z Zakamarków, to zebrane w jednym tomie wydane wcześniej przez to wydawnictwo pojedyncze ilustrowane Lotty. W przypadku opowieści o Lottcie, każda pozycja jest nieco inna w stylu. "Lotta z ulicy A" - mini-powieść, w której Lotta jest główną, niemal jedyną bohaterką. "Dzieci z ulicy A." - opowiadania, w których narratorką jest starsza siostra Lotty i język opowieści jest też nieco inny, prostszy, oddający sposób postrzegania dziecka; jedynie w tej książce rodzeństwo pojawia się na równych prawach, jak Lotta. W kolorowo ilustrowanych książkach z Zakamarków, znowu Lotta wychodzi na pierwszy plan i te opowieści bardziej stylem przypominają "Lottę z ulicy A." niż "Dzieci". Tak na marginesie, zawsze mnie intrygowało, dlaczego jedna z kolorowych "Lott" została zilustrowana przez Ilon Wikland w zupełnie innym stylu niż pozostałe.
    • niebioska Re: Lotta i Emil - ratunku! (same kłopoty;) 28.10.14, 13:36
      Nie wiem, jak z Lottą, ale co do Emila - audiobook Jungowskiej pokrywa się z zawartością tego politycznego wydania. Tak czy owak - bierz w ciemno :).
      • tygryskowata Re: Lotta i Emil - ratunku! (same kłopoty;) 28.10.14, 20:57
        Audiobook z Lottą zawiera 5 historii:
        1. Wszyscy się nad Lottą znęcają
        2. Lotta wyprowadza się z domu
        3. Dokąd Lotta ma pójść
        4. Lotta ma gości
        5. I sama jestem, zupełnie sama

Czyli pokrywa się dokładnie z wydaniem z Polityki.

• tygryskowata Re: Lotta i Emil - ratunku! (same kłopoty;) 29.10.14, 11:32
      Przejrzałam książki, i może warto zrobić małe podsumowanie :)

Cykl o Lotcie:
      Wydanie z Naszej Księgarni Dzieci z ulicy Awanturników - 10 opowiadań o Lotcie :)

3 x 1 Zakamarki, bogato ilustrowane:
      Pewnie, że Lotta jest wesołym dzieckiem
      Pewnie, że Lotta umie prawie wszystko
      Pewnie, że Lotta umie jeździć na rowerze

Oraz zakamarkowe 3 powyższe opowiadania zebrane w jednym tomie Lotta. Trzy opowiadania.

Cykl o Emilu:
      3 tomy z NK Emil ze Smalandii, Nowe psoty Emila ze Smalandii i Jeszcze żyje Emil ze Smalandii - tu są prawie wszystkie opowieści o Emilu; dodatkowa historia jest jeszcze w wydaniu z Zakamarków
      Skąpy nie jestem, powiedział Emil.

Zakamarkowe Emil i ciasto na kluski - to bogato ilustrowana opowieść z tomu Nowe psoty Emila ze Smalandii.

Ach, ten Emil z Zakamarków - streszczenie przygód Emila, dla młodszych czytelników (jak wciągnął Idę na maszt, jak wsadził głowę do wazy, jak zjadł sfermentowane wiśnie, historia z ciastem na kluski, z pastorową i lupą, o całowaniu nauczycielki, o szczudłach i jarmarku , jak zamknął tatusia w wychodku).
      Dużo daje porównanie ilości stron zakamarkowych wersji: Ach, ten Emil (historia o cieście na kluski ma 3 strony) oraz Emil i ciasto na kluski (32 strony). Ale ilustracje się nie pokrywają - raczej uzupełniają :)
      Świetnie porównała to na swoim blogu Rzeżucha (niestety, zanim wpis się pojawił, ja już zdążyłam kupić...)
      Wg mnie skrótowe opowieści nadają się albo dla młodszych dzieci, albo jak rodzicowi nie chce się czytać całego konkretnego opowiadania :)

Niestety nie wiem, jak wygląda wydanie ze wstążką z NK; nie mam również książek o Idzie :( Może ktoś mógłby to sprawdzić i dopisać?
      • tymianek21 Re: Lotta i Emil - ratunku! (same kłopoty;) 29.10.14, 21:41
        audiobook świetny, ale zupełnie nie rozumiem dlaczego E.J nagrała tylko I część przygód Emila. Karlssona nagrała 3 części, Pippi również. To tak jakby z Dzieci z Bullerbyn nagrała tylko kilka rozdziałów. Dziwne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka