Dodaj do ulubionych

Dzień Dziecka 2015

27.05.15, 09:39
W zeszłym roku było tak, a w tym jakie macie plany?

Ja zrobiłam wczoraj zamówienie książkowe od siebie i mojej mamy dla dzieciaków i zastanawiam się właśnie nad planami na kolejny weekend. Poprzedni tydzień spędziliśmy bardzo intensywnie książkowo-teatralnie-koncertowo-kawiarnianie-biowayowo-wyjazdowo-miejsko, więc chyba w niedzielę zainaugurujemy po prostu sezon rowerowy i ruszymy w las:)

Gdyby ktoś z Trójmiasta planował świętować dokładnie 1. czerwca - polecam koncert kołysanek zespołu Jerz Igor w Sopocie o 18.00. Byliśmy na koncercie tego duetu tydzień temu i uważam, że naprawdę warto - i z maluchami i z młodszą młodzieżą.
Obserwuj wątek
    • aggala Re: Dzień Dziecka 2015 28.05.15, 07:19
      U nas w tym roku wygląda na to, że nie będziemy jakoś hucznie świętować rodzinnie Dnia Dziecka. Imprezy przedszkolno-szkolne zaanektowały sobotę i poniedziałek. Obie połączone z występami dzieci i rodziców, co oznacza liczne próby wcześniej. Do tego dochodzi w tym tygodniu wycieczka u jednego dziecka, konkurs szkolny u drugiego i sama nie wiem, co jeszcze. Jednym słowem, dużo się dzieje i zrezygnowaliśmy z wymyślania dodatkowych atrakcji, bo wszyscy i tak będą zmęczeni innymi wrażeniami. Natomiast marzy mi się ładna pogoda w niedzielę i piknik na świeżym powietrzu z dala od wszelkich okolicznościowych festynów, ale boję się, że szanse nikłe.

Z prezentami też nie będę szaleć, bo dopiero były urodziny mojej córki, na które zgodnie z naszą domową tradycją oboje dzieci dostają prezenty. Jeszcze leżą nieprzeczytane książki urodzinowe i nabytki targowe, więc waham się, czy coś wyciągnąć z zapasów z tajnej skrytki, czy pozwolić im nacieszyć się tym, co dostali ostatnio. Może skończy się na jakichś fajnych zakładkach zamiast książek.

Miałam też pomysł, żeby w końcu przejrzeć zdjęcia przedszkolno-szkolne, zamówić odbitki i w ramach prezentu stworzyć z dziećmi ich indywidualne albumy, ale zabrakło mi czasu.
      • abepe Re: Dzień Dziecka 2015 28.05.15, 09:01
        My też mamy dość intensywne okolice DD.
        Jutro w pracy wyprawiamy uroczystość dla naszych pacjentów i, między innymi, wystawiamy przestawienie na podstawie książki Donaldson/Schefflera pod tytułem "Zog", mąż pracuje w weekend, jest wolny dopiero po południu w niedzielę, starszy syn ma we wtorek egzamin w szkole muzycznej:) Po prostu bieg.
        Szkoła świętuje Dzień Dziecka w poniedziałek.

Ale weekend nam się wykrystalizował. W sobotę idę z chłopakami do kina na "Sekrety morza" a w niedzielę jedziemy do naszych przyjaciół, z czego chłopcy się na pewno ucieszą, bo mają tam najlepszego kumpla i dużo przestrzeni dookoła.

Dla dzieciaków będą książki, bo się zawsze z tego cieszą, nawet jeśli nie są w stanie wszystkiego przeczytać na bieżąco. Tak, nie są, leżą jeszcze książki kupione przed laty:) Ale ostatnio starszy tak przyspieszył, że przerabia minimum 2 tygodniowo mając przecież jeszcze na głowie szkołę muzyczną (macie rację, 5. klasa rozleniwia, syn ocenił, że uczy się "dużo, tzn. między pół godziny a godziną tygodniowo"!!!). Młodszy jak ma wenę, to też przyjmuje dobre tempo;) Więc kupuję teraz dokładnie to, na co mam zamówienie, albo wiem, że na pewno wciągnie od razu. Leżą właściwie tylko książki kupione przed laty bez specjalnego zamówienia. Część z nich muszę prawie siłą wciskać synom do rąk, bo im się wydają nieciekawe, a ja wiem, że warto je przeczytać.
        • beataj02 Re: Dzień Dziecka 2015 28.05.15, 11:32
          My się musimy sklonować ;-)
          Bo chcemy być i tu www.facebook.com/events/1429480617371523/ i jeszcze bardziej tu www.facebook.com/events/1490305947889495/ a najbardziej na Pikniku Strzeleckim na WATcie :D Nie mam bladego pojęcia jak to zrobimy, tym bardziej, że będę sama z Młodym. Ale może to i lepiej, ostatnio brakuje mi czasu dla niego, jakoś tak się wydaje, że skoro to już taki młody nastolatek, to wiele rzeczy może zrobić sam i gdzieś umyka ta ciągle jeszcze istniejąca i istotna potrzeba bliskości. Dlatego zamierzam bardzo intensywnie spędzić ten czas, takie specjalne "mama i syn" :) Pewnie z tego powodu kilka książek wyciągnę już w weekend, na wieczorne czytanie, taki przed-prezent, bo poniedziałek będzie jak zwykle zagoniony. A w poniedziałkowy wieczór, jak wróci brat, będzie wspólna gra planszowa i trochę drobiazgów.
          • franula Re: Dzień Dziecka 2015 28.05.15, 12:15
            nie praktykujemy specjalnych prezentów może jakiś drobiazg

w weekend festyn szkolny i jarmark dominikański oba "dla dzieci"
          • huculeczka Re: Dzień Dziecka 2015 28.05.15, 12:20
            U nas dziewczyny na tyle małe, że chyba sobie podarujemy w tym roku atrakcje. Ale książkowo oczywiście świętujemy - dziś przyszedł "Pan Kłap i pogoda", do tego czekam na "Jaki to miesiąc" (nie wiem czy merlin zrealizuje zamówienie, bo podobno mają problemy z dostawcami:(), poza tym jeszcze mamy "Moje pierwsze książeczki"...
            • abepe Re: Dzień Dziecka 2015 28.05.15, 12:50
              Zawsze fajnie jak jest okazja do podarowania książek (które i tak dzieci dostają bez okazji;)))

Najważniejsze zamówienie brzmiało - słuchowisko "Ryjówka przeznaczenia":)
              A tydzień temu pozwoliłam dzieciom wybrać sobie po książce w księgarni (normalnie unikam wizyt z dziećmi, bo różne rzezy się dzieją gdy odmawiam kupienia wszystkiego co im się podoba) i starszy się wahał między "Łaumą" a "Kubą i Amelią. Nowa szkoła". W końcu wziął Kosika stwierdzając:"Łaumę" mi kupisz na Dzień Dziecka. Spryciarz.

• huculeczka Re: Dzień Dziecka 2015 28.05.15, 13:17
              Skrót myślowy - tzn. "Moje książeczki. Księga pierwsza"
          • abepe Re: Dzień Dziecka 2015 28.05.15, 17:19
            beataj02 napisała:

> My się musimy sklonować ;-)

Uuuu, macie Jomsborg w Warszawie!
    • abepe Re: Dzień Dziecka w teatrze Miniatura 28.05.15, 13:43
      teatrminiatura.pl/aktualnosci/2015/05/14/otwarty-dzien-dziecka-w-teatrze-miniatura/
    • abepe A może filmy A. Lindgren? 28.05.15, 14:12
      kinodzieci.pl/dzien-dziecka-z-bohaterami-astrid-lindgren-2/
    • sylwina76 Re: Dzień Dziecka 2015 28.05.15, 17:12
      Plany powoli się krystalizują :) Miał być wyjazd, ale przesunęliśmy go na przyszły tydzień. Zamiast 3 dni będziemy prawie 5, bo przecież długi weekend. Teraz tylko jednodniowa wycieczka rowerowa w sobotę, w niedzielę kino. W szkole DD świętują w poniedziałek 01.06 - wycieczką do Jump City.
      Książkowo w tym roku raczej skromnie - ośmiolatka dostanie Modę Fiony Watt ( z Biedronki), dwunastolatek dwie książki Rożka, bo w empiku akurat są po 11zł ( Nauka to lubię) i 15 zł (Kosmos). Mam jeszcze sporo zapasów książkowo- growych, ale chyba wyciągnę je przy innej okazji Córka chciałaby nową Dunię, której jeszcze nie ma i nową Papuzińską Krasnale i olbrzymy (na razie tylko w wydawnictwie). Syn sam już nie wie co chce :)
      • abepe Re: Dzień Dziecka 2015 28.05.15, 20:00
        sylwina76 napisała:

> W szkole DD św
        > iętują w poniedziałek 01.06 - wycieczką do Jump City.

Da znać, jak im się podobało. Zastanawiam się nad odwiedzeniem Jump City!

> dwunastolatek dwie książki Rożka, bo w empiku akurat są po 11zł ( N
        > auka to lubię) i 15 zł (Kosmos).

Ja też się skusiłam na jednego Rożka (drugiego mamy), ale wzięłam też na próbę książkę "Corvus. Życie wśród ptaków". Mam nadzieję, że seria Biosfera okaże się odpowiednia i ciekawa dla młodszej młodzieży.
        • sylwina76 Re: Dzień Dziecka 2015 02.06.15, 23:01
          Podobało się bardzo, choć córka oznajmiła, ze było trochę ponuro (czyli ciemno).
          A jak "Sekrety morza" ? Ja bardzo chciałam iść, ale zostałam zbojkotowana i rodzinnie poszliśmy na Krainę jutra. Też mi się podobał, może ze względu na Clooney'a :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka